ФОРЕКС и фондови пазари

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

alchemist
Контакти:

Re: ФОРЕКС и фондови пазари

Мнениеот alchemist » 21 фев 2016 23:41

CTAHKO написа:Дай някакви линкове с полезна информация да четем за опциите, че ми стана инересно :)

Станко, имам огромно количество материали за опциите, подготвени като за 3 месечен курс, но линкове нямам. В нета е пълно с инфо, но не всичко е добро. Ще потърся и ще пусна тук което според мен е добро, но ще е на английски. Дай ми 1-2 дни :)

Без да те подценявам, опциите не са лесни за разбиране. Особенно в началото. Ако се заинтересуваш от тях ще трябва да им отделиш не малко време за да ги разбереш достатъчно за да се чувстваш конфортно с тях.
„Те знаят как съм се измъчвал, аз не съм чичко Паричко. Аз съм ходил една седмица с 5 лева в джоба, за да давам пари тук. Колата ми е на 9 години. Аз не съм като тях“, допълни благодетелят на „червените“.

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 21 фев 2016 23:53

alchemist написа:Аз не очаквах толкова много хора да се интересуват от трейд, е повечето се интересуват от форекс, нямам идея защо точно форекс. Но около мен много малко , да не кажа никой, не иска да се учи. Само търсят бързата далавера :(

Останал съм с впечатление, че форекс им изглежда много лесно и по-познато. :) Не говоря конкретно за хората от този форум, а по принцип. Затова стават и много издънки.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

alchemist
Контакти:

Мнениеот alchemist » 21 фев 2016 23:58

Tommi написа:
alchemist написа:Аз не очаквах толкова много хора да се интересуват от трейд, е повечето се интересуват от форекс, нямам идея защо точно форекс. Но около мен много малко , да не кажа никой, не иска да се учи. Само търсят бързата далавера :(

Останал съм с впечатление, че форекс им изглежда много лесно и по-познато. :) Не говоря конкретно за хората от този форум, а по принцип. Затова стават и много издънки.

Сигурно е така, но живота ме е научил когато някой ми предложи нещо лесно и много доходно да бягам бързо от там. Също така се подмамват от малкият начален капитал който е необходим. А това е още един капан и то много зловещ.
„Те знаят как съм се измъчвал, аз не съм чичко Паричко. Аз съм ходил една седмица с 5 лева в джоба, за да давам пари тук. Колата ми е на 9 години. Аз не съм като тях“, допълни благодетелят на „червените“.

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 22 фев 2016 00:05

alchemist написа:Без да те подценявам, опциите не са лесни за разбиране. Особенно в началото. Ако се заинтересуваш от тях ще трябва да им отделиш не малко време за да ги разбереш достатъчно за да се чувстваш конфортно с тях.

Базовите неща (същност, видове, основни стратегии) за опциите не са чак толкова сложни, ако бъдат обяснени по разбираем начин. Разбира се, след това може много да се задълбава в материята и става все по-сложно. :)
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Dimitar_Penev
Контакти:

Мнениеот Dimitar_Penev » 22 фев 2016 00:45

alchemist написа:
Dimitar_Penev написа:
alchemist написа:
pampi написа:
alchemist написа:@Pampi, може ли един личен въпрос? Виждам , че разбираш от мат. , вероятно и статистика. Какво работиш ?
Ако не е удачно или не искаш - не ми отговаряй!

Образованието ми е електроинжинерно, работил съм доста неща, но никога не съм бил на заплата. Убеден съм в едно, няма нещо в макросвета, в нито една област, където има движение и енергия, което да не може да се моделира чрез трите закона на Нютон. Какво е тренда например - инерция или казано технически - кинетична енергия - (mv^2)/2...

Имаш интересно мислене и знания, което повдига малко въпроси и идеи в моята глава. Но това не е за тук ;)
Регресионен анализ ? Вериги на Марков ?

Не съм сигурен , че законите на Нютон са приложими тук т.е. мился , че им по-добри статистически модели за ползване. Проблема ми е , че аз не разбирам математиката, аз съм математически консуматор :(

Колега alchemist! Е точно в този форум не очаквах да прочета такива коментари като твоите! Аз лично съм на тези пазари от 16г и смея да твърдя, че ги поназнайвам нещата. Всичко за което говориш е точно така. Абсолютно! Ти продаваш опции доколкото разбирам. През кой брокер?

Основно през IB и TOS/TDA, като скоро ще мина изцяло на TOS. За мен TOS е категорично най-добрата платформа за опции! Ползвал съм и други през годините, но по добро от TOS като платформа за опции няма.
Аз не очаквах толкова много хора да се интересуват от трейд, е повечето се интересуват от форекс, нямам идея защо точно форекс. Но около мен много малко , да не кажа никой, не иска да се учи. Само търсят бързата далавера :(

Да основно продавам опции. Основно на индекси като SPX, RUT, както и на някои фючърси - ZB, CL и по малко продавам опции върху злато, сребро и др. Разбира се ползвам и някои волатилни продукти основно за хедж. Стратегиите които най-често ползвам са strangle, naked Call & Put, Iron Condor, J.Lizard , малко календари и други , но винаги кредитни.

16 години в тази област си е бая време. С какво по-точно търгуваш ? Сам или за фонд? Аз управлявам мои и чужди пари и с малко късмет скоро мисля да си направя едно малко скромно фондче.

едит: календарите не са кредитни! Тях винаги ги взимам дебитни, сори , по-горе не се изразих ясно.

Аз управлявам чужди пари, имам и собствена сметка. Търгувам опции върху фючърси, предимно softs + понякога валути, сребро и злато. Питам те за брокер щото клиенти искат да отварят сметки с до 5000$, а само споменаването пред брокера че ще продаваш голи опции ги кара косите им да настръхват. :) Обичам простите неща, времето прекарано на пазарите ме е убедило, че колкото е по проста дадена стратегия, толкова по-добре работи. Та затова ползвам основно strangle и naked Call & Put. Каква доходност имаш ако не е тайна? Аз съм доволен на 30-40%

alchemist
Контакти:

Мнениеот alchemist » 22 фев 2016 00:48

Tommi написа:
alchemist написа:Без да те подценявам, опциите не са лесни за разбиране. Особенно в началото. Ако се заинтересуваш от тях ще трябва да им отделиш не малко време за да ги разбереш достатъчно за да се чувстваш конфортно с тях.

Базовите неща (същност, видове, основни стратегии) за опциите не са чак толкова сложни, ако бъдат обяснени по разбираем начин. Разбира се, след това може много да се задълбава в материята и става все по-сложно. :)

100% вярно! Но, именно в това което наричаш "след това" се крие ключето ;) През 2000 год започнах с базовите стратегии. Учих се сам и ми отне месеци да разбера толкова елементарни неща. Например: защо хващам посоката на движение на цените и въпреки това съм на много малка печалба или дори имаше случаи на загуба .... :) С опциите не може да си с повърхностни или базови знания. Не е чак толкова сложно и страшно, но си трябва време да се усвои. Това имах превид по-горе.

alchemist
Контакти:

Мнениеот alchemist » 22 фев 2016 00:58

Dimitar_Penev написа:
alchemist написа:
Dimitar_Penev написа:
alchemist написа:
pampi написа:
alchemist написа:@Pampi, може ли един личен въпрос? Виждам , че разбираш от мат. , вероятно и статистика. Какво работиш ?
Ако не е удачно или не искаш - не ми отговаряй!

Образованието ми е електроинжинерно, работил съм доста неща, но никога не съм бил на заплата. Убеден съм в едно, няма нещо в макросвета, в нито една област, където има движение и енергия, което да не може да се моделира чрез трите закона на Нютон. Какво е тренда например - инерция или казано технически - кинетична енергия - (mv^2)/2...

Имаш интересно мислене и знания, което повдига малко въпроси и идеи в моята глава. Но това не е за тук ;)

Не съм сигурен , че законите на Нютон са приложими тук т.е. мился , че им по-добри статистически модели за ползване. Проблема ми е , че аз не разбирам математиката, аз съм математически консуматор :(

Колега alchemist! Е точно в този форум не очаквах да прочета такива коментари като твоите! Аз лично съм на тези пазари от 16г и смея да твърдя, че ги поназнайвам нещата. Всичко за което говориш е точно така. Абсолютно! Ти продаваш опции доколкото разбирам. През кой брокер?

Основно през IB и TOS/TDA, като скоро ще мина изцяло на TOS. За мен TOS е категорично най-добрата платформа за опции! Ползвал съм и други през годините, но по добро от TOS като платформа за опции няма.
Аз не очаквах толкова много хора да се интересуват от трейд, е повечето се интересуват от форекс, нямам идея защо точно форекс. Но около мен много малко , да не кажа никой, не иска да се учи. Само търсят бързата далавера :(

Да основно продавам опции. Основно на индекси като SPX, RUT, както и на някои фючърси - ZB, CL и по малко продавам опции върху злато, сребро и др. Разбира се ползвам и някои волатилни продукти основно за хедж. Стратегиите които най-често ползвам са strangle, naked Call & Put, Iron Condor, J.Lizard , малко календари и други , но винаги кредитни.

16 години в тази област си е бая време. С какво по-точно търгуваш ? Сам или за фонд? Аз управлявам мои и чужди пари и с малко късмет скоро мисля да си направя едно малко скромно фондче.

едит: календарите не са кредитни! Тях винаги ги взимам дебитни, сори , по-горе не се изразих ясно.

Аз управлявам чужди пари, имам и собствена сметка. Търгувам опции върху фючърси, предимно softs + понякога валути, сребро и злато. Питам те за брокер щото клиенти искат да отварят сметки с до 5000$, а само споменаването пред брокера че ще продаваш голи опции ги кара косите им да настръхват. :) Обичам простите неща, времето прекарано на пазарите ме е убедило, че колкото е по проста дадена стратегия, толкова по-добре работи. Та затова ползвам основно strangle и naked Call & Put. Каква доходност имаш ако не е тайна? Аз съм доволен на 30-40%

Аз ти препоръчвам Thinkorswim ! Сигурно знаеш, но да спомена - те бяха купени преди няколко години от TDAmeritrade. Платформата е уникална за опции. Маржин изискванията са по-добри от тези на IB например. Комисионните са леко кофти, но ако си направиш там сметка ще ти дам емайл и ще ги предоговориш. Проблема е с юрисдикцията. Нямам идея защо , но приемат нови сметки от България, но НЕ приемат от : UK, Malta, Spain, Cayman Islands, BVI мисля и от Австия ..... Минимума ако не се лъжа е 2 500$. Имай предвид , че ТОС е създаден от бивш опционен маркет мейкър и поради тази причина платформата е незаменима за опциите и те няма да се уплашат от голи опции :) никак даже!

За доходности не обичам да говоря, но диапазона който си посочил е напълно постижим ако говорим за средногодишна доходност за поне 5 год. Не се оплаквам и съм доволен ;)

Dimitar_Penev
Контакти:

Мнениеот Dimitar_Penev » 22 фев 2016 01:43

Аз управлявам чужди пари, имам и собствена сметка. Търгувам опции върху фючърси, предимно softs + понякога валути, сребро и злато. Питам те за брокер щото клиенти искат да отварят сметки с до 5000$, а само споменаването пред брокера че ще продаваш голи опции ги кара косите им да настръхват. :) Обичам простите неща, времето прекарано на пазарите ме е убедило, че колкото е по проста дадена стратегия, толкова по-добре работи. Та затова ползвам основно strangle и naked Call & Put. Каква доходност имаш ако не е тайна? Аз съм доволен на 30-40%[/quote]

Аз ти препоръчвам Thinkorswim ! Сигурно знаеш, но да спомена - те бяха купени преди няколко години от TDAmeritrade. Платформата е уникална за опции. Маржин изискванията са по-добри от тези на IB например. Комисионните са леко кофти, но ако си направиш там сметка ще ти дам емайл и ще ги предоговориш. Проблема е с юрисдикцията. Нямам идея защо , но приемат нови сметки от България, но НЕ приемат от : UK, Malta, Spain, Cayman Islands, BVI мисля и от Австия ..... Минимума ако не се лъжа е 2 500$. Имай предвид , че ТОС е създаден от бивш опционен маркет мейкър и поради тази причина платформата е незаменима за опциите и те няма да се уплашат от голи опции :) никак даже!

За доходности не обичам да говоря, но диапазона който си посочил е напълно постижим ако говорим за средногодишна доходност за поне 5 год. Не се оплаквам и съм доволен ;)[/quote]
т.е с 2500$ ще ти разрешат да продаваш опции? Даа ще ги погледна! Колега ти откъде си? В мен се зароди желание деа се срещнем да си побъбрим "на живо" :) Аз съм от Варна

alchemist
Контакти:

Мнениеот alchemist » 22 фев 2016 09:08

Dimitar_Penev написа:Аз управлявам чужди пари, имам и собствена сметка. Търгувам опции върху фючърси, предимно softs + понякога валути, сребро и злато. Питам те за брокер щото клиенти искат да отварят сметки с до 5000$, а само споменаването пред брокера че ще продаваш голи опции ги кара косите им да настръхват. :) Обичам простите неща, времето прекарано на пазарите ме е убедило, че колкото е по проста дадена стратегия, толкова по-добре работи. Та затова ползвам основно strangle и naked Call & Put. Каква доходност имаш ако не е тайна? Аз съм доволен на 30-40%

За доходности не обичам да говоря, но диапазона който си посочил е напълно постижим ако говорим за средногодишна доходност за поне 5 год. Не се оплаквам и съм доволен ;)[/quote]
т.е с 2500$ ще ти разрешат да продаваш опции? Даа ще ги погледна! Колега ти откъде си? В мен се зароди желание деа се срещнем да си побъбрим "на живо" :) Аз съм от Варна[/quote]

С кой брокер работиш ти ?
Не знамех дали си в БГ или не и затова описах , че TOS не приемат сметки от доста държави. Щом си в БГ няма да имаш проблем с тях. От друга страна IB също са ок, но само ок. Големият им недостатък им е платформата. Аз имам нулеви знания за програмиране, а платформата им изглежда и функционира сякаш аз съм я правил. Отделно в нея няма доста важни неща, например нямат expected move, probability OTM и Beta Weighting. Последното го има май само в TOS.

На IB минимума е 10К $ ако не се лъжа. TOS със сигурност ще ти открият сметка с 2,5К, но не помня дали разрешават голи опции с тази сума. Провери ги. Имат Live Chat и ще ти отговорят на всички питания за разлика от IB - на IB поддръжката е пословично отвратителна.

От София съм. Скоро (седващите 1-2 седмици) ще се наложи да ходя до Велико Търново за 1-2 дни. Ако ти е удобно може там да се видим.

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Мнениеот pampi » 22 фев 2016 10:04

alchemist написа:

Според мен, точно статистическите модели са причината за грозната цифра - 97% фалирали трейдъри. Колкото са по-сложни моделите, толкова са по-лабилни и зависими от случайни фактори. В Електротехниката например има разработки от висшата математика използващи диференциране и интегриране, но на практиката, най-използваната формула е законът на Ом : I=U/R, семпла и напълно достатъчна за решаването на повечето практически проблеми...
...Мы ебали все на свете,
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Върни се в “Свободна зона”