Алтернативна история: Балканска Федерация

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Re: Алтернативна история: Балканска Федерация

Мнениеот Der Schmarotzer » 06 фев 2016 20:36

язе написа:Това, което искам да кажа е, че не желая да научавам факти по македонския въпрос (било то и автентични), а да получа обяснение на тези факти. :)

Това със сигурност ще го намериш там и двамата автори са изключителни професионалисти. Драганов го зная само от лекциите му в университета, докато Коста го познавам лично, що ракия сме изпили заедно.....
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 06 фев 2016 22:26

ЕМИЛ написа:Никаква Алтернативна Федерация за България .Ние да си върнем Македония пък вие там си се обединявайте сърбите с когото искате .

Ал` `очеш у Београд ноћу, да не караш у самоћу ?!

бел.р.: "караш" - ебеш, чукаш.
A. ПРЕДСТВЯНЕ НА КАНДИДАТА

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 06 фев 2016 22:32

защо написа:
1982 написа:Само дето след ВСВ не е съсредоточено в сърбите. До ВСВ - да, но след нея, до смъртта на Тито, сърбите не са доминиращата сила, такава дори няма. Типично по интернационалните разбирания на Коминтерна.

След смъртта на Тито вече, почна изостряне на национализма във всички републики, изключая донякъде 2 от тях.

Властта е била в Тито, затова така. Никой император не провокира националистически настроения по такъв глупав начин, като демонстрира пристрастия към собствената нация. Не и успешните. Иначе, двете които изключаеш, предполагам са Македония и Черна гора, просто нямат конфликтни точки със сръбския национализъм, за разлика от хърватите, които даже имаха общ език със сърбите и си измислиха някои думи и граматики, от типа вместо януари, февруари - студени, пиени, за да открият разликата, да не говорим за т.н. мюсюлманска нация. Та те имаха какво да делят със сърбите, иначе идеята, че македонският национализъм хич не се бил проявил, е малко смешна.

А реализацията на идеята за Балканска федерация е фатално закъсняла, именно заради споровете дали България да бъде със статут на федеративна югославска република или това да е федерация на България и Югославия. За Димитров това също е било начин да се измъкне от влиянието на Москва, само че той се е опитвал да лансира дори една по-голяма федерация, чак до Централна Европа, което би размило влиянието както на Тито, така и на Сталин. В крайна сметка Сталин е скочил срещу федерацията, която в началото е подкрепял, а на Димитров не му е стигнал куражът да му се противопостави, както е направил Тито.

Не, визирах Словения и Црна гора ...... да, в Словения имаше едно 10-дневно подобие на война, но то не беше със Сърбия, а с Югославия, ако ме разбираш какво намеквам ?! .... Словения се отдели безболезнено, но и там национализмът никога не е бил някакъв краен, всичко е в разумни граници.

Црна Гора пък се отдели по изцяло икономически причини, то няма и как да са етнически, просто защото Црна Гора си е почти изцяло сръбска етнически .... е, наричат се црногорци, но то и македонците се самонаричат македонци. :lol: :lol:
A. ПРЕДСТВЯНЕ НА КАНДИДАТА

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

Потребителски аватар
ЕМИЛ
Контакти:

Мнениеот ЕМИЛ » 07 фев 2016 05:31

1982 написа:
ЕМИЛ написа:Никаква Алтернативна Федерация за България .Ние да си вър[offtopic][/offtopic]нем Македония пък вие там си се обединявайте сърбите с когото искате .

Ал` `очеш у Београд ноћу, да не караш у самоћу ?!

бел.р.: "караш" - ебеш, чукаш.

[offtopic]Хочу , како да не хочу .Сексот нема ништо заедничко со историју .[/offtopic]

Потребителски аватар
Player
Контакти:

Мнениеот Player » 07 фев 2016 09:10

Der Schmarotzer написа:
Player написа:Като чуя и видя думата Балкан, ми звучи нещо като български кан, българско канство или царство. Може би някога думата Балкан е било нарицателно за място където владетеля e българският кан и това е територията на българите. Така че Балканска федерация ми звучи, като Българска федерация.

С риск темата да придобие друга насока думата балкан/balkan на турски език означава гориста планинска местност (виж речника на Redhouse, 128, най-доброто пособие за превод от османо-турски на английски и не само на английски или варианта му на немски Zenker, 171) и няма нищо общо с владетелската титла на българите до официалното приемане на християнството от Българската държава.

Аз казвам само как ми звучи и какво мисля, защото почти всичко в миналото в което има бал, бъл или бул е свързано по някакъв начин българите. Мисля че има голяма вероятност и с Балкан да е така, дори и в другите речници да значи нещо, то пак при тях е дошло от нас,

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 07 фев 2016 09:17

Player написа:
Der Schmarotzer написа:
Player написа:Като чуя и видя думата Балкан, ми звучи нещо като български кан, българско канство или царство. Може би някога думата Балкан е било нарицателно за място където владетеля e българският кан и това е територията на българите. Така че Балканска федерация ми звучи, като Българска федерация.

С риск темата да придобие друга насока думата балкан/balkan на турски език означава гориста планинска местност (виж речника на Redhouse, 128, най-доброто пособие за превод от османо-турски на английски и не само на английски или варианта му на немски Zenker, 171) и няма нищо общо с владетелската титла на българите до официалното приемане на християнството от Българската държава.

Аз казвам само как ми звучи и какво мисля, защото почти всичко в миналото в което има бал, бъл или бул е свързано по някакъв начин българите. Мисля че има голяма вероятност и с Балкан да е така, дори и в другите речници да значи нещо, то пак при тях е дошло от нас,

С повече от 100% сигурност думата е с тюркски произход, това стои във всички речници по въпроса, писани от хора с по-големи познания от нас. Ако смяташ, че българите са тюрки....
Освен това, най-ранното писмено засвидетелстване на думата Балкан на територията на днешния Балкански полуостров е като название на днешна Стара планина и въобще използвано като синоним на планина е от 15 век. Това трябва да ти говори нещо, даже много неща....
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Потребителски аватар
valheru
Контакти:

Мнениеот valheru » 08 фев 2016 13:52

DANS написа:Не алтернативна а истинска история, в това филмче е разказано освен всичко друго, как Владо Черноземски ни избавя от друга "Балканска федерация", като убива сръбския крал в Марсилия:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wSyjkJzDSp4[/youtube]

Аз на това филмче стигнах до: "...през 1919 Ленин създава Коминтерна, като фасада на Съветският империализъм..."
То бива неграмотност, ама това си е направо крещящо: какъв СССР през 1919г?!! Какъв империализъм - какви пет лева!
Останалата част мисля да я пропусна - не струва времето
[offtopic]https://plus.google.com/104434860873145164030
https://njakoimisli.tumblr.com/[/offtopic]

Потребителски аватар
v.r.s.
Контакти:

Мнениеот v.r.s. » 08 фев 2016 14:30

valheru написа:
DANS написа:Не алтернативна а истинска история, в това филмче е разказано освен всичко друго, как Владо Черноземски ни избавя от друга "Балканска федерация", като убива сръбския крал в Марсилия:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wSyjkJzDSp4[/youtube]

Аз на това филмче стигнах до: "...през 1919 Ленин създава Коминтерна, като фасада на Съветският империализъм..."
То бива неграмотност, ама това си е направо крещящо: какъв СССР през 1919г?!! Какъв империализъм - какви пет лева!
Останалата част мисля да я пропусна - не струва времето

През 1919 година още го няма СССР, но вече се прокламира идеята за властта на съветите и дори още през юли 1917 година има демонстрация в Петроград, която е под лозунга "Цялата власт на съветите".
Съветски империализъм не означава руски и като идея е много по-ранен от създаването на СССР, а веднага след ВОСР болшевиките налагат съветската власт и няма нищо невярно в това, че "коминтерна е създаден като фасада на съветският империализъм", тъй като световната революция е Марксистката концепция, възприета от болшевиките. Да не забравяме, че през 1919 година и Бавария е обявена за съветска република и просъществува от 13 април до 1-ви май 1919 година.

"Утвърждаване властта на болшевишките съвети в Русия
Преминаването на властта в ръцете на болшевиките на територията на Русия се извършва и помирен, и по въоръжен път. То се проточва от октомври 1917 г. до март 1918 г.
В Москва съветската власт е установена на 3 ноември след кръвопролитни боеве между привържениците на Временното правителство и болшевиките. В основните промишлени райони на европейската част на Русия болшевиките завземат властта по мирен път и сравнително бързо.
По фронтовете съветската власт укрепва в началото на ноември чрез въвеждането на болшевишки контрол върху Главната квартира на върховното главнокомандване след провала на опита на Керенски и генерал Пьотр Краснов да изпратят войски срещу Петроград. Преминаването на действащата армия на страната на съветската власт през ноември – декември 1917 г. съдейства за бързата победа на болшевиките в редица прифронтови райони.
В покрайнините на Русия и в националните райони установяването на съветската власт се проточва месеци наред. Особено ожесточена съпротива оказва казачеството по Дон, Кубан и в Южен Урал. Тук се формират основните антиболшевишки сили."

Потребителски аватар
valheru
Контакти:

Мнениеот valheru » 08 фев 2016 17:22

Малко се пада вън от темата, но моята позиция идва от факта, че се използват понякога клишета без много мисъл.
Прав си "Вся власть советам!" се появява преди самата октомврийска/ноемврийска революция, но мен повече ме издразни словосъчетанието съветска империя - това предполага ли и наличието на император и как това се кореспондира с власт на съветите?!!!
Сега думата Империя придобива малко по-различно звучене, но пак опира до единен център (метролополия/импратор), а такъв през 1919 (че дори бих казал до 1928) изобщо не е съществува (противостоянието между групите на Троцки и Сталин).
[offtopic]p.s.: Чия в крайна сметка е тази курсова работа - доста коментари могат да се направят по нея.[/offtopic]
[offtopic]https://plus.google.com/104434860873145164030
https://njakoimisli.tumblr.com/[/offtopic]

Върни се в “Свободна зона”