Честит празник приятели и приятелки

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
blue avalanche
Контакти:

Re: Честит празник приятели и приятелки

Мнениеот blue avalanche » 02 фев 2016 21:17

v.r.s. написа:
kardiolog написа:
Петльовден е! Празник на мъжката рожба и на Симеоновците

На Секновение (2 февруари) българите празнуват Симеоновден, популярен в някои селища като Петльовден.

Свързан е с библейския мит за Моисей, който повелил първородните синове да бъдат представени на Бога, като му принесат жертва.

По традицията се коли курбан – черен петел, за здраве на малките деца. С кръвта на жертвата стопанинът прави кръст на вратата на дома си. От петела приготвят обредна храна, пекат малки кравайчета, които раздават, за здраве на младенците.

В някои селища с този празник се отбелязва спасението, оцеляването и съхраняването на мъжката сила. На него народът ни отдава чест и възхвала на мъжката челяд, на която се е крепяло семейството и мира. Празнично облечени момчета излизали насред селото и през целия ден били в центъра на вниманието. Били оглеждани от старейщините кой за какво става: за овчар, за дюлгерин, за даскал или за писар.

В други краища Петльовден се смята за най-халтавия празник и е свързан със спазването на ред забрани. В този ден не се реже, сече и цепи, затова се скриват всички остри предмети - брадвата забиват на дръвника, а ножът - удрят в желязо. Не се преде, не се тъче, не се шие или плете, не се готви, а хлябът се нарязва предишния ден. Мъжът и жената не се събират. Старо поверие е, че ако се роди животно с белег или човек – с недъг, стопанката не е спазвала забраните на Симеоновден.

Именици днес са: Симеон, Симон, Симо, Симчо, Симона, Симонка, Симка и др.

Написаното въобще не е точно, тъй като Симеонов ден не е на втори февруари, а на трети, а днес е Сретение Господне и единственото, което този празник има общо с Моисей е, че Христос е въведен в Храма за да бъде представен на Бога, за спомен за избавянето на израелските първородни от смърт, която поразява египетските първородни, по времето, когато са в Египет и това е установено от Моисей.

"Четиридесет дни след раждането на Господа Иисуса Христа света Дева Мария донесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал, всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно на Бога (Изх. 34:19-20, Чсл. 18:15-16). Това било установено за спомен на избавянето на израилските първородни от смъртта, която поразила всички египетски първородни от човек до добитък (Изх 12:29). Затова всеки първородин като собственост на Господа бил длъжен с определена от закона цена да бъде откупен. А след навършване на 40 дни от рождението майката на първородния принасяла в жертва на Бога агне. Ако майката е бедна, принасяла гургулица или два гълъба. На този закон смирено се подчинила и света Богородица.

Праведни Симеон, икона от о. Крит, 16 в.По това време в Йерусалим живеел един благочестив старец на име Симеон. Той с вяра очеквал идването на Месия – Христос, защото му било обещано от Светия Дух, че няма да умре, докато не види Христа Господен...

Преданието разказва, че Симеон бил един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетския цар Птоломей ІІ Филаделф (285-246 г. пр.Хр.) назначил с тази преводаческа задача. На Симеона се паднало да преведе книгата на пророк Исаия. И когато стигнал до глава 7 стих 14, помислил, че в еврейския текст има грешка, като е казано: "Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил". Посегнал да поправи думата Девица, но ангел Господен го спрял: "Писаното е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш, докато не видиш с очите си изпълнението на тия думи".

Сега по внушение на Светия Дух Симеон влязъл в храма, когато донясли Иисуса. Той Го взел на ръце и в пророческо вдъхновение извикал: "Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думите си с миром, защото очите ми видяха Твоето спасение, което си приготвил пред лицето на всички народи, - светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля!" Йосиф и св. Дева се чудели на тия негови думи. А той, като ги благословил, обърнал се към Мария и казал: "Ето, Този лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, и на самата тебе меч ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца" (Лука. 2:25-35).

Тия думи, тогава не напълно ясни за ония, които ги чули, са ни обяснени чрез земния живот на Спасителя. Той дал на народите нов закон – закона на любовта и благодатта, но Самия Той и Неговото учение станали за мнозина предмет на спорове и противоречия. А пресвета Богородица по време на страданията и кръстната смърт на своя Син преживяла такава скръб, че действително меч пронизал душата й.

Освен св. Симеон, още и пророчица Анна познала в Младенеца Иисус обещания Месия – Христос. Анна, дъщеря Фануилова овдовяла млада, но не се омъжила втори път, а се посветила на служение на Бога, намирала се постоянно в храма и очаквала с твърда вяра идването на Спасителя. Като видяла Иисуса, тя започнала да слави Бога и да говори за Младенеца на всички, които очаквали избавление чрез Месия – Христос.

Христовата църква причислила Сретение Господни към дванадесетте велики празници в годината, а на другия ден след този празник чества паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна. Този празник, установен още в ранните векове на християнството, започнал да се празнува особено тържествено от времето на византийския император Юстиниан Велики (527-565 г.)."

Докато го прочета и ми се отщя да празнувам. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Потребителски аватар
Messerschmitt1
Контакти:

Мнениеот Messerschmitt1 » 03 фев 2016 01:17

[quote="ЕМИЛ"][quote="obi4am_pirin"]Наздраве на празнуващите!А именно пенсионера-капитан,санди,вечния и всичките сини знайни и незнайни другарки!Да илядите!Поздравявам ви с днешния християнски празник Сретение господне.

kiril.a.d
Контакти:

Мнениеот kiril.a.d » 03 фев 2016 10:18

Captain Stottlemeyer написа:
kiril.a.d написа:...Еле па другаря капитан, Стотелмайер, как с е...засегнал от поздрава - направо смях! :lol: :lol: :lol: - другарю капитан, трябва да знаеш кога, само да се усмихнеш, а не веднага да се хващаш за кобура ;)...

Кирчо, преди време ти беше написал това: "Господин Табаков, благодаря Ви за отговора...На някой в медията ви, предположимо админо-модератор, не му харесва, че и аз прекрасно боравя със сарказма и иронията."... 8-)
Малкият, но съществен проблем, Кире е, че моето и твоето разбиране за сарказъм и ирония доста се различават. Сарказмът и иронията, с които ти "прекрасно боравиш", са сарказмът и иронията на селяндур, излязъл от село (само че то си останало в него). В това отношение сте си лика-прилика с "обичащия Пирин". Съжалявам, че изгубих ценно време да просвещавам клоун като теб. Все пак, доброто възпитание изисква да ти пожелая хубав ден: Хубав ден, Кирчо. :)

:lol: другарю капитан, успя да ме разсмееш отново! - твоите "сарказъм и ирония" са точно като "расли под фуражка" и като така, нямат нищо общо със сарказма и иронията!!!
Явно много скучни са ти били часовете по Български език и Литература и...за това си станал капитан и то от ДС ;)...Та за това и сега се хвана за кобура, но понеже съм ти далече даде няколко словесни изстрела на халост... - лошото е, че в случая си описал собствения си житейски път, от родното село, до Държавна сигурност. Ама явно селото си е останало под фуражката - уж на скрито ;)
Та такива ми ти работи, като пишеш на 4-то поколение софиянец, който не е под фуражка ;)...
Понеже се видя че не можем да станем французи, махам Марсилезата. В Ориента си е по-добре, нали?

kiril.a.d
Контакти:

Мнениеот kiril.a.d » 03 фев 2016 10:23

Fester написа:
kiril.a.d написа:...Еле па другаря капитан, Стотелмайер, как с е...засегнал от поздрава - направо смях! :lol: :lol: :lol: - другарю капитан, трябва да знаеш кога, само да се усмихнеш, а не веднага да се хващаш за кобура ;)...

Кирчо, преди време ти беше написал това: "Господин Табаков, благодаря Ви за отговора...На някой в медията ви, предположимо админо-модератор, не му харесва, че и аз прекрасно боравя със сарказма и иронията."... 8-)
Малкият, но съществен проблем, Кире е, че моето и твоето разбиране за сарказъм и ирония доста се различават. Сарказмът и иронията, с които ти "прекрасно боравиш", са сарказмът и иронията на селяндур, излязъл от село (само че то си останало в него). В това отношение сте си лика-прилика с "обичащия Пирин". Съжалявам, че изгубих ценно време да просвещавам клоун като теб. Все пак, доброто възпитание изисква да ти пожелая хубав ден: Хубав ден, Кирчо. :)

Кептън, мани го тоя изкуфял дърт пергиш - Киро Селянина! Ако си спомняш още от форума на Спортни.бг, лицето Кирил Аспарухов Димитров се гордееше със своята съпричастност към службите от комунистическо време, а всички знаем кои тогава бяха агентите - най-тъпите парчета, с най-загладен мозък, които за друго не ставаха. Не съм чел посланието му към Табаков тук, но ако наистина го е написал това, само показва колко още по-тъп е станал с времето. Ако Киро може да си служи с ирония и сарказъм, то аз съм Трамвай 5. Тоя дебил е толкова плосък и кух, но с такова високо самомнение, че е просто смешен.
Колкото до селяндура от Симитли, който е автор на темата, ще му кажа следното: Петльовден е един страхотен български празник и това, че вкарваш задявки за гейски глупости в него, само издава колко е сбъркана собствената ти сексуална ориентация. От писанията ти досега съм установил, че наистина не знаеш по резани или само по черни големи... мамби си падаш. Или и по двете. За мен, селянино от Симитли, ти си доказан гей, но не мърси българските празници с обърканото си съзнание. Съветвам те да го отбелязваш занапред в деня, в който за първи път си усетил мъжка ласка. Можеш да се похвалиш тук кой е той, а ние от добро сърце ще се погрижим да ти осигурим една визита до циганската махала на Симитли, за да я усетиш отново...

хахахахахахахахаааааа, горкия обратен, известен още от Спортни.бг с ника си швестер, живеещ при майка си и мразещ жените - и той си...излял болните обратни фантазии...Интересно, всички ли ченгета, ама точно "под прикритие" ;) казват на всички други, че са ченгета? - странно го наблюдавам това у всички привърженици на ДС Динамо София... - "под прикритие" - "Левски" София! ;)
:D
Понеже се видя че не можем да станем французи, махам Марсилезата. В Ориента си е по-добре, нали?

kiril.a.d
Контакти:

Мнениеот kiril.a.d » 03 фев 2016 10:28

Fester написа:
Captain Stottlemeyer написа:...Кептън, мани го тоя изкуфял дърт пергиш - Киро Селянина! Ако си спомняш още от форума на Спортни.бг, лицето Кирил Аспарухов Димитров се гордееше със своята съпричастност към службите от комунистическо време, а всички знаем кои тогава бяха агентите - най-тъпите парчета, с най-загладен мозък, които за друго не ставаха. Не съм чел посланието му към Табаков тук, но ако наистина го е написал това, само показва колко още по-тъп е станал с времето. Ако Киро може да си служи с ирония и сарказъм, то аз съм Трамвай 5. Тоя дебил е толкова плосък и кух, но с такова високо самомнение, че е просто смешен...

Да, спомням си го от форума на Спортни.бг. :lol: И архивите на "Гонг" с творчеството на Кирето са на разположение: "Господин Табаков, благодаря Ви за отговора. Очаквах да е по-духовит, като чудесните репортерски статии за мачове, на които много съм се смял - прекрасно боравите с иронията и сарказма! Е, в отговора Ви ще приема за духовитост, уверението че Гонг.бг е демократична медия ;)... Въпросът ми беше свързан точно с това, че тази медия малко куца от към демократичност и се доближава до цензурата от времето на Тодор Живков - никът ми е изобщо спрян за коментари под статии, именно, защото си позволявам да пиша истини за отбори, собственици, управленци - политически и футболни, които явно не са удобни за медията Ви! - не са в тон на "налаганата линия", което ми прилича на "партийната линия" от "онова време". Както и да възпирам, огромната част от злобни, лъжливи и пренеприятни индивиди, пищещи едни и същи коментари, ежедневно. На някой в медията ви, предположимо админо-модератор, не му харесва, че и аз прекрасно боравя със сарказма и иронията ;)... И сега, аз естествено мога да регистрирам нов ник и да коментирам, но това ми прилича на играта "жумичка", а тази игра се играе от деца. И като така, защо трябва да се занимаваме с детинщини?"
Съжалявам, че се отклонявам от празничната част, но хлебарките трябва да се мачкат... 8-)

:lol: :lol: :lol: ти, на това му казваш мачкане??? - е капитане, нахлупиш ли веднъж фуражка, остава ти за цял живот! А народа е рекъл: "Под фуражка ум не вирее" ;)....
Я ся ме домачкай, с отговора на Табаков? ;)....
боже-боже, защо не си прибереш вересиите...ама и защо си изтървал в Подуене чувала с глупаците? :lol:

Потребителски аватар
Fester
Контакти:

Мнениеот Fester » 03 фев 2016 10:30

kiril.a.d написа:
Fester написа:

Кептън, мани го тоя изкуфял дърт пергиш - Киро Селянина! Ако си спомняш още от форума на Спортни.бг, лицето Кирил Аспарухов Димитров се гордееше със своята съпричастност към службите от комунистическо време, а всички знаем кои тогава бяха агентите - най-тъпите парчета, с най-загладен мозък, които за друго не ставаха. Не съм чел посланието му към Табаков тук, но ако наистина го е написал това, само показва колко още по-тъп е станал с времето. Ако Киро може да си служи с ирония и сарказъм, то аз съм Трамвай 5. Тоя дебил е толкова плосък и кух, но с такова високо самомнение, че е просто смешен.
Колкото до селяндура от Симитли, който е автор на темата, ще му кажа следното: Петльовден е един страхотен български празник и това, че вкарваш задявки за гейски глупости в него, само издава колко е сбъркана собствената ти сексуална ориентация. От писанията ти досега съм установил, че наистина не знаеш по резани или само по черни големи... мамби си падаш. Или и по двете. За мен, селянино от Симитли, ти си доказан гей, но не мърси българските празници с обърканото си съзнание. Съветвам те да го отбелязваш занапред в деня, в който за първи път си усетил мъжка ласка. Можеш да се похвалиш тук кой е той, а ние от добро сърце ще се погрижим да ти осигурим една визита до циганската махала на Симитли, за да я усетиш отново...

хахахахахахахахаааааа, горкия обратен, известен още от Спортни.бг с ника си швестер, живеещ при майка си и мразещ жените - и той си...излял болните обратни фантазии...Интересно, всички ли ченгета, ама точно "под прикритие" ;) казват на всички други, че са ченгета? - странно го наблюдавам това у всички привърженици на ДС Динамо София... - "под прикритие" - "Левски" София! ;)
:D

Киро, Киро... Колко си зле, дърт пергиш! Жалко, че закриха Спортни.бг, та няма как да се видят там писанията ти как се гордееш с комунистическото ти минало... А сега от 10 кладенеца вода носиш, за да се оправдаваш... Типично по ватенски... Айде, приятно изкарване и дано си се възстановил от снощната вакханалия на магистралата, че явно си бил нощна на "Сливница", за да се включваш сега. Вече можеш по доноснически да се обърнеш към някое ченге и да ме баннат, задето казвам истината за стария ти разпран г*з

kiril.a.d
Контакти:

Мнениеот kiril.a.d » 03 фев 2016 10:32

Fester написа:
Fester написа:
Captain Stottlemeyer написа:...Кептън, мани го тоя изкуфял дърт пергиш - Киро Селянина! Ако си спомняш още от форума на Спортни.бг, лицето Кирил Аспарухов Димитров се гордееше със своята съпричастност към службите от комунистическо време, а всички знаем кои тогава бяха агентите - най-тъпите парчета, с най-загладен мозък, които за друго не ставаха. Не съм чел посланието му към Табаков тук, но ако наистина го е написал това, само показва колко още по-тъп е станал с времето. Ако Киро може да си служи с ирония и сарказъм, то аз съм Трамвай 5. Тоя дебил е толкова плосък и кух, но с такова високо самомнение, че е просто смешен...

Да, спомням си го от форума на Спортни.бг. :lol: И архивите на "Гонг" с творчеството на Кирето са на разположение: "Господин Табаков, благодаря Ви за отговора. Очаквах да е по-духовит, като чудесните репортерски статии за мачове, на които много съм се смял - прекрасно боравите с иронията и сарказма! Е, в отговора Ви ще приема за духовитост, уверението че Гонг.бг е демократична медия ;)... Въпросът ми беше свързан точно с това, че тази медия малко куца от към демократичност и се доближава до цензурата от времето на Тодор Живков - никът ми е изобщо спрян за коментари под статии, именно, защото си позволявам да пиша истини за отбори, собственици, управленци - политически и футболни, които явно не са удобни за медията Ви! - не са в тон на "налаганата линия", което ми прилича на "партийната линия" от "онова време". Както и да възпирам, огромната част от злобни, лъжливи и пренеприятни индивиди, пищещи едни и същи коментари, ежедневно. На някой в медията ви, предположимо админо-модератор, не му харесва, че и аз прекрасно боравя със сарказма и иронията ;)... И сега, аз естествено мога да регистрирам нов ник и да коментирам, но това ми прилича на играта "жумичка", а тази игра се играе от деца. И като така, защо трябва да се занимаваме с детинщини?"
Съжалявам, че се отклонявам от празничната част, но хлебарките трябва да се мачкат... 8-)

Мухахахахахахахахха, с глас се смея!!! :D :D :D Е не е възможно да е толкова тъп Кирето! Хахахахахахахаххахахаха :D :D :D Е това ми оправи деня :D :D :D

:lol: благодаря и на двама ви - наистина ме разсяхте чудесно! - капитана с фуражковите "сарказъм и ирония", но и точно фуражковото мачкане на хлебарки!...Дедо капитане, съчувствам ти за дейността, която единстевно ти поверяват вече в къщи ;)...
И гейския смя на швестерчето, което дори не знае на какво да се смее, но и пръстче дса му покажеш, пак ще се разсмее - като жените ;) :lol:

Потребителски аватар
Fester
Контакти:

Мнениеот Fester » 03 фев 2016 10:35

kiril.a.d написа:
Fester написа:

:lol: :lol: :lol: ти, на това му казваш мачкане??? - е капитане, нахлупиш ли веднъж фуражка, остава ти за цял живот! А народа е рекъл: "Под фуражка ум не вирее" ;)....
Я ся ме домачкай, с отговора на Табаков? ;)....
боже-боже, защо не си прибереш вересиите...ама и защо си изтървал в Подуене чувала с глупаците? :lol:

Толкова си тъп, че чак си вдлъбнат, гейзер дърт! Ти какво очакваш, Табаков да ти се изсмее публично и да ти каже, че си тъп като г*з ли, бе? Човекът просто те е пожалил и е решил да не се занимава с кухи лейки като тебе! Наистина, най-големите тъпаци имат най-голямо самомнение и затова България е на такова дередже. Киро Тъпото, дето две изречения на кръст не може да свърже, си мисли, че разбирал от ирония и сарказъм... Абе, идиот, това да не ти е ДС от 1965 г.? Там на вашите малоумни каскетски смешки се смеехте помежду си и се мислехте за много умни. Ама вече го няма любимият ви строй, комунистически дърт пе*ал такъв!

kiril.a.d
Контакти:

Мнениеот kiril.a.d » 03 фев 2016 10:40

Fester написа:
kiril.a.d написа:
Fester написа:
kiril.a.d написа:...Еле па другаря капитан, Стотелмайер, как с е...засегнал от поздрава - направо смях! :lol: :lol: :lol: - другарю капитан, трябва да знаеш кога, само да се усмихнеш, а не веднага да се хващаш за кобура ...

Кирчо, преди време ти беше написал това: "Господин Табаков, благодаря Ви за отговора...На някой в медията ви, предположимо админо-модератор, не му харесва, че и аз прекрасно боравя със сарказма и иронията."...
Малкият, но съществен проблем, Кире е, че моето и твоето разбиране за сарказъм и ирония доста се различават. Сарказмът и иронията, с които ти "прекрасно боравиш", са сарказмът и иронията на селяндур, излязъл от село (само че то си останало в него). В това отношение сте си лика-прилика с "обичащия Пирин". Съжалявам, че изгубих ценно време да просвещавам клоун като теб. Все пак, доброто възпитание изисква да ти пожелая хубав ден: Хубав ден, Кирчо.

Киро, Киро... Колко си зле, дърт пергиш! Жалко, че закриха Спортни.бг, та няма как да се видят там писанията ти как се гордееш с комунистическото ти минало... А сега от 10 кладенеца вода носиш, за да се оправдаваш... Типично по ватенски... Айде, приятно изкарване и дано си се възстановил от снощната вакханалия на магистралата, че явно си бил нощна на "Сливница", за да се включваш сега. Вече можеш по доноснически да се обърнеш към някое ченге и да ме баннат, задето казвам истината за стария ти разпран г*з

швестерче, нищо не се "закрива" във виртуалното пространство!!! - за бея и малоумието не се закрива...
та жалко че си нескопосано швестерче, да видим, какво ли ще изровиш от Сортни.бг?....евентуално някоя своя фантазия към мен? ;) - съжалявам, не си падам по швестери, та те разбирам ;)....
Но пък кой ли не може да изрови, открий Динамо София и от кого, па преименувай "поп прикритие" ;) в "Левски" София...ма ти си хлапе и с ДС не можеш да имаш работа, че там и не пускаха педали, ама днешните "повели на времето" са, колкото по педал, токова по-високо служебно! - та ти, какъв си днес, в Д(ан)С? ;)
шматарок...

kiril.a.d
Контакти:

Мнениеот kiril.a.d » 03 фев 2016 10:41

Апропо, швестер, честит ти празник, макар и на патерица! - никога не е късно да ти връчат дупката на геврека, нали? ;)
:lol: :lol: :lol:

Върни се в “Свободна зона”