il4o_iliew написа:
Да наричаш Русия империя и да я сравняваш със САЩ е меко казано нелепо.
...
Освен това не разбирам тази пропаганда във форума от някои лица. Какво е това англо-саксонско подмазване. Тези народи са чужди на нашата култура и историческа идентичност. Винаги са гледали на българите като на втора ръка хора. Самият Чърчил е искал да унищожи България. За София е казал, че тя трябва да бъде срината със земята, а града да се превърне в земеделска земя на която да се садят картофи. Великите Сили са разпокъсвали териториите и са накарали милиони българи да бягат от родината като бежанци. Това се случва отново и отново в историята. Включително на Берлинския Конгрес, при подписването на Ньойския договор. Интересът на България винаги е бил в сплотеността с братските на нас народи, с които споделяме обща култура и ценности. Американците са тук с техните агенти провокатори, за да превърнат България в колониална държава и да експлоатират българския народ. Тях нищо друго не ги интересува.
По принцип аз съм един от умерените гласове в този форум. Нито съм някакъв убеден евроатлантик, нито съм русофил (майка ми е рускиня, без българо-съветската дружба мен нямаше да ме има, слушам руска музика, но в политически план не съм русофил).
За много неща си прав. Сега ти отговарям по някои от точките, по които имам някакви мои наблюдения и размисли. Дано да успея да остана умерен.
САЩ е световен хегемон, чието влияние в света обаче в момента намалява. Естествено тяхната реакция на това е доста паническа, а паниката води и до агресия. Един довчерашен лидер, чието лидерство днес е поставено под съмнение, е способен да извърши чутовни глупости, справка Ирак 2003г. Има една книга на професор Ноам Чомски, казва се "Хегемония или оцеляване". В общи линии това са двете геополитически опции пред САЩ - или задържат първото място с цената на всичко, или много бързо ще изпаднат извън топ 10. Фактът, че те активно се борят за влияние в Източна Европа, в т.ч. България, е абсолютно обясним и очакван на този фон. Южен Поток и Белене са имперски проекти на друга империя (даже не просто на друга империя, а на основния имперски конкурент). Като такива те са неприемливи за империята САЩ и империята САЩ прави всичко възможно да ги тушира в зародиш чрез оказване на натиск.
Тези милиарди, за които говориш, честно казано не знам откъде си ги чул. Но в случая няма значение конкретната сума. Да не мислиш, че тези транзитни такси по някакъв начин ще ни бъдат преведени на мен и на теб? Или по някакъв начин ще бъдат инвестирани в българската икономика, социална сфера, културна сфера? Ще бъдат оползотворени от проруските олигархични кръгове, които са превзели българската енергетика от десетилетия. Те си държат парите в чужди банки, а в България се занимават с хотелиерство с отвратително ниско качество. Тезата, че опъвайки една тръба през България ще инжектира маса пари в джоба на масовия българин, е силно преувеличена и наивна. Трафопостът не е най-важното място в махалата.
А може ли да се отрече, че в периода 1944 - 1989г България е заложник на СССР? Българските управници тогава не бяха ли също сервилни? Изразът "В Москва като пръднат, в София се насират" не може да не ти говори нищо. Не искам обаче да влизам в спора "на кого е по-добре да сме заложник". Били сме част от съветската сфера, сега сме част от друга сфера. Може би това ни е съдбата. Да не забравяме, че от 14 века история имаме един златен и седем в робство. Кога за последно сме били реално суверенна държава?
За мен няма съмнение, че Русия е била и ще бъде империя. Ти чел ли си руска история? Можеш ли да обясниш кога и по какъв начин Русия е придобила територията, която в момента владее? Руската експанзия през вековете се е случила по военен път. Подчинили са ВОЕННО други народи и са им взели територията. Виж етническия състав на съвременна Русия. Пълно е с други етноси! Русия е изключително разнообразна етнически. Тези други етноси как са се озовали там? Те ли са дошли в Русия, или Русия е дошла при тях?
САЩ харчат повече за война от Русия, защото имат повече пари от Русия. Русия харчи толкова, колкото може да харчи. Ако имаше повече, щеше да харчи повече. Не приемам тезата, че Русия е някаква миролюбива държава, която харчи за война само абсолютния минимум. Напротив, войната е част от руската народопсихология. Демонстрациите на военна мощ (военен парад, заря...) са ежедневие в Русия. Демонстрациите на руска военна мощ в момента са ежедневие и в Сирия. Русия там какво защитава? СВОИТЕ стратегически и геополитически интереси, не нещо друго.
Относно "българофоба" Чърчил - това са митове и легенди. Също като мита, че бил голям почитател на мелнишко вино. Дай някакъв автентичен исторически извор, който да доказва изказването за картофите.
Интересен факт: комунистическата пропаганда ни вменяваше глупости като "братския китайски народ" и "братския виетнамски народ". Аз не се сещам за народи, които да са по-чужди на българската култура и идентичност от виетнамците и китайците. Буквално нищо не споделяме с тях! На фона на виетнамците и китайците, германските племена (немци, англичани, холандци, датчани, шведи, норвежци) са ни направо роднини. Независимо дали ни харесва или не, ние сме европейски народ (един от многото).
И последно: Всичко тече, всичко се променя. Държави, които са били врагове и са се прецаквали взаимно, сега се погаждат. Китай и Япония. Англия и Германия. България и Румъния.
Бъди здрав! Може да не сме на едно мнение, но грамотността ти ме кефи!
"What is absurd and monstrous about war is that men who have no personal quarrel should be trained to murder one another in cold blood."