Тема за политика - България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Cicero
Контакти:

Re: Тема за политика - България

Мнениеот Cicero » 08 дек 2015 14:39

smoothc написа:... общото между 1237 и 1937 година?

И двете са прости числа :twisted:
visentii написа:Определени дати могат да се оспорват от определени институции, а официални документи могат да се изискват от официални институции...нито форума, нито автора (дори и модератор) са такива...така че, това е поредната тема за "чешане на езици".

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 08 дек 2015 14:59

smoothc написа:То не е да гадание, а до познания :)

Ми хайде, като е до познания, кажи ми какво е общото м/у 1128 и 1828-ма година 8-)

П.П. Каквото и да кажеш, няма да си познал 8-) Нямаш нужните познания 8-)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 08 дек 2015 16:39

THE G.A.M.E написа:Да не забравяме, че Ивайло не е бил случаен човек.
Тоест, бедняк, който е пасял свине.

Напротив, бил е болярин ( макар и не от знатен род ) с успешен "бизнес" ( гледал е свине, цели стада, но това не го прави свинепас ) ... Подчинени са му били няколко села.
Точно за това и сравнително бързо и лесно успява да набере значителна бройка бойци.
А тактическите му замисли в битките, са от висша класа, което говори за обучения във военното изкуство, което си е приоритет само за болярите.

Но е факт, че се опира на народа.
А не на боляри и власт-имащи, в опозиция.
Е, после, след като става ясно, че ще успее да бутне власта в Търново, към него се присламчват опозиционерите на Константин Тих, ама това е нормално за нашите географски ширини. :lol:

И къде в изворите го прочете това, че Ивайло е бил болярин?
Фантасмагориите на Йордан Андреев и "великолепните" му ученици - Лазаров (Иван междудругото най-малко се влияе от глупостите на бащицата си), Павлов и Тютюнджиев (и той е Иван ама другият Иван) ги остави настрана. Йордан беше наистина страхотен преподавател, но и голям лаладжия, особено като си пийнеше малко, лакърдиите му нямаха край... Що се отнася до последното творение на Господинов, асистент в СУ по средновековна българска история, по темата за Ивайло, по-добре не го чети. Момчето единствното, което знае е да брои до десет, със сметало... Та всичко казано за произхода на Ивайло - дали е бил болярин или свинепас е плод на нечии хрумвания и наслагвания на определени митологеми - средновековни и съвременни. За произхода му не се знае НИЩО. Изворите са предимно византийски + свърлижкото евангелие, но там данните са много малко.
По темата - няма до сега революция по земята, извършена без парите на тези, които имат такива, само и единствено с цел тези парички да се увеличат количествено. Вече съм го казал, но да го повторя - формулата на Маркс: "Пари, стока, пари прим" не е вярна, а само замазва положението и затваря очите на баламурниците. Правилната формула е "Пари, власт, пари прим"! Нито френската, английската и нидерландската буржоазни революции, нито ВОССР, нито която и да е друга са правени без намесата на паричките от паричките на имащите парички....
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 08 дек 2015 18:37

Der Schmarotzer написа:И къде в изворите го прочете това, че Ивайло е бил болярин?

Не-веднъж съм писал... Понякога в историята там, където няма извори за нещо, трябва да се "събира 2+2".

Като имаме на предвид, че никога преди Ивайло, начело на Държавата не е заставал случаен човек, тоест, Владетелите ни са били само от боилските ( болярските ) родове, лесно можем да предвидим, че и Ивайло е бил от тези среди.
Най-малкото никой нямаше да остави селянин да седне на трона в Търново.
А то даже някои боляри му помагат.
Е, гонейки си техни цели, но също е точка в полза на болярският произход на Ивайло.

Следващият момент е военните му познания.
Епохата тогава е била такава, че извън болярските среди, военното дело не се е изучавало.
Ако смяташ, че един селянин може да разбие на няколко пъти елитни ромейски групировки + татарите, които преди това са помели де-що има войска насреща им, значи имаш много сериозен проблем.

Това е последно по-темата от мен, трудно може да се намери начин и нещо, което да ме убеди, че Ивайло не е бил от болярските среди.
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

gazadjiq
Контакти:

Мнениеот gazadjiq » 08 дек 2015 20:09

THE G.A.M.E написа:
Der Schmarotzer написа:И къде в изворите го прочете това, че Ивайло е бил болярин?

Не-веднъж съм писал... Понякога в историята там, където няма извори за нещо, трябва да се "събира 2+2".

Като имаме на предвид, че никога преди Ивайло, начело на Държавата не е заставал случаен човек, тоест, Владетелите ни са били само от боилските ( болярските ) родове, лесно можем да предвидим, че и Ивайло е бил от тези среди.
Е, гонейки си техни цели, но също е точка в полза на болярският произход на Ивайло.

Епохата тогава е била такава, че извън болярските среди, военното дело не се е изучавало.
Ако смяташ, че един селянин може да разбие на няколко пъти елитни ромейски групировки + татарите, които преди това са помели де-що има войска насреща им, значи имаш много сериозен проблем.

Това е последно по-темата от мен, трудно може да се намери начин и нещо, което да ме убеди, че Ивайло не е бил от болярските среди.

Щото тогава, военното дело е било толкова сложно, че няма никакъв начин, един по- надъхан селянин с армия, да претрепе заспалия болярин. Е, едва ли е бил свинар (както го наричат), най-вероятно е въртял некъф бизнес със свине. :mrgreen:

Потребителски аватар
smoothc
Контакти:

Мнениеот smoothc » 08 дек 2015 20:42

Ивайло със сигурност е имал аристократична кръв.

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 08 дек 2015 22:07

gazadjiq написа:
THE G.A.M.E написа:

Щото тогава, военното дело е било толкова сложно, че няма никакъв начин, един по- надъхан селянин с армия, да претрепе заспалия болярин. Е, едва ли е бил свинар (както го наричат), най-вероятно е въртял некъф бизнес със свине. :mrgreen:

Ми то и в наши дни селянчета ни претрепаха от бой френските специални части 8-) Дали пък след време и тях няма да ги изкарат някакви корифеи във военното дело, от аристократичната прослойка :lol:
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 08 дек 2015 23:26

THE G.A.M.E написа:

Т.е. правиш свободни съчинения на тема. Защо трябва да се събира 2+2, ами ако не са 2+2 както мислиш ти, а е нещо друго? Забравяш за епохата и какви армии през този период може да извади и изпрати към България Византия - 2-3-4-5- максимум 10 хиляди души, професионални войници. А само в една област, ако се надигне цялото мъжко население, което в това време няма право да носи оръжие, ще се съберат не по-малко от 20 000 души. При неколкократното разбиване на редовната българска армия, на византийските отряди и на татарските отряди, кръстосващи България, снабдяването й с оръжие е готово. Към това се прибавя оръжието от завзетите складове в столицата и имаш двадесет хилядна добре въоръжена армия, готова на всичко.
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Re: АКЦИЯТА НА ВМРО В КЮСТЕНДИЛ 06.12.1922г. - УРОК ПО РОДОЛ

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 09 дек 2015 08:15

HoUs4oOL написа:Панчо Михалков ми прилича на тероряга от Ал-Кайда, нещо не предизвиква прилив на родолюбие у мен.

Да ме прощаваш, но това, което каза е солидна простотия. И това ти го казвам като човек, който далеч не одобрява всяка дейност на ВМРО.
Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Re: 90 % от пишещите тук са платени руски тролове!

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 09 дек 2015 08:25

BETEPOK написа:Вън от съмнение е фактът, че този форум е обект не на хибридна, а направо на пряка атака! С изключение на десетина свестни потребители като например DANS, Капитана и Безкомпромисен (няма смисъл да изброявам всички, те си го знаят) останалите са на руско-комунистическа хранилка, зареждана всяка седмица.
Моля московските агенти да спестят коментарите си! И без това предварително е ясно какво ще копират.

За другите как да е, няма да споря засега, ама да кажеш, че Безкомпромисния е абсолютна откачалка, която никога няма аргументи, има мантри за повтаряне. Освен това е страховит лъжец - най=големите му "врагове" са тия, в чийто редици е било семейството му (добре пребоядисало се навреме след ноември'89.
Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein

Върни се в “Свободна зона”