По-добре ли се живее в чужбина?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Къде живеете и къде бихте искали в бъдеще ?

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

Потребителски аватар
защо
Контакти:

Re: По-добре ли се живее в чужбина?

Мнениеот защо » 14 окт 2015 09:33

pinkopinkito написа: Аз съм бивш държавен служител, реализирал се в чужбина. На 24 год. възраст достигнах максимума на кариерата си в държавната администрация, със супер мизерна заплата и никакви перспективи за развитие. Ако обичаш, не ми говори кой дезертирал, кой плащал пенсии и т.н.
Апропо, нищо не споменаваш за живеещите и работещи в България чужденци...

Стана ми интересно какво си учил и какво си работил, че на 24 да стигнеш тавана? Да не би да немаш и средно? :lol:
Когато Пенев говори, боговете си водят записки. Когато Пенев пърди, боговете си записват нотите.

Потребителски аватар
hue
Контакти:

Мнениеот hue » 14 окт 2015 10:02

deserteye написа: застраховка в не малък размер. Не стига това ами проведохме разговор с шефа дали да започна на 50% работа (съответно половината заплата ще получавам от фирмата, останалата част от тяхната организация по трудова заетост), дали да работя само в офиса, дали ще имам нужда от човек, който да ми помага или някакви допълнителни помощни средства. Това кога ще го има и у нас?
В крайна сметка, може би има нещо вярно в това, че домът е там, където се чувстваш добре.
п.п. - гласувах за "В чужбина съм и ми харесва".

Първо - заплатата за електро инженер в България е 1700 лв (2 и половина средни работни заплати)
Второ - за застраховката ти - за да я имаш, ти се удържа от заплатата - нито я плаща фирмата, нито пада от небето. Казва се застраховка трудова злополука и я имаме в България
Трето - да ти плащат 50% от заплатата не от фирмата, а от държавата се нарича социална помощ - убеден съм, че и шефът ти получава добра субсидия за наемането на имигрант.
Четвърто - кажи колко % от заплатата ти се удържа като данък и колко плащаш при зъболекаря (ако не ти го покрива фирмата)?
НЕ ГЛЕДАМ НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Потребителски аватар
Готвача
Контакти:

Мнениеот Готвача » 14 окт 2015 10:05

Nasko 1 написа:
язе написа:Аз бих казал на емигрантите само едно- живейте си добре и спрете да мътите мозъци! Живейте си там с по- добрата заплата и незнайно защо, влизате в кенефните , български форуми... За да ни отворите очите, нали! :mrgreen:
Вие сте капацитетите, а ние сме смотаняците, щото видиш ли, не можем да се реализираме в Германия. :lol: Всъщност, не е ли точно обратното- ние сме тук, защото се реализираме в България, а вие сте там, защото не можете. ;)
Да ви го кажа ли по- разбираемо? Бъдете канадци, американци, германци и... ни избавете от присъствието си. Ние БЪЛГАРИТЕ ще си оправяме държавицата, някакси... Вие пречите!

Респект за написаното! Това е истината!

Радвам се че не преча никому да си живее живота както му е удобно и угодно.Благодарение на такива патриоти също така не гласувам на никакви избори в БГ.Оставяме ви да си оправяте живота както намерите за добре.При предишното голямо "дезертиране" от Родината,тези хора наречени хъшове правеха каквото могат за спасяване на България,не местните "патриоти".Но живейте си живота според това кого сте избрали да ви води напред,поне на нас не ни пречите определено.Вие говорите за "предателства",а правите така с действия и приказки,че да настроите тези които сме някъде на друго място,срещу останалите у дома.Вие се опитвате да делите хората,не ние.И вие-да точно вие сте виновни за това някои да наричат България кочина,кенефа на Европа и разни други нелицеприятни епитети.А как сте го постигнали?Ами отговорете си сами.Ние сме на друго място и не ви пречим да изчистите имиджа на кочината в която живеете.Просто не виждате как сте обсебени от злоба и омраза към всичко успяло по една или друга причина.Вие сте такива и към успелите останали в България.Нямате по-различни отношение и към тях.Успех в начинанието,драги ми /бивши/сънародници.
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!
В сайт за запознанства-"Търся жена която може да лови ,чисти и готви риба.Да може да копае червеи и да обича секса.Да има мотор и лодка.Моля постнете снимки на мотора и лодката!"

Потребителски аватар
Готвача
Контакти:

Мнениеот Готвача » 14 окт 2015 10:09

hue написа:
deserteye написа: застраховка в не малък размер. Не стига това ами проведохме разговор с шефа дали да започна на 50% работа (съответно половината заплата ще получавам от фирмата, останалата част от тяхната организация по трудова заетост), дали да работя само в офиса, дали ще имам нужда от човек, който да ми помага или някакви допълнителни помощни средства. Това кога ще го има и у нас?
В крайна сметка, може би има нещо вярно в това, че домът е там, където се чувстваш добре.
п.п. - гласувах за "В чужбина съм и ми харесва".

Първо - заплатата за електро инженер в България е 1700 лв (2 и половина средни работни заплати)
Второ - за застраховката ти - за да я имаш, ти се удържа от заплатата - нито я плаща фирмата, нито пада от небето. Казва се застраховка трудова злополука и я имаме в България
Трето - да ти плащат 50% от заплатата не от фирмата, а от държавата се нарича социална помощ - убеден съм, че и шефът ти получава добра субсидия за наемането на имигрант.
Четвърто - кажи колко % от заплатата ти се удържа като данък и колко плащаш при зъболекаря (ако не ти го покрива фирмата)?

Колега съфоруме,в голяма грешка си относно застраховките на работното място.Всеки един работник,независими на каквоо ниво работи,има такава застраховка направена от работодателя.Ако определен индивид желае,може да си направи отделно такава,но това няма нищо общо с първата,която върши работа при евентуална трудова злополука.И в БГ беше така преди/не зная как е сега/,защото мой приятел си нарани пръст на ръката и получи доста доброо обезщетение от БГ фирма за което.
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!
В сайт за запознанства-"Търся жена която може да лови ,чисти и готви риба.Да може да копае червеи и да обича секса.Да има мотор и лодка.Моля постнете снимки на мотора и лодката!"

Потребителски аватар
hue
Контакти:

Мнениеот hue » 14 окт 2015 10:45

Профил на живеещия в чужбина българин (или какво стана ясно от споделеното дотук):

1. Работа - 3 типа:
- ниско квалифицирана/ втора и трета категория (независимо от образованието, опита и възрастта)
- безработни на социални помощи
- високо квалифицирана (1 на 100, основно научна или в тясно специализирана област и на половин работен ден) с перспектива да мине към втора категория (на социални помощи) до 6 месеца

2. Семейство (ако не се задомиш с тамошна/тамошен) - за да е със семейството, работникът трябва да бачка 5-10 години (за да може да изтегли кредит), да е изтеглил кредит и да получава социални помощи

3. Деца - единственият шанс децата да са ОК, е да се родят в чужбина

4. Жилище -
- 2 стайна квартира с още поне 3 мангала от целия свят
- коптор
- собствено жилище, след като е изтеглен кредит (предстои да се мине на социална помощ)

5. Здравеопазване - ползва се ако има здравна осигуровка, за важните неща се идва до България

6. В банката - кредитът е от страната приемник, но депозитът в родината

7. Колата - таратайка каквато би се карала и в България

8. Услуги - ползват се само от понеделник до петък от 9 до 17 (с обедна почивка) и не дай си боже доставчикът да трябва да идва до адрес - чака се поне месец

8. Самочувствие - като на министър в България

9. Образование - ако още учите в чужбина и си мислите, че живеете в там, има време да размислите

10. Среда - тук не мога да обобщя - зависи на какви хора ще попадне имигрантът; като цяло няма къде да се ходи освен по музеи; с деца местата може да са още по-малко

11. Допълнителни - имигрантът обяснява как само в чужбина се спазват правилата, колко много пари получава на 1-во число (не казва колко точно, по възможност премълчава и каква е работата и колко му остават на 30-о число); но всъщност е отишъл там, за да получава социални помощи докато работи нелегално;

И не забравяйте - когато на Балканите България и Византия сме били люлка на цивилизацията с милионни армии, на Запад варварските племена са си бъркали в носовете, гонели са вещици и са продавали индулгенции (една от първите масови финансови измами, създадена от католическата църква). Малко хора са готови да признаят, че са се прецакали с търсенето на щастието в чужбина (освен ако не им спрат социалните и пак ще си намерят оправдание, че са се прибрали). Кръвта вода не става.
Последна промяна от hue на 14 окт 2015 11:00, променено общо 1 път.
НЕ ГЛЕДАМ НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Потребителски аватар
Лимонадения Джо
Контакти:

Мнениеот Лимонадения Джо » 14 окт 2015 10:48

Готвача написа:Колега съфоруме,в голяма грешка си относно застраховките на работното място.Всеки един работник,независими на каквоо ниво работи,има такава застраховка направена от работодателя.Ако определен индивид желае,може да си направи отделно такава,но това няма нищо общо с първата,която върши работа при евентуална трудова злополука.И в БГ беше така преди/не зная как е сега/,защото мой приятел си нарани пръст на ръката и получи доста доброо обезщетение от БГ фирма за което.

Това не е вярно и то не само за България, но не е и практика в Европа. Тази застраховка е задължителна и за сметка на работодателя само, ако основната дейност на предпирятието е свързна с риск. Има си специален класификатор на риска, отбелязан в булстата на всяка фирма. Например, ако си шофьор на камион в рудник, застраховката е задължителна, но не и ако си шофьор на същия камион и превозваш хляб. Законодателството на България е сходно с европейското, тук контролът е занижен или го няма.

Потребителски аватар
hue
Контакти:

Мнениеот hue » 14 окт 2015 10:56

Готвача написа:Колега съфоруме,в голяма грешка си относно застраховките на работното място.Всеки един работник,независими на каквоо ниво работи,има такава застраховка направена от работодателя.Ако определен индивид желае,може да си направи отделно такава,но това няма нищо общо с първата,която върши работа при евентуална трудова злополука.И в БГ беше така преди/не зная как е сега/,защото мой приятел си нарани пръст на ръката и получи доста доброо обезщетение от БГ фирма за което.

Застрахователни суми:

1. Индивидуалната застрахователна сума за риска смърт и риска трайна загуба на работоспособност (Клауза В1 и В3) се определят на база брутното месечно възнаграждение на застрахованите работници и служители към момента на сключване на застраховката.

- някой работодател (като такива много са се хвалели във форума) нека сподели каква е премията, която 'плаща' за 'собствена сметка', за да преценим има ли сметка да плаща по-ниски заплати, за да спести и от застраховката
НЕ ГЛЕДАМ НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Потребителски аватар
iliev72
Контакти:

Мнениеот iliev72 » 14 окт 2015 11:33

Да помислим малко логически.Да кажем , че съм напуснал БГ и съм се уредил добре в чужбина и съм се интегрирал в обществото както твърдят болшинството пишещи в темата.Тогава защо въобще да се сещам за България и да вися нон стоп в БГ форуми.Усещате , че в това което сте написали и това което правите няма логика.Ако сте толкова(дори на половината) добре колкото описвате въобще няма да сте в този форум и да пишете в тази тема , а ще си живеете живота и няма да ви пука.Вие сами си отговорете колко сте добре в чужбина.Аз няма да го направя защото косвено вече сте ми отговорили колко сте добре като емигранти.
[offtopic][wrapimg=]http://pic.cpa3y.net/images/72850495676373035823.jpg[/wrapimg][wrapimg=]http://pic.cpa3y.net/images/28875847901498354995.jpg[/wrapimg]
[wrapimg=]http://i67.tinypic.com/23tmws9.jpg[/wrapimg][/offtopic]
Тайната на вечната младост е да научаваш всеки ден по нещо ново.
Ако спориш с идиот, вероятно и той прави същото или си попаднал на партиен (непълен) член.

petko.h.markov
Контакти:

Мнениеот petko.h.markov » 14 окт 2015 12:45

iliev72 написа:Да помислим малко логически.Да кажем , че съм напуснал БГ и съм се уредил добре в чужбина и съм се интегрирал в обществото както твърдят болшинството пишещи в темата.Тогава защо въобще да се сещам за България и да вися нон стоп в БГ форуми.Усещате , че в това което сте написали и това което правите няма логика.Ако сте толкова(дори на половината) добре колкото описвате въобще няма да сте в този форум и да пишете в тази тема , а ще си живеете живота и няма да ви пука.Вие сами си отговорете колко сте добре в чужбина.Аз няма да го направя защото косвено вече сте ми отговорили колко сте добре като емигранти.

Това,че ти няма да се сещаш за България,не означава,че и другите ще го правят.Виж няколко примера,за успели в чужбина българи,които не са забравили родината.
Борис Христов,Кабаиванска,Кристо,Васко Василев и други не толкова известни на широката публика.Моите деца са в Германия,но следят и коментират с мен почти
всичко и ги боли.Дъщерята завърши в Карлсруе и кара трета година докторантура в Берлин,сина е студент в Кобленц.Дали ще се върнат-божа работа,но не са зле.

Потребителски аватар
pinkopinkito
Контакти:

Мнениеот pinkopinkito » 14 окт 2015 14:21

защо написа:
pinkopinkito написа: Аз съм бивш държавен служител, реализирал се в чужбина. На 24 год. възраст достигнах максимума на кариерата си в държавната администрация, със супер мизерна заплата и никакви перспективи за развитие. Ако обичаш, не ми говори кой дезертирал, кой плащал пенсии и т.н.
Апропо, нищо не споменаваш за живеещите и работещи в България чужденци...

Стана ми интересно какво си учил и какво си работил, че на 24 да стигнеш тавана? Да не би да немаш и средно? :lol:

Образование имам и езици говоря :)
Последна промяна от pinkopinkito на 14 окт 2015 16:49, променено общо 1 път.

Върни се в “Свободна зона”