Синьо сърце написа:polmazpolm написа:Важното е мислещите хора, които следят спора ни, да си направят изводите. Между другото, струва ми се, че и ти не си "немислещ". Просто не можеш да се отървеш от някои насадени ти представи. И не отсяваш фактите от интерпретациите им.
Пример:
- Русия е категорично против Съединението. - факт.
- Поради недоверието си към княза, датиращо още от Режима на пълномощията, руският цар Александър III отказва да подкрепи българската дипломация, макар и да е против възстановяването на положението отпреди 6 септември. - интерпретация
Аз нямам насадени представи. "Категорично" отгоре също е интерпретация. Не помня някой да е казал, че Русия подкрепя Съединението. Освен това не виждам спор дори. Повечето факти са ясни и няма какво да спорим по тях. Аз казвам, че АУ подкокоросва Сърбия, ти питаш-кой? Следват линкове и цитати, и накрая единодушно се оказва, че е АУ. Това ако е спор-не знам. Ти твърдиш, че Русия разпарчетосва България, аз смятам, че всички сили, подписвали спогодбите, вкл Русия са я разпарчетосали. Къде е спорът тук?
Хората си правят изводите, не ги подценявай. Но наистина дотегнахме тук с еднообразните коментари.
Оффф... Ама наистина ли трябва всичко да ти сдъвквам? Да си чувал за думичката "ирония"? Това "кой" го казвам, след като изтъквам факта, че Австро-Унгария е съюзник на Русия по това време. Един вид - очаквам след като потвърдиш, да осмислиш двата факта: 1) Русия и Австро-Унгария са съюзници; 2) Австро-Унгария "подкокоросва" Сърбия (това е по-скоро предположение, но аз лично не го оспорвам).
Като добавиш изтеглянето на руските офицери от България, като добавиш и публикациите в руската преса, за които се казва в един от цитатите ти, следва да си направиш логично заключение.
И, не. Това не е интерпретация. Това е логично свързване на фактите. Интерпретация е, че даден държавен глава подкрепил това или онова, защото го сърбял левия крак, а пък друг държавен глава не го почесал. Между другото, "режимът на пълномощията" идва след първия преврат, организиран от руското офицерство в България (само 3 години след т.н. "освобождение"). Руските генерали Ернрот, Соболев и Коулбарс са дейни участници в този режим, но това е още една прекалено дълга тема.

А относно "категорично" - не знам как иначе може да бъде определена позицията на Русия, но ок, нека го махнем и да оставим само "Русия е против Съединението".