OT18 написа: На мен ми е интересно защо частните болници са модерни,уютни и се развиват(т.е. са на печалба), а държавните са винаги с по 5-10млн. на година назад.
Правилен въпрос и ще опитам да отговоря. За това има обективни и субективни причини.
1. Първо нещо, което е построено през последните 15 години е логично да е по-модерно и уютно от нещо направено преди 50.
2. За да влезеш на пазара е нормално да предложиш нещо повече от вече съществуващото
И дотук спирам с позитивните и разбираемите неща
За разлика от всяка друга сфера в областта на търговията и услугите, здравните услуги имат своята специфика, защото имат и социален характер, а не само чисто търговски. Ако например аз нямам изгода да правя боза, защото я купуват 50 човека, което мен не ме устройва и тия 50 съм им т..... майката в медицината не може да се каже тези 50 с болест Х няма да ги лекувам щото съм на загуба от тях. Освен това за разлика от останалите търговци, които имат някаква корпоративна регулация на цените в здравеопазването тези, които прадлагат услугите имат ограничено влияние върху формирането на цените. В резултат на това и поради лобистки интереси се получават дейности, които са добре платени с потенциална печалба, такива които са с минимална печалба и такива, които са с откровена загуба. Когато тези дейности се "разхвърлят" върху една многопрофилна (да я наречем държавна) болница, която има и социални функции, могат нещата да са горе долу на нула или минимална печалба при добър мениджмънт. Но в никакъв случай няма да има пари за големи капиталови разходи, без които едно здравно заведение, а и всяка фирма е обречена на застой, защото такова нещо във финансирането от НЗОК не се предвижда и за тях трябва да се търсят други допълнителни източници.
Какъв е проблемът с частните болници. Формално е никакъв. Само че баницата е ограничена в една тава. Частните болници логично се насочват към привлекателните парчета, развивайки печелившите дейности, тъй като те нямат социалната ангажираност. По този начин се изтеглят печелившите дейности (малка хирургия, инвазивна кардиология и други процедури) от държавните болници и те остават да поемат основно социалните и недобре печеливши дейности. Ето това е проблемът