Десетте най-колосални противопоставяния в историята

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Chefos
Контакти:

Re: Десетте най-колосални противопоставяния в историята

Мнениеот Chefos » 26 юни 2015 10:40

djd написа:Само че продължава 7 века този регионален конфликт.
Англия и Франция какви суперсили са били през 14-ти век?

Прав си - този конфликт за мен също не може да се определи като колосален.

Не е ясно какъв е критерият - продължителност ли, влияние върху световната политика ли, чисто военно като интензитет и оспорваност на битките ли. Като цяло доста субективна класация.

Потребителски аватар
1palq4o1
Контакти:

Мнениеот 1palq4o1 » 26 юни 2015 10:44

Chefos написа:Не мисля, че Византия срещу България следва да бъде в тази категория. Нека бъдем реалисти. Това противопоставяне е имало огромно значение в регионален план за статуквото в Югоизточна Европа, но никога не е определяло насоката на световната политика. България и Византия (особено в Късното Средновековие) не са били световни суперсили, а по-скоро регионални.

Какво разбираш под късно средновековие-та ние от 14 век нямаме държава!
Доста по-късно из Европа се обединяват различни княжества и графства за да станат държави и да дадат отпор на ислямските пълчища!

Да говорите, че конфликта между България и Византия е регионален е меко казано несериозно!!!
За покръстването ни са се натискали и папата, и православния патриарх, та е видно, че сме били незаобиколим фактор в ежедневието на Европа.Тук ще отворя една скоба и ще ви попитам, като сме били тооолко невзрачни дали можете да ми кажете кой е св.Тиберий, спасителя на Европа ?
"...в България има два отбора-"Левски" и юношите на "Левски..." Рихард Езра :) :) :)

Изображение ИзображениеИзображение

Потребителски аватар
icko65
Контакти:

Мнениеот icko65 » 26 юни 2015 10:50

Поздравления за автора.Интересна класация.Чел съм за повечето от битките.На който му е по-интересен само футбола естествено че ще му е тъпа темата.
Черно море-вицешампион на България за 2024г. и първи шампион на България

Chefos
Контакти:

Мнениеот Chefos » 26 юни 2015 10:51

1palq4o1 написа:
Chefos написа:Не мисля, че Византия срещу България следва да бъде в тази категория. Нека бъдем реалисти. Това противопоставяне е имало огромно значение в регионален план за статуквото в Югоизточна Европа, но никога не е определяло насоката на световната политика. България и Византия (особено в Късното Средновековие) не са били световни суперсили, а по-скоро регионални.

Доста по-късно из Европа се обединяват различни княжества и графства за да станат държави и да дадат отпор на ислямските пълчища!

Да говорите, че конфликта между България и Византия е регионален е меко казано несериозно!!!
За покръстването ни са се натискали и папата, и православния патриарх, та е видно, че сме били незаобиколим фактор в ежедневието на Европа.Тук ще отворя една скоба и ще ви попитам, като сме били тооолко невзрачни дали можете да ми кажете кой е св.Тиберий, спасителя на Европа ?

Зависи от гледната точка. Пак казвам - субективен е критерият. Ако гледаме като продължителност на конфликта или военния аспект - да, съгласен съм. Но чак да сме били незаобиколим фактор - може би за не повече от 50-ина години в цялото Средновековие. През останалото време сме си регионална сила без каквито и да е възможности да влияем в световен план.

Потребителски аватар
Angoff
Контакти:

Мнениеот Angoff » 26 юни 2015 10:58

1palq4o1 написа:

Люляк, май, финал за купа
дузпи, шут, греда и супа
Крейзи, пропуски, картони,
Негър, рикошет, шампиони

Левски-Славия, протокол
Везалов, фамозен гол
Хикс, сълзи, инфаркт, мустаци
Kрейзи шит, пак декларации

Титла, купа, стадион,
Много кофти син сезон!!!

Потребителски аватар
Синьо сърце
Контакти:

Мнениеот Синьо сърце » 26 юни 2015 10:59

veselinsk написа:Да, определено IQ-то ми се качи с 10 пункта след вчерашната ти тема за най-популярните пърдялници :lol:

Пърдялника на COVINI фигурираше ли там, че не съм отварял таз воистина интересна тема?
Няма попътен вятър за този, който не знае къде отива!
[rimg]http://www.bghelp.co.uk/bgembassy_header/flag.gif[/rimg] БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

Потребителски аватар
hajitsu

Мнениеот hajitsu » 26 юни 2015 10:59

Историята малко или много е субективна наука. Разбира се, няма как всички световни конфликти да бъдат включени в класацията, тъй като те са десетки, а може би стотици. Както казват историците, трябва да минат поне 50 години, за да може да се даде обективна оценка на дадено събитие - това се отнася за тези, заели място през втората половина на 20-ти век. Относно хората, които смятат, че конфликтът между България и Византия е регионален - да, в една степен може да се приеме за такъв (както този между Франция и Великобритания и други), но тъй като е продължил повече от 600 години, а и е заемал ключова територия от Европа (и част от Азия), по-скоро се отнася към колосалните. Критерият, по който предполагам е изготвена класацията, включва обема на територията, броя на участващите (жертвите) и продължителността на войната...
[center]

Код: Избери всички

01001000 01100001 01101100 01100001
01001101 01100001 01100100 01110010 01101001 01100100
[/center]

Потребителски аватар
Braveheart73
Контакти:

Мнениеот Braveheart73 » 26 юни 2015 11:02

На прима виста открих две грешки:
Битката при Клокотница е през 1230 г, а не 1231... а Русокастро се пише с У
От малък съм си Левскарче, и още викам за Сините, Любовта ми към тях не угасва със годините! С тях пияни от радост ликуваха стадионите, ех такава игра правят само шампионитееее!!!

Support: Levski Sofia, Everton, Betis, Elfsborg, Genoa, San Lorenzo, La Coruña

Потребителски аватар
FCBM
Контакти:

Мнениеот FCBM » 26 юни 2015 11:12

Няма как да има един и същ критерий, тъй като говорим за различни епохи. Мащабите са доста различни. Ако се спази логиката на темата, трябва да се споменат Гръко-персийските войни от античността, походът на Александър Македонски на изток, нашествието на хуните в Европа и войната им срещу Римската империя в по-късната античност, вестготи, остготи...

Потребителски аватар
Blue1914
Контакти:

Мнениеот Blue1914 » 26 юни 2015 11:13

Тия конфликти може да ги изброи всеки с основни познания по история. Наистина става въпрос само за Европа и погранични райони. Личи си, че е писана от българче, тъй като не се споменава огромният военен конфликт, обхванал континента в първата половина на 17 век- 30-годишната война.

Върни се в “Свободна зона”