Къде са ни паметниците?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
boabbb
Контакти:

Re: Къде са ни паметниците?

Мнениеот boabbb » 09 юни 2015 11:34

Какво е това НЕЩО, бе :shock: Очи като плочи, има един лаф :mrgreen: Само малоумщини, братче ... Абе, направете нормален паметник, бе, каква е тая цигания - Самуил да не е бил с нощно виждане :?: И тая мания по паметниците - тука да не е Македония ? Втората Божа заповед гласи : " [5:8] Не си прави кумир и никакво изображение на това, що е на небето горе, и що е на земята долу, и що е във водите под земята,
[5:9] не им се кланяй и не им служи; защото Аз съм Господ, Бог твой, Бог ревнител, Който, за греха на бащите, наказвам до трето и четвърто поколение децата, които Ме мразят,
[5:10] и Който показвам милост до хиляди поколения към ония, които Ме обичат и пазят Моите заповеди.
" :roll:
Леевски, оле :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
zaraber
Контакти:

Мнениеот zaraber » 09 юни 2015 11:37

Според мен паметникът е добре направен. Въздействащ и на правилното място. Харесва ми!
Дори и тези светещи очи, добра идея!
Няма мое, няма твое - светът е БЕРОЕ!

Потребителски аватар
Вал
Контакти:

Мнениеот Вал » 09 юни 2015 11:40

Red Warrior написа:
Вал написа:А какво е значението на София в Българската история че да има паметници. Освен че Васил Левски е обесен от Софийските съдебни заседатели. Не виждам какво лошо има в катедралата Александър Невски. Тя дори не е построена от Държавата, а с дарения не от някой друг, а от Българите.

Комит Никола - бащата на Самуил е управител на Средец и Самуил най-вероятно е роден тук, ако питаш за паметника специално. Ти първо напиши в аватара от кой град си, за да не помисля, че си поредния селски комплексар! 8-)

Просто "аватарът" ми не е лесен: живее на много места и работи на много места, затова не си правя труда да го състявам. Иначе се радвам че има паметник на Самуил. Бих го сложил на някое от бойните полета в България. Да кажем прохода Траянови Врата, където разгромява Василий.

Svilennv
Контакти:

Мнениеот Svilennv » 09 юни 2015 11:57

Скромно мнение:
- Не е на мястото си.. просто не е за там, не се вписва.
- Малко сме изпуснали времето за правене на подбни паметници. Абсолютен копи-пейст от Скопие... Остава само да строим барокови сгради.

Има много по интелегентен начин да почетем царете си и държавността, от колкото строенето на Х-Мен подобни гротески.

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 09 юни 2015 11:58

samobotev написа:...Колкто до тъй наречените руски паметници то те са руски за същите тези платени мекерета и съвремени еничари. За мен са паметници на хора спомогнали по един или друг начин за освобождението на България от турско иго. А паметника на съветската армия освен паметник на съветски войници е и на българските дали живота си през втората световна вйна и този паметник трябва да седи там и да напомня не само за тази война, а и за безумните решения взети от политиците в Европа които са довели до това безумие...

1. Ако трябва да бъдем съвсем точни, паметникът на Съветската армия в София няма нищо общо с българските войници, загинали през Втората световна война. Скулптурната група изобразява съветски войник и мъж и жена, съответно работник и селянка от България. Последните двама би следвало да изобразяват признателността на българския народ към армията - "освободителка".
2. В края на 1944 г. в България са загинали около 150 съветски войници и офицери - по време на контраофанзива на Вермахта в района на град Кула. Те са погребани в добре поддържано военно гробище - единственото съветско военно гробище в България. Не е ясен точният брой на съветските военнослужещи, намерили смъртта си и погребани в България вследствие на "битови инциденти"... 8-)
П.П. Нямам намерение да влизам в дискусия "за" или "против" този паметник. :)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
ЕМИЛ
Контакти:

Мнениеот ЕМИЛ » 09 юни 2015 12:22

Като идея паметника е екстра .Като визия ужасен .

Makarona87
Контакти:

Мнениеот Makarona87 » 09 юни 2015 12:24

Чудя се, защо няма паметник на Валери Божинов

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Мнениеот Странджата » 09 юни 2015 12:24

Къде са ни паметниците? Ами всички ги виждат – срещу Народното събрание и срещу Университета. Имаше и един срещу бившия царски дворец ... Други сакрални пространства са срещу Народната библиотека, в центъра на София между трите религиозни храма. Около някои паметници – заради тях, а не заради местоположението, пространството също се сакрализира – на „Попа” и най-вече покрай паметника „Левски”
Този паметник не съм го виждал, но съм далеч от мисълта да обиждам тези, които не го харесват, като ги наричам соросоиди и задници. Все пак имам поне средно образование и малко от малко са ме понаучили на езикова култура.
Но в същото време не мисля, че появата на един или друг паметник не е свързан с актуалната политическа обстановка и с възможните от нейната гледна точка интерпретации. Един паметник на български цар не бива според мене да не бъда обсъждан още от проекта му така, както се обсъжда след появата му. Говоренето за него най-малкото възражда историята ни, а от това имаме огромна нужда. От възраждане, което да ни окуражава в трудните времена, които преживяваме. Може би фигурата на Самуил като трагическа метафора на днешна сляпа за истината и за доброто България е подходяща ...

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 09 юни 2015 12:27

Вал написа:А какво е значението на София в Българската история че да има паметници. Освен че Васил Левски е обесен от Софийските съдебни заседатели. Не виждам какво лошо има в катедралата Александър Невски. Тя дори не е построена от Държавата, а с дарения не от някой друг, а от Българите.

Бедна, бедна жертва на съвременното българско образование... :o Бих те посъветвал следното: Намери си подходящо огнестрелно оръжие. Издири даскала, който ти е предавал история в провинциалното училище. Застреляй го. Гарантирам ти, че първите две изречения от твоето мнение ще ти обезпечат оправдателна присъда и (евентуално) дългогодишен престой на държавна издръжка в специализирано заведение под грижите на опитни специалисти... 8-)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
Мистри

Мнениеот Мистри » 09 юни 2015 12:52

Няма нищо лошо да се правят нови паметници на личности свързани с историята на България.
Това обаче не трябва да става хаотично и по приумица.
Авторът е задал въпрос и веднага се сещам за един паметник, за който вече малцина си спомнят.Паметник на български войни, дали живота си за Отечеството.
Паметник премахнат от живковистите , за да поставят на негово място "нещото" символизиращо мегаломанските им амбиции.
Та да попитам-
Защо не се възстанови този паметник на загиналите от Първи и Шести пехотни полкове в сегашната градинка пред НДК и къде в момента се намира ?

Изображение
Изображение

Изображение

Върни се в “Свободна зона”