Депутатите гласуват новия заем от 16 млрд. лв.

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Re: "За" или "против" новия 16 милиарден заем на България ?

Мнениеот Tommi » 25 фев 2015 11:10

CTAHKO написа:Задай си въпроса, защо този дълг не се емитира на вътрешния пазар, а трябва да се търсят външни кредитори, чрез които парите ще се изнасят извън България :)

Защото това ще намали свободните резерви на банките, респективно кредитните им възможности, а с това и инвестиционната активност. ;) Също така в момента цената на финансиране с външен заем ще е по-ниска, отколкото с вътрешен.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

pupesh
Контакти:

Мнениеот pupesh » 25 фев 2015 11:13

Вал написа:
pupesh написа:Аз имах ипотеччен кредит от преди няколко години за 40 000лв със 9% лихва. Сега лихвите паднаха и изтеглих 50 000лв. със 6% лихва. Погасих стария заем и ми останаха 10 000 лева за харчалък. Месечните ми вноски не се промениха много.
Ако вземат заема с такава цел, аз съм за!

Тия реклами ги пусни на баба си. Ако вървиш по същия път следващага година ще изтеглиш кредит 60 000 лв. при 5 % лихва ....Накрая ще спиш под моста.

С тия 10 000 започнах търговия на кооперативния пазар....пак ще говорим след една година, живот и здраве!
фен на еднодневката

Потребителски аватар
aleksandrov77

Мнениеот aleksandrov77 » 25 фев 2015 11:14

CTAHKO написа:
wannabe написа:
CTAHKO написа:
Red_Neck написа:Колеги, да ме извинявате, ама болшинството от вас са неспасяеми :)
Говорете си за коли, жени, футбол и строителство, а не за неща от които си нямате хал-хабер :)

Нима това са по-важни неща от екзистенциалните въпроси, определящи съдбата на нашите деца 8-) Тя съдбата им е ясна де - Терминал 2 :!:

Направо се изкушавам да ти дам пари за билет на теб специално :lol: :lol:

Няма какво да чакаш, започвай да събираш :!: 2500 долара струва двупосочния билет, 1800 еднопосочният 8-) За мен еднопосочен 8-)Аз и от там мога да ви мачкам крехката психика 8-)

СТАНКО наистина ли мислиш да емигрираш! Ако е в Западна Европа помисли добре, преди да го направиш! Минаха тези времена , когато се изкарваха добри пари на Запад! Емигрантите от Азия и Африка много подбиха пазара на труда в Европа в последните 10 години!
Аз все още ще остана в България 5-10 години и ако нещо не се промени, а българите станем 20-30 % от населението в България, аз лично мисля да емигрирам в посока Русия в красивия Санкт Петербург, макар че искам да си остана в България! Но в БЪЛГАРСКА , а не циганска и ислямизирана България, на която само името й да е българско!
ВПЕРЁД ЗЕНИТ!
ВЛАДИМИР ПУТИН Е ПОЛИТИК НОМЕР 1 НА 18-ТИ, 19-ТИ,20-ТИ И 21-ВИ ВЕК! СЛАВА НА ВЛАДИМИР ПУТИН - КОШМАРЪТ НА САЩ!
БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ - БРАТЯ ЗАВИНАГИ!
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! СЛАВА РОССИИ!
НЕ НА КОЛОНИАЛНОТО РОБСТВО НА САЩ И ЕС!

kabaka
Контакти:

Мнениеот kabaka » 25 фев 2015 11:15

тука сте се събрали финансист до финансист. като ги разбирате нещата, защо сега не сте на мястото на горанов или поне не сте финансисти и не си работите, а цял ден киснете и се правите на велики във форумите...
единствения проблем с тоя заем е, че не е обяснен като хората за кво ще отиват изтеглените пари. на всеки нормален човек му е ясно, че този заем трябва да се тегли, даже 16 000 000 000 са малко, за да покрият бакиите направени в последните 25 години...

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 25 фев 2015 11:15

CTAHKO написа:
g3_ev2 написа:Всеки има право да мисли както иска, но не е зле да се разбере фактологията, а не да се правят свободни съчинения. Българите са с манталитет от началото на 19-ти век, с производителност от началото на 20-ти век, а искат да живеят по стандартите на 21-ви век. Няма как да не се получи дефицит, особено ако си играем, върху този печален фон на реалността, на политически игрички. При описаният начин на живот финансовото ни заробване е НЕИЗБЕЖНО! Можем да се преборим единствено кой да ни зароби, но че ще стане, днес или днес след обяд, е неизбежност.
В днешно време 16 млрд. е нещо много условно - напр. двама боксьори в кат. средна ще играят за 1 млрд. Въпросните 16 млрд., отнесени към 7 млн. население, за три години, прави, с лихвата, не повече от 5000/човек или около 1700 евр. на година. Преразходваме много повече, дори само с това, че нямаме организация в никаква дейност!
Е, къде може да се сравни едно какво да е заробване със заробване от Путин, на този фон!!! Тези къде са тръгнали?!
Заприличали сме на онзи, когото вече давят, за да признае, че тревата е косена, но той, потъвайки в дълбокото, с пръсти показва над водата - стрижено!

Я пак се опитай да сметнеш и ни кажи дали сметките са ти верни ;) Тези 16 млрд. няма да се връщат за 3 години, а ще ни се отпуснат в рамките на три години!!! Такива кредити са с период на връщане от 10, 20, 30, 50 години. Естветсвено ако не се рефинансира отново заради уж по-добри условия ;) Хайде сега смятай, колко ще трябва да върнем при лихва до 10% (обикновено около 7%). Та то само комисионните на четирите банки обслужващи кредита е 1%. В случая важното е, не колко ще вземем, а колко ще върнем 8-) Така че тези твои сметки са си чиста капиталистическа пропаганда и манипулация, целяща да заблуди необразованата младеж във форума. За твое нещастие обаче, намират се и умни и интелигентни люде, бдящи за такива платени герберски тролове като теб 8-)

П.П. И още нещо! 5 000 лева не са 1700 евро :!:

П.П. 2. Твърдо ПРОТИВ!

Уникални глупости си написал. :!: Тая лихва 10% (или 7%), за която говориш, е пълен майтап. Дългът се взима по пазарна лихва, която е 2-3-4%
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 25 фев 2015 11:16

Tommi написа:
CTAHKO написа:Задай си въпроса, защо този дълг не се емитира на вътрешния пазар, а трябва да се търсят външни кредитори, чрез които парите ще се изнасят извън България :)

Защото това ще намали свободните резерви на банките, респективно кредитните им възможности, а с това и инвестиционната активност. ;) Също така в момента цената на финансиране с външен заем ще е по-ниска, отколкото с вътрешен.

За това е по-добре да намалим свободните резерви на държавата, в полза на чуждите банки ;) Държавните ценни книжа не са инвестиционен инструмент ли ;)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
Cicero
Контакти:

Мнениеот Cicero » 25 фев 2015 11:18

boglev написа:ПИБ, вече го изплатиха. Преди срока. Как и откъде са намерили пари е друг въпрос,

Изплатили са, на баба им цървулите! ПИБ получиха 1,2М използваха 900 000 000 и върнаха 300 000 000 в края на миналата година, за да си намалят тежестите в отчета. Първоначално трябваше да върнат целия заем до края на 2014, след това получиха отсрочка до април 2015, а вече имат втора отсрочка до края на 2016! От сега мога да ти кажа, че няма да върнат заема и в новия срок. По една единствена причина, няма работеща икономика в страната и банката реално не функционира. В банката се акумулират огромни влогове, но добрите кредитополучатели се топят като лански сняг. Добавям и тенденциозното източване на банките от "наши" хора, лошите позиции на капиталовия пазар и липсата на доверие в банковата систена (изключвам Уникредид и Райфайзен) и картината вече е ясна. Заема ПИБ ще върне на куково лято.
И само за статистиката: спестяванията на българите наближават колосалните 60 000 000 000 лева! Каква приятна сума за крадене!
visentii написа:Определени дати могат да се оспорват от определени институции, а официални документи могат да се изискват от официални институции...нито форума, нито автора (дори и модератор) са такива...така че, това е поредната тема за "чешане на езици".

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 25 фев 2015 11:19

aleksandrov77 написа:Заемът не е 16 милиарда , а е 27 милиарда с лихвите , който ще връщаме!

Грандиозна глупост! Да не би Сидеров да ти е финансов консултант? :mrgreen:

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 25 фев 2015 11:20

aleksandrov77 написа:СТАНКО наистина ли мислиш да емигрираш! Ако е в Западна Европа помисли добре, преди да го направиш! Минаха тези времена , когато се изкарваха добри пари на Запад! Емигрантите от Азия и Африка много подбиха пазара на труда в Европа в последните 10 години!
Аз все още ще остана в България 5-10 години и ако нещо не се промени, а българите станем 20-30 % от населението в България, аз лично мисля да емигрирам в посока Русия в красивия Санкт Петербург, макар че искам да си остана в България! Но в БЪЛГАРСКА , а не циганска и ислямизирана България, на която само името й да е българско!

В Европа никога!!! То ако ще емигрирам в Еропа, по-добре да отида в Алжир, Мали, Пакистан или Индия 8-) Там поне стандартът на живот е по-висок 8-) Харесал съм си социалистически Уругвай!
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Върни се в “Свободна зона”