diplomat написа:Не разбирам какъв е проблемът на някои хора с леви убеждения, като това си е чиста социална политика?!?
Първо да кажа че не знам дали съм с леви убедждения защото за едни неща може и да е така но за други убежденията ми са десни- доста десни!!!
Мога да обясня защо съм против може и да размишлявам грешно допускам го но така размишлявам и за мен съм си прав! Само да уточня че от няколко дни
започнах да се интересувам от това начинание и гледам да поемам възможно повече инфо по темата (естествено със сигурност има и подвеждаща инф.)
Най-голям проблем за мен е това че държавата с обществени пари ще подновява частни имоти което според мен не е правилно, това е инвестиция в
частен имот която го подобрява повишава цената на имота и дава преимущество на частни лица пред други такива без те да си изработили това преимущество
а то им е дошло като подарък от държавата и част от сметката ще бъде поета дори и от губещите частни лица. Ще дам няколко сценария за пример:
Два съседни блока в един и същи квартал единия получава държавен подарък и се санира другия не (причините могат да бъдат няколко примерно 2-рият
блок не отговаря на някакво фиктивно условия на което отговаря първият -> бр. апартаменти). Вие продавате апартамент или двате под наем
такъв в несанирания блок и ваш комшия прави същото в санирния с държавни пари!!! Отново същите 2 блока но този път на малкия блок хората са си
събрали пари и са си го санирали сами като част от тях са теглили кредит за да го направят, комшиите им обаче получават подарък от държавата!!!
Ами много ясно че ако аз съм теглил кредит да си санирам блока ще съм против друг да получи от небето саниране защо тези пари да не се инвестират
в самия квартал като улици,градинки, озеленяване защото щом са общи трябва всички да се ползваме от тях!!!
Другото ми съображение по темета днес го четох като довод от самия министър Томислав Дончев но по друга тема, той каза че българинът трябва да се
промени и да стане отговорен стопанин на имуществото си. Каза го по темата за наводненията и за това че трябва да се научим да си правим застраховки
и засегна темата за задължителната ГО на автомобилите. Значи по една тема природни бедствия министър Дончев е на мнение че българинът трябва да
се промени и да стане отговорен собственик а по друга тема държавата да се погрижи за имота му като го санира!!!
Напълно съм наясно с позицията и на застъпниците на това саниране но не мога да приема довода - българинът няма пари за да си санира жилищата
и ако сега с тази програма държавата не ги санира те няма да го направят. Питах ви и в другата тема какво ще правим след 10/20 г. когато тези панелки
макар и санирани ще трябва да излезнат от експлатация и българинът собственик пак няма да има пари да си построи нов блок на мястото на стария
ако междувременно държавата им е дала мястото на което е блока. Та какво правим? Държавата тегли кредит и строи блокове на тези хора ли?
Не е работа на държавата да поддържа частни имоти това е! Нямали пари ама пред блока няма място колело да паркираш всеки апартамент с
по 2 трошки минимум! Работата на държавата е да принуди собствениците да си направят техн. паспорти на сградата ама с ясна и чиста процедура за това
и ако има сгради които са опасни с изтекъл експлоатационен срок тези сгради да се опразнят, общините ако могат да настанят в общински жилища
засегантите хора но с/у наем естествено. Също така щом мисли за саниране работа на държавата е да подсигури финансиране но на базата кредит
а не подарък за собствениците като кредитите може да са на значително по-добри условия от свободните кредити в банките.
И последно може и да е глупаво но доста съмнителното бързане за тази прогрма без да са ясни техн. критерии без ясни изпълнители и задължения
на изпълнителите са си съмнителни за финансови злоупотреби. Не е ясно дори каква гаранция ще получи санирания блок днес ми попадна едно число
5 г. гаранция и ако това е така (защото допускам че може да е лъжа) то това е скандално!
Това е мнението ми по темата и нямам особенно желание да влизам в остри полемики с други форумци по темата просто аз съм на мнение
че когато си карам колата си купувам гуми и консумативи за нея както си купувам и самата кола. Същото се отнася и за имота ми
или сам си оправям градинката или викам някой на който си плащам. Същото правя и със санирането. За мен който си мисли че
държавата трябва да санира блокове би трябвало да е на менние че държавата трябва да почне да прави и ремонти на бани, мазета и
всякакви такива неща защото собствениците нямали пари!!!
И така дасно или ляво е мнението ми?