Тема за политика - България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
fakhir
Контакти:

Re: ГЕРБ се готви да Ви окраде

Мнениеот fakhir » 06 фев 2015 21:41

pomiqr221 написа:
Tommi написа:
pomiqr221 написа:За да бъде санирано едно жилище, собствениците на жилища в блока ще трябва да създадат дружество, което ще участва в санирането и по този начин с жилищата Ви стават моментални солидарни длъжници с държавата.

И това как по-точно става? :lol:

По силата на закона моето момче. Не само ще отговаряш за задълженията за санирането, когато се сдружиш, но и ще отговаряш за задълженията на съседа ти, когато спре да си плаща задълженията към банката ще го търсят от останалите обитаващи жилището, защото вече сте дружество, а не самостоятелно физическо лице.

А бе ламер, ти отварял ли си някога някакъв някакъв договор, про1итал ли си го от до, да речем? Сдружението, в което влиза етажната собственост се прави в изпълнение единствено и само на ангажиментите от двете страни по санирането и след като то бъде приключено, договорът престава да съществува. По тъпата ти "логика", трябва да заплатиш и сметките за чистачка и асансьор на нередовните комшии, неиздължените сметки към Топлофикация и т.н.
Ти за индивидуални договори чувал ли си бе - банките сключват такива, като отпускат кредит. И ако не си упоменат като лице поръчител там, въобще не ги касаеш. Божке, че нередовен народ, заслужаваш простите си управници! :)

Потребителски аватар
lama_andy
Контакти:

Мнениеот lama_andy » 06 фев 2015 21:45

Програмата на теория е добра , но на практика е трудно изпълнима.За да се създаде сдружение на собствениците е необходим кворум от 67 % .За участие обаче в програмата е необходимо 100 % съгласие ,подписват се и декларации.Как си представяте в един блок всички да са съгласни , невъзможно.Но дори и чудото да стане и се съгласят всички, стигаме до подписване на договор за поръчка между сдружението и общината.Тук е ''подводният камък'' , който може да превърне "безплатния обяд в доста солен и скъп.Общината - довереник се задължава да проведе обществена поръчка за изпълнение на дейността по санирането от името и в полза на доверителя - сдружението.Този договор го има на страниците на повечето общини -http://www.starazagora.bg/bg/sluzhebna/obraztsi-na-dokumenti - приложение 10 , та в този договор има един чл.5 за задължение на сдружението за осигуряване на пълен достъп до всяко едно жилище за извършване на строителните работи.Ако някой от съсобствениците реши , че няма да осигури този достъп , примерно защото не му харесват материалите , довереникът може едностранно да прекрати договора поради неизпълнение и да предяви претенции за пропуснати ползи и неустойка срещу сдружението и всички в блока да се окажат длъжници.Така че , ако кандидатствате за това саниране ,внимавайте да не се окажете длъжници накрая.

pomiqr221

Мнениеот pomiqr221 » 06 фев 2015 22:04

fakhir написа:
pomiqr221 написа:
Tommi написа:
pomiqr221 написа:За да бъде санирано едно жилище, собствениците на жилища в блока ще трябва да създадат дружество, което ще участва в санирането и по този начин с жилищата Ви стават моментални солидарни длъжници с държавата.

По силата на закона моето момче. Не само ще отговаряш за задълженията за санирането, когато се сдружиш, но и ще отговаряш за задълженията на съседа ти, когато спре да си плаща задълженията към банката ще го търсят от останалите обитаващи жилището, защото вече сте дружество, а не самостоятелно физическо лице.

А бе ламер, ти отварял ли си някога някакъв някакъв договор, про1итал ли си го от до, да речем? Сдружението, в което влиза етажната собственост се прави в изпълнение единствено и само на ангажиментите от двете страни по санирането и след като то бъде приключено, договорът престава да съществува. По тъпата ти "логика", трябва да заплатиш и сметките за чистачка и асансьор на нередовните комшии, неиздължените сметки към Топлофикация и т.н.
Ти за индивидуални договори чувал ли си бе - банките сключват такива, като отпускат кредит. И ако не си упоменат като лице поръчител там, въобще не ги касаеш. Божке, че нередовен народ, заслужаваш простите си управници! :)

.Сдружението не може да се прекратява при одобрен проект на етажната собственост за усвояване на средства от Европейския съюз или държавния бюджет за обновяване на сградата или части от нея. Сдружението може да се прекрати с решение на общото събрание след изтичане на гаранционните срокове по проекта за извършените строителни и монтажни работи или не по-късно от една година от прекратяването им поради непредвидени обстоятелства.

КАН
Контакти:

Мнениеот КАН » 06 фев 2015 22:16

Кутевата команда яко налазва нета , а това е новата опорна точка , санирането . КеНеДеРеТо къде е ?

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 06 фев 2015 22:18

КАН написа:Кутевата команда яко налазва нета , а това е новата опорна точка , санирането . КеНеДеРеТо къде е ?

Не дърпай дявола за опашката. :lol: :lol:

Потребителски аватар
boabbb
Контакти:

Мнениеот boabbb » 06 фев 2015 22:25

Tommi написа:

Томи, ти си специалист, така че ще ти задам един въпрос :roll: Това т.нар. дружество на блока трябва да има някакъв управителен съвет, предполагам. Ако хване тоя съвет и дръпне 200-300 бона кредит на името на дружеството и си бият камшика, няма ли да се лапа к*ра после :mrgreen: :lol: :lol:
Леевски, оле :lol: :lol: :lol:

pomiqr221

Мнениеот pomiqr221 » 06 фев 2015 22:28

КАН написа:Кутевата команда яко налазва нета , а това е новата опорна точка , санирането . КеНеДеРеТо къде е ?

Комунистите са успели да приложат успешно плана - разделяй и владей. Почти всички са облъчени и когато им поднесеш истината я подминават, защото било ... и те не знаят какво точно. Добре, че има все още мислещи хора, макар и малко, но скоро и нас няма да ни има, защото плявата идваща отдолу не може да бъде спасена.

Всъщност не с акомунистите. В цял свят го правят този номер с масовата дезинформация.
Последна промяна от pomiqr221 на 06 фев 2015 22:31, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Pichichi
Контакти:

Мнениеот Pichichi » 06 фев 2015 22:30

diplomat написа:Не разбирам какъв е проблемът на някои хора с леви убеждения, като това си е чиста социална политика?!?

Първо да кажа че не знам дали съм с леви убедждения защото за едни неща може и да е така но за други убежденията ми са десни- доста десни!!!
Мога да обясня защо съм против може и да размишлявам грешно допускам го но така размишлявам и за мен съм си прав! Само да уточня че от няколко дни
започнах да се интересувам от това начинание и гледам да поемам възможно повече инфо по темата (естествено със сигурност има и подвеждаща инф.)
Най-голям проблем за мен е това че държавата с обществени пари ще подновява частни имоти което според мен не е правилно, това е инвестиция в
частен имот която го подобрява повишава цената на имота и дава преимущество на частни лица пред други такива без те да си изработили това преимущество
а то им е дошло като подарък от държавата и част от сметката ще бъде поета дори и от губещите частни лица. Ще дам няколко сценария за пример:
Два съседни блока в един и същи квартал единия получава държавен подарък и се санира другия не (причините могат да бъдат няколко примерно 2-рият
блок не отговаря на някакво фиктивно условия на което отговаря първият -> бр. апартаменти). Вие продавате апартамент или двате под наем
такъв в несанирания блок и ваш комшия прави същото в санирния с държавни пари!!! Отново същите 2 блока но този път на малкия блок хората са си
събрали пари и са си го санирали сами като част от тях са теглили кредит за да го направят, комшиите им обаче получават подарък от държавата!!!
Ами много ясно че ако аз съм теглил кредит да си санирам блока ще съм против друг да получи от небето саниране защо тези пари да не се инвестират
в самия квартал като улици,градинки, озеленяване защото щом са общи трябва всички да се ползваме от тях!!!
Другото ми съображение по темета днес го четох като довод от самия министър Томислав Дончев но по друга тема, той каза че българинът трябва да се
промени и да стане отговорен стопанин на имуществото си. Каза го по темата за наводненията и за това че трябва да се научим да си правим застраховки
и засегна темата за задължителната ГО на автомобилите. Значи по една тема природни бедствия министър Дончев е на мнение че българинът трябва да
се промени и да стане отговорен собственик а по друга тема държавата да се погрижи за имота му като го санира!!!
Напълно съм наясно с позицията и на застъпниците на това саниране но не мога да приема довода - българинът няма пари за да си санира жилищата
и ако сега с тази програма държавата не ги санира те няма да го направят. Питах ви и в другата тема какво ще правим след 10/20 г. когато тези панелки
макар и санирани ще трябва да излезнат от експлатация и българинът собственик пак няма да има пари да си построи нов блок на мястото на стария
ако междувременно държавата им е дала мястото на което е блока. Та какво правим? Държавата тегли кредит и строи блокове на тези хора ли?
Не е работа на държавата да поддържа частни имоти това е! Нямали пари ама пред блока няма място колело да паркираш всеки апартамент с
по 2 трошки минимум! Работата на държавата е да принуди собствениците да си направят техн. паспорти на сградата ама с ясна и чиста процедура за това
и ако има сгради които са опасни с изтекъл експлоатационен срок тези сгради да се опразнят, общините ако могат да настанят в общински жилища
засегантите хора но с/у наем естествено. Също така щом мисли за саниране работа на държавата е да подсигури финансиране но на базата кредит
а не подарък за собствениците като кредитите може да са на значително по-добри условия от свободните кредити в банките.
И последно може и да е глупаво но доста съмнителното бързане за тази прогрма без да са ясни техн. критерии без ясни изпълнители и задължения
на изпълнителите са си съмнителни за финансови злоупотреби. Не е ясно дори каква гаранция ще получи санирания блок днес ми попадна едно число
5 г. гаранция и ако това е така (защото допускам че може да е лъжа) то това е скандално!
Това е мнението ми по темата и нямам особенно желание да влизам в остри полемики с други форумци по темата просто аз съм на мнение
че когато си карам колата си купувам гуми и консумативи за нея както си купувам и самата кола. Същото се отнася и за имота ми
или сам си оправям градинката или викам някой на който си плащам. Същото правя и със санирането. За мен който си мисли че
държавата трябва да санира блокове би трябвало да е на менние че държавата трябва да почне да прави и ремонти на бани, мазета и
всякакви такива неща защото собствениците нямали пари!!!
И така дасно или ляво е мнението ми?
Последна промяна от Pichichi на 07 фев 2015 00:14, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 06 фев 2015 22:34

boabbb написа:
Tommi написа:

Томи, ти си специалист, така че ще ти задам един въпрос :roll: Това т.нар. дружество на блока трябва да има някакъв управителен съвет, предполагам. Ако хване тоя съвет и дръпне 200-300 бона кредит на името на дружеството и си бият камшика, няма ли да се лапа к*ра после :mrgreen: :lol: :lol:

Няма кой да им даде 200 - 300 бона без нищо в замяна. :)
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
boabbb
Контакти:

Мнениеот boabbb » 06 фев 2015 22:37

Tommi написа:
boabbb написа:
Tommi написа:

Няма кой да им даде 200 - 300 бона без нищо в замяна. :)

Блока :roll: Като влизаш, значи влизаш ... Не става като топките, хем да участваш, хем да не влизаш :lol: :lol:
Леевски, оле :lol: :lol: :lol:

Върни се в “Свободна зона”