sin4ec написа:За шистов газ в България може да се обяви само платен лобист или кръгъл идиот. Само такъв може да твърди, че този сондаж е безопасен. Нека обаче погледне какви химикали се използват при фракинга и как ще се отрази това на водоносните хоризонти в Добруджа. Естествено, когато отровите заизвират от кладенците, същите тези идиоти благоразумно ще се покрият, ни лук яли, ни мирисали...позната картинка!
По принцип Шеврон не обявяват какви са химикалите до колкото съм чувал но може и да бъркам, крият се зад мотото че това си е тяхна
технология и патент и не трябвало да го оповестяват. Мисля че имаше доста дела дори в САЩ и Канада с цел да ги принудят да кажат точно какви
са химикалите така че може и да е излезнала някаква информация. Самия факт че те не искат да кажат какви са химикалите си е малко или много
доста съмнителен, а дори и да са ги принудили да обявят нещо със сигурност са излъгали според мен. До колкото има доста малко информация
но се знае че Бразилия и Еквадор съдят Шеврон, за Еквадор се пише че ако загуби делото може да фалира цялата държава! Украйна има сключен
договор с Шеврон и то заблежете от времето на Янукович и то май точно за добив в земите на Донбас! Иначе в Европа освен в Украйна
са пуснати само в Полша и Румъния където вече имат доста противоречия с правителството на румънците. Освен това някои от концесиите в
Румъния не са никак далече от България и Ч.Море!!!
Също така някой беше писал че Домусчиев си бил купил вече концесия за шистов газ, това няма как да стане американците не дават
технологията си на никой. Само те си дупчат пручват и извличат ако намерят ако не намерят оставят мизерията след себе си за сметка
на местните.
Този метод е забранен във Франция,Люксембург, Нидерландия и Чешката република. В Австрия метода също е неприложим заради строгите изисквания за опазване на околната среда.Според източници от немското правителство, Германия също ще забрани технологията да бъде прилагана в близост до източници на питейна вода. В САЩ пълна забрана за добив на шистов газ е въведена в щата Вермонт на 17.05.2012г., забрана на сондиране за шистов газ в близост до източници на питейна вода има в щата Ню-Йорк от 2010 година,потвърдена от съдебно решение от 22.02.2012г.