bulgaro написа:@ FLANKER, а нима ти или аз ще се облажим от Южен поток?
Естествено, че големите пари ще отидат при големите играчи. Важното е, да имаме наше си, собствено производство на газ, не за износ дори, а колкото да задоволяваме собствените си нужди. Виж, Румъния, започнаха добив на шистов газ, макар да си имат течен и показаха на Путин среден пръст.
Същото стана и с Полша. Чехите и унгарците и те са път да отсвирят Газпром. Украйна също вървеше по този път, преди Янукович да дойде на власт с парите на Кремъл...
Аз искам и ние да вървим по пътя на независима и суверена страна, а това може да стане само, ако се отърсим от чужди зависимости.
Да, ама няма как да стане. Чужди зависимости са причината да я има държавата ни в момента. В интерес на чужди държави е било да бъдем освободени, разделени, вкарани в световни войни, после поробени отново за 50 години, после още 25 да сновем от изток на запад и обратно, от един господар на друг, та да не знаем накрая нито на чий хyй седим в момента, нито на чий искаме да седнем.
Една трета от народа ни мечтае пак да го лапа на руснаците, понеже едно време сиренцето им е било по-евтинко и са ходели на море за без пари, една трета се прави на по-европеец от немеца, и си вярва как "на запад" нищо не вършат и подритват пачки с евро по улиците, и че тук също ще е така, само "да ни оправи" някой най-накрая, а на последната една трета не й дреме за нищо, друса кючеци по бардаците, утре ще хване самолета и няма да ги видим повече.
Шистов газ, викаш. Ми супер, ама в момента в който някой си отвори устата за шистов газ, наизлизат 5896 зеленикави еко-гей-организации да проститу... така де, протестират, понеже най-големия проблем на държавата не е дали ще сме живи напролет, а да опазим популацията на полските мишки в Добруджа.
Имаше един брилянтен виц преди години - умрели немец, руснак и поляк. Понеже били много праведни християни, Господ решил да им изпълни по едно желание. Първи бил руснакът:
- Искам да избиеш всички немци, до крак!
- Сигурен ли си?
- Сигурен съм, това искам.
Избил Господ немците, и естествено, немеца веднага поискал същото:
- Избий руснаците!
Изтребил Господ всички руснаци, и дошъл редът на поляка. Гледа на изток, гледа на запад, и мълчи.
- Айде де, кажи какво искаш да ти изпълня, какво мълчиш?
- Ами... за мен едно кафенце...
Ако ме разбирате какво искам да кажа относно чуждите зависимости и това кога ние ще сме добре