95 години от позорния Ньойски договор

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Astarot
Контакти:

Re: 95 години от позорния Ньойски договор

Мнениеот Astarot » 27 ное 2014 11:46

Излазът ни на Бяло Море е най-голямата ни загуба. С подобен излаз щяха да са факт две неща:
- Да имаме пристанища, до които не се стига през Босфора, което ни дава огромно стратегическо предимство и неутрализира до някъде това на Турция.
- Да държим целия сухопътен подстъп от Мала Азия към Европа, вместо да го делим с Гърция.
Изображение

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 27 ное 2014 11:46

Captain Stottlemeyer написа:Когато е запознат с развоя и с резултата от даден футболен мач, за един футболен лаик е много лесно да разпердушини треньора на победения отбор и да обясни компетентно и убедително, какво би направил той на негово място, за да избегне поражението. ;) Трудно е преди мача... 8-)
П.П. От мен толкова по темата. Чувствам се неловко в компанията на такива големи форумни стратези и титани на историческата мисъл... 8-)

Споко, влизаме ти в положение и не ти се сърдим 8-) И малките деца са наясно, че историята не е силната ти страна :)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
ndrangheta
Контакти:

Мнениеот ndrangheta » 27 ное 2014 11:48

Съгласен съм с определението "позорен" пред Ньойски договор. Но трябва повече да се пише и за Версайския договор. Ньойският ако е катастрофален за България, Версайският е катастрофален за цяла Европа. В смисъл така е направен този договор, че гарантирано да има втора световна. По принцип идеята на мирните договори не е ли да има мир?
"What is absurd and monstrous about war is that men who have no personal quarrel should be trained to murder one another in cold blood."

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 27 ное 2014 11:51

ndrangheta написа:Съгласен съм с определението "позорен" пред Ньойски договор. Но трябва повече да се пише и за Версайския договор. Ньойският ако е катастрофален за България, Версайският е катастрофален за цяла Европа. В смисъл така е направен този договор, че гарантирано да има втора световна. По принцип идеята на мирните договори не е ли да има мир?

Е, днес е годишнина от Ньойския договор, за Версайския, в края на Юни :)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
pehopeho
Контакти:

Мнениеот pehopeho » 27 ное 2014 11:53

Инaче в този момент мисля не сме имaли някaкъв избор нa коя стрaнaдa се вкючим и дaли изобщо дa се включим във войнaтa. Мисля, че грешките сa нa по-късен етaп, когaто сме се съобрaзили с Гермaния и сме пропуснaли възможносттa зa влизaнето в Солун-глaвнaтa бaзa нa Aнтaнтaтa нa Бaлкaните. Тaкa сме пропуснaли евентуaлнaтa възможност зa извaждaнето нa Гърция от войнaтa и смедaли възможност зa по-нaтaтъшно стовaрвaне нa сили нa Aнтaнтaтa в Солун. След провaлa нa десaнтa в Гaлиполи, едно тaковa порaжение може дa имa фaтaлни последици зa Aнглия и Фрaнция. Епопеятa при Дойрaн, можеше дa се кaзвa "Епопеято при Добро поле" и т.н. Но в историятa нямa "aко".
Не си сложих портрет на Лупи на стената, защото остави нещата на половина, но обещавам да си сложа на Митко Борисов, ако ги доведе до край!!!
http://vbox7.com/play:efeaf1c3

WESLEY119
Контакти:

Мнениеот WESLEY119 » 27 ное 2014 11:54

ndrangheta написа:
WESLEY119 написа:Само не ми ясно какъв 51 щат сме? Визите ли махнаха? Връзките между 2-те държави ли се заздравиха? Количеството инвестиции ли се покачи? Да споменавам ли, че тази пролет Обама направи обиколка из източната част на Европа, но не посети България. Тук идват треторазрядни администраторчета и ние ги посрещаме все едно е нещо много сериозно. При споменатата обиколка Обама каза:" Полша не е сама. Украйна не е сама.Литва,Латвия,Естония не са сами Румъния не е сама." - Коя страна не бе спомената, сиреч- остана сама??
И как изместихте темата от Ньойския договор и удара, който той нанася върху националния идеал на българите, върху манталитета на хората от онова време? Пак се разпънахте между Русия и САЩ, а те "милите" са от страна на победителите и в двата конфликта... направо да ги съжалиш.
Моето мнение по темата е: България няма друг вариант, освен да се включи на страната на "Централните сили". Водена от желанието да постигне обединението(насадено ни от Сан Стефанския прелиминарен(демек нищожен) договор)) си, българските политици взимат единственото възможно решение. Единствено можем да съжаляваме, че се съобразяваме с германската военна стратегия, вместо да стигнем до Атина, след което да подпишем сепаративен мир със страните от Антантата...
По- болезнен за мен е Букурещкия "мирен" договор. Ето това е върховно унижение. Да побеждаваш и да загубиш... Още 13-та година Фердинанд е трябвало да освободи престола, а де ми заявява, че "прибираме знамената за по-добри времена". Такива, в онази политическа обстановка, е нямало как да дойдат.

Интересно мнение. Само би ли пояснил какво имаш предвид под "сепаративен мир със страните от Антантата"?

Сепаративен мир (от латински: separatus, т.е. отделен) е отделен, отцепнически мир, сключен въз основа на мирен договор, който може да бъде както писмен, така и устен.

Обикновено сепаративният мир, т.е. примирието или мирното споразумение е от особен, специфичен характер и се сключва от една държава, която е в рамките на военен съюз или блок, с нейния противник, но без знанието и съгласието на нейните съюзници.

Обичайно сепаративнитя мир се сключва преди прекратяване на войната, но понякога е възможен и след, или във връзка с фактическото ѝ приключване.

Това имам предвид! С цел запазване на части от извоюването, а не тоталната му загуба.

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 27 ное 2014 12:02

ndrangheta написа:Съгласен съм с определението "позорен" пред Ньойски договор. Но трябва повече да се пише и за Версайския договор. Ньойският ако е катастрофален за България, Версайският е катастрофален за цяла Европа. В смисъл така е направен този договор, че гарантирано да има втора световна. По принцип идеята на мирните договори не е ли да има мир?

Нормално да се гарантира втора война. Войната е добър бизнес. ;)

Потребителски аватар
ndrangheta
Контакти:

Мнениеот ndrangheta » 27 ное 2014 12:08

WESLEY119 написа:
ndrangheta написа:
WESLEY119 написа:Само не ми ясно какъв 51 щат сме? Визите ли махнаха? Връзките между 2-те държави ли се заздравиха? Количеството инвестиции ли се покачи? Да споменавам ли, че тази пролет Обама направи обиколка из източната част на Европа, но не посети България. Тук идват треторазрядни администраторчета и ние ги посрещаме все едно е нещо много сериозно. При споменатата обиколка Обама каза:" Полша не е сама. Украйна не е сама.Литва,Латвия,Естония не са сами Румъния не е сама." - Коя страна не бе спомената, сиреч- остана сама??
И как изместихте темата от Ньойския договор и удара, който той нанася върху националния идеал на българите, върху манталитета на хората от онова време? Пак се разпънахте между Русия и САЩ, а те "милите" са от страна на победителите и в двата конфликта... направо да ги съжалиш.
Моето мнение по темата е: България няма друг вариант, освен да се включи на страната на "Централните сили". Водена от желанието да постигне обединението(насадено ни от Сан Стефанския прелиминарен(демек нищожен) договор)) си, българските политици взимат единственото възможно решение. Единствено можем да съжаляваме, че се съобразяваме с германската военна стратегия, вместо да стигнем до Атина, след което да подпишем сепаративен мир със страните от Антантата...
По- болезнен за мен е Букурещкия "мирен" договор. Ето това е върховно унижение. Да побеждаваш и да загубиш... Още 13-та година Фердинанд е трябвало да освободи престола, а де ми заявява, че "прибираме знамената за по-добри времена". Такива, в онази политическа обстановка, е нямало как да дойдат.

Интересно мнение. Само би ли пояснил какво имаш предвид под "сепаративен мир със страните от Антантата"?

Сепаративен мир (от латински: separatus, т.е. отделен) е отделен, отцепнически мир, сключен въз основа на мирен договор, който може да бъде както писмен, така и устен.

Обикновено сепаративният мир, т.е. примирието или мирното споразумение е от особен, специфичен характер и се сключва от една държава, която е в рамките на военен съюз или блок, с нейния противник, но без знанието и съгласието на нейните съюзници.

Обичайно сепаративнитя мир се сключва преди прекратяване на войната, но понякога е възможен и след, или във връзка с фактическото ѝ приключване.

Това имам предвид! С цел запазване на части от извоюването, а не тоталната му загуба.

Ясно, мерси!
"What is absurd and monstrous about war is that men who have no personal quarrel should be trained to murder one another in cold blood."

Потребителски аватар
saffron
Контакти:

Мнениеот saffron » 27 ное 2014 12:11

Вече , някой станаха Скаузъри , Вие още за някви Ньойски договори си говорите :oops:

Изображение
[rimg]http://media.tumblr.com/tumblr_masms49oVh1qhe3fh.gif[/rimg]

Потребителски аватар
Soulen
Контакти:

Мнениеот Soulen » 27 ное 2014 12:17

saffron написа:Вече , някой станаха Скаузъри , Вие още за някви Ньойски договори си говорите :oops:

Изображение

Той дресьора на орела им каза да му го лапат на антибългарите по стадиона :mrgreen:
Sisi 1914 написа:Иначе Ливърпул показа с играта си как се побеждава лидера във Вл.
Честито на всички, които подкрепят отбора от Бирмингам!
:P

Върни се в “Свободна зона”