parvanoff написа:Аз това правило така и не мога да го оправя в моята писмена реч. Въпреки това съм сигурен, че трябва да се запази. В разговорната реч е лесно да помолиш някой да ти разясни какво има впредвид, но в писмената могат да станат големи грешки.
Лъвът изяде заека. -така по мое разбиране по-голямото животно е изяло малкото.
Лъва изяде заекът. -а така трябва да е обратното.
Лъва изяде заека. -така не се знае![]()
Пак казвам, че не съм много наясно с това правило, но понеже никой не даде пример...
И да, някой ще каже, че в тая картинка е ясно кой кого ще изяде. Но я заменете заекът с леопард примерно![]()
Вярно си е, че не това е най-важният проблем, но е част от него...
Лъва изяде заека - просто и ясно
Лъва бе изяден от заека - просто и ясно
твоя пример "Лъва изяде заекът" си е сбъркан изначално (демек заекът бил подлог и само заради члена се губел смисъла преди това). "Тревата опасе заекът" по-ясно ли ти е??????????????????????????????? (не ви ли е малко сбъркано това "правилно граматически" изречение - демек проблема не е само в члена в твоя пример, а в самото изречение и то използваш въпросното правило за довод неправилно)
edit: ето един по-добър пример: "Тревата изяде кравата" а сега де??? и двете в женски род - кво праим? аз имам решение - ив другите родове да добавим пълен и кратък член