Илиада

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Ki Cho
Контакти:

Re: Илиада

Мнениеот Ki Cho » 29 ное 2009 09:57

Кашчей написа:Абе, тая поема защо се нарича Илиада, като се описва Троянската война в нея :roll: Не прочетох да се говори за някой Илия там :roll:

Отдавна съм я чел и няма да я повторя, колкото и да е гениална.Не знам колко кораба е командвал Ахил, но неговата войска от мирмидонци не е била най-голямата.Като се замисля, Пелопонес и Атика, както и Тесалия и Спарта, май оттогава са се обезлесили, защото толкова много кораби......по бегла преценка над 600, ако не и повече(ако се вярва, че Ахил е водил 60) си е доста здрава инвестиция за него време.
Даста интересни са образите на Агамемнон и Одисей;единият тираничен и безскрупулен водач на армията, който не може да се примири със славата на Ахил, другият пък става причина за самоубийството на Аякс Теламонид, но и главен идеолог на превземането на Троя...Друг е въпросът, защо е чакал цели 9 години, за да се сети за този дървен кон.Еххх, ако Касандра беше мъж.. сигурно щяха да я послушат троянците ;)

Нарича се Илиада, защото другото име на Троя е Илион.
Относно филма -- красиво, но типично по Холивудски - малко общо с истината. /оффтопик - Черният Орфей направо ме сгази!/
Относно Одисей - ;) като БОТЕВ ПЛОВДИВ - НАЙ ВЕЛИКИЯ.
Относно Данте и Ад. Там присъства, в първия кръг ако не се лъжа, Еней. Който е троянец и е ... митичния основател на Рим.
Всъщност разбирането, че Хектор е по-скоро положителен герой е римско и ренесансово. Все пак той си е първа рода с Еней. :x /римски позитивизъм - обясним/
На Данте, който също е римлянин, макар и от по-ново време, му е бил нужен за книгата позитивен символ в историята преди църквата, затова и Еней се появява в първия кръг на Ада. Все пак Данте, и още неколцина по това време тръгват да градят ренесанс/възраждане демек/. Омесен "римският позитивизъм" с християнското омиление към по-слабите, дава Хектор - герой.
Хе, хе! Странно нещо е историята и човека в цялост.
За гърците /древните/ Хектор си е символ на чистото зло, породено от божествена завист и ... ами да - вятърничевост.
Последна промяна от Ki Cho на 29 ное 2009 10:05, променено общо 1 път.
А папагалите са птиците с доказано най-силен клюн.

Потребителски аватар
_RoKi_
Контакти:

Мнениеот _RoKi_ » 29 ное 2009 10:04

Кашчей написа:Абе, тая поема защо се нарича Илиада, като се описва Троянската война в нея :roll: Не прочетох да се говори за някой Илия там :roll:

Отдавна съм я чел и няма да я повторя, колкото и да е гениална.Не знам колко кораба е командвал Ахил, но неговата войска от мирмидонци не е била най-голямата.Като се замисля, Пелопонес и Атика, както и Тесалия и Спарта, май оттогава са се обезлесили, защото толкова много кораби......по бегла преценка над 600, ако не и повече(ако се вярва, че Ахил е водил 60) си е доста здрава инвестиция за него време.
Даста интересни са образите на Агамемнон и Одисей;единият тираничен и безскрупулен водач на армията, който не може да се примири със славата на Ахил, другият пък става причина за самоубийството на Аякс Теламонид, но и главен идеолог на превземането на Троя...Друг е въпросът, защо е чакал цели 9 години, за да се сети за този дървен кон.Еххх, ако Касандра беше мъж.. сигурно щяха да я послушат троянците ;)
Нарича се така,защото в древността Троя е носела името Илион ;)

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 29 ное 2009 10:22

И сега, ако ми кажете нещо повече и за Хайнрих Шлиман и София Енгастроменос, както и за техният принос в откриването на дворците на Приам и Агамемнон-цена няма да имате :)

Мен и друго нещо ми е интересно в тази поема:
След като Елена е била омъжена от доста време за Менелай, значи не е била дете невръстно, когато Парис я открадва.Подготовката за войната продължава поне година време, пътуването до Троя, също не малко, като се има предвид колко пъти е трябвало да успокояват някой сърдит за нещо бог.Самата война продължава 10 години.Бе тая Елена, все така красива ли е била през всичкото това време, особено в края на войната :roll:
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Потребителски аватар
Ki Cho
Контакти:

Мнениеот Ki Cho » 29 ное 2009 23:59

Кашчей написа:И сега, ако ми кажете нещо повече и за Хайнрих Шлиман и София Енгастроменос, както и за техният принос в откриването на дворците на Приам и Агамемнон-цена няма да имате :)

Мен и друго нещо ми е интересно в тази поема:
След като Елена е била омъжена от доста време за Менелай, значи не е била дете невръстно, когато Парис я открадва.Подготовката за войната продължава поне година време, пътуването до Троя, също не малко, като се има предвид колко пъти е трябвало да успокояват някой сърдит за нещо бог.Самата война продължава 10 години.Бе тая Елена, все така красива ли е била през всичкото това време, особено в края на войната :roll:

:) :) :) Любовта е сляпа!
А папагалите са птиците с доказано най-силен клюн.

Потребителски аватар
Siegfried
Контакти:

Мнениеот Siegfried » 05 дек 2009 18:23

А имате ли любима песен от Илиада и защо :?:
[center][wrapimg=]http://www.fm-base.co.uk/forum/attachments/football-manager-2013-manager-stories/294163d1356366440-my-chelsea-fc-reign-banner-chelsea_1.png[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
_RoKi_
Контакти:

Мнениеот _RoKi_ » 06 дек 2009 17:55

Siegfried написа:А имате ли любима песен от Илиада и защо :?:
22-ра и 24-та...За първата няма смисъл да обяснявам :) Последната песен ми харесва най-вече заради един от основните проблеми изложени в Илиада-Гневът...

Върни се в “Свободна зона”