vaskonti написа:Станко, къде тук е липсата на капитализъм?Да разбирам ли, че според теб щом една която и да е частна фирма по света има отношения с държавна фирма в Китай, то това автоматично значи...не знам какви отношения, но не и капиталистически? Та, в тази връзка, какви са им отношенията, щом не са капитализъм? Планови? Или "планови с пазарни елементи"?

Къде е липсата на капитализъм ли? Тези фирми може да са конкуренти във всяка точка на планетата, но не и в Китай

Държавата има участие във всяка една от тях и и все тая дали Мерцедес, БМВ или Хюндай ще се продават повече

На всичкото отгоре, ще си плащат данъците за всеки произведен автомобил на територията на държавата. Не че самите фирми нямат пари да си построят самостоятелно заводите. Защо не го направят? Ами няма кой да им даде

И да, Китай е социалистическа пазарна икономика. Хората са започнали с реформите още от края на 70-те и началото на 80-те години. Както всички виждаме, това е най-печелившия модел за сега.
П.П. В един от постовете те бях питал за китайските телевизии колко са и колко от тях са частни, но явно няма да ми отговориш. Ако ми беше отговорил, щях да те питам и за банките им

Над 200 са и всички до една са държавни. Банките им също. Така че независимо какви финансови операции извършва, която и да е китайска банка, зад това се крие държавна финансова операция.