Мисля, че задаваш един излишен въпрос, който изобщо не е актуален към днешното ни съвремие и повдигаш проблем, който изобщо не съществува. Разбира се българинът е доста консервативен човек, за разлика от западноевропейският християнин, което е спомогнало за съхранение и запазване на държавната ни религия. Обаче тези обреди, традиции, фолклор и постоянното залитане към окултизма никога не са били и няма да бъдат проблем за православната ни принадлежност. По-голяма беда би било удачно да потърсиш към надигащият се глобализъм, който ще изличи не само вярата ни, но и българското ни национално самосъзнание.
Извода, който си направил, също е крайно неправилен. Знаеш ли в Русия например, колко народности има, които по никакъв начин не са свързани с Християнството и в процентово съотношение сме доста по-добре от тях. Там също има хиляди местни традиции и обичаи, които са в пъти повече нехристиянски и от нашите. Терминът християнска народност също не е много коректен от църковна гледна точка. Знаеш ли колко протестантски общности има по света, при който само по своето име са свързани с Христос, но всичко останало им е много далеч от Него и по никакъв начин не биха се отнесли като Християнски по същност и дух?
Християнски ли е българският народ?
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Християнски ли е българският народ?
Thsmith написа:ЕМИЛ написа:Много ясно ,че сме християни !
аха? Тъй ли било? Значи предполагам си или девствен или женен и смяташ да правиш секс само за да се плодиш? Презервативи за теб няма и смяташ да имаш 20 деца или да спреш да правиш секс след първото? Постиш предполагам и всеки ден ходиш на църква? Казваш си молитвата преди лягане, ядене и тн? Правиш ли всички тия измишльотини и останалите които не съм споменал?
Дълбоко се съмнявам.
"Вярващите" са останали в предишни векове.
Християнството не изисква да ходиш всеки ден на църква.Говориш ала-бала.Христос е казал че можеш да се молиш когато и където поискаш...
Черно море-вицешампион на България за 2024г. и първи шампион на България
Българския народ живее в посткомунистическия материализъм. Той вярва само в това което окото му може да види и ръката му да пипне. Това го е превърнало в изключително атеистичен и напълно безверен народ, а остатъците от вяра в него се е превърнала в купчина суеверия(суеверие-суетна вяра, вяра в празни неща). Ние като народ определено не сме християни, защото християнството е живо, реално взаимоотношение с всемогъщия Бог! Християнството не е ритуали, то не е религия. То е лично взаимоотношение. Почти всички хора вярват в някаква сила, изпълняват някакви си ритуали, но за жива вяра в личността на Христос и дума не може да става. Аз самия съм християнин, но не съм православен, защото и православието ни много се е отдалечило от християнската идея. Когато християнството става официална религия на Рим (313г.) то започва да бъде масово налагано в преториите на империята. За да се заличат езическите ритуали те биват християнизирани. Празника на слънцето на който се окичва дърво с ябълки например става рождество Христово с коледното дърво. Така основните празници на християнството имат езически корени и нищо общо с вярата в самата и същност. Какво общо имат яйцата с възкресението на Спасителя. Какво общо има коледното дърво с Неговото раждане. Православието е пълно с езически ритуали, които са облечени с християнски одежди, но си остават езически. Затова пътя по-който съм избрал да ходя е този на протестантството. То връща християнската вяра към нейните корени положени в... Библията! Връща хората към единственото свято нещо на този свят... личността на Бога. Връща и самата вяра към нейните основи, разсъбличайки всички езически ритуали с които православието я натоварва. Това разбира се е мой личен избор, не го налагам на другите. Дали сме християни като нация обаче? Не, ние сме православни атеисти следващи куп езически ритуали и обреди отдалечаващи ни от същността на християнството - познаването на личността на Всемогъщия!
icko65 написа:Thsmith написа:ЕМИЛ написа:Много ясно ,че сме християни !
аха? Тъй ли било? Значи предполагам си или девствен или женен и смяташ да правиш секс само за да се плодиш? Презервативи за теб няма и смяташ да имаш 20 деца или да спреш да правиш секс след първото? Постиш предполагам и всеки ден ходиш на църква? Казваш си молитвата преди лягане, ядене и тн? Правиш ли всички тия измишльотини и останалите които не съм споменал?
Дълбоко се съмнявам.
Християнството не изисква да ходиш всеки ден на църква.Говориш ала-бала.Христос е казал че можеш да се молиш когато и където поискаш...
Thsmith.... за посветените християни сексуалната чистота е важна и отговора ми е да, има такива хора и днес които се пазят преди брака. След брака обаче семейното планиране е важно. Презервативите не са нещо лошо, не е необходимо да имаш 20 деца. Аборта не е допустим, но ограничаването на забременяването е нещо нормално, ако не си готов за дете или вече си имаш достатъчно. Не живеем в средновековието че да правим по 20 деца от липса на планиране. Никъде Библията не казва, че секса е само за да се плодиш, това е белега на завета с брачния партньор и е направен за да утвърди единството между двамата партньори. Децата са плосто плода на това единство, но бройката им е въпрос на планиране. Поста, ходенето на църква и всички други ритуали не те правят повече или по-малко вярващ повярвай ми. Те са важни, поста смирява, а ходенето на църква изгражда, но не те правят повече вярващ. Молитвата е взаимоотношение, не ритуал. Тези неща са измишльотини за теб, защото не разбираш същността им, но аз ги практикувам! Така че, да искрено вярващи има и днес повярвай ми.
Emanuel съгласен съм само с първите няколко изречения на твоя предишен пост. Обаче ритуалите са неразделна част от всяка една религия и без нея едва ли ще съществуват като пълнота. Не забравяй, че човек води освен духовен и материален живот, а него трябва да пригоди към вярата си. Именно видимото е в сферата на ритуалите, без тях не може. Сам Христос е спазвал доста еврейски ритуали и на никого не е забранил да изразява във външен вид своята вяра. Напротив, много от ритуалите, които ползва Християнството днес са установени именно от Христос. Напълно погрешно е да игнорираш тази страна на религията. Самият ти ти гарантирам, че практикуваш доста ритуали, които биха изглеждали по-абсурдни дори и от православните, но не щеш да си го признаеш. Просто няма религия, в това число и протестанските общности, които да не практикуват някакви действия свързани с вярата си.
Не, не сме. Лошото е, че Борис I е избрал Византия, а не Рим. Ако беше избрал да ни покръстят Рим вероятно никога нямаше да попаднем под Византийско робство или Османско или ако се беше случило щяха да ни се притекат на помощ. А и никога нямаше да ни дадат на Русия след Втората световна война.
obi4am_pirin написа:anihilator написа:messi710 написа:Шнур за христиЕнството и всички останали религии![]()
+1
Да религията наистина е проблем,защото измества фокуса от Исус върху общо казано суеверия!
Точно.
Emmanuel написа:icko65 написа:Thsmith написа:ЕМИЛ написа:Много ясно ,че сме християни !
Дълбоко се съмнявам.
Thsmith.... за посветените християни сексуалната чистота е важна и отговора ми е да, има такива хора и днес които се пазят преди брака. След брака обаче семейното планиране е важно. Презервативите не са нещо лошо, не е необходимо да имаш 20 деца. Аборта не е допустим, но ограничаването на забременяването е нещо нормално, ако не си готов за дете или вече си имаш достатъчно. Не живеем в средновековието че да правим по 20 деца от липса на планиране. Никъде Библията не казва, че секса е само за да се плодиш, това е белега на завета с брачния партньор и е направен за да утвърди единството между двамата партньори. Децата са плосто плода на това единство, но бройката им е въпрос на планиране. Поста, ходенето на църква и всички други ритуали не те правят повече или по-малко вярващ повярвай ми. Те са важни, поста смирява, а ходенето на църква изгражда, но не те правят повече вярващ. Молитвата е взаимоотношение, не ритуал. Тези неща са измишльотини за теб, защото не разбираш същността им, но аз ги практикувам! Така че, да искрено вярващи има и днес повярвай ми.
Естествено, че има искрено вярващи. Никъде не съм казвал, че няма. Казвам, че са изключително малък %. Нищожен бих казал. Всеки има право да вярва в каквото иска. Никой не трябва да го ограничава. Дразня се когато някой се опитва да обедини всички БГ граждани под един знаменател и една религия, да ги принуди да вярват в това което той пропагандира.
Аз лично съм почитател на Айн Ранд и нейните възгледи за живота и заобикалящата го среда. Има доста книги по въпроса. Можеш да разгледаш ако имаш желание.
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]
Sometimes democracy must be bathed in blood.
A.Pinochet[/center]
Sometimes democracy must be bathed in blood.
A.Pinochet[/center]
Българският народ е общо казано диво племе което се интересува да има празници, за да не ходи на работа и да има пълна маса за да яде и да пие. Замърсява улици, реки и каквото още види и цялата велена му е виновна, че не му върви в живота. Интересува се само да взима от живота, без и да помисля да дава. Домашно насилие в промишлени количества и тормоз над по-слабите и животните. Всеки иска да се натиска с всеки срещнат.С две думи е това, разбира се не всички са такива, но почти всички са така. Във всичко това не виждам никаква религия. Против религиите съм, но поне ако беше религиозен щеше да е малко по смирен и не би трябвало да е алчен.
- milen.hristov
- Контакти:
Thsmith написа:Сега слушам по новините, че регистрирали "Българска Бирена Църква". Може да се пробвате и там.![]()
![]()
Ти разбираш сега за нея, а други отдавна сме част от нея