"Помощта" на Западна Европа за Освобождението ни.

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Re: "Помощта" на Западна Европа за Освобождението ни.

Мнениеот Der Schmarotzer » 02 сеп 2014 08:04

dunavfc написа:
samobotev написа:Между другото тук излъга и то много нагло. Бил питал някакви историци защо не ни биле освободили по рано ами чак след 500 години. Ако наистина ги беше питал хората щяха да ти кажат. Защото така и така руснаците идват веднъж запада ги заплашва с война и че ще прати целия си флот на балканите. Идват още веднъж ама умника Наполеон този велик гений на мисълта вместо да удари и той Турция и напълно да я изгонят от Европа и да освободят Константинопол решава вместо това да влезе в Москва. После тия прости руснаци идват пак , бре да му се невиди големи инати излезнаха, та се налага добричкия запад грижеш се по онова време за нашето благоденствие, пак да ги заплашва със фолтата си и армиите си. Ама от цялата работа намазват разни там сърби и гърци плюс минус още 1-2 дивашки племена обитаващи балканите.

И накрая вече тия нагли руснаци пак идват с цялата си върхован наглост , че чак имат наглоста да искат възтановяването на тази дивашка държава България в някакви граници отпреди има няма 500-600 години. Аре да си гледат работата, никаква македония, никава беломорска тракия. всичко си остава за султана и ще дадем малко от тази там тракия на Гърция та да може и те да почнат да колят тия български диваци и без това много са се навъдили.

Аз уча История ( изобщо не претендирам за компетенция от моя страна ) , нормално е да съм питал преподавателите си и гост лекторите въпроси, които са ми били интересни. Един от тях е точно този - Защо не са ни освободили по-рано ? Най-адекватният отговор, който съм получавал и напълно поддържам е - Защото по-рано са нямали такъв интерес ;) Благодаря ти, че ми отвори очите, винаги съм знаел, че точно спомената от теб причина , ни е забавило освобождението....
Така, мога ли да си позволя да попитам и ти ли си от тази сектантска общност, която вярва,че Руснаците са ни освободили, заради нас самите, а не заради интереси си ?

Не споменавай повече, че учиш история. Ти си срам за всеки един исторически факултет в българските университети, дори и на селските такива. За да не ходиш след като завършиш по кофите за боклук, смени специалността.
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Потребителски аватар
FLANKER
Контакти:

Мнениеот FLANKER » 02 сеп 2014 08:53

Дунав, Обама, Меркел и Барозу ли ти казаха, че сега Русия иска да води война с целия свят, или може би вожда Б.Б? :o
П.П. Поздравления за темата!
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили „Титаник“.
Изображение

Потребителски аватар
Шврнц Тпрунков
Контакти:

Мнениеот Шврнц Тпрунков » 02 сеп 2014 09:06

За пореден път се убеждавам, че тролизмът е силен тук.

Да погледнем на нещата по следния начин...

1. През 1876-79 интересите ни с Русия съвпадат. Към този момент и фили, и фоби се съгласяват за този факт. Аз също съм съгласен с това - то едва ли има дори и соросоид, който да не го мисли. Сега, въпросът към филите е следният - дали ситуацията около Освобождението и Сръбско-Българската война и забитият ни в гърба нож от Матушката някакви си 6 години след Великото Дело трябва да ги забравим? Най-голямото ни увеличаваме на територия, успешно и стабилно, е извършено въпреки мнението на Матушката, въпреки нейните маневри, въпреки насъскването от нейна страна на Сърбия за война?

2. Към фобите - безумно е да повтаряте мантрите за "оправдаването" на войната на Путин. Това показва същото плиткоумие, като на "филите" за Матушката. Путин води политика, която Западът не оправдава, именно защото е като западната политика към другите. Украйна го отнася и ще го отнесе, независимо кой ще надделее в този сблъсък. По същия начин и ние сме го отнасяли, независимо коя страна сме избирали, в други ситуации...

3. Западът не е бил еднородно същество, както е Изтокът (Русия). Англия и Франция като цяло имат много сходни позиции за България, но Германия (Прусия) съвсем не е в тяхната игра. Австро-Унгария, поне до ПСВ, също не взема техните позиции. След Първа световна по никакъв начин не може да се каже, че има единна "западна политика" към Балканите. И за да не съм голословен - по време на Сръбско-българската война кой спира българската армия? Това означава ли, че Австро-Унгария е в един кюп с Русия, след като интересите им съвпадат в дадената ситуация?

Отделно - не съм съгласен, че трябва да задгърбим историята и да подходим с "чиста съвест" към стари играчи на нашата сцена. Това би било възможно, ако и играчите подхождат така, а на тях дори и не им минава през ум да го направят. Турция повтаря политиката на Русия за "защитник на вярващите", Русия си разиграва кончето на сцената, както й харесва, ЕС го играе "дъртия п*дераст", който все има някакво особено мнение, САЩ го играят като "добрата, стара" Англия... Добре е да се познава историята, и то без идеологията в нея, за да може да се оценяват ходовете на страни, от които зависи и нашето бъдеще.
Не натискайте ТУК!

ticha i vladislav
Контакти:

Мнениеот ticha i vladislav » 02 сеп 2014 09:35

CTAHKO написа:
anihilator написа:Колкото по малко пишем по тези теми толкова по малко ще ги има ;)

Коренното население на Варна най-добре въобще да не пише :)

Tи пък от кое коренно население си,от ешкеназите ли?
Черно море-първият шампион по футбол в България

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 02 сеп 2014 09:40

ticha i vladislav написа:
CTAHKO написа:
anihilator написа:Колкото по малко пишем по тези теми толкова по малко ще ги има ;)

Коренното население на Варна най-добре въобще да не пише :)

Tи пък от кое коренно население си,от ешкеназите ли?

От самаряните 8-)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
W84me
Контакти:

Мнениеот W84me » 02 сеп 2014 10:03

dunavfc написа:Колегата по-горе, както виждаш загуби аргументите си и започна да се оправдава като първокласник , това малко удоволствие ли е ?

Кой е загубил аргументи? Просто не мога да споря със стената. Четете си новите учебници, където Левски бил ОСЪДЕН от съда, където американците протестирали за България и си живейте живота в заблуди, аз учител няма да ставам.
БФС: ЦСКА София има 4 титли, да мислят за емблема

nickkal
Контакти:

Мнениеот nickkal » 02 сеп 2014 10:20

Отново сбъркана теза! Едните лоши, пък другите добри! Докато се чудим към кого да се присламчим, все ще е така. Двата единствени акта на национален суверинитет в след-освобожденската ни история /Съединението и Независимостта/ са въпреки Запада, и въпреки Русия. /точка/ Докато не започнем НИЕ да гледаме собствения си интерес, как можем да се надяваме, някой ДРУГ да ни го защитава???? Като са ни освободили Русия, какво? Цял живот да им се кланяме ли? Те водят т.н. Освободителна война, заради наложените им 'ограничения' след загубата в Кримската война. За нас добре дошло.
След като не можем да дефинираме и защитим националните си интереси и приоритети, нищо добро не ни чака, както с Русия, така и със Запада.

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 02 сеп 2014 10:28

dunavfc написа:Как може да разсъждавате по толкова елементарен и наивен начин ми е много интересно. Западът си гледал интереса, а Руснаците ни освободили, защото много ни обичали и искали силна Българска държава !?
И Западът и Руснаците са били едни и същи в интересите си към България. Руснаците са ни освободили, заради собственият си интерес, не заради хубавият български народ, всичко друго са смешни и нелепи фолклорни приказки от русофили. Ако Руската Империя е обичала България, нямаше да чака 5 в. за да ни освободи.
Освен това, следващите действия на Руската Империя след освобождението ни , нагледно показват, че всичко е интерес ! Оспорването на Българските земи след Освобождаването , Противопоставяне на Съединението ни, Заемане на страната на Сърбия в Българо-Сръбската война , несъгласието със суверенитетът на България и т.н.
Всички са си гледали интереса, а вие заемайте страната на някой...

Аз лично съм далече от идеята, че руския император е освободил България от любов към народа ни.
Другаде е въпроса: забелязва се една тенденция да се подправят направо фактите около отношението на останалите европейски държави към идеята за създаването на българска държава, хора като Дизраели и Бисмарк направо се игнорират. Малко нелепо звучи: Русия ни е освободила от имперски интереси, а Запада от чиста любов към нас е.. протестирал (неясно къде и как).

И Запада и Изтока гонят интересите си. По една или друга причина точно тогава руските интереси включват ако не овладяване на Балканите то създаването на България на тях наново. Логично останалите велики сили са против и те подпомагат Османската империя. Отново поради интереси.

Ето това трябва да гласи историята. А не Добрите руснаци, Лошите западняци или обратното.
Трябва да отбележа, че визирам политиците на тези държави. И то не всички политици. Англия има Дизраели, но има и Гладстон. Франция подпомага турците, но има един Леге, Италия - Позитано и т.н.
[center]Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 02 сеп 2014 10:29

Напъните да изкарат САЩ и Западна Европа като причина за освобождението ни, ми са еднакво смешно с напъните,че Русия са ни освободили от добра воля.

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 02 сеп 2014 10:32

Alexx написа:Напъните да изкарат САЩ и Западна Европа като причина за освобождението ни, ми са еднакво смешно с напъните,че Русия са ни освободили от добра воля.

Именно. Но реалността е такава, че Русия освобождава България. Както и че след това, когато и изнася заема противоположна на България позиция не един път. Та.. с гледна точка на фили и фоби тая част от историята никой няма да я разбере. Обективност трябва.
[center]Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Върни се в “Свободна зона”