Gretna написа:Работя 8 часа на ден, 5 дни в седмицата, 52 седмици в годината. Взимам си заплатата на 15-то число, все едно не съм си я изкарал, а ей така, защото са решили да ми я дадат и този път. Прибирам се в апартамента след като взимам 5 километра прав участък до вкъщи с колата за ... час. Пускам телевизията точно в 19:00 и започвам да слушам, кой, какво е откраднал, кой, кого е убил. Слушам как няма пари за учителите и за ремонти на училищата. Детето ми тази година ще е първи клас. Не нам какво да правя. Има ли училище, няма ли училище, има ли учители или децата сами ще си се учат на квадратни уравнения, ей така, едно на друго ще си показват. Свършва това за училищата, следва новини за фалирали болници. Не знам какво горят. Не ги разбирам. Жена ми беше в болница преди няколко месеца през една мартенска събота. Счупи си крака. Закарах я с колата в Окръжна болница, в спешното. Приеха я, но не трябваше да чакам до понеделник ... защото в тази и в която и да е болница операции събота и неделя не се правели. Така ми казаха, въпреки че много настоявах. Е, по едно време почти успях да си купя операция но все пак не стана. Не стана защото в понеделник сутринта главната сестра ми написа на едно листче едно число. 1850. Не това не е година от 19 век. Това не е са и кубиците на нечия кола. Не, не е височината на най-високият връх на Люлин планина. На бяло квадратно листче, тя, главната сестра написа със син химикал сумата в български лева която трябваше да заплатя в един офис в близост до болницата. Хиляда осемстотин и петдесет лева, които за мое щастие се оказаха с ДДС. Нещото което сложиха в крака на жена ми струваше почти 2 000 лв, но не това е проблема. Възможно е тази пластина да струва толкова. Не знам. Аз не съм лекар и нищо не разбирам. Странно обаче ми стана как леличката със златните ланци т.н. по-горе главна сестра седна на бюрото си погледна ме няколко пъти, откъсна листче от кубчето, пак ме погледна и после бавно с криви цифри написа 1850. "Отиди и плати тези пари в офиса на фирмата, която се намира еди къде си и после донеси фактурата. тогава евентуално ще оперираме жена ти". Добре лельо. Аз съм богат човек. Няма проблеми. Два бона за да оперирате жена ми? Няма проблем. ... историята я разказвам защото ми е странно как след като ние плащаме ( аз и жена ми ) от повече от 15 години всеки месец здравни осигуровки без прекъсване. Повече от 15 години, двама човека плащат всеки месец. Повтарям го защото според мен това е голям период от време. Тези 15 години съдържат в себе си 180 месеца. Тези 180 месеца за двамата се умножават по 2 и стават 360 месеца. 360 месеца по средно 50 лв. на месец за здравни осигуровки ( мисля че сега плащам към 80 лв. и това е тавана ) прави една сума от 18 000 лв. Това е груба сметка но в никакъв случай не е далече от реалността. Къде са тези пари? За 15 години този март жена ми беше приета в болница. Аз не съм имал това щастие. Освен че платих 1850 лв. за нещо което не знам колко всъщност струва и което никога не видях трябваше да платя и престоя на жена ми в болницата, както и лекарства за след операцията в размер на 350 лв. Все тая, аз съм богат и 350 лв за лекарства не са проблем. Гледам си аз телевизията и вече е към 19:15. Минали са темите за това, че децата няма кой да ги учи и че хората няма кой да ги лекува. Нищо ново. Всеки ден от години го слушам това. Дайте нещо по-интересно. Следва природни стихии. Следващите 15 минути гледам как една дузина бедни хора от различни краища на тази мизерна ... държава, то това не е държава но все пак ще ползвам това название, плачат безсилни пред гледащи ги тъпо журналисти, защото за миг са загубили и малкото което са имали. Какво нещо е живота и по-специално природата. Винаги съм си мислил, че няма по-големи сили от природните. Наводнение, пожар, земетресение. Все неща които за миг отнемат всичко на бедните жители на планетата. Оказва се, че в България имаме конкуренция на природата. Сила която за ден е способна да направи живота мизерен на много повече хора от което и да е било земетресение или наводнение бушувало на наша територия. Ей така, в мизерията се раждат легендите. Тези дни се роди нова легенда - "тайната на изчезналите милиарди". Филмът който ни прожектираха беше уникален. Браво. Стават все по-добри. Режисьорите. Актьорите също се усъвършенстват. А зрителите? Зрителите стоим и пляскаме, после ахваме в захлас, защото отново са ни измамили въпреки, че сме гледали в ръцете на фокусника. Какви факири. Магия. Ние сме щастлив народ. Всяка година ставаме все по-бедни но това никак не ни пречи, стига да гледаме хубави филми и велики фокуси.
Ако кажа, че ми писна от всичко това, ще излъжа. Не не ми е писнало. Стоя си на работа точно в този момент и си пиша във форумите колко ми е зле а всъщност лъжа, защото нищо няма да направя и този път, вероятно и следващият.
Честно да ти кажа твърде малко работиш!
За съжаление такива като тебе и даже които работят още по-малко са голямата част от управниците в законодателната власт и от там започват проблемите и в здравеопазването и всички останали сектори.
Ходели на работа по 5 дни и някой трябва да финансира ходенето им..
Не са и направили операция защото и те ходят на работа цял живот за по 5 дни! Събота и неделя както и ти дремят пред телевизора и проклинат държавата и работодателя си.
А работодателя....?!
....Той трябяа да плаща за работно време, да следи за здравословното и менталното ти състояние, да плаща осигуровките ти (които твърдиш че плащаш ти) и едновремено с това да се грижи в хазната да има пари и за ремонта на детската градина на твоето дете!
Сигурен съм че ако ти плащаше на свършена работа и те оставеше да си платиш данъците и за ремонта на детската градина, щеше да умреш от глад, детски градини и училища въобще нямаше да има, а най близката болница ще е в Румъния.
Защо не се хванеш на работа да правиш нещо наистина полезно и сам да продаваш продукта си.
Изключи го този телевизор и използувай главата си не само да мрънкаш и да се взираш в екрана.
Така живота ти ще стане много по лесен и късметът с доктори и лечебни заведения ще те следва неотлъчно.
Да вярно е че ще работиш всеки ден от седмицата и няма да имаш време за телевизия и недоволство, но така живеят и работят хората с късмет по целия свят!
Използувам случая да поздравя работодателя ти, за това че продължава да ти плаща 5 дневнив престой в неговата структора, макар съвремените обстоятелства да налагат ежедневен труд за да оцелеем. Явно човекът има "голямо" сърце и още по-голям портфейл.