cska-632 написа:В момента се мисли върху стандарт за строителството на социални жилища за ромите, съобщи министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов пред в. "24 часа".
По думите му едно от нещата, които стандартът ще предвижда, е жилищната площ на човек. Според министъра тя трябва да е поне 7,5 кв. м на член от домакинството, колкото са били строителните норми по времето на социализма.
“Възможно е в новия стандарт тази норма да е малко по-голяма, но няма да има жилища по 150 квадрата”, обясни арх. Данов.
Вестникът припомня предложението на министъра от миналия месец държавата да създаде фонд, който да финансира строежа на социални жилища, в които срещу символичен наем да се пускат да живеят социално слаби хора.
От статията не ми става ясно, когато след 4 години стана на 18 и нямам свое собствено жилище ще ми дадат ли такова и хора, които работят и плащат данъци ще имат ли право на жилище или ще трябва да теглят кредит от банка и да го изплащат 20 години? Има ли запознати по темата? По "Етика и право" учихме Конституцията и там пишеше, че всички сме равни и не се допускат привлегии по етническа приндадлежност. Обърках се.
Според конституцията можеш да се самоопределяш. Ако отидеш и кажеш, че се чувстваш ром, ще се ползваш от същите права като тях.
Между другото никога не съм разбирал защо всички им "завиждат" за живота им и привилегиите им... не знам дали го осъзнавате, но вие можете да живеете по същия начин, да имате същия брой деца и да се издържате от същите социални помощи... та ако го предпочитате, леснопостижимо е - успех : )
Също така не мога да разбера злобата, която се излива в/у социалните проекти за циганите. Нз дали го осъзнавате, ама след 20-тина години поне 1/3 от пенсиите на нашите родители (а и на някои от вас) ще се формират спрямо това какво са изработили тия цигани, които сега са по катуните... се'ш ли се??? Демек държавата може и 1 лев да не даде за тях, ама това няма да реши никакъв проблем, а само ще го задълбочи... проектите с цигани не са за тях, те са за НАС, участващите в обществото... щото тия хора или ще трябва да се научат на някакви умения и да се включат в обществото или ще завличат държавата надолу и ще генерират само разходи и престъпност... А и парите в бюджета са точно за това - да се инвестират, където имаме нужда от това... ако ни трябват ядрени физици да се дават пари за тях, ако ни трябват фрезисти да се стимулират фрезистите... та не виждам проблема в ситуацията...?
а и аз съм учвал ,че през соца проблема с циганите е бил сведен в много приемливи граници... та ако можем да копираме нещо от тогава, лошо няма : )
btw ти знаеш ли колко са 8 кв метра?
btw ти знаеш ли колко са 8 кв метра?