Говорене на език

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Lpfc_1936
Контакти:

Re: Говорене на език

Мнениеот Lpfc_1936 » 17 фев 2014 22:06

За да говориш на даден чужд език трябва да започнеш да мислиш на него.
Може да опиташ в ежедневието това, което искаш да го кажеш на български да се замисляш как е на чуждия език.
ВИНАГИ С ВАС!!!

rare
Контакти:

Мнениеот rare » 17 фев 2014 22:08

Става въпрос за френски. Английския ми е ясен.

stanleys
Контакти:

Мнениеот stanleys » 17 фев 2014 22:40

Предполагам че имаш кабелна телевизия и френски канали :roll: Гледай новините, научнопопулярни предавания - там обикновено се стараят да произнасят думите по-ясно. Ако се справяш, мини на филми (отначало със субтитри, после може и без). Пък най-хубавият вариант е след това да отидеш да поживееш във Франция известно време :)

Потребителски аватар
NOMER14
Контакти:

Мнениеот NOMER14 » 17 фев 2014 22:44

rare написа:Става въпрос за френски. Английския ми е ясен.

Преди години по тв ARTE (френската версия) вечерният филм бе с френски субтитри. Трябва да имаш готови изрази - за целта книги, стихове и нет, дори и мачове. Важно е за какво ти е езика - технически, медицински, икономически, научен и т.н. Дори за нахакан филолог специализираните термини ще звучат на марсиански. ;)
Иначе колегите са прави - когато започнеш да мислиш на даден език, значи го владееш.

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Мнениеот Странджата » 17 фев 2014 23:49

Малко не мога да се ориентирам в ситуацията, но ще се опитам да помогна. Да научиш езика граматически е нещо, което може да направи лингвист, който се занимава само със системата на чуждия език - например ако се занимава с констрастивни или конфронтативни изследвания. Макар че и това е теоретично, защото езикът все пак се употребява, а не само се описва - а това вече е реч. Речта се усвоява в процеса на комуникацията. Затова в последния век и половина се промени начина, по който се изучават езиците. У нас все още преобладава т.н. граматичен подход - най-вече заради това, че при него много лесно може да се структурират цели на обучението и да се подбере съдържание във вид най-вече на т.н. дрилове. Този подход обаче е загърбен още от седемдесетте години на миналия век.
И сега на въпроса - първо, езика не го знаеш, ако знаеш само изграждането на форми - било то морфологични, било то синтактични (модели). Можеш да започнеш да учиш по два други начина. Единият е от деветдесетте години. Той най-простичко казано се състои на усвояване на изрази, които изразяват едно или друго намерение. В много книги по методика от тези години можеш да намериш т.н. списъци от интенционално - понятийни изрази - .т.е как се изразява радост, благодарност, съмнение, неувереност и др. от този род.
Това ще ти помогне, но не много, докато не започнеш да мислиш в категориите на комуникативните ситуации - както е в съвремените учебници. Т.е какво се изразява и как това се прави например при запознаство, при посещение на ресторант, при интервю за работа - списъкът е безкраен. И тука е необходимо, ако нямаш с кого да разиграваш тези ситуации - а тях можеш да намериш във всеки по-свестен учебник от осемдесетте години насам, да си въобразяваш ситуацията и да си говориш сам - било като вътрешен диалог, било даже и на глас. Разбира се, преди това трябва да се подготвиш - т.е да си приготвиш фразите, с които ще водиш този диалог със себе си.
Хайде, без хонорар толкова :)Успех. Но най-добре е да си платиш на добър учител - сега вече знаеш кой може да те учи добре :)

Потребителски аватар
liliputchica

Мнениеот liliputchica » 18 фев 2014 00:22

Гледай телевизионни канали на въпросният език, чети вестници на този език...трябва да го тренираш постоянно, какво очакваш да ти кажат в този форум :?: ..Успех ти желая, езика е богатство. Ако родният ти език е богат, имаш богат речник в смисъл, тогава и чуждият език ще ти е добър ;)
[offtopic]нямам[/offtopic]

Потребителски аватар
memnto
Контакти:

Мнениеот memnto » 18 фев 2014 04:44

Stahlgewitter написа:
becks32milan написа:И аз съм като теб с английския. Трудно говоря, иначе и бритиш акцента го разбирам.

Е тук вече ти свалям шапка:)
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... FFRoYhTJQQ

Това няма нищо общо с "бритиш акцента".

КРАСОТА ВЯРА БОРБА
Контакти:

Мнениеот КРАСОТА ВЯРА БОРБА » 18 фев 2014 06:55

rare написа:Става въпрос за френски. Английския ми е ясен.

Изкарай един месец в кабаретата на Париж и ела да го преподаваш.И по сериозно.Има касети,дискове по самоизучаване.Започни с тях,ако искаш,а и само чукни на гуглето за по-лесно.Там има и звук.

Потребителски аватар
volf
Контакти:

Мнениеот volf » 18 фев 2014 09:02

Съвет от полиглот:
Намери си гадже със съответния език, което да изглежда достатъчно мотивиращо...!
[offtopic]П.С. Сега ако и кажеш, че не знаеш как да си намериш такова гадже по добре зарежи езика - няма да ти влезе в употреба!!![/offtopic]

Laetitia
Контакти:

Мнениеот Laetitia » 18 фев 2014 10:00

galin56 написа:Абе незнам, може и индивидуално да е. Аз английски горе долу разбирам. Учих го дълги години в училище. Сега и на работата го използвам чат пат, миналата година ходих на командировка в Белгия за 3 дена, нямах проблем с разбирането и говореното, но ... пусна ли си песен на английски на компа, и думичка не отбирам. А за лексика и дикция в песните да говорим е смешно. Тези две неща просто там ги няма, важното е да докара рима и мелодия, дреме му за лексиката и прочие. Така, че от песни език не се учи. Мое мнение де.
Ами не е смешно, щом ти казах, че специално на мен слушането на музика ми е помогнало доста за запаметяването на лексика, включително на езици, които не съм изучавала активно. ;)
Става дума, както посочих, за романски езици, които са (малко или много) близки помежду си и ако човек е учил поне един от тях, има добра основа за научаването на (поне) още един.
Давам пример с думичката "небе", което на португалски е "céu" [сèу], на италиански е "cielo" [чèло], на френски е "ciel" [сиèл], а на испански - cielo [сиèло].
Активизират ли ти се лингвистичните процеси в главата, особено и ако си изучавал филология, започваш сам да търсиш еквивалента на дадена дума в близките ѝ езици и докато се усетиш, voilà - вече имаш богат речников фонд, без дори да си се напъвал. :)
"Свестните у нас считат за луди, глупеца вредом всеки почита".

Върни се в “Свободна зона”