Говорене на език

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Laetitia
Контакти:

Re: Говорене на език

Мнениеот Laetitia » 17 фев 2014 19:42

galin56 написа:По-добро от разговор с хора, които също говорят този език няма. На второ място ТВ предавания и филми. Гледаш първия път със субтитри, да видиш за какво става въпрос и втория път гасиш субтитрите и слушаш само какво говорят да видиш дали ще разбереш всичко. Но по този начин се учиш да разбираш повече езика на слушане, отколкото да започнеш да мислиш и да се изразяваш сам на съответния език.
Слушането на песни е загуба на време. Там почти нищо не им се разбира какво казват, а и няма диалог, нито правилна дикция, така, че не си губи времето със слушане на песни с тая цел.
Не е така и ще ти дам пример със себе си. Владея италиански и португалски, но от слушане на музика разбирам огромна част от испанския и доста от френския. Освен това спомага за запаметяването на лексика. :)
"Свестните у нас считат за луди, глупеца вредом всеки почита".

Потребителски аватар
becks32milan
Контакти:

Мнениеот becks32milan » 17 фев 2014 19:54

И аз съм като теб с английския. Трудно говоря, иначе и бритиш акцента го разбирам.
[rimg]http://prntscr.com/7ogjt7[/rimg]

Потребителски аватар
flo.
Контакти:

Мнениеот flo. » 17 фев 2014 19:58

Слушай песни.
Последна промяна от flo. на 17 фев 2014 20:43, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 17 фев 2014 20:17

galin56 написа:По-добро от разговор с хора, които също говорят този език няма...

+1 :) И още по-добре е, ако това е техен матерен език, а не се налага да се мъчиш с японски английски (примерно)... ;) И изобщо не трябва да ти пука, че някъде ще сбъркаш, че не знаеш някоя дума, или че произношението ти не е добро. ;) Говорене, говорене и пак говорене му е майката, докато започнеш дори да мислиш на чуждия език (това се постига най-добре в чуждоезична среда, все пак)... 8-)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
olympic teteven
Контакти:

Мнениеот olympic teteven » 17 фев 2014 21:00

Преди време имаше едни касетки "Relaxa" със записани по няколко урока на немски, английски или някои от водещите езици. Сега би трябвало да има подобни самоучители на диск или друг носител. Иначе аз също изпитвам известни смущения, в случай че ми се наложи да говоря на немски или английски, хем че съм завършил ловешката езикова. Струва ми се, че е лесно, но щом се наложи да говоря - хъкътъ-мъкътъ и дотам. Без практика е трудно... :|

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 17 фев 2014 21:17

Laetitia написа:
galin56 написа:По-добро от разговор с хора, които също говорят този език няма. На второ място ТВ предавания и филми. Гледаш първия път със субтитри, да видиш за какво става въпрос и втория път гасиш субтитрите и слушаш само какво говорят да видиш дали ще разбереш всичко. Но по този начин се учиш да разбираш повече езика на слушане, отколкото да започнеш да мислиш и да се изразяваш сам на съответния език.
Слушането на песни е загуба на време. Там почти нищо не им се разбира какво казват, а и няма диалог, нито правилна дикция, така, че не си губи времето със слушане на песни с тая цел.
Не е така и ще ти дам пример със себе си. Владея италиански и португалски, но от слушане на музика разбирам огромна част от испанския и доста от френския. Освен това спомага за запаметяването на лексика. :)

Абе незнам, може и индивидуално да е. Аз английски горе долу разбирам. Учих го дълги години в училище. Сега и на работата го използвам чат пат, миналата година ходих на командировка в Белгия за 3 дена, нямах проблем с разбирането и говореното, но ... пусна ли си песен на английски на компа, и думичка не отбирам. А за лексика и дикция в песните да говорим е смешно. Тези две неща просто там ги няма, важното е да докара рима и мелодия, дреме му за лексиката и прочие. Така, че от песни език не се учи. Мое мнение де.

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 17 фев 2014 21:22

Captain Stottlemeyer написа:
galin56 написа:По-добро от разговор с хора, които също говорят този език няма...

+1 :) И още по-добре е, ако това е техен матерен език, а не се налага да се мъчиш с японски английски (примерно)... ;) И изобщо не трябва да ти пука, че някъде ще сбъркаш, че не знаеш някоя дума, или че произношението ти не е добро. ;) Говорене, говорене и пак говорене му е майката, докато започнеш дори да мислиш на чуждия език (това се постига най-добре в чуждоезична среда, все пак)... 8-)

Точно. Това е знак че си научил езика. Един вид крайната цел. И наистина се достига само ако живееш в съответната държава. Човек е овладял напълно един език когато спре мислено да си превежда думичките на родния език и всички мисли са му на чуждия.

Потребителски аватар
olympic teteven
Контакти:

Мнениеот olympic teteven » 17 фев 2014 21:23

В много случаи в текстове на песни граматиката е нарушена или пък умишлено е допусната някаква стилистична некоректност с цел благозвучие и напасване към мелодията. Визирам песни на английски език. Така че слушането на песни може малко да помогне, но то да е основата е много рисковано... Изображение Изображение Изображение Изображение

Потребителски аватар
zoller

Мнениеот zoller » 17 фев 2014 21:33

Я стига мислех че почти няма хора които първо да научат даден език писмено и после говоримо.Принципно става обратното визирам гастарбайтерите.Пич и аз съм така знам го фонетично ама да говоря или како ми говорят нищо не вдявам нищо.

Потребителски аватар
Stahlgewitter
Контакти:

Мнениеот Stahlgewitter » 17 фев 2014 21:35

becks32milan написа:И аз съм като теб с английския. Трудно говоря, иначе и бритиш акцента го разбирам.

Е тук вече ти свалям шапка:)
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... FFRoYhTJQQ
Изображение

Върни се в “Свободна зона”