За или против студентите и статуквото
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: За или против студентите и статуквото
Днес съм малко по активен де...и се извинявам за това! Понеже чета за експлоатацията,за забогатяването...за по младите ще напомня,че до голяма степен с помощта на Кейнсианските възгледи когато се формира двуполюсния политически модел се създаде митът за средната класа на Запада. Като противовес на сравнително високата социална сигурност в соцлагера,независимо от методите-дикактура или не. И понеже в резултат на научно-техническия прогрес делът на стоката работна сила в цената на произведената стока относително намаляваше и оттам би трябвало и заплатите да стагнират или се намалят,за да се поддържа високия жизнен стандарт на Западната витрина-Средната класа-се разви до неимоверна степен индивидуалното кредитиране. На практика човек формално бе свободен,но финансово заробен. И естествено с този си подход идеологичното въздействие бе могъщо. За да се опита да даде подобен стандарт соцъдржавата влизаше вчтежък икономически дефицит,който накрая доведе и до саморазрушаването на модела. И когато това стана явно изразено на преден план излязоха теориите на Айн Ранд и налагане от Татчър на неолибералното начало в икономиката. Който накратко може да се обобщи-да го духат бедните. И сега в англосаксонския свят ножицата става все по голяма,всички пищят ,чемсредната класа изчезва. Ами ще изчезне-изкуствено създадена и поддържана тя не е особено жизнеспособна в икономическите реалности на съвременния свят. И понеже Костов реши да въведе именно този модел и то след безогледно разграбване чрез приватизация и реституция на държавата,декапитализацията и за сметка на населението ни средна класа тук изобщо не се създаде. И няма как да се случи,икономически е неоправдано. Затова и на запад и на изток си има олигарси,които наемат работници. Въпросът не е в това, ада бъдат притиснати да плащат колкото е полезно. Как може да стане-не знам. Но и в САЩ Рокфелер,Морган ,Ротшилд диктуват почитиката,а като имащи техни представители във Федералния резерв-и икономиката. Ама там никой не е тръгнал да протестира срещу тях,макар,че точно те определят политическата структура и кръгове на властта.
за знамето не е критерий! на мача с чехия от м тел раздадоха хиляди хартиени знамена и повече от половината останаха стъпкани след мача. значи ли това, че след като дадена фирма е изфабрикувала предмети с висока морална стойност и предварително определено комунално предназначение, трябва да виним тези, които са се освободили от бъдещия отпадък. за мен национална светиня и м тел не би трябвало да лежат в една плоскост. националистическата позиция не е задължително винаги да се конфронтира с всички останали, а трябва да търси аргументи пред тях в своята правота. какъв е смисълът да се жалваш за стъпкано знаме, ако не знаеш какво означава. обратното са наченки на идеология, която отдавна е отречена от човешката цивилизация
България има много отбори, но "Ботев" Пловдив е само един!
Днес група гаменчета (събудили се жадни за наука тази сутрин), заедно с депутатът от БСП Борис Цветков, са се опитали да пробият окупацията на СУ. С улична агресия! Счупили са прозорец, блъскали са с юмруци по вратите и стените на Университета.Когато успях да стигна там, всичко вече изглеждаше спокойно, а десетина минути по-късно гаменчетата се изнизаха с наглички изражения на лицето под мощни освирквания от бързо стеклите се да подкрепят студентите граждани. Парадоксът на ситуацията беше, че контрите бяха вътре в двора, а хората, които искаха да помогнат на студентите бяха отвън зад оградата. Затова и още малко по-късно студентите взеха правилното решение да ни пуснат в двора. Имаше кратко изявление и овации. Инцидентът се размина. Провокацията не успя!
Но…
Това нито бе инцидент, нито провокация! Това бе поредната демонстрация на сила от обезличената и делегитимирана власт срещу гласа на разума. И срещу нацията! Власт срещу нация е новият сблъсък! Нацията, която иска ред, морал, работоспособни и работещи институции, защото иска да вижда смисъл и ползи.
Смисълът да бъдеш българин, да си все още тук и да работиш за добруването на децата и семейството си. Да виждаш ползите от труда или бизнес начинанията си – колкото и малък и дребен да е твоят бизнес. Смисълът да планираш бъдещето и развитието си.
А това няма как да се случи, ако държавата е построена върху плаващи пясъци, ако посоките са някъде натам, но никога конкретни, ако люшкането на платноходката България е според вятъра, който банкнотите на една или друга групировка създават, и ако екипажът не разполага дори с обикновен компас, защото някой си е повярвал, че в името на нечии интереси може да се пренебрегва дори магнитното поле на земята.
Студентите днес поискаха подкрепа. И помолиха нацията да направи избор. Не в ляво или дясно, защото когато не ползваш компас и не знаеш къде отиваш това няма значение. Те помолиха за най-базовият избор – накъде… Накъде отиваме?
Достигнахме недопустим и немислим кръстопът. Да продължим да съществуваме като древна нация на Стария континент, да потвърдим своята европейска ориентация и като прадедите ни, давали мило и драго да ограмотят и образоват децата си, да поставим образованието и цивилизоваността си на пиедестал. Или да оставим това красиво парче земя на орките, гамените и нискочелите тъпаци, които четири месеца се упражняват в популизъм, провокации и създаване на паралелна реалност, само за да не хвърлят една оставка и да поискат ново доверие от избирателите, както биха направили във всяка една истинска и установена демокрация?
Понякога се чудя – как един – ама наистина поне един – министър или депутат от сезонната колекция в момента не се погледна в огледалото някоя сутрин и не си каза – аз не мога повече – това е под човешкото ми достойнство
Но…
Това нито бе инцидент, нито провокация! Това бе поредната демонстрация на сила от обезличената и делегитимирана власт срещу гласа на разума. И срещу нацията! Власт срещу нация е новият сблъсък! Нацията, която иска ред, морал, работоспособни и работещи институции, защото иска да вижда смисъл и ползи.
Смисълът да бъдеш българин, да си все още тук и да работиш за добруването на децата и семейството си. Да виждаш ползите от труда или бизнес начинанията си – колкото и малък и дребен да е твоят бизнес. Смисълът да планираш бъдещето и развитието си.
А това няма как да се случи, ако държавата е построена върху плаващи пясъци, ако посоките са някъде натам, но никога конкретни, ако люшкането на платноходката България е според вятъра, който банкнотите на една или друга групировка създават, и ако екипажът не разполага дори с обикновен компас, защото някой си е повярвал, че в името на нечии интереси може да се пренебрегва дори магнитното поле на земята.
Студентите днес поискаха подкрепа. И помолиха нацията да направи избор. Не в ляво или дясно, защото когато не ползваш компас и не знаеш къде отиваш това няма значение. Те помолиха за най-базовият избор – накъде… Накъде отиваме?
Достигнахме недопустим и немислим кръстопът. Да продължим да съществуваме като древна нация на Стария континент, да потвърдим своята европейска ориентация и като прадедите ни, давали мило и драго да ограмотят и образоват децата си, да поставим образованието и цивилизоваността си на пиедестал. Или да оставим това красиво парче земя на орките, гамените и нискочелите тъпаци, които четири месеца се упражняват в популизъм, провокации и създаване на паралелна реалност, само за да не хвърлят една оставка и да поискат ново доверие от избирателите, както биха направили във всяка една истинска и установена демокрация?
Понякога се чудя – как един – ама наистина поне един – министър или депутат от сезонната колекция в момента не се погледна в огледалото някоя сутрин и не си каза – аз не мога повече – това е под човешкото ми достойнство
„Жестокостта и омразата ще бъдат най-ценните ни добродетели, защото болшевизмът не е пансион за благородни девици. Децата трябва да присъстват на екзекуциите и да се радват на смъртта на неприятелите на пролетариата.“ – Ленин
Вандали, близки до "Сила" блъскат по стените на Ректората и провокират насилие, обществени безредици и потенциални щети на сградата, да не говорим за повече. Призоваваме всички медии да отразят случващото се и да призоват органите на реда и лично вицепремиера със сбърканото име Цветлин Йовчев към незабавни действия за охрана на сградата. Тя е доста добре пазена отвътре, но вандалите действат от близките градинки, с бомбички и метал.
Групичка, водена от депутата Борис Цветков, активиста на столичната младежка организация на БСП Андрей Вълчев и Кристиян Калчев, съветник на червения депутат Паунов, се опита днес, 27 октомври, да проникне в сградата на СУ. Те се опитах да разбият две врати и да проникнат в ресторанта на СУ. Дойде и полиция, която стоеше безучастно без да вземе отношение защото "нямало нарушение на обществения ред". Край университета беше забелязан и главен инспектор Кикьов от жандармерийските подразделения на МВР, който наблюдаваше внимателно откъм ул. Шипка.
Групичка, водена от депутата Борис Цветков, активиста на столичната младежка организация на БСП Андрей Вълчев и Кристиян Калчев, съветник на червения депутат Паунов, се опита днес, 27 октомври, да проникне в сградата на СУ. Те се опитах да разбият две врати и да проникнат в ресторанта на СУ. Дойде и полиция, която стоеше безучастно без да вземе отношение защото "нямало нарушение на обществения ред". Край университета беше забелязан и главен инспектор Кикьов от жандармерийските подразделения на МВР, който наблюдаваше внимателно откъм ул. Шипка.
„Жестокостта и омразата ще бъдат най-ценните ни добродетели, защото болшевизмът не е пансион за благородни девици. Децата трябва да присъстват на екзекуциите и да се радват на смъртта на неприятелите на пролетариата.“ – Ленин
колега, много си прав! грубо казано, навсякъде по света властимеющите правят далавери, само мащабът е различен- колкото по-богата е държавата, толкова по-големи са злоупотребите на властта. колкото по-доволен е обикновеният човек от съществуването си, толкова по-малко се интересува от далаверите на властта. това не значи, че няма контрол, а просто гражданското общество блюсти за това да се запази статуквото и добруването на булшинстявото. при нас всеки е толкова зле, че търси винаги кой му е виновен, а не как да се избави от затрудненията. откриването на причината за неблагополучието не е равносилно на осигуряването на благополучие. за това и не е особено важно кой точно предложи пеевски, а как хора като него влияят на обедняването на българина и как може да им се противодейства
Графът написа:аз съм набор '86. имам бакалаври по история и българска филология и защитена магистратура по българска история. убеден националист съм, по-начин, по който е трудно да се асимилира от хора, които нямат моите знания. от както сам станал съзнателен човек най-тежко ми е било до миналата зима. Не казвам, че сега е много лесно, но на гърба си усещам, че потъването се забави. квалифицирай ме както си искаш, но днес сме станали много чувствителни на тема народ, родова памет, задължения към идните след нас. Преди точно 100 годим народът ни току-що е излязъл от две войни за една година, дал е десетки хиляди убити, 5 пъти повече ранени, добитъкът е бил реквизиран, икономиката е била разсипана. българите са имали единствено себе си, земята си и уменията си и пак са оцелели. управляващите им са били също толкова мразени и крадливи като сега, но пак са се справили. промяната трябва да тръгне първо от всеки един от нас, от основата на обществената пирамида и рано или късно ще опре до върха и. избягвам нападки към хора, които не познавам, още по-малко към жени, но искам да те попитам почувствала ли си на гърба си произвола на някой управляващ, усетила ли си, че някой задържа твоето кариерно развитие, спрял ли те е някой някога в нещо, ако ти си искала да постигнеш нещо , играейки по правилата?
Виж сега, браво за дипломите, учил си. Не ползваш главни букви и правиш правописни грешки но да кажем че не си завършил българска филология с шест, нали? Набор 86-ти си. 86-та бях на жълтите павета. Май месец беше и по-точно 1-ви Май, денят на труда. А какъв чуден пролетен дъждец валя през този ден. Никога няма да го забравя, поне докато не умра от рака който вероятно ми е от там а може би и от друго място. Все тая, човек и добре да живее умира и друг се ражда, както мъдро е издиктувал на каменоделецът един наш велик Хан, преди много години.
Когато някой започва с това колко е умен често пъти в хората остава точно обратно чувство. Е, аз няма да те обиждам и да предполагам наистина ли си толкова учен колкото пишеш в краткото си CV, по-горе. И пак, все тая. Не за това се спрях при теб. Аз като по-стар човек, живял повечко като съзнателен човек искам да отбележа, че състоянието на една държава няма как да се оцени от товарът върху плещите на един индивид съставящ въпросната държава или с други думи това, че ти се чувстваш добре сега не значи, че държавата е поела по пътя нагоре. Не. За съжаление нещата около нас са много, много отчайващи. Скоро хората няма да има какво да ядът и тогава ще има революция. Сега всичко е само за парлама. Бая турцизми използвам, вероятно защото съм толерантен към малцинствата. Все тая.
Правиш аналогия с 912 - 913 ( на пра-дядо ми на снимките от фронта така е записана годината. Едно време не са слагали единицата пред другите цифри. Защо не знам. Не можах да го питам, дядото, защото умрял подпоручика точно на 18. Май 1917г. при Дойран ). Баща му, на този пра-дядо, е записан със златни букви на Шипка, пожертвал дясното си ухо отнесено от турски куршум за да може аз потомъка на този славен род да си вирча гъза свободен наляво и надясно. От тях, от тези двамата баща и син са ми останали няколко избледнели черно бели снимки.
Не знам дали си е струвало да жертват това което не се прежалва за да може сега разни хора 86-ти набор да ми казват, че живеят добре и защото те живеят добре и аз живея добре. Ми не. Не живея добре. Заплатата ми е 3 500 лв. чисто но работодателят ми не ме осигурява на пълният ми доход защото иска да спести. Карам нова кола и през месец съм на ремонт, я да я боядисам, я да сменя някоя и друга част която не ми признават за гаранционна. Излизам с детето си на вън и не го изпускам от поглед за да не го изяде някой помяр или да не го хване някой педофил и да си играе той с него. Ям гадна храна която кучетата на които я подхвърлям защото коремите им са се залепили с гърбовете им я подминават с погнуса. Живея на улица която е мита за последен път преди 25 години. В поликлиниката ми взимат такси на всеки етаж веднъж за да влезна и веднъж на излизане. ......................... мога да продължа но не ми се пише тая гадост. Описание на мизерията в която живеем всички няма нужда да правя. Утре излезте и ще видите всичко.
Аналогия с преди 100 години недей да правиш. Тогава тук са живеели не хора а лъвове, бесни и непокорни. Сега всече всички сме домашни котенца, а половината от мъжките и са педери даже. А за кариерното развитие ще кажа само едно. В България с работа нямаш развитие. Трябва да станеш или бандит или ***** или ******** за да имаш някакво развитие. Иначе само с дипломите ще си останеш.
Гретна, внимателно прочетох поста ти. доста от нещата, които си написал ги разбирам и дори ги споделям. имам 2-3 акаунта с над 1000 мнения и почти никъде не ползвам главни букви, освен ако не искам да подчертая нещо. не твърдя, че е правилно, но спестявам време и ми е нещо като стил. правописни грешки прави всеки и аз не твърдя, че съм изключение, но те са по-скоро технически, но... както и да е. аз не целях да се изтъквам по какъвто и да било повод, а само да покажа, че не съм много далеч от окупационерите (окупиращи студенти, които желаят да бъдат разглеждани като революционери), като възраст и мироглед. не съм казал, че живея добре, а само, че краят на управлението на герб се усеща в положителен аспект. всички недостатъци, които си изброил са реалност и са с десетилетна давност, но няма как да ме убедиш, че затварянето на група студенти в СУ ще предизвика тотална промяна в политическия модел, което ще доведе до премахването на зловредното му влияние върху народа.
поклонявам се пред твоите деди, дали живота си за националните ни каузи. тук не си ме разбрал изобщо. аз твърдя, че в много по-тежки времена българите са успели да се съхранят и да продължат напред, въпреки неадекватните си управляващи и недъгавата политическа система. ние днес ревем за 10 хиляди сирийци, а какво би било, ако са 250 хли, както след балканските войни? нормално е да сме втренчени в материалното, но ако приемаме по презумпция, че винаги "някой" ни лишава от него за своя сметка сме обречени винаги да подсмърчаме и да се оплакваме. ще завърша с това, че ние приемаме държавата като враг, защото мразим тези, които я олицетворяват и постоянно работим срещу тях (нея)- не плащаме данъци, или не в пълния им размер, бягаме от отговорност, материална или морална във всеки възможен случай. ако изходим от тезиса, че "държавата- това сме ние" ще заключим, че работим срещу самите себе си. Това си го обяснявам с явлението "кражба" и предположението "ако аз дам нещо на държавата, ония ще го откраднат. [offtopic]действията след чернобил трябва да бъдат разглеждани като престъпления срещу човечеството, но това е само един от греховете на комунистическия режим[/offtopic]
поклонявам се пред твоите деди, дали живота си за националните ни каузи. тук не си ме разбрал изобщо. аз твърдя, че в много по-тежки времена българите са успели да се съхранят и да продължат напред, въпреки неадекватните си управляващи и недъгавата политическа система. ние днес ревем за 10 хиляди сирийци, а какво би било, ако са 250 хли, както след балканските войни? нормално е да сме втренчени в материалното, но ако приемаме по презумпция, че винаги "някой" ни лишава от него за своя сметка сме обречени винаги да подсмърчаме и да се оплакваме. ще завърша с това, че ние приемаме държавата като враг, защото мразим тези, които я олицетворяват и постоянно работим срещу тях (нея)- не плащаме данъци, или не в пълния им размер, бягаме от отговорност, материална или морална във всеки възможен случай. ако изходим от тезиса, че "държавата- това сме ние" ще заключим, че работим срещу самите себе си. Това си го обяснявам с явлението "кражба" и предположението "ако аз дам нещо на държавата, ония ще го откраднат. [offtopic]действията след чернобил трябва да бъдат разглеждани като престъпления срещу човечеството, но това е само един от греховете на комунистическия режим[/offtopic]
Аз съм набор '88, също съм завършила филология, само че не българска, предстои ми да се дипломирам и като магистър във ФЖМК. И двете ми специалности са в същия този СУ, който в момента е приковал всички погледи. Погледи на възхищение и надежда от едни, погледи на страх и омраза от други. Националистка съм, макар напоследък тази дума да придоби негативен оттенък заради политически недоразумения, особено едно дребно и белокосо такова, затова предпочитам да се нарека патриот.Графът написа:аз съм набор '86. имам бакалаври по история и българска филология и защитена магистратура по българска история. убеден националист съм, по начин, по който е трудно да се асимилира от хора, които нямат моите знания. от както съм станал съзнателен човек най-тежко ми е било до миналата зима. не казвам, че сега е много лесно, но на гърба си усещам, че потъването се забави. квалифицирай ме както си искаш, но днес сме станали много чувствителни на тема народ, родова памет, задължения към идните след нас. преди точно 100 годим народът ни току-що е излязъл от две войни за една година, дал е десетки хиляди убити, 5 пъти повече ранени, добитъкът е бил реквизиран, икономиката е била разсипана. българите са имали единствено себе си, земята си и уменията си и пак са оцелели. управляващите им са били също толкова мразени и крадливи като сега, но пак са се справили. промяната трябва да тръгне първо от всеки един от нас, от основата на обществената пирамида и рано или късно ще опре до върха и. избягвам нападки към хора, които не познавам, още по-малко към жени, но искам да те попитам почувствала ли си на гърба си произвола на някой управляващ, усетила ли си, че някой задържа твоето кариерно развитие, спрял ли те е някой някога в нещо, ако ти си искала да постигнеш нещо , играейки по правилата?
От дете у мен са възпитавани ценности като родолюбие, свободолюбие и честност, което автоматично означава, че ненавиждам комунизма и отрочетата му, тъй като са антипод на въпросните неща.
С годините нещата, които съм прочела и видяла, както и изводите, до които съм стигнала сама, сочат, че горката ни родина оцеля след 5-вековно зверско робство, но още не може да се възстанови от 45-годишно такова.
Раните, нанесени на България от комунистите, са толкова много и толкова дълбоки, че няма как да зараснат, а лошото е, че постоянно се отварят и нови.
Наследниците на същите тези, които слагаха взривове в църкви, които скалъпваха обвинения и избиваха с нечовешка жестокост хиляди хора, управляват и сега.
И вероятно се надсмиват над овчедушието на българина, който се оказа с къса памет и явни признаци на мазохизъм.
Убедена съм, че ако не живеехме в един вече цивилизован свят, с отворени граници, технологии и средства за комуникация, комуноидната сган би се разправила с "враговете на народа" със същата жестокост, с която и преди 60 години.
Тия студентчета, които недоказано обвинихте в подкупност, отдавна щяха да лежат в някой масов гроб край София - кой без глава, кой без крак, кой с изтръгнати нокти. Все пак всички знаем колко изобретателен в мъченията може да е комунистът...

Сега обаче ги канят на преговори, дори са си сложили маски на заинтересовани и добронамерени. Приказката за вълка, че козината си мени, но нрава - не, важи с пълна сила тук. Под "преговори" означава, че просто ще ги притиснат до стената и ще им отрежат пътищата за завършване на образование, професионална реализация и т.н.
Физически вече няма как да се заличава толкова явно, за съжаление на комунистите, но има доста други начини вече, които да изтрият човек от картата.
И изродите са добре запознати с това, защото държат в ръцете си политическа, икономическа и всякаква друга власт.
Колкото до последния ти въпрос, да, усещала съм, и то точно защото играя винаги по правилата. И макар в момента да имам работа с четирицифрена заплата, не си затварям очите за хората, които блъскат като животни за 350 лв. Жал ми е, че кадърни хора стоят без работа, защото на тяхно място са назначени деца и внуци на влиятелни комуняги. Жал ми е като цяло за апатичния ни народ и овчедушието му, за изгубените идеали, за погрeбаните ценности...
"Свестните у нас считат за луди, глупеца вредом всеки почита".
Който наистина вярва,че тези протести са спонтанни и породени от гражданска съвест е ГЛУПАК
За сравнение нека се помни,че на протестите февруари месец излезнаха хора с касови бележки и фактури за ток,излезнаха и показваха пенсиите и заплатите си,хора се запалваха,поливаха се с бензин и драсваха клечката -ето това е истински протестта ,на който няма как да не повярваш,и при това с ясен мотив.
А сега какво става- Пеевски и Орешарски били мафия-ОК ,но Плевнелиев,Тотев,Буда,ретардския блок са симпатични,интелигентни и красиви,не са корумпирани,нали така?т.е получава се нещо като "стани ,за да седна" аз на софрата и който си мисли,че това става от гражданска съвест,а не заради пачки наистина е ГЛУПАК
За сравнение нека се помни,че на протестите февруари месец излезнаха хора с касови бележки и фактури за ток,излезнаха и показваха пенсиите и заплатите си,хора се запалваха,поливаха се с бензин и драсваха клечката -ето това е истински протестта ,на който няма как да не повярваш,и при това с ясен мотив.
А сега какво става- Пеевски и Орешарски били мафия-ОК ,но Плевнелиев,Тотев,Буда,ретардския блок са симпатични,интелигентни и красиви,не са корумпирани,нали така?т.е получава се нещо като "стани ,за да седна" аз на софрата и който си мисли,че това става от гражданска съвест,а не заради пачки наистина е ГЛУПАК
Преподаватели от Нов български университет (НБУ) са в основата на продължаващата вече шести ден окупация на Алма матер, която в събота прерасна в пълна блокада за лекции.
Най-активни сред тях са професорът по конституционно право проф. Георги Близнашки и бившият просветен министър проф. Сергей Игнатов. Между 10 и 20 от всички стотина студенти, участващи в протестите в СУ, са възпитаници на НБУ, а не на Алма матер, твърдят техни колеги. Огромна част от преподавателите, бунещи кандидат-висшистите, пък се
оказват свързани с политически формации
от Реформаторския блок или неправителствени организации, считани за приближени до кръга „Капитал”.
Връзката на Близнашки с окупацията лъсна още в първия й ден, когато той отиде на крака в превзетата 272-ра аудитория и обяви, че се гордее с участниците в протеста. Той е преподавател в Софийския университет и НБУ и лично буни учениците си в кръжока си по конституционно право в двата ВУЗ-а. В същото време особено активен се оказва и бившият министър на образованието в правителството на ГЕРБ - проф. Сергей Игнатов. Макар да е ексректор на Нов български университет, а в момента е преподавател по египтология в същия ВУЗ, Игнатов е сред основните организатори на бунта. Той дърпа конците на окупацията в СУ от кабинета си в НБУ, където стои от 9 до 16 часа, издадоха от учебното заведение.
Бившият министър е свързван с „Отворено общество”, чиито кадри са сред основните лица, участващи в организацията и на отмиращите през последните месеци протести срещу кабинета ДАНСwithme. Именно заради отслабването на интереса към митингите, които напоследък събират едва няколко дузини хора, организаторите им се опитват да превърнат окупацията в СУ в последен
опит за реанимация на протестите
Именно заради известната си връзка с „Отворено общество” Игнатов предпочитал да стои в сянка, като обработвал възпитаниците на НБУ чрез колегата си проф. Румен Владимиров. Негови студенти разказаха, че по време на лекция по наказателно право в четвъртък той открито призовал всички присъстващи да се включат в протестите в СУ.
Тройката на най-изявените професори - провокатори в НБУ, допълва пиарът на университета Евелина Христова, която е и преподавател в катедрата по медии. Христова беше съветник на Игнатов, докато беше министър.
Тримата професори обаче не са единствените, които подклаждат страстите на студентите. В групата е и Васил Гарнизов, който е член на настоятелството на НБУ и бивш зам.-министър на регионалното развитие в кабинета „Костов”. Той се счита за гравитиращ около ДСБ - една от партиите в Реформаторския блок, като от четвъртък насам пълни „Фейсбук” страницата си с призиви, подкрепящи случващото се в СУ. При протестиращите в СУ е бил и евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов, а вчера при тях се появи философът и инициатор на Гражданския съвет на Реформаторския блок Калин Янакиев. Интересен факт също е, че пак вчера в подкрепа на протестите се обявиха и актьорите от Младежкия театър. Повечето от тях участват в сериала „Четвърта власт”, чийто продуцент е бившият PR на Костов Найо Тицин, а режисьор е Стоян Радев, който също е член на Гражданския съвет на Реформаторския блок.
Сред останалите преподаватели на НБУ, които подтикват студентите към бунт, и то
открито във „Фейсбук”
са политологът Антоний Тодоров и бившият професор от СУ и настоящ кадър на Нов български Момчил Дойчев. За цвят в компанията е и шефката на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева, която е сред най-дейните организатори на ДАНСwithme. От страната на СУ пък най-деен в организацията на окупацията се оказва доцентът по семейно право Кристиан Таков. В продължение на няколко години той е бил стипендиант на Соросовата фондация „Отворено общество”.
Междувременно, след като в събота студентът по книгоиздаване Георги Иванов скочи на колегите си окупатори, пращайки отворено писмо, в което им припомни, че СУ не е техен, вчера стана ясно, че има и създадена група срещу протеста. Тя е във „Фейсбук” и в нея се включиха членове на студентско-ученическото движение „Призив за образование”. Контрапротестиращите излязоха със становище, в което казват, че над 20 000 студенти не са съгласни с окупацията. „Окупаторите” вкарват Софийския университет
в нечии нечисти политико-партийни сметки
които ако се осъществят, убедени сме, че наред с всички останали социални бедствия, ще донесат и нови удари по образованието – и като достъпност, и като качество”, гласи декларацията им.
Вчера сутринта пък в двора на Ректората беше организиран и контрапротест, който прерасна в сблъсъци между двете страни – студентите окупатори и колегите им, които настояват Алма матер да бъде освободен и отворен наново за лекции. В 8 ч. сутринта двайсетина младежи успяха да пробият блокадата на СУ. Окупиращите викнаха полиция, която изведе котрапротестът извън Алма матер. Впоследствие „окупаторите” пуснаха призив за физическа помощ във „Фейсбук”. През това време контрапротестиращите стояха на входа на метрото. Докато снабдяваха хората в СУ с храна, пък те бурно освиркаха Калин Янакиев и го нарекоха пияница. Те започнаха да събират пари, за да му купят патронче водка. Малко преди 11 часа на мястото дойде депутатът от БСП Борис Цветков. Именно той стана предводител на втория щурм на сградата, в който отново се стигна до физически сблъсъци. Част от окупаторите се оплакаха, че са пострадали леко при ръкопашните схватки.
Днес е обявен за неучебен ден във вуза, като следобед се събира Академичният съвет, за да обсъжда изход от окупацията.
Студентските съвети скочиха на окупаторите
Националното представителство на студентските съвети (НПСС) се обяви против спирането на учебните занятия в Софийския университет. Становището на студентите беше качено вчера на сайта на организацията. В него е записано, че ръководството на студентите „принципно подкрепя всяка форма на граждански активизъм” от страна на учещите се в родните университети. В същото време обаче декларацията им осъжда действията на колегите им от Алма матер, които затвориха университета в петък. „НПСС, като орган за защита на общите права и интереси на студентите и докторантите, отбелязва, че правото на протест, което се насърчава, не бива да бъде в ущърб на правото на обучение. Алма матер е институция, която дава знания. Която обучава. Демокрацията, свободата, истината и знанието не търпят вериги, а ги премахват”, заявяват студентите.
В рамките на 4 месеца Игнатов дал 2,5 млн. лв. на свои хора
Двама студенти на негова съветничка спечелили 11 проекта от еврофондовете
2,5 млн. лева европари е раздал на свои хора проф. Сергей Игнатов по времето, когато беше министър на образованието. Парите са по 11 проекта по еврофондовете и са дадени в рамките на само четири месеца от мандата му начело на ведомството.
С тях са финансирани проектите на студенти на съветничката на Игнатов - Евелина Христова. Галениците на Христова от НБУ Тодор Зафиров и Деница Спасова успели да спечелят 11 договора по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” на обща стойност 2 477 424 лв. Връзката между тях осъществил друг студент на Христова - Петър Ангелов. Той е близък и на тримата, а до падането на кабинета на ГЕРБ работеше на граждански договор в просветното ведомство.
Интересното в договорите е, че всички контракти са сключени в последните четири месеца на 2012 г. От публикуваната в сайта на Агенцията по обществени поръчки информация за конкурсите става ясно, че на всички се е
явявал по един кандидат
- обединението „Блупринт Макс”, чийто управител е именно Тодор Зафиров. Сдружението събира няколко фирми, сред които е „Блупринт 2010”.
Половината от акциите на тази фирма се държат от двамата студенти на Евелина Христова - Тодор Зафиров и Деница Спасова. Първото споразумение между студентските фирми и Министерството на образованието е с предмет на дейност изработка и
доставка на рекламни материали и сувенири
по проекти, чийто бенефициент е министерството 48 месеца напред.
Финансирането от оперативната програма по него е 85%. Само в един от случаите Евелина Христова успява да вземе 100% финансиране от Европа.
Студентската фирма успява на два пъти да вземе пари за рекламни материали - съответно 1 379 710 лв. по проект „Квалификация” и 8130 лв. по проект „Включващо обучение”. В два други случая Зафиров получава пари по проект „Ученически и студентски практики”, чийто ръководител е именно Евелина Христова. Спечелените суми са 180 190 лв. и 54 950 лв.
Над 1,3 млн. лв. пък са били прибрани
за „Подобряване на качеството на обучението в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес”. Отделно „Блупринт Макс” са получили пари и по проекта за извънкласни занимания „УСПЕХ”. Там сумата е била 309 000 лв.
Орешарски: Отворен съм за диалог с младежите
Пламен Орешарски
Премиерът Пламен Орешарски обяви, че е готов да разговаря с младежите, които протестират в Алма матер. „Надявам се, че можем да направим диалог с тях и с всички други, които имат критично отношение към институциите. Те са в правото си да протестират, но трябва да избираме формите на протест така, че да не пречим на останалите”, каза министър-председателят пред БНР. Според него при това обществено противопоставяне, което съществува още от началото на годината, е много лесно да се задълбочи хаосът и е много трудно правителството да работи за нормализация на обществено-политическата обстановка. „Не знам кой има интерес от хаоса. Това не са българските граждани обаче”, каза Орешарски. Той изтъкна и че ситуацията в цяла Европа е напрегната и има много проблеми. „Икономическото състояние задълбочава тези проблеми и би следвало в следващите 1-2 г. да бъдем много внимателни от тази гледна точка. Хаосът лесно се създава, но много трудно се възстановяват икономиката и обществото след това”, обобщи премиерът
Скандален запис с инструкции за окупацията: Всичко е съгласувано с Цветанов
Три скандални аудиозаписа, качени в Youtube, показаха, че окупаторите на Софийския университет са получили указания как да превземат сградата на Ректората от преподаватели и служители в администрацията. В тях се чува и че всичко е съгласувано с Цветан Цветанов. Записите са направени по време на събранието на протестиращите студенти в петък, на което беше взето решение за затварянето на университета. Качеството на звука е лошо, но от отделните фрази личи, че поне двама преподаватели дават инструкции за окупацията. Служителка на Алма матер ги съветва да не идват на големи групи от другите факултети в Ректората. Вместо това те трябва да пристигат на групички по двама-трима. „Леко, лекичко да идват. Трябва да има един час, в който да бъдат едновременно блокирани всички входове на СУ. Ще се опитам по някакъв начин да заблудя охраната, за да можем да ги заобиколим, да затворим вратите и ние да останем вътре”, казва тя. Служителката допълва, че администрацията на университета не е съгласна с действията на студентите. В два от записите се чуват мъжки гласове, които подтикват окупаторите да не издават плановете си в социалните мрежи, Twitter и Facebook, да не говорят по телефони и да не пишат от електронните си пощи. „Това е много важно, ако искаме да имаме успех”, казва единият от мъжете.
Рекламно лице на Трактора подклажда протеста
Христо Мутафчиев
Христо Мутафчиев, който е рекламно лице на една от компаниите, свързани с Алексей Петров-Трактора, буни протеста на студентите.
От години Мутафчиев е обвързан със застрахователно дружество, собственост на жената до тартора на Октопода, както наричат още Петров. Самият актьор обаче се подвизава на протестите като председател на Съюза на артистите у нас. Още от лятото той организира колегите си да участват в митингите на жълтите павета. Мутафчиев е от близките приятели и на бившия премиер Бойко Борисов. Заради него беше направен прецедент, който след това не бе повторен за нито един простосмъртен – беше изпратен правителственият „Фалкон” да го закара от Бургас до София. Актьорът получи инсулт по време на снимки и постъпи в Бургаската болница, но после беше преценено, че трябва да бъде откаран в столицата.
Най-активни сред тях са професорът по конституционно право проф. Георги Близнашки и бившият просветен министър проф. Сергей Игнатов. Между 10 и 20 от всички стотина студенти, участващи в протестите в СУ, са възпитаници на НБУ, а не на Алма матер, твърдят техни колеги. Огромна част от преподавателите, бунещи кандидат-висшистите, пък се
оказват свързани с политически формации
от Реформаторския блок или неправителствени организации, считани за приближени до кръга „Капитал”.
Връзката на Близнашки с окупацията лъсна още в първия й ден, когато той отиде на крака в превзетата 272-ра аудитория и обяви, че се гордее с участниците в протеста. Той е преподавател в Софийския университет и НБУ и лично буни учениците си в кръжока си по конституционно право в двата ВУЗ-а. В същото време особено активен се оказва и бившият министър на образованието в правителството на ГЕРБ - проф. Сергей Игнатов. Макар да е ексректор на Нов български университет, а в момента е преподавател по египтология в същия ВУЗ, Игнатов е сред основните организатори на бунта. Той дърпа конците на окупацията в СУ от кабинета си в НБУ, където стои от 9 до 16 часа, издадоха от учебното заведение.
Бившият министър е свързван с „Отворено общество”, чиито кадри са сред основните лица, участващи в организацията и на отмиращите през последните месеци протести срещу кабинета ДАНСwithme. Именно заради отслабването на интереса към митингите, които напоследък събират едва няколко дузини хора, организаторите им се опитват да превърнат окупацията в СУ в последен
опит за реанимация на протестите
Именно заради известната си връзка с „Отворено общество” Игнатов предпочитал да стои в сянка, като обработвал възпитаниците на НБУ чрез колегата си проф. Румен Владимиров. Негови студенти разказаха, че по време на лекция по наказателно право в четвъртък той открито призовал всички присъстващи да се включат в протестите в СУ.
Тройката на най-изявените професори - провокатори в НБУ, допълва пиарът на университета Евелина Христова, която е и преподавател в катедрата по медии. Христова беше съветник на Игнатов, докато беше министър.
Тримата професори обаче не са единствените, които подклаждат страстите на студентите. В групата е и Васил Гарнизов, който е член на настоятелството на НБУ и бивш зам.-министър на регионалното развитие в кабинета „Костов”. Той се счита за гравитиращ около ДСБ - една от партиите в Реформаторския блок, като от четвъртък насам пълни „Фейсбук” страницата си с призиви, подкрепящи случващото се в СУ. При протестиращите в СУ е бил и евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов, а вчера при тях се появи философът и инициатор на Гражданския съвет на Реформаторския блок Калин Янакиев. Интересен факт също е, че пак вчера в подкрепа на протестите се обявиха и актьорите от Младежкия театър. Повечето от тях участват в сериала „Четвърта власт”, чийто продуцент е бившият PR на Костов Найо Тицин, а режисьор е Стоян Радев, който също е член на Гражданския съвет на Реформаторския блок.
Сред останалите преподаватели на НБУ, които подтикват студентите към бунт, и то
открито във „Фейсбук”
са политологът Антоний Тодоров и бившият професор от СУ и настоящ кадър на Нов български Момчил Дойчев. За цвят в компанията е и шефката на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева, която е сред най-дейните организатори на ДАНСwithme. От страната на СУ пък най-деен в организацията на окупацията се оказва доцентът по семейно право Кристиан Таков. В продължение на няколко години той е бил стипендиант на Соросовата фондация „Отворено общество”.
Междувременно, след като в събота студентът по книгоиздаване Георги Иванов скочи на колегите си окупатори, пращайки отворено писмо, в което им припомни, че СУ не е техен, вчера стана ясно, че има и създадена група срещу протеста. Тя е във „Фейсбук” и в нея се включиха членове на студентско-ученическото движение „Призив за образование”. Контрапротестиращите излязоха със становище, в което казват, че над 20 000 студенти не са съгласни с окупацията. „Окупаторите” вкарват Софийския университет
в нечии нечисти политико-партийни сметки
които ако се осъществят, убедени сме, че наред с всички останали социални бедствия, ще донесат и нови удари по образованието – и като достъпност, и като качество”, гласи декларацията им.
Вчера сутринта пък в двора на Ректората беше организиран и контрапротест, който прерасна в сблъсъци между двете страни – студентите окупатори и колегите им, които настояват Алма матер да бъде освободен и отворен наново за лекции. В 8 ч. сутринта двайсетина младежи успяха да пробият блокадата на СУ. Окупиращите викнаха полиция, която изведе котрапротестът извън Алма матер. Впоследствие „окупаторите” пуснаха призив за физическа помощ във „Фейсбук”. През това време контрапротестиращите стояха на входа на метрото. Докато снабдяваха хората в СУ с храна, пък те бурно освиркаха Калин Янакиев и го нарекоха пияница. Те започнаха да събират пари, за да му купят патронче водка. Малко преди 11 часа на мястото дойде депутатът от БСП Борис Цветков. Именно той стана предводител на втория щурм на сградата, в който отново се стигна до физически сблъсъци. Част от окупаторите се оплакаха, че са пострадали леко при ръкопашните схватки.
Днес е обявен за неучебен ден във вуза, като следобед се събира Академичният съвет, за да обсъжда изход от окупацията.
Студентските съвети скочиха на окупаторите
Националното представителство на студентските съвети (НПСС) се обяви против спирането на учебните занятия в Софийския университет. Становището на студентите беше качено вчера на сайта на организацията. В него е записано, че ръководството на студентите „принципно подкрепя всяка форма на граждански активизъм” от страна на учещите се в родните университети. В същото време обаче декларацията им осъжда действията на колегите им от Алма матер, които затвориха университета в петък. „НПСС, като орган за защита на общите права и интереси на студентите и докторантите, отбелязва, че правото на протест, което се насърчава, не бива да бъде в ущърб на правото на обучение. Алма матер е институция, която дава знания. Която обучава. Демокрацията, свободата, истината и знанието не търпят вериги, а ги премахват”, заявяват студентите.
В рамките на 4 месеца Игнатов дал 2,5 млн. лв. на свои хора
Двама студенти на негова съветничка спечелили 11 проекта от еврофондовете
2,5 млн. лева европари е раздал на свои хора проф. Сергей Игнатов по времето, когато беше министър на образованието. Парите са по 11 проекта по еврофондовете и са дадени в рамките на само четири месеца от мандата му начело на ведомството.
С тях са финансирани проектите на студенти на съветничката на Игнатов - Евелина Христова. Галениците на Христова от НБУ Тодор Зафиров и Деница Спасова успели да спечелят 11 договора по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” на обща стойност 2 477 424 лв. Връзката между тях осъществил друг студент на Христова - Петър Ангелов. Той е близък и на тримата, а до падането на кабинета на ГЕРБ работеше на граждански договор в просветното ведомство.
Интересното в договорите е, че всички контракти са сключени в последните четири месеца на 2012 г. От публикуваната в сайта на Агенцията по обществени поръчки информация за конкурсите става ясно, че на всички се е
явявал по един кандидат
- обединението „Блупринт Макс”, чийто управител е именно Тодор Зафиров. Сдружението събира няколко фирми, сред които е „Блупринт 2010”.
Половината от акциите на тази фирма се държат от двамата студенти на Евелина Христова - Тодор Зафиров и Деница Спасова. Първото споразумение между студентските фирми и Министерството на образованието е с предмет на дейност изработка и
доставка на рекламни материали и сувенири
по проекти, чийто бенефициент е министерството 48 месеца напред.
Финансирането от оперативната програма по него е 85%. Само в един от случаите Евелина Христова успява да вземе 100% финансиране от Европа.
Студентската фирма успява на два пъти да вземе пари за рекламни материали - съответно 1 379 710 лв. по проект „Квалификация” и 8130 лв. по проект „Включващо обучение”. В два други случая Зафиров получава пари по проект „Ученически и студентски практики”, чийто ръководител е именно Евелина Христова. Спечелените суми са 180 190 лв. и 54 950 лв.
Над 1,3 млн. лв. пък са били прибрани
за „Подобряване на качеството на обучението в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес”. Отделно „Блупринт Макс” са получили пари и по проекта за извънкласни занимания „УСПЕХ”. Там сумата е била 309 000 лв.
Орешарски: Отворен съм за диалог с младежите
Пламен Орешарски
Премиерът Пламен Орешарски обяви, че е готов да разговаря с младежите, които протестират в Алма матер. „Надявам се, че можем да направим диалог с тях и с всички други, които имат критично отношение към институциите. Те са в правото си да протестират, но трябва да избираме формите на протест така, че да не пречим на останалите”, каза министър-председателят пред БНР. Според него при това обществено противопоставяне, което съществува още от началото на годината, е много лесно да се задълбочи хаосът и е много трудно правителството да работи за нормализация на обществено-политическата обстановка. „Не знам кой има интерес от хаоса. Това не са българските граждани обаче”, каза Орешарски. Той изтъкна и че ситуацията в цяла Европа е напрегната и има много проблеми. „Икономическото състояние задълбочава тези проблеми и би следвало в следващите 1-2 г. да бъдем много внимателни от тази гледна точка. Хаосът лесно се създава, но много трудно се възстановяват икономиката и обществото след това”, обобщи премиерът
Скандален запис с инструкции за окупацията: Всичко е съгласувано с Цветанов
Три скандални аудиозаписа, качени в Youtube, показаха, че окупаторите на Софийския университет са получили указания как да превземат сградата на Ректората от преподаватели и служители в администрацията. В тях се чува и че всичко е съгласувано с Цветан Цветанов. Записите са направени по време на събранието на протестиращите студенти в петък, на което беше взето решение за затварянето на университета. Качеството на звука е лошо, но от отделните фрази личи, че поне двама преподаватели дават инструкции за окупацията. Служителка на Алма матер ги съветва да не идват на големи групи от другите факултети в Ректората. Вместо това те трябва да пристигат на групички по двама-трима. „Леко, лекичко да идват. Трябва да има един час, в който да бъдат едновременно блокирани всички входове на СУ. Ще се опитам по някакъв начин да заблудя охраната, за да можем да ги заобиколим, да затворим вратите и ние да останем вътре”, казва тя. Служителката допълва, че администрацията на университета не е съгласна с действията на студентите. В два от записите се чуват мъжки гласове, които подтикват окупаторите да не издават плановете си в социалните мрежи, Twitter и Facebook, да не говорят по телефони и да не пишат от електронните си пощи. „Това е много важно, ако искаме да имаме успех”, казва единият от мъжете.
Рекламно лице на Трактора подклажда протеста
Христо Мутафчиев
Христо Мутафчиев, който е рекламно лице на една от компаниите, свързани с Алексей Петров-Трактора, буни протеста на студентите.
От години Мутафчиев е обвързан със застрахователно дружество, собственост на жената до тартора на Октопода, както наричат още Петров. Самият актьор обаче се подвизава на протестите като председател на Съюза на артистите у нас. Още от лятото той организира колегите си да участват в митингите на жълтите павета. Мутафчиев е от близките приятели и на бившия премиер Бойко Борисов. Заради него беше направен прецедент, който след това не бе повторен за нито един простосмъртен – беше изпратен правителственият „Фалкон” да го закара от Бургас до София. Актьорът получи инсулт по време на снимки и постъпи в Бургаската болница, но после беше преценено, че трябва да бъде откаран в столицата.