Да отпадне ли изискването за целогодишно включени светлини ?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Да отпадне ли изискването за целогодишно включени светлини ?

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

Потребителски аватар
Pichichi
Контакти:

Re: Да отпадне ли изискването за целогодишно включени светлини ?

Мнениеот Pichichi » 28 май 2013 18:39

Статистиката е,че до този закон загиваха над 1000 човека годишно, сега са около 500.

Това ще да е причината. В САЩ например пък са направили същото което и тук с фаровете, но ПТП са се увеличили.

Ако мислиш че тази статистика е благодарение на фаровете в голяма грешка си. Това с фаровете го е имало като изискване
в Австрия след което е премахнато като напълно неработещо. Мисля и изречението за САЩ ако е вярно де потвърждава това.
Засилен контрол по пътя и също такъв контрол на автомобилите и водачите е истината а не това дали са включени фаровете
и ако от ноември до март може да се каже че има ефект то в останалите месеци за мен няма.
Ще се обоснова, този закон е още една подбуда за рушвети и безпринципност защото аз ще взема на брат ми колата да отида до магазина.
Да ма тя няма дневни светлини които се включват автоматично като на автомобила който карам примерно ежедневно и ще
забравя да включа фаровте ще ме спре някой изгладнял полицай и ще почне да ме върти на шиш за почерпка но през това време
разбираш ли покрай него ще мине комшията му от блока който ще му пибипне и ще отмоне полицая с мръсна газ и с невключени фарове.

П.П. - Аз лично винаги карам с включени светлини и го правех дори преди да се гласува този закон.

КироВарна
Контакти:

Мнениеот КироВарна » 28 май 2013 18:41

В нашата абсурдна държава,изискването да се кара на фарове денем и през лятото е поредната мнима активност на уж загрижените за безопасноста ни наши лицемерни управници.Всеки водач на МПС е длъжен да сложи предпазен колан,иначе глоба или рушвет.Да има платена ГО,иначе глоба или рушвет.Извън града да има "винетка",иначе глоба или рушвет.Никой не забелязва,че в страните,където има винетки,няма "Пътен данък".Или едното или другото.Винетката се смята за по-съвременна и справедлива форма на мястото на пътния данък,защото който кара много плаща повече,а пенсионерът,който си ходи до село няколко пъти в годината,естествено плаща няколко дневни "винетки".Защото в цивилизованите държави има и дневни винетки и те отговарят по цена на минималното ползване на пътната мрежа от някои хора и слоеве на населението.А как е при нас?Нали знаете?Ако старият господин се разходи с колата си десет пъти до еди къде си,вече не му е изгодно да си купи седмични (дневни няма) и така е изнуден да си купи годишна.А че цяла година "Жигулката" му си кротува в гаража,никой не го е еня.На всичко отгоре и пътен данък има.Иначе глоба,или рушвет.И защо надълго и нашироко пиша неща,които на всички са известни?Защото ми писна да има изисквания само към нас шофьорите и всичко да е нагласено да плащаме или глоби или рушвети.Кога ТЕ ще направят нещо?Кое е по лошо за безопасноста на пътя?Ако аз в ясен летен ден,забравя да си включа фаровете,или дупките по безобразната ни пътна мрежа?Писна ми само ние да даваме и да сме длъжни всичко изрядно да правим...щото иначе глоба или рушвет.Тях кой ще ги глоби,че нищо не правят?И че парите от "винетки",данъци и глоби не отиват за оправяне на пътищата.Че ченгетата са корумпирани и не ги е еня за безопасноста.Във Финландия може да има резултати от карането на фарове,защото там климата е друг и е доста по мрачно от тук,особено лятото.Пък и там пътищата са перфектни,полицаите също.Защо само карането на фарове копираме от тях?Защото пак е на наш гръб,пак ние нещо сме длъжни.Иначе глоба,или рушвет!

Потребителски аватар
tsonpen
Контакти:

Мнениеот tsonpen » 28 май 2013 18:44

Не трябва да отпада, но много прибързано го приеха. Пак се писахме барабар Петко с мъжете. Някои още си карат Ладичките и Голфчетата с едва кретащи акумулатори. Процентът на колите с електронно управление на включването на светлините е малък, а на тези с фабрични дневни светлини още по-малък. В резултат - много хора плащат от джоба си за това изискване. Трябваше да се поизчака някоя-друга година да се обнови паркът и тогава да се въведе това изискване. Но след като вече е въведено е тъпо да се отменя. Сигурен съм, че допринася за намаляване на произшествията. Обаче напоследък забелязвам, че все повече хора карат без светлини.
[center]Изображение[/center]

Потребителски аватар
NEFTOCHIMIK 1962
Контакти:

Мнениеот NEFTOCHIMIK 1962 » 28 май 2013 18:48

Венелин написа:Тази безсмислена разпоредба трябва незабавно да отпадне, защото:
1. Карането със включени светлини води до увеличен разход на гориво с 0,3 литра на 100 км. Не е голямо количество, но като се сметнат хилядите автомобили които се движат всеки ден се получават огромни числа!
2. Многократно по честото изгаряне на крушките, което също води до разходи;
3. Опасност от предизвикване на късо съединение и запалване на автомобила - имаше такива случаи миналото лято!
Същевременно няма никакъв принос за повишаване на безопасността. Не случайно в една доста по-мрачна страна като Великобритания не се прилага...

Освен това скъсява много ресурса на акумулаторните батерии,понеже генератора непрекъснато трябва да възтановява напрежението в АБ . Освен това не всички автомобили имат зумери да сигнализират когато изгасиш двигателя че фаровете светят и често се забравят включени което води до тяхното пълно разреждане.За крушките вече ти спомена-много често изгарят.Непрекъснатата работа на фаровете води до прегряване на проводници и увеличава риска от късо съединение.За дизелите не е чак толкова опасно(макар че има доста запалени автобуси) но за бензинови и особенно за автомобили с АГУ е много опасно
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ny9fY#t=7s "Името на НЕФТОХИМИК е такова, че и на малки вратички да играем и срещу майките и бащите си да играем, пак ще играем за победа!" - Димчо Ненов.

venger
Контакти:

Мнениеот venger » 28 май 2013 18:51

Виж какво приятел,аз съм професионален водач от 1982 г. От 30 и кусур години стаж-в 90% се е карало без фарове през пролетта и лятото,а до преди няколко години дори и в зимните месеци се караше без фарове през светлата част. Ако има мъгла,дъжд и огр.видимост-да-късите светлини са задължителни,но при ясно време е абсолютно излишно.А произшествията на пътя едва ли са заради пуснати или непуснати фарове.Който си е некадърен или пък самоуверен до глупост и се прави на Шумахер и 16 фара да му пуснеш-все тая.И понеже живея на морето и съм свидетел на най-тежките и жестоки катастрофи всяко лято.Нали карат на фарове-що се блъскат и трепят тогава??? Всичко е до това какво имаш в главата си.Спазвай правилата и скороста да видим дали ще има жертви?! Ама там е работата че не се спазват и заради това че някои се имат за "по-по-най" от други и затова целия път от Сл.бряг до Ахтопол е осеян с паметници

Аааа, дойдохме си на дискусията значи. Е това е мнение вече. Последните неща за спазването на правилата са много верни и именно затова трябва да има контрол по пътищата.
Аз лично съм на мнение, че фаровете помагат за видимостта дори и при ясно време. При силно светещо слънце, когато видимостта особено на светлите на цвят автомобили е по- трудна, именно фаровете могат да помогнат до някаква степен. Един отблясък е достатъчен, за да даде достатъчно време на един добър шофьор да избегне евентуално произшествие.
Мисля, че това не е най- големият проблем по пътищата у нас, щом има закон, значи трябва да се спазва. Проблемите с купуването на книжки, липсата на контрол и сиво вещество в главата на някои оказват голямо влияние. Но това вече е друга тема. Имаше една тема за войната по пътищата, писахме пет човека по нея и така си остана, иначе могат да се споделят много полезни неща. Но...
И все пак, както каза един колега по- горе, законът за фаровете е предимно и за тези малоумници, които карат без фарове и в мъгливо време, и вечер и когато си поискат.
"Бела жига, това сега си ти!
И цела книга много ще те измори!"

Потребителски аватар
1912plovdiv
Контакти:

Мнениеот 1912plovdiv » 28 май 2013 19:03

Относно безопасността на пътя има поне 100 много по-адекватни и РЕЗУЛТАТНИ мерки, които могат да се вземат :idea: Има някаква полза от фаровете, но това се прилага в држави, където РЕЗУЛТАТНИТЕ мерки и закони са отдавна в сила :idea: В Швеция и Швейцария се карало на фарове и ние да не останем по- назад :roll: Абе що не преписаха в Швеция и Швейцария колко години затвор се дава ефективно за каране пил или надрусан :?: :?: :?:
▒▓█▄▀ БОТЕВ ▄▀█▓▒

[offtopic][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UP20C5agYoE&list=LLDu9hpyDTcjHX9bXKfC5wsA[/youtube][/offtopic]

Потребителски аватар
triffi
Контакти:

Мнениеот triffi » 28 май 2013 19:16

С включени светлини в градски условия се постига само ефективно пълнене на хазната от актове и фишове.
Човек не може да има всичко. Къде ще го сложи?

Потребителски аватар
talpata
Контакти:

Мнениеот talpata » 28 май 2013 19:23

Всичко е заради глобите,за да има по вече да се гушят тия шибаняци.
Ако на пътя си спазваш правилата и не се правиш на джигит,катастрофите също ще намалят значително.
Нали знаете вица за джигитите? :)

Потребителски аватар
glarus
Контакти:

Мнениеот glarus » 28 май 2013 19:23

Венелин написа:Тази безсмислена разпоредба трябва незабавно да отпадне, защото:
1. Карането със включени светлини води до увеличен разход на гориво с 0,3 литра на 100 км. Не е голямо количество, но като се сметнат хилядите автомобили които се движат всеки ден се получават огромни числа!
2. Многократно по честото изгаряне на крушките, което също води до разходи;
3. Опасност от предизвикване на късо съединение и запалване на автомобила - имаше такива случаи миналото лято!
Същевременно няма никакъв принос за повишаване на безопасността. Не случайно в една доста по-мрачна страна като Великобритания не се прилага...

много точно колега само трябва да се допълни към всичко това и акумулатори и алтернатори. Колегите с по-стари френски автомобили могат да кажат какво се случва лятото на 40+ градуса с температурата на водата. Иначе за зимата и извънградско съм съгласен, но не и на жегат.

Този закон и 140км по магистралите са подарък за Лукоил от предното правителство. Нямаше време иначе и 30км градско щеше да гласуват тогава .... щеше да е супер интересно.

Потребителски аватар
labrador2
Контакти:

Мнениеот labrador2 » 28 май 2013 19:32

Да отпадне, освен за магистрали, там задължително със светлини! Или който иска нека си кара навсякъде със светлини - всесезонно :)
ТОЙ НЕ УМИРА
Изображение

Върни се в “Свободна зона”