Мурсалски чай - здравословно чудо
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Мурсалски чай - здравословно чудо
Имам малък магазин за екопродукти на пазара "Красна поляна".Продавам около 120 вида билки и най- продаванта е точно Мурсалския чай.Аз го взимам от Триград и е биосертифициран. Доста е популярен даже се учудвам ,че има хора които не са чували за него.Когато си купувате внимавайте защото се предлага и гръцки който е по- сивкав и с по-дебели стъбла.Макар и от същия вид той няма тези качества присъщи за нашенския.Това се дължи на почвата и климатичните условия.Качественият Мурсалски чай трябва да е светлозелен с леки жълтеникави отенъци.Избягвайте да купувате начупен защото слагат повече клечорак,а цвета е най- пълноценната част.Повече инфо за качеството и ползите на лични.
На 34 години съм и точно този чай го пия от както се помня,а този който го продавате не ми го хвали колко е добър,само като го видя на външен вид какъв е ми става ясно що за стока е.Не искам да издавам подробности от къде го набирам истинския чай за да не тръгнат шибаните мангали и да го изкореняват както стана на едно място,и вече там почти го няма.А колкото до полезните му качества са безспорни да чукна на дърво досега не съм се разболявал никога от пневмонии и разни други болежки.
Цял живот само такъв чай пия. Ние му викаме Пирински или Алиботушки. Страхотен е на вкус. Пия го с мед и лимон. Има го и в планината Славянка (Али ботуш) на Гоцев връх. Който ходи да бере да внимава как го къса!!! Да не го мъкне с корените, че да има и догодина. И да знаете, под 20-25 см няма всичките полезни свойства. Разте над 1500 метра, за да стане поне 25 см. В Родопите го гледат на плантации на по-ниско и не става хубав. И накрая, всяка година го обират все по-рано, а бе хора оставете го да узрее, не го берете зелен.
Не си сложих портрет на Лупи на стената, защото остави нещата на половина, но обещавам да си сложа на Митко Борисов, ако ги доведе до край!!!
http://vbox7.com/play:efeaf1c3
http://vbox7.com/play:efeaf1c3