Мурсалски чай - здравословно чудо

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
South_Park

Мурсалски чай - здравословно чудо

Мнениеот South_Park » 23 апр 2013 09:13

Казват, че билката Мурсалски чай е здравословно чудо. И че само една чаша от ароматната й отвара ще направи организма ви по-силен и по-устойчив на болести.

Така че, ако се чудите как да подсилите имунитета на семейството за зимата, как да облекчите дадено заболяване и да предотвратите друго, потърсете в аптеката(или магазина) Мурсалски чай - идеалната билка за студеното време.

Мурсалският чай е многогодишно тревисто растение, което цъфти през юни – юли, има жълти цветове и приятен силен аромат. За приготвяне на лечебни отвари се използват надземните му части (които достигат до 50 см. височина), но за да действа пълноценно, трябва да бъде добре изсушено на цели стръкове до светлозелен цвят.
Билката расте предимно по скалисти терени на висока надморска височина, затова е позната още като Пирински чай, Шарпланински чай, Гръцки планински чай, Овчарски чай и др.

Латинското й наименование Sideritis scardica произлиза от латинското име на Шар планина – Scardus, където е открита и описана за първи път през XIX в. Което обяснява защо днес Република Македония е негов основен производител и износител.

Изображение

Лечебните свойства на Мурсалския чай са били познати на гърците още в античността.

Древните вярвали, че билката може да излекува раните, нанесени от желязно оръжие, по време на паша овчарите винаги носели шише с готова отвара от планински чай, а в днешно време това е любимата зимна напитка на южните ни съседи, оказваща положително въздействие върху почти всички болежки и най-вече при настинки, проблеми с дишането, храносмилането, нервите и имунната система.
В България, билката става популярна едва в последните десетилетия на XX в.

И то предимно сред високите етажи на политиката, които гледали на Мурсалския чай като висша привилегия и събирали реколтата с хеликоптери за лично ползване. По-късно забраната за опазването на билката пада и започва безразборно бране. Така днес са оцелели едва няколко находища на Мурсалския чай у нас - най-вече в Пирин и в Родопите. Името му вероятно произлиза от областта Мурсалица над родопското село Мугла, в близост до границата с Гърция - едно от двете останали местообитания в този край.

И макар вече да е вписан в Червената книга на България, хората, които събират или отглеждат Мурсалски чай, с радост ще ви приготвят чаша от това здравословно чудо.

Някои от тях имат собствени плантации, познават тайните и особеностите на приготвянето му и лично са се убедили, че билката действа ефективно и при пеленачета, и при възрастни. И вероятно не грешат.
И така, защо наричат Мурсалския чай здравословно чудо?

Защото Мурсалският чай осигурява здраве и дълголетие, и забавя процеса на стареене на организма. Тя действа като естествена защита срещу микроби и вируси, облекчава възпаленията, действа тонизиращо, укрепващо и антианемично, намалява кръвното налягане (съответно и риска от инфаркт и инсулт), предотвратява развитието на ракови клетки, на атеросклероза и остеопороза. Предпазва още от настинка и грип, използва се за лечение на чернодробни и бъбречни заболявания, на кашлица и бронхит, при възпаление на сливиците и астма, стимулира умствената дейност.

Многостранното действие на Мурсалския чай се дължи на палитрата от полезни вещества, които съдържа - 22 микроелементи и минерали (сред които натрий, калий, калций, магнезий, цинк, фосфор, силиций, кобалт, мед, желязо, селен и сяра), флаваноиди, антиоксиданти, танини и етерични масла.

Изображение

Родопчани, от години ползващи Мурсалски чай при здравословни неразположения твърдят, че той е универсален лек за всяка болка. Идеален диуретик и филтър за отровите в организма, тази билка може да направи живота на всички по-лек.

Как се приготвя?

Изображение

Специалистите по развъждане на Мурсалски чай съветват да варите 5 минути 20 стръка чай в 4 л. вода. Оставете да изстине и пийте като студен чай – без подслаждане 15 минути преди хранене 3 пъти дневно. Друг вариант е сутрин и вечер са вари по 1 стрък от билката в 250 мл. вода. А още една изпитана рецепта гласи, че 3 супени лъжици от билката се варят 3 минути в 1 литър вода и отново се пие преди ядене.

Важно!

Поради съдържанието на определени вещества (като танини и етерични масла) не се препоръчва прием на Мурсалски чай по време на бременност.

Любопитни факти:

- Мурсалският чай е известен още като българската виагра, защото предпазва простатата на мъжете и им дава полова мощ.

- Американските и руските космонавти пиели отвара от Мурсалски чай при подготовките си за полет.

Източник : http://www.moetodete.bg/Alternativno/mu ... chudo.html
[/quote]
Абе курви сини как едно теле от присъстващите не повдига въпроса от къде тея пари за скъпи играчи и треньори, как ще се платят 30те милиона дългове, тръгнал ли е клуба към фалит, и все такива неудобни въпроси.[/quote]

blanja
Контакти:

Re: Мурсалски чай - здравословно чудо

Мнениеот blanja » 23 апр 2013 10:15

Не мога да повярвам, че изкача тази тема днес!! Много се радвам, че има хора, които уважават билката в този форум.Аз лично съм голям почитател на Мурсалския чай. Мисля, че е време и ние в БГ да започнем да го произвеждаме масово, но не тук в града или на полето, а там където му е мястото в планината. Стига са ревали тея родопчани, че не им давали субсидии за тютюн. На тютюна му е изпята песента и ако не се преориентират скоро няма да има с какво да се препитават. Мисля, че Мурсалския чай е една перфектна алтернатива. Вместо да го късат на поразия- да го отглеждат!! Още веднъж благодаря за темата. А Вие всички пийте повече чай стига с тези газирани шитни( бирата няма как да я сложа тук).

dodo7271
Контакти:

Мнениеот dodo7271 » 23 апр 2013 10:27

Знам, че преди 15 години френски екип от лекари е посетил Родопите специално заради мурсалския чай. Направили изследване и са установили, че хората в районите, където расте мурсалския чай никога не са боледували от болести на бъбреците или онкологични заболявания.
Христо Стоичков: Ако бях играл в Левски, сега аз щях да бъда върху коня пред Народното събрание

Потребителски аватар
MaRTo1233
Контакти:

Мнениеот MaRTo1233 » 23 апр 2013 10:32

Пия тоя чай от 3 години... Освен че е полезен е и вкусен и може да се пие и без подсладители. Обаче го няма във всяка аптека....
[center]ИзображениеИзображениеИзображение[/center]

Потребителски аватар
защо
Контакти:

Мнениеот защо » 23 апр 2013 10:42

blanja написа: стига с тези газирани шитни( бирата няма как да я сложа тук).

А, и бирата отдавна вече е в тая група, поне българската.
Когато Пенев говори, боговете си водят записки. Когато Пенев пърди, боговете си записват нотите.

Потребителски аватар
1912plovdiv
Контакти:

Мнениеот 1912plovdiv » 23 апр 2013 10:43

blanja написа: Мисля, че е време и ние в БГ да започнем да го произвеждаме масово, но не тук в града или на полето, а там където му е мястото в планината. Стига са ревали тея родопчани, че не им давали субсидии за тютюн. На тютюна му е изпята песента и ако не се преориентират скоро няма да има с какво да се препитават.

Абсолютно съгласен. Бизнесът с билки е изключително печаливш, а усливията у нас са перфектни .
▒▓█▄▀ БОТЕВ ▄▀█▓▒

[offtopic][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UP20C5agYoE&list=LLDu9hpyDTcjHX9bXKfC5wsA[/youtube][/offtopic]

Потребителски аватар
tonito
Контакти:

Мнениеот tonito » 23 апр 2013 10:44

Време е всички да се обърнем към природата, защото всичко от каквото се нуждаем е там.

Потребителски аватар
South_Park

Мнениеот South_Park » 23 апр 2013 10:53

MaRTo1233 написа:Пия тоя чай от 3 години... Освен че е полезен е и вкусен и може да се пие и без подсладители. Обаче го няма във всяка аптека....

В кауфланд го има
[/quote]
Абе курви сини как едно теле от присъстващите не повдига въпроса от къде тея пари за скъпи играчи и треньори, как ще се платят 30те милиона дългове, тръгнал ли е клуба към фалит, и все такива неудобни въпроси.[/quote]

Потребителски аватар
dreben23
Контакти:

Мнениеот dreben23 » 23 апр 2013 10:55

Аз съм човек, който пие много чай, без значение сезон, време на денонощието и т.н. Брат ми навремето работеше точно на мурсалския чай в Мугла, пазеха чая- доколкото знам се пази с въоръжена охрана до определен период и си спомням, че имаше и смъртен случай покрай това нещо. Наистина казват, че е полезен, но малко вкуса му не е на типичен чай, леко даже е кофти. Но всяка билка си има свой вкус, затова се отличава от другите. Най-вече казват, че е полезен за бъбреците. Аз обожавам лайка, мащерка и ригън, пием и мурсалския, но само като няма друг. Мисля, че един тип си подправяше и ракията с него. С една разходка до града ни и ще си набавите- има един човек дето си продава само билки, мурсалският чай май го дават най-скъпо. Според мен малко му е прехвалена славата, но не съм запознат в детайли. Нямам навика да ровя в енциклопедии за отглеждане на растения за всичко, което пия.
Ама де да знам, може да ви хареса- силничък е доста.[offtopic]Айде отивам да си правя чайче! :) Допи ми се...[/offtopic]
***САМО ЦСКА!***

***ШЕФЧЕТО НА ФУТБОЛА КАЗВА ИСТИНАТА! *** :)

Потребителски аватар
защо
Контакти:

Мнениеот защо » 23 апр 2013 11:06

dreben23 написа:Мисля, че един тип си подправяше и ракията с него.

Ей, това е интересно! Докато четях, че се слага във вода, се сещах едно филмче, в което некакъв доктор предписваше по 40-50 килограма кисело мляко дневно на пациенти, дето искаха да живеят 100 години в абсолютно здраве, та докторът беше открил друг универсален еликсир на здравето и младостта (вкарваха им го анално, щото иначе го драйфаха). Ама в ракия може и да действа!
Когато Пенев говори, боговете си водят записки. Когато Пенев пърди, боговете си записват нотите.

Върни се в “Свободна зона”