Между другото, този сериал (Великолепният век) се излъчва и в Русия. С доста приличен рейтинг. Навярно заради "рускинята".
За други турски сериали не мога да говоря, защото не съм ги гледал. Но за този се напънах и изгледах две серии. Все пак казаха, че е исторически - на мен ми беше интересно каква е гледната точка на комшиите, отделно и заради огромния бюджет - поне така твърдят, че бил над 100 млн. долара.
Тук един от участниците спомена за странните костюми на ханъмите. Това го преглътнах. Но като показаха унгарския крал Лайош II - вече ми призля. Мазен дебел чичо с вид на продавач на дюнери от Капалъ чаршия...

И непрекъснато повтаряше, че ще смачка хлапето Сюлейман... Явно сценаристите на сериала смятат, че владетелските тронове се заемат при навършване не американското пълнолетие - 21 години. И така Лайош става крал през 1516 г. А Сюлейманчо - през 1520 г. Ама и така да го смятаме, пак не се вързва - само четири години разлика. Истината е, че Лайош е роден през 1506 г., а Манчо - през 1494 г. Ама кой ли се интересува от истината. Не съм се интересувал - не знам как ще покажат битката при Мохач през 1526 г., когато Лайош е убит, преди да е навършил 20 години. Аз знам, че са участвали 20 000 унгарци и към 200 000 от другата страна. Същото важи и за превземането на остров Родос. Предварително казвам - нападащите турци са над 100 000, а отбраняващите рицари са ...300. Още 300 оръженосци. 5000 местни гърци - като милиция и 500 наемници от Крит. Който иска, да смята.
Та така. А нивото относно историята в този сериал според мен е 100-на години назад от нашето. А колко е встрани, не ми се мисли.