Решено: Ще има референдум за Белене!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Анкета: За и против АЕЦ Беляне

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

Потребителски аватар
BRF
Контакти:

Re: Решено: Ще има референдум за Белене!

Мнениеот BRF » 28 сеп 2012 14:54

GOLEADOR написа:
BRF написа:Как да се вземе решение за подобно нещо,като не се знае нищо :roll: ?Може би сега ще почне някаква кампания за информиране!Но кой ще обясни истината,като до момента както всичко друго в страната е различно представено зависи кой какви цели преследва?До колкото знам,един референдум за да се признае неговото решение,трябва определен процент от населението да е гласувало ;) !От сега предвиждам този референдум да не събере нужните проценти!

В енергетиката има много пари и те могат да изкарат доста хора пред урните.А и идват избори и е възможно да се обединят и двата избора,тогава не съм убеден,че ще познаеш.Даже бих заложил на противното. :)

Активността на предните избори беше около 50%!Почти съм сигурен,че за референдум трябват 75%!Ако съм прав за това,съм прав и за другото :lol: !

NYJets
Контакти:

Мнениеот NYJets » 28 сеп 2012 14:57

Понеже някой по-горе спомена перките в Добруджа - те не са проблем, проблемна е цялата процедура, която изисква промяна на статута на земята (?!!!) Не виждам какъв е проблема да си ореш с трактора около ветрогенераторите, но за нашите политици явно е проблем, освен това всички тези документи, които се изизскват, за се смени статута се плащат, а с тях вървят и един куп подкупи, рушвети и т.н. Защо ако искаш да правиш фотоволтаици трябва да променяш статута на земята от земеделска на индустриална и освен това да изгребваш 20 см хумусен слой - по този начин тази става неизползваема в бъдеще. И тези процедури ги има само в България!!!! Само ще ви кажа, че ако аз искам да си направя мини фотоволтаична централа централа в задния двор, ако искам да я присъедия към мрежата, процедурата, през която трябва да мина е почти същата, като за строеж и узаконяване на нова къща. За далеч по-елементарни неща не мислят и не питат хората, а за АЕЦ ще питат - пълен булшит. Аз искам да садя дръвчета в Младост, около бул. Андрей Ляпчев, обаче нямам право, понеже ако го направя дори и а общински терен, това е самоуправство и могат да ме глобят, дори съдят. Затова се обадих в общината, казах им какви са ми намеренията, поисках проект, да ми кажат какви дървесни видове искат да бъдат засадени, натъртих, че всичко е доброволно и с лични средства - нищо друго не искам от тях освен разрешение. Казаха ми, че идеята ми е похвална, до 2-3 дни ще ми пратят на имейл всичко необходимо, трябвало да има повече хора като мене... и до там - 2 месеца го чакам този мейл - да ми разрешат да насядя няколко дървета покрай булеварда, а ще ме питат какво мисля за нов АЕЦ - не мислите ли, е лицемерно?

Потребителски аватар
Pichichi
Контакти:

Мнениеот Pichichi » 28 сеп 2012 14:58

България нищо няма да спечели от изцяло частен АЕЦ даже ще загуби защото ще има конкурент на АЕЦ Козлудуй!!!
Просто ще дадем терен на точните хора да печелят пари а за хората остават само всички рискове от аварии !!!
Реално изцяло частен проект може и да не дава никакъв ток на НЕК а всичко да се изнася, и в момента цената на
тока която плаща НЕК на АЕЦ Козлодуй е няколко пъти по-евтина от цената която АЕЦ-а взима от тока който изнася !!!
Съвсем спокойно частния собственик на АЕЦ Белене може да се яви конкурент на АЕЦ Козлудуй и да каже нашия ток струва
с 5 Е по-малко на 1 Квтч. от цената която взима АЕЦ Козлудуй за тока който изнася !!! Частен инвеститор няма как да го ангажираш
да продава на НЕК в пъти по-евтино нали !!!

Безотговорен

Мнениеот Безотговорен » 28 сеп 2012 15:00

Първо, референдумът няма да е за Белене, а за това дали по принцип в България да се развива ядрена енергетика.
Второ, Турция не строи 4 ядрени централи, а има планове в следващото десетилетие да започне да строи 3. Като само едната е в доста напреднала проектна фаза Akkuyu ( за нея споровете дали да се строи са от 1970), другите са само теоретично планове. Предполагаемата цена на Akkuyu е 20 милиарда долара.
Трето единствено Русия може да даде пари за този проект, тъй като изгодата й може да бъде не само финансова, но и геополитическа, вкарвайки България абсолютна енергийна зависимост ( газ, ядрено гориво, отработено ядрено гориво). Тоест ако Русия тропне по масата (както го е правила с много бивши съветски републики), те поставя на колене и ще определя не само цената на енергията в България, но и политиката на България.
Трето цената на енергията от ядрена централа не е крайно число, определя се от много фактори и се променя през годините. България ще купува уран, ще плаща за отработеното ядрено гориво и ще плаща за поддръжката на централата различна цена през годините. Освен това, все още никоя държава не е затворила ядрена централа и цената на затварянето ( която разбира се трябва да се калкулира в цената на единица енергия) не е ясна. Според някои прогнози затварянето на централа продължава 40 години и струва 5-6 млрд. долара. Последната централа построена в САЩ е преди 34 години, страна парите и печалбата са винаги на първо място. Германия прие закон за затварянето на ядрените си централи и спиране на всякакви проекти.
Отделен е екологичният фактор, който не би трябвало да се подценява, след като в толкова развита държава като Япония могат да бъдат пред такава страшна катастрофа.
Единствените печеливши от такива мащабни проекти могат да бъдат хората участващи в проекта, тъй като при няколко милиарден проект дори минимални проценти значат милиони. Всеки знае проектите в България как се разпределят. Не се подвеждайте по популистки приказки на хора, на които им изнася и ще напълнят джобовете, в крайна сметка цената ще я плащате вие и децата ви с данъците и индиректно, като държавата няма да даде парите за нещо от което всички имат нужда.

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 28 сеп 2012 15:04

Активността на предните избори беше около 50%!Почти съм сигурен,че за референдум трябват 75%!Ако съм прав за това,съм прав и за другото :lol: ![/quote]
Ми май не е точно така:
Приемане или отхвърляне на предложението - предмет на референдума
Чл. 23. (1) Предложението, предмет на рефендума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

(2) Ако предложението, предмет на референдума, не е прието, национален референдум по същия въпрос може да бъде иницииран не по-рано от две години от датата на произвеждането на референдума.

(3) Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание и се разглежда по реда на чл. 52.
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

ANDI7
Контакти:

Мнениеот ANDI7 » 28 сеп 2012 15:06

Все още има хора който са манипулирани от медиите който 99 процента са под контрола на мутратата и дпс .ЕК трябва най-после да предприеме нещо въпреки че официално нямакой знае какви иначе гробарите ще продължават да манипулират и да приемат закони в позла на мутрите от обкръжението на тиквата

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 28 сеп 2012 15:11

Твърдо ЗА и твърдо с руско участие!!!
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 28 сеп 2012 15:14

Pichichi написа:България нищо няма да спечели от изцяло частен АЕЦ даже ще загуби защото ще има конкурент на АЕЦ Козлудуй!!!
Просто ще дадем терен на точните хора да печелят пари а за хората остават само всички рискове от аварии !!!
Реално изцяло частен проект може и да не дава никакъв ток на НЕК а всичко да се изнася, и в момента цената на
тока която плаща НЕК на АЕЦ Козлодуй е няколко пъти по-евтина от цената която АЕЦ-а взима от тока който изнася !!!
Съвсем спокойно частния собственик на АЕЦ Белене може да се яви конкурент на АЕЦ Козлудуй и да каже нашия ток струва
с 5 Е по-малко на 1 Квтч. от цената която взима АЕЦ Козлудуй за тока който изнася !!! Частен инвеститор няма как да го ангажираш
да продава на НЕК в пъти по-евтино нали !!!

1:Как успя всички позитиви да ги направиш негативи?И как по-ниската цена която новата АЕЦ (според теб) ще предложи за киловат час ще е нещо лошо за икономиката?
2:Риска от авария е за цяла Европа.Нима една авария в Румъния или Турция ще е по-малко опасна за нас?
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

allez_les_blues
Контакти:

Мнениеот allez_les_blues » 28 сеп 2012 15:18

Viktor4o_Rs написа:Винаги съм подозрителен към идеи и тези, идващи от комунягите, които винаги директно са обслужвали техните господари от Москва ;) Признавам, че не съм много добре добре запознат на темата с АЕЦ "Белене", както и много други българи. Сигурен съм, че този референдум ще се превърне в пълен цирк :lol: :lol: :lol: Иначе не знам как може да говорят някои колко сме зависими от САЩ, след като енергийно сме изцяло зависими от Русия, всичките т.нар. олигарси и мастити бизнесмени са започнали с партийни куфарчета и са продукти на БКП, в съдебната система и във всички институции е пълно с червени, почти всички политици са били част от бившия комунистически режим. То изразът "троянски кон на Русия в ЕС" съвсем не е случаен ;)

Ейй,много ви бърка в очите тая Русия:) А сега Тиквата не слугува ли на САЩ?- че ние в момента сме колониална държава на янките бе! Те се разпореждат тука, всде едно им е бащиния.Ами съжелявам ,но ако трябва да избирам между Русия и САЩ, ще избера държавата с която имаме много общи неща, а не тази с която нямаме нищо общо, и чиито редови граждани даже не подозират за съществуването ни.
[wrapimg=]http://25.media.tumblr.com/cec5bbba9156abab3f8f0b9f09e3104b/tumblr_mvqczbeEU11sr39gto1_500.gif#_=[/wrapimg]

Потребителски аватар
Pichichi
Контакти:

Мнениеот Pichichi » 28 сеп 2012 15:18

По-ниска с 5 Е но от цената на която изнася АЕЦ Козлодуй която е по-висока от тази на която НЕК купува !!!
Т.е. реално за страната цената ще е над тази на която НЕК взима от Козлудуй и то с доста !!!

Върни се в “Свободна зона”