Невинен
"Аз не съм крадец и преследвам крадците до последно. Съжалявам, че някой е подвел вътрешния министър Цветан Цветанов и премиера Борисов. Премиерът ми е помагал толкова много, аз съм му благодарен. Аз имам фейс в тази държава. Няма да си продам лицето нито за 20 хиляди, нито за 200 хиляди, нито за 20 милиона!", заяви Гриша Ганчев пред ТВ7.
Специализираният съд днес трябва да реши за мярката за неотклонение на задържаните по случая със злоупотребите с внос на захар. Сред обвиняемите е синът на Ганчев. На 11 май Специализираната прокуратура повдигна обвинения на шестима души по чл. 321 от Наказателния кодекс - за участие в организирана престъпна група, и данъчни престъпления - по чл. 255. Обвиняеми са – Данаил Ганчев, Милко Талев, Ивайло Талев, Тодор Симеонов, Камелия Мирчева, Милко Димитров. На шестимата бе наложена мярка за неотклонение – задържане под стража за 72 часа.
"Гарантирам с цялото си лице и с името си, че в "Литекс" се продава с фактури. Зайче да продадем, ще е с фактура. Убеден съм, че моите директори са продали стоката със съответните необходими документи. Да стигнат и до последния гараж при проверката, защото заводите ни са пред фалит. Дори и в перфектната държавна фирма, в счетоводството на финансовото министерство, на Съдебната палата, опитен счетоводител все ще намери нещо. Как пък се случи, че точно ние да откраднем едни 200 хил. лева", заяви още Ганчев.
"Надявам се разследването да приключи със справедливост. Убеден съм, че нашите хора са абсолютно невинни. Досега бях в залата, гледах пледоариите на адвоката, мисля, че нещата утре ще отидат на добре. Синът ми е изп.-директор в компанията. Има голяма власт, издава фактури, получава парични преводи. Може би заради това той също е вътре. Искам държавата да стигне докрай. Крайно време е да се види, че има държава и че всички са равни пред закона. Аз съм обикновен гражданин. Ако наистина сме допуснали грешка, ние сме съгласни да си изтърпим наказанието", каза Ганчев.
Според него пазарът на захарта е 180 хил. тона на година. "80 хил. тона са в сивия сектор, ние произвеждаме 100 хил. тона. Подавал съм много сигнали. И от фирмата, и от асоциацията до министерството на финансите. Три дни преди акцията бях в министерството и разговарях с хора, които са заинтересовани да спре този сив сектор. Проблемът е, че според самите наредби, които спазва министерството на финансите, има свободно движение на стоки и финанси. Те са тарикати и те ползват фирми бушони. Там става изпирането на ДДС", смята той.