Туше написа:Първичният въпрос винаги е бил: Основно човешко право ли е правото за свободен обмен на информация?
Абсурдно е никой и под никаква форма да не защитава това право! Няма международна агенция, нито национална, нито обществена.
Тъкмо напротив - има ограничителни такива колкото щеш: акта, пипа, несерете, защита авторско право и т.н., и т.н.
Аз съм си платил за информацията. Притежавам я, тя е моя собственост. Ако искам ще я преотстъпвам, подарявам, показвам. Мога дори да я препродавам, но не го правя! За мен тя не е бизнес, а право!
А сега да питаме и ние БТВ: Минаха три-четири национални празника. Защо Вие господа не екранизирахте "Записки по българските въстания", "Под игото", "Чичовци", "Гераците", "Българи от старо време", кое и да е от великите произведения на българската литература? Защо всяка вечер гледаме турски сериали, закупени от Вас и натрапени ни от Вас? По евтино ли ви е, по отговорно ли е, за по-правилно ли го намирате?
Защо не закупите от националната филмотека вече екранизираните произведения, постижения на националната кино-култура? Не е ли точно това начина творците ни и артистите ни да получат полагащото им се достойно признание (и възнаграждение, разбира се)?! Не е ли това начина за грижа и интерес към българската култура!?
П.П. Както има свободен пазар, както има световна банка, европейска банка, континентални и междуконтинентални съюзи; както има разкарване на млади войничета по всички краища на земното кълбо, така ще има и СВОБОДЕН световен обмен на информация. Никой не пита обикновения човечец, къде отиват парите му, след като ги депозира в банка, нито какво се прави с тях. Никак дори не се интересува за мнението ни, когато децата ни, войниците ни, издържани с наши данъци се разкарват по всички земни краища. Още по-малко ни питат, какво искаме да гледаме ние и какво искаме да се показва на децата ни по телевизията и в училище.
Така никой няма право да ме пита, какво правя аз с притежаваната от мен информация, щом тя не вреди на националната сигурност и не накърнява личните свободи и права на друг гражданин. Това, че някой не може да изкара пари от информацията, която обменям, мен това ни най-малко не ме интересува!
Много точно казано.Поздравления,колега.