Сравнение между 1895 год. и 2012 год. - цени и заплати !!!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Re: Сравнение между 1895 год. и 2012 год. - цени и заплати !!!

Мнениеот CTAHKO » 31 яну 2012 13:00

fcb_bg написа:Ми то е най-лесно и евтино да внесеш турските пластмасови домати и добруджански боб от Китай, ама какво ядеш, пък полетата пустеят? Що пустеят? Ми защото селянина колкото и да е необразован, не е толкова тъп, че да блъска цяла година и после да си продаде продукцията на безценица. Ми защо на безценица? Ами защото млякото в магазина над 2 лева не се продава. Е, защо пък не се продава? Ами защото доходите на хората не са като през 85-та година с цена на млякото 0,28. Мляко, с главно М.

Пропуснал си да допълниш,че това мляко от 2 лв се изкупува от производителите на същите тези 28-30 ст/Л 8-)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 31 яну 2012 13:04

CTAHKO написа:
fcb_bg написа:Ми то е най-лесно и евтино да внесеш турските пластмасови домати и добруджански боб от Китай, ама какво ядеш, пък полетата пустеят? Що пустеят? Ми защото селянина колкото и да е необразован, не е толкова тъп, че да блъска цяла година и после да си продаде продукцията на безценица. Ми защо на безценица? Ами защото млякото в магазина над 2 лева не се продава. Е, защо пък не се продава? Ами защото доходите на хората не са като през 85-та година с цена на млякото 0,28. Мляко, с главно М.

Пропуснал си да допълниш,че това мляко от 2 лв се изкупува от производителите на същите тези 28-30 ст/Л 8-)

Това какво би трябвало да означава, мистър Ray-Ban?
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

lothar_matthaus

Мнениеот lothar_matthaus » 31 яну 2012 13:20

marmi52 написа:
Steve Wayne написа:Незнам, поне за мен, това дадена стока да е в пъти по скъпа от преди 100 години е нещо напълно нормално. Просто няма как да направим обективна съпоставка, заради огромния интервал от време. Тогава всичко е било коренно различно. Да бе дал 90-те или дори 30-те щеше да е по-удачно.

8-)

А това през 19-ти век българина да е взимал по-висока заплата, отколкото през 21-ви век, нормално ли е според теб ?!?! :shock:

lothar_matthaus написа:Само дето хората са работели по 16 часа на ден!!!

Значи излиза, че долара се е обезценил повече от лева за 100 години, защото 1 долар тогава се равнява на днешни 25 и ако бяхме държава с размерите на САЩ, която да си печата безразборно парите щяхме да сме супер богати.

Ако трябва да умножим стоките от тогава по 14 излиза, че си ги купуваме в десетки пъти по-евтино.

И как като умножите 1,78*8 часа работно време за 22 дни се получи 561,95 :o Няма нужда

Днес кокошките се гледат във ферми, а не в курници, отопляват ги (нови разходи), яйцата не се карат до пазара с каруца, а с камиони (разходи за гориво), цените на суровините, с които ги изхранват се пръскат с пестициди, които да убиват болестите и да дават по-голяма реколта(нови разходи), кокошките трябва се гледат хуманно (нови разходи) и т.н. Сега става ли ти ясно защо са по-високи цените?

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 31 яну 2012 13:34

lothar_matthaus написа:
Днес кокошките се гледат във ферми, а не в курници, отопляват ги (нови разходи), яйцата не се карат до пазара с каруца, а с камиони (разходи за гориво), цените на суровините, с които ги изхранват се пръскат с пестициди, които да убиват болестите и да дават по-голяма реколта(нови разходи), кокошките трябва се гледат хуманно (нови разходи) и т.н. Сега става ли ти ясно защо са по-високи цените?

Яйцата се карали с камиони, а не с каруци. Я дай един век напред бе, приятелю! :)
Аз доколкото разбрах от статията, идеята е за покупателната способност тогава и сега. Ти ако си разбрал, че тогава яйцата са били 0,3 ст, а сега са 0,30ст. и това е проблема - жестоко си се объркал.
Пък, че си виждал курника на баба си навремето и си си мислел, че яйцата в магазина са от там, а че в ТКЗС-тата не е било инвестирано в... да речем големи по-добре обзаведени курници - това също си е твой проблем.
Ама на ония години, аз не се притеснявах да ям яйца от магазина. Сигурно и мин. Найденов не се е притеснявал, пък сега му се налага да ходи в магазина с репортери и да вика - "Това яйце е добро, това вероятно не е, пък това изобщо не се знае какво е и от къде е."

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 31 яну 2012 13:44

Аз лично предпочитам яйца от курник отколкото от "ферми" ...

lothar_matthaus

Мнениеот lothar_matthaus » 31 яну 2012 13:45

fcb_bg написа:
lothar_matthaus написа:

Яйцата се карали с камиони, а не с каруци. Я дай един век напред бе, приятелю! :)
Аз доколкото разбрах от статията, идеята е за покупателната способност тогава и сега. Ти ако си разбрал, че тогава яйцата са били 0,3 ст, а сега са 0,30ст. и това е проблема - жестоко си се объркал.
Пък, че си виждал курника на баба си навремето и си си мислел, че яйцата в магазина са от там, а че в ТКЗС-тата не е било инвестирано в... да речем големи по-добре обзаведени курници - това също си е твой проблем.
Ама на ония години, аз не се притеснявах да ям яйца от магазина. Сигурно и мин. Найденов не се е притеснявал, пък сега му се налага да ходи в магазина с репортери и да вика - "Това яйце е добро, това вероятно не е, пък това изобщо не се знае какво е и от къде е."

Ако беше чел по назад щеше да ти стане ясно, че някои се чудят как може яйцата да са стрували 0,3 ст.. Не знам къде си тия яйца по 0,30, ама ги купувам по 0,20 и 0,17.

Идеята на статията е колко лошо се живее по време на управлението на ГЕРБ, а не покупвателната способност!

А пък аз не само съм виждал курника на баба си, ама и много години съм го чистил тоя курник, а 1939 не е имало ТКЗС-та, но това е друг проблем, за който трябва се информираш. За 1939 да ми говориш за сигурност на стоките :o

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 31 яну 2012 13:57

lothar_matthaus написа:
fcb_bg написа:

Ако беше чел по назад щеше да ти стане ясно, че някои се чудят как може яйцата да са стрували 0,3 ст.. Не знам къде си тия яйца по 0,30, ама ги купувам по 0,20 и 0,17.

Идеята на статията е колко лошо се живее по време на управлението на ГЕРБ, а не покупвателната способност!

А пък аз не само съм виждал курника на баба си, ама и много години съм го чистил тоя курник, а 1939 не е имало ТКЗС-та, но това е друг проблем, за който трябва се информираш. За 1939 да ми говориш за сигурност на стоките :o

Аз доколкото видях сравнението не е от 1939-та, а от 1985г. Така, че можеш ако искаш да ми изкараш и колко са стрували яйцата по времето на хан Крум. А кой размер са яйцата от 17 и 20 ст.? От щастливи кокошки ли са?

lothar_matthaus

Мнениеот lothar_matthaus » 31 яну 2012 14:02

Сравнението е от 1895 година, барселонец, а не от 1985!!! Поне аз за 1939 си имам оправдание, защото му вадих статистика на единия, а твоето какво е?

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 31 яну 2012 14:15

lothar_matthaus написа:Сравнението е от 1895 година, барселонец, а не от 1985!!! Поне аз за 1939 си имам оправдание, защото му вадих статистика на единия, а твоето какво е?

Прав си - моя грешка, недогледах. :oops: 39-та година, общо взето не ме интересува. През 1985-та яйцето пак си е струвало около 3ст.
Важното е как е сега. Редовият пенсионер слага мръвка в устата си веднъж годишно, че и по-рядко и прави сметка дали да си вземе 10 яйца или 5. За кора да не говорим.

Пък в "Казано накратко днес, 21-ви век, в европейска държава, член на ЕС работим за по-малко пари и плащаме в пъти по-скъпи стоки в магазините в сравнение с 19 век в една 10 годишна, млада България, която тъкмо се е освободила от 500 годишно робство ...." не виждам някакво плюене срещу ГЕРБ, а точно както казах - каква е покупателната способност сега.

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 31 яну 2012 14:53

fcb_bg написа:
CTAHKO написа:

Това какво би трябвало да означава, мистър Ray-Ban?

Това означава,че всички цени са надути изкуствено и най-прецакани са самите производители,както и потребителите 8-) Не знам за теб,ама за мен не е нормално литър прясно мляко да се изкупува за 28-30 ст,да се прави от него масло,сирене,кашкавал,извара и накрая да ти го продават за 2 лв и то без да има истинско прясно мляко в него 8-)Същото важи и за изброените продукти,в които количеството прясно мляко е минимално.За киселото мляко пък не ми се говори. Какво е тръгнал да ми обяснява колегата за фуражите на кокошките,камионите и фермите ;) Аз искам да си купя ЯЙЦЕ,не искам да си купя нито камиона,нито фуража,нито фермата на производителя :!: На времето като не са ги гледали със специални и скъпи фуражи и не са ги отоплявали,да не би да са били по-вредни,не само яйцата,ами всички продукти.Само че тогава яйцето си е било яйце,кокошката-кокошка,сиренето-сирене и т.н.А в момента хем работим за по-малко пари,хем купуваме по-скъпи продукти,хем са и по-некачествени :!:

П.П. И не става въпрос само за времето на управление на ГЕРБ
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Върни се в “Свободна зона”