Към настоящата дата минималната работна заплата в България се равнява на 138,46 евро. Ирак, който бе изравнен със земята от и все още е арена на военни действия и всекидневни терористични удари, може да се похвали с минимална работна заплата в размер на 146,91 евро.
Манипулаторите на народна хранилка биха обяснили този факт с наличието на петрол в близкоизточната страна, но не биха могли да обяснят как в Ливан, където петрол няма, минималната работна заплата е 247,02 евро. В Босна и Херцеговина, която не е член на ЕС и скоро няма да бъде, минималната работна заплата е в размер на 164,09 евро. В Папуа Нова Гвинея, която е изключително слаборазвита страна и разчита основно на земеделието, където са заети приблизително 72 % от трудоспособните на острова, минималната работна месечна заплата възлиза на 141,70 евро.
"Икономическият гигант" остров Вануату се радва на минимална заплата в размер на 213,70 евро. Трябва да се отбележи, че 80 % от населението на острова е заето в селскостопанския сектор, а Вануату не е офшорна зона. Тринидад и Тобаго - 176,88 евро, Сейнт Винсент и Гренадини 151,02 евро, Сейнт Китс и Невис - 387,20 евро, Антигуа и Барбуда - 337,92 евро. При цялото ми уважение към тези страни се оказва, че папуасите получават по-високи заплати от българския роб. Гражданите на Перу и Еквадор, които са в списъка на държавите от Третия свят, получават по-високи заплати от българските трудещи се, съответно 178,04 евро в Еквадор и 151, 42 евро в Перу.
Всъщност минималните работни заплати в държави от Третия свят са по-високи от тези в една държава - член на ЕС и НАТО. Веднага възниква въпросът за цените на хранителните продукти и комуналните разходи в горепосочените държави спрямо България. Към 2011г. потребителските цени в Перу са 10,34 % по-ниски от тези в България, а като цяло покупателната способност на средностатистическия перуанец е с 22,36 % по-висока от тази на българина. Ако за ток, газ, вода и смет българинът харчи средно 140 лв. на месец, то за същите киловати ток, куб. м газ и вода и изхвърлена смет перуанецът харчи 73 лв. или почти наполовина. Еквадорецът, който взема цели 40 евро повече на месец, купува литър мляко за 0,61 евро, а българинът - за 0,92 евро.
Ако цената на билета за градския транспорт в европейска България е 0,50 евро, то за жителя на Еквадор този билет струва 0,20 евро и т. н. Ние дори не влизаме в критериите за държава от Третия свят, защото и там населението живее по-добре от нас. Покупателната способност в Тунис, чийто народ се вдигна на бунт поради лошите условия на живот, беше с 11,93 % повече от тази в България! Покупателната способност на населението в Босна и Херцеговина е с 35,56 % е по-висока от тази в България! Покупателната способност в Чили е с 44,44% по-висока от тази в България!
Жителите на Ел Салвадор имат 10,36% по-висока покупателна способност от българските граждани! Гражданите на Хондурас имат 82,61 % по-висока покупателна способност спрямо българите! Иранецът има 39,75% по-висока покупателна способност от българина! Йорданецът, който обитава пустинята и държавата му е една от най-бедните в Близкия изток, притежава 13,67% по-висока покупателна способност от нас! Без да е член на ЕС и НАТО, "македонецът" има 6,92% по-висока покупателна способност от българина! Боливиецът има 75,03% по-висока покупателна способност от българина! В Доминиканската република покупателната способност на местните жители е с 46,84% по-висока от тази на българите! В Малави (държава от южна Африка) е с цели 82,51% по-висока, в Мексико - 79,28% по-висока, в Пуерто Рико - 147,08% по-висока и т.н. Ние сме една от най-бедните нации в света. По-бедни от повечето държави от Третия свят.
Кой е виновен за това??
Борисов: Извинете се на Дянков! Веднага!
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Борисов: Извинете се на Дянков! Веднага!
Какво ще му се извинявам на този некадърник, да излязат да се извинят всички кухи лейки дето качиха Тиквата, Пудела и Пицата на власт, защото това са истинските гробокопачи на България - отчаяните от живота (и собствената си некадърност и безхаберие, съответно безперспектива и трайно нещастие) чички които вечно чакат някой да ги "опрай", а те да лежат по гръб. Те качиха на власт тия некадърници дето не могат един бюджет да направят като хората, дето вечно комуняги и световно завери са им виновни, а те чисти като кокичета в некадърността си. Аз и още 5 произволни човека от форума да се хванем ще го напълним тоя бюджет само като спрем контрабандата на цигарите и алкохола, изритаме пиявиците на държавна длъжност дето бачкат от 11 до 12 и 30 (2 часа почивка) и от 3 до 4. После може и да погнем половин България за укриване на данъци (щото тука всеки втори е тарикат дето само иска а нищо не дава) вкарваме някой и друг корумпиран политик в затвора и народа ще ни обича години наред. Ебаси некадърниците, дори и това не можаха да направят, напротив, при тия безмозъчни ТИКВИ става все по-лошо от ден на ден. А тия шменти капели и навеждания пред ЕС да ги разправят на баламите (имам икономическо образование ама за това театро дето се разиграва и начално ти стига) ако има желания има и начини дори и за невиждани по нашите географски ширини некадърници като Тиквоча и Сие!
Краен костовист за сведение на всички герберастки псета.
http://vbox7.com/play:9c1d258e8b - най-великия 3-секунден клип в историята на човечеството
http://vbox7.com/play:9c1d258e8b - най-великия 3-секунден клип в историята на човечеството
- Синя Гордост
- Контакти:
FCH написа:Неутрален написа: В същото време ядат и пият с Гоце в "град" Правец при един техен общ познат, а познайте кой.
Тоя общия познат да не помогна да се справят с Мишо Бирата?
В.Злат.
Децата в игрите за Левски мечтаят,за славния Левски-футболен тим.И старците шапките даже си свалят пред славния Левски-НЕПОБЕДИМ !!! http://www.youtube.com/watch?v=riZN38fAzTA Ъпсурт & Дичо -Допинг тест
тук има няколко елемента, които обясняват как българите само искали а доброто правителство всички го хвалили, бе вие побъркани ли сте, че то за да има тая стабилност някой похарчи над половината резерв, малоумна история
Аз съм с икономическо образование и искам да запитам по-горните "колеги", които явно се кефят на баш баканина и наглото му заптие - като сте толкова велики икономисти я ме светнете какви ще са преките ефекти върху България от това, че са ни вдигнали кредитния рейтинг ? Какво ще стане ? Ще ни опростят дългове ли, като на Гърция, или пък ще налеят свежи пари в икономиката ни, или сигурно ще направят българския лев единна европейска валута ? Не осъзнахте ли, че ние сме в ролята на ку.вата, която всеки иска да изнасили, а тя пляска с ръце, когато насилника го вдигне...България просто загуби идентичноста си като държава и икономика и се набутахме в такъв филм, от който не ми се мисли как ще излизаме. Я се замислете как ще живеят поколенията, родени след 1970 г. след 30 години, когато ще им се налага да се пенсионират, а нямат нито стаж, нито нищо, поради простата причина, че в момента болшинството работи без да мисли за бъдещето - ей тогава ще гледате пенсионна реформа - дано сте живи и здрави !!!
IOTUR4O написа:Аз съм с икономическо образование и искам да запитам по-горните "колеги", които явно се кефят на баш баканина и наглото му заптие - като сте толкова велики икономисти я ме светнете какви ще са преките ефекти върху България от това, че са ни вдигнали кредитния рейтинг ? Какво ще стане ?
Ще паднат лихвите по кредитите
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване
- стичо
- Контакти:
Всеки здраво мислещ човек ще разбере че Дянков е прав.Нормално е да има недоволни от мерките.В крайна сметка Българина не обича промените.А в същото време ги иска!!!???Според мен трябва малко търпение и разбиране към това правителство.На кой от плюещите не му е ясно че с години нещата с пенсии, БДЖ,БАН... са били поддържани изкуствено от нашите пари?И е крайно време някой да подреди тези бакии.За пенсии да отиват толкова пари колкото влизат от осигуровки.БДЖ да поддържа толкова линии и работна ръка колкото може да си позволи.В БАН да се оставят само наистина работещите(има и такива)и да се махне "талаша" от там.А не подобни структори да висят на гушата на държавния бюджет.По- големият процент от пенсионери в общи линии се пенсионират и си остават и на работа!!!???Ми в крайна сметка пенсионната възраст в България е от най- ниските в Европа.Кльопкат си заплатка и пенсийка и заемат едно място за млад работник.Да не говорим че с тази 1 година в повече работа се гарантират пенсиите за в бъдеще на именно тези които сега са пряко ощетени.А зърнопроизводителите?Получават повече от всякога и пак стачкуват!?И до къде я докараха?Едва ли не се наложи всъщност да благодарят че сега получават повече!?Ми той този протест е ясно от кой е организиран....
CTAHKO написа:IOTUR4O написа:Аз съм с икономическо образование и искам да запитам по-горните "колеги", които явно се кефят на баш баканина и наглото му заптие - като сте толкова велики икономисти я ме светнете какви ще са преките ефекти върху България от това, че са ни вдигнали кредитния рейтинг ? Какво ще стане ?
Ще паднат лихвите по кредитите
Нали не мислиш, че например Уникредит, която е италианска банка ще тръгне да предлага по-ниски лихви в сравнение с тези в другите страни от ЕС, а и какво като ги смъкнат - почти няма българско семейство, което да не живее минимум с един кредит, чиито лихви обаче няма как да бъдат смъкнати, а и не мисля, че зависимостта от банковата система е твърде благоприятна за която и да е икономика...
- Синият Болярин
- Контакти:
CTAHKO написа:Тук финансови експерти да искашНищо че повечето не могат и на две магарета сламата да разделят и са някакви пъпчасали пубери
ама това не пречи да дават мнения по въпроси от които си нямат никакво понятие
Въпросът е да се плюе,пък то винаги има за какво
![]()
П.П. Абе мишоци(за тези дето плюят),кой от вас има икономическо образование,че сте тръгнали да плюете и да изказвате "експертни"мнения![]()
![]()
Така е, абсолютно!
Хора, които не са в състояние да отворят Евростат и да разгледат европейските статистики за държавните финанси и как се представя България на фона на съседите си, пак влизат в ролята си на икономически и политически анализатори.
Ако ГЕРБ не бяха дошли на власт с Дянков или някой като него за министър, сега нямаше да пишете в интернет, а да сте на барикадите пред народното събрание, както през 1996/97. При изключително тежка международна обстановка от около 2 години насам стандартът се запазва на едно и също ниво или в някои сектори леко намалява. Обзалагам се, че смешниците, които плюят, не си спомнят за правителството на бсп при Виденов, когато заплатата беше станала 2 долара, а пенсията 1. При това международните обстановка беше много по-лека отколкото сега.
Знам, че за много от вас ще е прекалено сложно да разберат едно елементарно уравнение, не защото са тъпи, а защото са зомбирани от комунистическа пропаганда, но за някои все още има шанс, така че ще пробвам да обясня.
БВП(брутен вътрешен продукт) е съвкупното производство на българската икономика. Измерва се за цялата година, както и по тримесечия. БВП измерва цялата икономика - всички стоки и услуги произведени през периода.
БВП = C + I + G + x
C(private consumption) - частното потребление
I(gross investments) - инвестициите
G(government) - правителствените разходи
x(Exp - Imp) - нетен износ, тоест разликата на вноса и износа
Когато икономика на Западна Европа влезе в криза, перспективите пред икономиката на целия ЕС се влошават. Това се отразява и върху България, защото експортните ни отрасли изнасят по-малко заради намаленото потребление в еврозоната. Като изнасят по-малко, те са принудени да произвеждат по-малко и да съкращават хора, за да не фалират.Съкратени хора остават без работа и започват да потребяват по-малко и спират да плащат данъци. Това се отразява на приходите на държавата и при запазване на данъците без промяна правителството събира по-малко приходи и съответно има по-малко пари да разпределя. Тогава алтернативите са да се премине към рязко орязване на бюджетни разходи, запазване на нивото им чрез заеми или компромисен вариант. Българският подход беше балансиран, но по-близко до първия отколкото до втория. В най-кризисната за бюджета 2009 г. правителството изхарчи 3 млрд повече отколкото събра от приходи, за да подкрепи икономиката, миналата година около 2 млрд, а през 2011 около 1.5 млрд. Но това не може да продължава вечно, защото идва време заемите да се връщат. В допълнения към останалото, при криза икономическите дейности са по-рискови и съответно банките затягат кредитирането, което се изразява в по-скъпи кредити за бизнеса. Когато лихвите са по-високи, заемите стават по-трудни за изплащане и ползата от кредитите намалява. Следователно фирмите инвестират по-малко и I намалява. В следствие на всичко изброено намалява и вноса.
Когато C и I намаляват, а x(внос - износ) остане сравнително непроменено заради спада и в двете, БВП може да нарасне единствено благодарение на G - правителството. Само че G е намаляло заради спада в C, I и x, което ще рече, че правителството трябва да вземе заеми и да съкрати разходи, което и става в момента. При положение, че парите не растат по дървета, а се събрат от нас, данъкоплатците, заем днес означава държавата да ти изземе повече пари утре, за да го върне. В момента Дянков реже от най-неприоритетните отрасли като полиция, армия и земеделия, за да го преразпределя към образование, здравеопазване, инвестиции в инфраструктура и социални дейности, които са най-много увеличилите се разходи при управлението на ГЕРБ.