"Време разделно"-измислица или реалност

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
bigbonusprize
Контакти:

Re: "Време разделно"-измислица или реалност

Мнениеот bigbonusprize » 30 мар 2011 17:58

Локомотив1926 написа:Нищо чудно утре да излезе тема със заглавие "Имало ли е баташко клане ?" или "Под османско робство ли сме били или е било просто османско присъствие ?" . Спрете се малко , вземете прочетете малко исторически факти и сами ще си отговорите на тези въпроси .

:lol: :lol: :lol: Темата за баташкото клане беше излязла веднъж...
Левскар да си, братко, е дума голяма, Левскар да си, братко, е чест!

nakito

Мнениеот nakito » 30 мар 2011 18:15

Локомотив1926 написа:Нищо чудно утре да излезе тема със заглавие "Имало ли е баташко клане ?" или "Под османско робство ли сме били или е било просто османско присъствие ?" . Спрете се малко , вземете прочетете малко исторически факти и сами ще си отговорите на тези въпроси .

http://e-vestnik.bg/7608/prof-krastyo-m ... ivni-hora/
Това го казва професор историк, има такава тема вече.Затова я пуснах и тази.Чел съм и романа, и филма съм гледал.И аз мисля като повечето от вас, че ако има някаква художествена измислица във филма, то в книгата Антон Дончев си служи със спомените на очевидци.Само че страшното е, че в университетите вече се преподава версията на Кръстьо Манчев!

Потребителски аватар
child in time
Контакти:

Мнениеот child in time » 30 мар 2011 21:01

Истината гадна и брутална колкото и разни псевдо демократи и подлоги на Доган да се опитват да пренапишат историята! Също като ония псевдо професор според който нямало Баташко Клане!
Стига глупости!
Клани сме и избивани , църквите в земята, дрехите тъмни и черни и тн и тн!
Докато не се заличим от разни предатели и анти Българи няма да мирясаме! :evil: :evil: :evil:
БюрекOFF и Цветан перфектните НЕпознати! :-)

Потребителски аватар
obi4am_pirin
Контакти:

Мнениеот obi4am_pirin » 30 мар 2011 22:10

Този филм трябва да се пуска всяка седмица по националната!А също и Капитан Петко Войвода!Спас Турчевци управляват тази страна!Лъжци крадци мошенници!Навсякъде!
damyanov1963:

Ами според нашата черга си е успех.
Кои сме ние, даже не се и доближаваме до средноевропейските отбори, та да имаме претенции

Потребителски аватар
Синьо сърце
Контакти:

Мнениеот Синьо сърце » 30 мар 2011 22:44

Абсолютно подкрепям колегата pfc Litex-трябва да се прочете книгата!Относно глупостите,че помаците се правят на турци-всъщност точно това е проблемът на йорданските и саудитски емисари-помаците изповядват исляма,но се пишат БЪЛГАРИ!Като човек,много години съжителствал с тях,ви казвам-и сланина ядат,и салам печен ручат,и си се считат за българи!Това,че в Рибново и още едно-две места се опитват да се барат по-мюсюлмани от Мохамед,си е техен проблем...А за книгата-описаните зверства са факт,както и подвизите на хора като Манол и Момчил,но наистина е трябвало някой да оцелее,за да ги помни!Така Елинденя ражда двете села-едното е Момчилово,другото даже няма име-но без него Момчилово няма как да оцелее...Било е жестоко време-това е положението,надали Империята е спечелила бонуси от всичко това,но пък Кандия е паднала...
И когато се коментират персонажите в тази книга,обърнете внимание на Исмаил бей-вожда на юруците от 78 оджак(цитирам по памет-може и да бъркам),вижте неговата гледна точка!
Няма попътен вятър за този, който не знае къде отива!
[rimg]http://www.bghelp.co.uk/bgembassy_header/flag.gif[/rimg] БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

Потребителски аватар
Ki Cho
Контакти:

Мнениеот Ki Cho » 31 мар 2011 09:53

Да кажа и аз пет приказки.

1. Относно баташкото клане. Имало е. Само, че батакчани да изклани не от редовна османска /турска, ако щете/ армия, а от башибозуци от доспадско. Друг е въпросът, що за държава е тази, която не може да опази населението си, че и отгоре на това да използва част от него за убиването на друга част.

2. Относно помохамеданчването. Мисля, че бъркате два, три едновременни процеси. Депопулизацияята на земите на балканите, в следствие на няколко чумни вълни. Заселването /често насилствено/ на опразнените земи с хора от Анадола и същинското помохамеданчване на християни от Родопа /Родопи е гръцкото име на планината. Също е женски род, единствено число./Да имало е и не рядко е било насила. Ако се замислите ще разберете идеята на султаните. Така изграждат защитен "вал" покрай крайбрежието на Средиземно море. По това време единствената европейска сила, която има що годе ресурс да се противопостави на Османците е Венеция. Нея както знаем по суша, я няма никаква.

3. Относно "робството". Хайде нека да видим няколко факта:
а/Селяните в Османската империя са били задължени да работят ангария /безплатно - превод за по-младите/ на земите на султана /официално всички земи са негови/ 2 два дни в годината. За сравнение в Сърбия на Стефан Душан /сръбския Симеон/, са били принудени да го правят един ден, но седмично.
б/ Селяните са имали право при определени условия да станат граждани ;) . Не е бил лесен и евтин процес, но е можело. За сравнение в Германия, Австрия, Франция крепостничеството продължава почти до края на 18-ти век. В Русия ... Цар Освободител е наречен така, не защото освобождава България, а защото освобождава крепостните селяни.
б1/ Само любопитна вметка. Ако си сеньор, я граф, я херцог, я барон имаш право на първа нощ с булката, на всеки твой селянин. Забавно нали? Ама това, че граф Х може съвсем когато си иска да оножда жена ми, не ме прави роб нали?
в/ В империята съдиите са независими / :idea: относително де, все пак сме 13 до 18-ти век/ от "изпълнителната власт". В Европа по това време са едни и същи хора. Я църква, я благородниците. И колим, и бесим, и съдим, че и индулгенции продаваме след това.
г/ Робите от Каблешковия род, са били данъчни в Македония ???
д/ До началото на 19-ти век българите вдигат има няма пет възстания. Горе долу по едно на 80 години, при това, ако броим Чипровското за българско възстание.

4. Относно еничарите. Към края на седемнадесети век броят им нараства до над 50 000 /сто според други източници/. И въпросът е: Как армия от такъв размер се набира само с насилие? Сигурно е имало. Няма как да не е имало. То по това време насилието на човек над човека си е част от играта и в християнски, и в ислямския свят. Със сигурност е имало насилие, но си представете следната ситуация. Десет деца /нормално за времето/, две поредни години с лоша реколта...

5. За четенето на книжки. Исторически атлас на света. Издание на The Times.
стр. 169
... през 18. век мнозина посочват като най-добри примери за цивилизован живот Турция и Китай. ... В периода 1500 и 1815 г., при цялата си модернизация, Европа е все още едно аграрно общество от феодали и зависими селяни...

А нищо за накрая, което открих съвсем наскоро. Бащата на модерната ваксинацията, Едуард Дженер всъщност не открива ваксината срещу едрата шарка. Той просто подобрява и осъвременява, нещо което в Османската империя е рутинна практика. ... и това в добавка към банята /Чифте баня в Пловдив е от 14 или 15-ти век/

В заключение: Че е имало насилие срещу българите, сигурно, но нека не преувеличаваме. Нека разглеждаме живота по нашите земи по време на Османската империя в контекста на времето, а не на съвремените разбирания за добро и зло.

И нещо, което дописвам в последствие. Задача по математика:
Колко процента турска кръв има във вените си 34-ят султан, Абдул Хамид Втори, ако ни е известно/доказано, че от предходните 33 султани, майки туркини имат само Осман, синът му и Сюлейман Великолепни? Другите са основно гъркини, украинки, няколко сръбкини и т.н.
А папагалите са птиците с доказано най-силен клюн.

Потребителски аватар
pehopeho
Контакти:

Мнениеот pehopeho » 31 мар 2011 13:34

Има доста логика в думите ти. Но. НО! Не можеш да твърдиш, че доброволно ще си дам детето някъде и повече няма да го видя!!! Така можеш да говориш само ако нямаш деца! Ако е гладна годината, коля, беся, месо от тялото си ще режа, но за децата ще намеря! И като погледнеш малко по-глобално на нещата, може би сега не е много по-различно. Но. НО! Сега ми го слагат хора, които аз съм решил (избрал) да ми го слагат, а тогава са ми го слагали Турците (Османлиите), които аз не съм искал да ми го слагат. А дали е робство или присъствие е въпрос на семантика. За мен си е робство, дори и да не е било в смисъла на чернокожите роби от Африка, работещи на плантацията в Америка. Лично мнение.
Синьо сърце. От къде си, пич? Гледам, че ми цитираш село Рибново. Ходил ли си някога там? Аз съм ходил!!! :o Бъркаш, ако си мислиш, че се смятат за Българи! Нещо за "Рибновската република" да си чувал? Поразрови се в нета и прочети. това Българи с българско самосъзнание не могат да го направят! И да ми викат "гяур"!!! :o Знаеш ли какво значи тази дума? Иначе нямам нищо против хората с друго вероизповедание. Но искам да се спазват правилата от всички. И е нормално, ако правя компромиси, да са малко по-големи за Българите!
П.П. Колко процента е Българин Батемберг, Фердинант, или Борис "ТРИ"(както казва чичо Митко), или Симеон Сакскобурготски?
Не си сложих портрет на Лупи на стената, защото остави нещата на половина, но обещавам да си сложа на Митко Борисов, ако ги доведе до край!!!
http://vbox7.com/play:efeaf1c3

Потребителски аватар
Ki Cho
Контакти:

Мнениеот Ki Cho » 31 мар 2011 20:41

pehopeho написа:.... Не можеш да твърдиш, че доброволно ще си дам детето някъде и повече няма да го видя!!! Така можеш да говориш само ако нямаш деца! Ако е гладна годината, коля, беся, месо от тялото си ще режа, но за децата ще намеря! И като погледнеш малко по-глобално на нещата, може би сега не е много по-различно. Но. НО! Сега ми го слагат хора, които аз съм решил (избрал) да ми го слагат, а тогава са ми го слагали Турците (Османлиите), които аз не съм искал да ми го слагат. А дали е робство или присъствие е въпрос на семантика. За мен си е робство, дори и да не е било в смисъла на чернокожите роби ...........
П.П. Колко процента е Българин Батемберг, Фердинант, или Борис "ТРИ"(както казва чичо Митко), или Симеон Сакскобурготски?

Опазил ме бог да твърдя, че ще си дадеш децата доброволно. Да са ти живи и здрави и да те радват дълги години.
Колко са? Седем? Десет?
За това казах не опитвайте да разсъждавате за оново време по днешните критерии, нито дори по тези от края на 19-ти век.
Всъщност дори и сега в свръххуманния 21-ви век има майки изоставящи децата си.
Правиш и още една грешка. Защо си мислиш, че някой по онова време си е избирал управниците? Това да не е демокрация? Дали Шишман е правил допитване до народа, дали го искат за цар? Все пак има един факт, който макар и доста спекулативно, може да се използва за да се определи отношението на хората към властта. Срещу Владислав Варненчик се бият и османлии, и други турци, и :idea: българи. Колкото и да е странно това е известно още от тридесетте години на предния век, но е забравено по обясними причини. Защо ли? Ами защото религиозната търпимост на османлиите към православните християни, била по-силна от тази на братовчедите католици, тръгнали на кръстоносен поход и кръщаващи с меч в католицизъм всичко по пътя си, ама най-вече еретиците от изтока.
И последно ... винаги се забравя, но е МНОГО важно! Османските хигиенни порядки водят до прекъсване на поредиците от чумни вълни, а чумата, чиято смъртност по онова време е над 50% всер възрастните и 2 от 3 сред децата е по-страшно зло от всеки ятаган. ... Да не говорим, че навсякъде из Европа се е приемала като божие наказание.
...
Честно казано ме мързи да пиша повече, затова ще призова отново и млъквам след това. Не мислете за онова време с критериите на днешното. Имат малко общо. Опитайте се да сравнявате ябълки с ябълки.
А папагалите са птиците с доказано най-силен клюн.

Върни се в “Свободна зона”