Мнениеот сянка » 18 сеп 2010 21:01
Всички сте го ударили на морал.Само да ви кажа,че в нашата страна тази дума няма почти никакво значение.Казвам ''почти", защото за един мъничък процент хора моралът е всичко,просто начин на живот.
В България няма смисъл от хора,които да говорят постоянно как онова било грешно или онова неприемливо - трябват действия, строг контрол и закони.Както казват старите хора "Ред и дисциплина му е майката".И са прави.Защото българинът още от време оно е показал,че на него трудно може да се разчита, че на него думата "отговорност" му е чужда.Ако направиш така обаче, че да загуби нещо ценно, той няма да повтори същата грешка - поне не в този вид...Нека за ценно вземем нещо материално, да кажем парите.Знаете колко е бедна нашата страна, как хората бачкат за 300 лв на месец и какво ще му е на човек да му одрусат половината за глоба...Примери бол:ако например този търговец, който е продал цигарите на момичето, му дойдат "на гости" едни инспектори и го одерат 5000 лв дали следващият път ще продаде?Едва ли - че той за някакви си 2лв губи пет хиляди.Друг пример: ако на някой пиян водач му вземат книжката или само точки от талона той даже няма да се трогне.Ще си каже: ''Абе след два месеца пак ще имам книжка".И така докато убие някого.Обаче ако отнесе 3 000 глоба или го пратят за 6 месеца при изродите от Белене едва ли ще близне преди да кара.Ако наказваха родителите сериозно затова,че отрочетата им са навън след 22:00,нямаше да казваме,че родителския контрол вече за нищо не става, ама нейсе.
Тук ще дам един друг пример: преди 2 седмици минавам през двора на болницата и виждам една циганка, която бърка по кошовете.В следващия момента вади вафла "Боровец", маха станиола и го хвърля на земята, а с ръцете, които допреди 2 мин са пипали в боклука, хваща вафличката и я изяжда.След това ще се прибере в махалата и ще нахрани детето без да се измие.И какво стана то - хем мръсна страна,хем хепатит А.В този случай на кого да се оплача?Тук няма управител на магазин...И морал няма откъде да събереш...Ако я "нахранят" с 50 лв обаче, знае ли човек...
Я вижте китайците: та те са милиард и половина, но какъв ред има!Затова вече са най-силната икономика и затова там рядко стават престъпления! Примери много, но вече не ми се пише...
И да отговоря на въпросите:
1.Никога не съм взимал и не смятам да взема нещо, дори и на аванта, защото това оставя чувство на зависимост в мен от това,че трябва да връщам жеста...
2.Бих дал всичко,наистина всичко за здраве.Това, че няма нищо по-ценно от здравето не е клише...