На цената на едно Боро

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Пепо
Контакти:

Re: На цената на едно Боро

Мнениеот Пепо » 18 сеп 2010 20:02

Pro-European написа:
Пепо написа:
Cesc Fabregas написа:Аз не мога да си обясня, че ти си се изненадал, че са и продали :roll: Това става стотици пъти на седмица! :geek:

Това мисля, че обяснява всичко! Дотолкова сме свикнали с провала на системата и неспазването на каквито и да е правила, че чак се изненадваме, че някой се изненадва от нарушение на закона. Жалко е!

Пепо,
нали беше казано, че е много лесно тъмната страна да вземе връх -
за да стане това - нормалните хора, свестните трябва да не правят нищо, да си кротуват, дето се вика..
Е има хора, дето не си "кротуваме".
от мнението ти разбирам, че и на теб такова поведение /пасивно/ не ти е присърце ?

Категорично! Макар, че с годините започнах да си пазя енергията за нещата, които пряко зависят от мен. Но и сега се обаждам на "неподходящи" места. :) От няколко години работя в област, много силно засегната от кризата и виждам как в определени моменти големи хора са готови да се продадат на дребно... На цената на едно Боро.

Хубавото е, че продължава да има хора като теб, което ми дава вяра, че не всичко е загубено. Че в България има бъдеще. И колкото повече хора се приобщят към такива ценности, толкова по-хубаво ще е това бъдеще. А в тази тема определено има надежда! :)

nesidor
Контакти:

Мнениеот nesidor » 18 сеп 2010 20:03

[quote="fabregas_949"]Познавам много хора като момичето, което е дадено за пример. Алкохолът и цигарите вече са като Кока Кола и близалки за огромна част от моите връстници (горе-долу колкото нея съм). Случая с продажбата, според мен не е за оборота. Нима като нямаше криза, не се продаваха по този начин цигари? Поне от това което виждам, всеки се опитва да се държи над своето положение, а именно като възрастен, какъвто не е. Мога да дам пример със познат, който преди няколко дена се беше напил и се събудил вечерта в някакво училище незнаейки какво е правил. Вчера се срещаме и ми казва, че мисли че го боли черният дроб. Той е колкото мен на възраст. Вижда се, че организма му не издържа вече, разбирам на купон да пийнеш няколко чашки, но да става навик в нормален ден... А преди не беше такъв, купонджия да, но пияница - не. Очаквам скоро и да пропуши като комин. За въпросите -
1. Ако е на аванта или гратис, няма да се откаже човек. Пък и чувството за неприемливост отминава със времето. Аз лично бих се отказал, защото не искам да се превръщам в някой, който не съм.
2. Не бих земинил белите си дробове или билет за кино, където да отида с приятелите си. Нека твойте врасници прачетат и запомнят това което си написал

Потребителски аватар
Pro-European
Контакти:

Мнениеот Pro-European » 18 сеп 2010 20:12

Пепо написа:Категорично! Макар, че с годините започнах да си пазя енергията за нещата, които пряко зависят от мен. Но и сега се обаждам на "неподходящи" места. :) От няколко години работя в област, много силно засегната от кризата и виждам как в определени моменти големи хора са готови да се продадат на дребно... На цената на едно Боро.

точно тези думи са лайтмотивът на темата, проблемът и замисълът ми се съдържа в тях :!:
Авторът на темата: Ще спре ли..

veseo
Контакти:

Мнениеот veseo » 18 сеп 2010 20:13

Pro-European написа:
veseo написа:Ще ти задам и аз един въпрос - оригинален ли ти е Windows (ако изобщо ползваш) и ползваш ли само безплатни (не пиратски) програми, купуваш ли си всички игри (ако играеш) и гледаш ли филми само на кино и по тв (тоест, не сваляш филми от торенти). Нямам нужда от отговор, но сам си отговори и ако отговорът на поне 1 от тия въпроси е отрицателен, то някак нямаш право да задаваш втория въпрос (за "придобитото по кофти начин") ;)

може би имаме отрицателен отговор ;)

ще кажеш че се измъквам, но има разлика между това да печелиш от чужда зависимост и да си тарикат, който ощетява гигантска корпорация като Майкрософт.
но като цяло имаш основания.

Разлика има - но нали говорим за принципи - против нещата, които се взимат по нечестен начин си, но ако са в твоя полза - "не е чак същото" :oops:

Alex написа:а бе, ти някога занимавал ли си се с авторски права, с право въобще?????? щото аз съм и мога да ти кажа, че нещата въобще не са в бяло и черно, както ги представяш. даже веднъж си спомням, че на някаква дискусия шеф на огромна национална институция точно на въпрос за политиката ни по отношение на и-нет и т.н. каза: еми, те франция и швеция още не са решили тоя проблем, та ние ли да се занимаваме......

прочети кво съм писал за маскарите и ще разбереш що човекът някак си има право да пита за борото... като дискредитираш някой, вината ти не става по-малка (макар че в България минава тоя номер ;) )

Какво значение има дали биха го осъдили после човека, говорим за ПРИНЦИПИ (или поне авторът на темата затова я е започнал). Това, че има тонове дупки в законите за интернет пиратството, не го прави ЛЕГАЛНО. Че и продавачите на цигари могат или да кажат, че им е показана фалшива лична карта, или пък да си наемат достатъчно добър адвокат и да ги измъкне - това невинни ли ги прави? И с какво незаинтересоваността на хората, че се продават цигари на непълнолетни се различава с незаинтересоваността на хората за интернет пиратството? Дадох го пример, за да му покажа, че така разсъждава, защото той не е на мястото на продавачката/собственика. На хартия всички сме страхотни да даваме акъл, но когато опре до нас "не е толкова фатално" и вдигаме рамене. Разбира се, изключения има, но като цяло ни е такъв манталитета.

Право има, просто когато си виновен в аналогична ситуация, не е правилно да задава въпроси. Иначе той дори си има правото като пусне тая тема да иде да продава цигари на който реши ;)
Типичното гнусно и комплексарско синьо-червено мислене:
Morgause написа:Нека купува съдии и мачове, през оная работа ми е стига да сме шампиони!

Потребителски аватар
Pro-European
Контакти:

Мнениеот Pro-European » 18 сеп 2010 20:23

Veseo,
не мога да споря по въпроси, които не съм компетентен.
Знам, че има (поне) 2 области, в които авторските права са подложени на сериозна атака и то с легитимни основания:
едната е за лекарствата и т.нар. генерични продукти;
другата е за някои PC/интернет приложения

публичният интерес там надхвърля частния такъв на собствениците.
но авторските права не са предмет на тази тема!
Авторът на темата: Ще спре ли..

Потребителски аватар
TheClub
Контакти:

Мнениеот TheClub » 18 сеп 2010 20:29

cska_90 написа:Абе тука гъмжи от лицемери!!!Кокло от вас -ама честно не са палили цигара и не са пили алкохол до 18 години!!Ама сега големи моралисти!!! :?Всеки е минал по тоя път-няма какво да се лъжим и заблуждаваме!!! ;) ;) ;)Човек си има глава на раменете и сам си преценява какво и кога да употребява!!!Въпрос на личен избор!

Човек на 17 съм и повярвай ми, никога не съм пушил и няма да пробвам!

Потребителски аватар
TheClub
Контакти:

Мнениеот TheClub » 18 сеп 2010 20:32

nesidor написа:
TheClub написа:Аз пък реагирам в други моменти по-подобен начин. Мен лично много ме дразнят боклуците на улицата или на тротоара. Всеки път вдигам по нещо от земята и го занасям в кофата за боклук. Не мога да събера нещо, но всеки път вдигам по-нещо. Хиляди пъти съм си мислел, какво ще стане ако всеки прави същото като мен... Чиста България... Ако всеки правеше, каквото и ти си направил в този случай нямаше да се продават алкохол и цигари на непълнолетни...

+1

Радвам се, че има и други като мен :)

Пепо
Контакти:

Мнениеот Пепо » 18 сеп 2010 20:43

klshff написа:Да ви кажа, това за изявената гражданска позиция за вас може да се струва нещо важно и така нататък, но, за търговеца, това са пълни глупости. Окей, ако е за 2-4-5-10 лв., но ако е еднократно. Представяте ли си колко често си купува цигари човек? Да приемем, че на 2 дена по една кутия. Или както викаш 4-5 лв петнадесет пъти месечно. Това са 60-75 лв. от въпросното лице. От къде на къде няма да дам на това лице цигари, щом ако не ги дам тази сума отива при някой друг? А моралния продавач какво ще прави- ще седи цял месец с пръст в устата и гладен ли? А семейството му? Проблема не е в продавачите, а в това, че не се правят редовни проверки и да се дават глоби. Ако се съобщи за такава акция по телевизията и всички магазини изтръпнат тогава ще се реши проблема. Просто търговецът САМ не може!

Хаха, много точно написано. По белия свят, който много обичаме да даваме за пример, да не мислите, че търговците и изобщо хората са много съвестни? Не. Просто има лостове, чрез които органите помагат на всички да са съвестни. Ако на конкретния търговец му наложат веднъж, дваж глоби, ще стане за пример. И дори може по телевизията да го дават, като образцова бензиностанция. Разликата между съвестното гражданско общество и галошите е много малка, дребна - нарича се КОНТРОЛ! Мисля, че не след дълго и в нашата мила държавица ще се напълни със съвестни хора - търговци, политици... :)

Потребителски аватар
сянка
Контакти:

Мнениеот сянка » 18 сеп 2010 21:01

Всички сте го ударили на морал.Само да ви кажа,че в нашата страна тази дума няма почти никакво значение.Казвам ''почти", защото за един мъничък процент хора моралът е всичко,просто начин на живот.
В България няма смисъл от хора,които да говорят постоянно как онова било грешно или онова неприемливо - трябват действия, строг контрол и закони.Както казват старите хора "Ред и дисциплина му е майката".И са прави.Защото българинът още от време оно е показал,че на него трудно може да се разчита, че на него думата "отговорност" му е чужда.Ако направиш така обаче, че да загуби нещо ценно, той няма да повтори същата грешка - поне не в този вид...Нека за ценно вземем нещо материално, да кажем парите.Знаете колко е бедна нашата страна, как хората бачкат за 300 лв на месец и какво ще му е на човек да му одрусат половината за глоба...Примери бол:ако например този търговец, който е продал цигарите на момичето, му дойдат "на гости" едни инспектори и го одерат 5000 лв дали следващият път ще продаде?Едва ли - че той за някакви си 2лв губи пет хиляди.Друг пример: ако на някой пиян водач му вземат книжката или само точки от талона той даже няма да се трогне.Ще си каже: ''Абе след два месеца пак ще имам книжка".И така докато убие някого.Обаче ако отнесе 3 000 глоба или го пратят за 6 месеца при изродите от Белене едва ли ще близне преди да кара.Ако наказваха родителите сериозно затова,че отрочетата им са навън след 22:00,нямаше да казваме,че родителския контрол вече за нищо не става, ама нейсе.
Тук ще дам един друг пример: преди 2 седмици минавам през двора на болницата и виждам една циганка, която бърка по кошовете.В следващия момента вади вафла "Боровец", маха станиола и го хвърля на земята, а с ръцете, които допреди 2 мин са пипали в боклука, хваща вафличката и я изяжда.След това ще се прибере в махалата и ще нахрани детето без да се измие.И какво стана то - хем мръсна страна,хем хепатит А.В този случай на кого да се оплача?Тук няма управител на магазин...И морал няма откъде да събереш...Ако я "нахранят" с 50 лв обаче, знае ли човек...
Я вижте китайците: та те са милиард и половина, но какъв ред има!Затова вече са най-силната икономика и затова там рядко стават престъпления! Примери много, но вече не ми се пише...
И да отговоря на въпросите:
1.Никога не съм взимал и не смятам да взема нещо, дори и на аванта, защото това оставя чувство на зависимост в мен от това,че трябва да връщам жеста...
2.Бих дал всичко,наистина всичко за здраве.Това, че няма нищо по-ценно от здравето не е клише...

Потребителски аватар
cska_90
Контакти:

Мнениеот cska_90 » 18 сеп 2010 21:18

TheClub написа:
cska_90 написа:Абе тука гъмжи от лицемери!!!Кокло от вас -ама честно не са палили цигара и не са пили алкохол до 18 години!!Ама сега големи моралисти!!! :?Всеки е минал по тоя път-няма какво да се лъжим и заблуждаваме!!! ;) ;) ;)Човек си има глава на раменете и сам си преценява какво и кога да употребява!!!Въпрос на личен избор!

Човек на 17 съм и повярвай ми, никога не съм пушил и няма да пробвам!

E за пушенето и аз не съм пушил!! ;)
Изображение

Върни се в “Свободна зона”