Нивото на образование в България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Бижутера
Контакти:

Re: Нивото на образование в България

Мнениеот Бижутера » 04 юли 2010 21:33

[offtopic]ахахахаха бъкълавър...то и аз не съм особено грамотен, ама тва момиче просто изби глупомера... :geek: :lol:[/offtopic]
Hoffe, Hoffe! Wir sind Hoffe!
1899 Hoffenheim.
Wir kämpfen, siegen, geben niemals auf,
super Hoffe TSG!

Hoffe, Hoffe! Wir sind Hoffe!
In den Farben Blau und Weiß
1899 Superhoffenheim
Nur damit es jeder weiß!

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 04 юли 2010 21:37

Подкрепям темата. Наистина в образованието нещата са крайно негативни. То не само там е така. Ние сме продуктите на системата и никак не е чудно, че същата продуцира това, което представляваме. Изключително се радвам, че все повече започва да се цени образованието и грамотното изразяване, дори и в спортен форум. С това се развенчава митът, че тези които харесват спорта, не предполага да са интелигентни хора. Винаги съм смятал, че хората са си такива, каквито са, независимо от интересите им.

Независимо от темата, Blue_girl изглежда добро момиче, по никакъв начин не е злонамерена и е толкова редовна в "най-усмихнатата" тема, което е хубаво за форума. Сигурен съм, че не само тя ще извлече максимум полза от теми като тази, а и всички, на които са направили впечатление.
Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит!" М.Генин
[wrapimg=]http://www.pfcslavia.com/images/slaviasmall.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
Yanev
Контакти:

Мнениеот Yanev » 04 юли 2010 23:22

Нивото е слабо,но успеха на даден ученик зависи и от семейството .. Аз съм и бях отличен ученик и дължа много на родителите си,които ми наливаха акъл .. След време ще съм им благодарен .. За жалост има и такива,за които е по-важно да си тарикат ..
Това е чувството,което в нас гори ..
Изображение

Потребителски аватар
ozzy
Контакти:

Мнениеот ozzy » 05 юли 2010 02:55

Чудех се дали да пиша по темата, но все пак реших да се намеся. Отдавна завърших средното си образование, а преди седмица, най-накрая, завърших и второто си висше. Със сигурност няма да се подложа повече на мъчението, наречено висше образование в България /въпреки, че имах доброто желание, а и нужда от още една диплома ;) /. За съжаление нямам деца все още, но големият ми племенник е третокласник и ходих по принуда на една родителска среща, така че мога да споделя впечатленията си. Основното ни образование е под всякаква критика! Племенникът ми учи в едно от елитните училища във Варна, но ако не са занималнята и допълнителните уроци няма да може да си напише правилно името или да си сметне рестото в магазина. За да не се отвличам от темата, да се върна към родителската среща. Така наречената "класна" започна със стандартното - "Нашият клас е на-добър по всички предмети, но дисциплината ни куца". До тук добре, но като чух какъв е проблема с дисциплината първо ми стана смешно, после тъпо, а накрая побеснях. Проблема бил, че при някои учители децата си пишели и подхвърляли бележки, а госпожата по свят и общество никой не и обръщал внимание и съответно целия клас и бил черен. Да, ама се оказа, че всички трети класове са и черни на съответната госпожа. Седя си аз, побеснявам бавно, но сигурно и все пак чакам някоя майка, или баща да каже нещо /все пак съм уйчо и не върви да давам мнение за образованието на чуждите деца/, но не би. Не ми издържа полу празната глава и зададох един съвсем смислен въпрос - по кои предмети си подхвърлят бележки и защо, все пак е класна и трябва да знае. Отговора беше, че бележките не били нищо особено, а по-скоро си показвали един на друг, че могат да пишат правилно! В този момент изпаднах в тотален амок, но все пак си затраях. Прословутото човек и общество, обаче, продължи да се обсъжда и отново, срам не срам, реших да попитам - г-жо, щом целият випуск не ебава да ебава въпросната учителка, не сте ли се замислили, че проблема е всъщност в нея, че тя не е способна да им задържи вниманието и да спечели уважението им. Отговор не получих, но веднага "класната" превключи темата и ни в клин ни в ръкав, реши да обяснява на всички присъстващи как синът и завършил гимназия на 17 години и как с триста зора го разубедила да не учи ядрена физика. От цялата родителска среща, в крайна сметка, научих, че учителката по свят и общество не става за чеп за зеле, че и малките фарфалаци са го разбрали, а другото важно нещо което научих е, че синът на "класната" е вундеркинд и не учи ядрена физика защото майка му и баща му не искат.
Е това образование ли е? Мен баща ми и майка ми не са ми посягали, но класната ме би още на втория ден в първи клас и то напълно заслужено. Сега ако някоя учителка накаже, не да удари, някое дете ще и стъжнят живота. Образованието е загубило напълно смисъла си, а учителите авторитета си! Най-лошото е, че над 50% от учителите не стават за тази работа!
П.П. Жена ми учи в Шуменския университет, но твърдо отказва да запише педагогика и да стане учител. Тя сама усеща, че тази работа не е за нея и от нея дори среден учител няма да излезе, но за съжаление тя е една от малкото които си дават сметка за собствените възможности. Добър учител се става, само и единствено, ако примеш учителството като призвание, а не като професия!

На линия
THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 05 юли 2010 10:44

Хубава, актуална .... и належаща за обсъждане, анализ и разискване тема !
Всичко щеше да е наред ...... ако не беше:

[offtopic]Нападките, подигравките .... и откровеното заяждане към определен(ни) потребител(ли) ! ?
Към автора:
Що трябваше да конкретизираш хора от форума .... за да се пусне такава тема ?
Можеше и без това да минеш ..... ама, викаш:
"Що да не се направя на интересен, като се заям и аз с "Blue_girl" ?
Другите и те ..... като малките деца сте ! ... :lol:
"Да дръпна момичето за косата .... та "белким" ме забележи"" ... :lol:

По принцип е лицемерно .... в обществен форум да се правим на нещо - "По от другите" !
Казвам ( в случая пиша ) >правим< .... щото и аз съм с е правил !
Но поне го осъзнавам, че не е редно !
Аз съм никой .... и нямам право да категоризирам хора, като >неграмотни<
Всички сме така .... тук сме - НИКОЙ ! ?
Пак го пиша ..... темата е наболяла и злободневна !
В по голямата си част, се е получила чудесна дискусия !
Само да не беше .... конкретиката, относно определен потребител !
Щото .... и аз останах с впечатление, че темата е "УЖ" дискусия ..... ама, май - не съвсем ? ! ?[/offtopic]

Иначе, проблема с образованието в България е чутовен !
Имах превилегията да "закача" и двете системи ( последните 4 години на комунизма и "началната демокрация" ) .... та лично в моето основно училище и след 89-та, се запазиха "комунистическите" порядки !
Трябва да кажа, че са ме учили .... едни от най реномираните даскали в Сливен !
И в основното си .... и в средното си образование, имах щастието да работя ( предпочитам тази дума, щото наистина си беше приятно, да си имаш работа с такива учители ) ... с прекрасни като качества учители !
И не само .... те бяха преди всичко, и страхотни като хора !
За съжеление ..... подобна "порода" даскали, са на изчезване !
Като, че ли .... истинските учители, са от комунистическо време ? ! ?
Май и .... истинските родители също ?
Сега проблема е комплексен ..... първо, от възпитанието на децата ( учениците ) от родителите, до условията на отглеждане на тези ученици в домашната среда .... и стигаме вече, до училищата.
Все си мисля, че училищата са за обучение .... за придобиване на знания и умения .... а не за възпитание ?
А, за качествено обучение .... трябва дисциплина ( то за всичко където се търси качество, трябва дициплина ) ! ? ?
Така, че ..... причината не е само в ( май ) .... "некачествените" даскали ?
Аз бих посъветвал, ако мога да се изразя на компютърен език, да се - РЕСТАРТИРА цялата образователна система !
Трябва всичко да се съгради наново ..... щото в момента, почти всичко е прогнило, та чак изгнило !
Ама ......... за тази работа трябват пари ! ? !
Та на въпроса ...... бедна ( ограбена, окрадена ) държава ..... няма как да има качествено образование ! ! !

П.п.

Извинявам се за грешките ( щото тук в тоя форум .... от учител на горе - МАЙ ) ! ! ! ... :lol:
Съгласете се обаче, имам оправдание .... не е малко писане това ? ! ... :mrgreen:
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

[center][wrapimg=]http://www.rozetabg.com/wp-content/themes/corporate/iyi/logo.jpg[/wrapimg][/center]
[wrapimg=]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/353.png[/wrapimg][rimg]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/661.png[/rimg] [rimg]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/687.png[/rimg]

Трън
Контакти:

Мнениеот Трън » 05 юли 2010 12:07

За мен огромната вина е в родителите. Ясно е че системата на образование, такава каквато е , по никакъв начин не е достатъчна за да ограмоти и образова едно дете. Класовете са препълнени, как можеш в рамките на 40 мин да обърнеш индивидуално внимание на 40 деца? Това е по 1 минутка на дете. Учителите са само една брънка, и за да направят нещо с някое дете, те трябва да надхвърлят 100 кратно задълженията си в училище, да отделят от свободното си време, усилия, нерви със спорене с неграмотни родители и т.н.

Родителите трябва да обръщат внимание на децата си още от най-ранна възраст, да се занимават с тях, не да ги оставят в един ъгъл с играчки . Аз си спомням, че още преди да тръгна на училище съм знаел да броя и азбуката, благодарение на майка ми.

Потребителски аватар
cska_90
Контакти:

Мнениеот cska_90 » 05 юли 2010 17:30

MORSKI написа:Е как да има образованост, като в момента на 90% от децата в главата са им компютрите, секса, наркотиците и т.н...
Оставете този форум и аз правя непрестанно грешки в бързината не е там въпроса!
Не, че аз съм възрастен, но все пак съм сред последното поколение, което имаше прилично детство.... Играех до 11 вечерта навън, нашите не ги беше страх за мен, престъпност почти нямаше..... Компютри почти никой не използваше, интернета още по-малко.....
От 1 - до 7 клас ме научиха на основа, преподавателите им пукаше за нас( освен по руски :mrgreen: )..... Но и в учебниците нещата бяха написани на човешки език... В момента учебниците за малките са писани от завършени идиоти за мен!
Малките се учат, че да пушиш трева е гъзарско, да правиш секс от 12 годишен е геройство, да бягаш от час също....
Да киснеш в интернет 20 часа е привлиегия... И т.н , и т.н....

Е в секса пък какво лошо има пък ти бе???Намери какво да кажеш!! :lol: :lol: :lol: :lol:

Сега сериозно-темата е много хубава, за съжаление нещата наистина си отиват на зле!!!Проблема е най-лесно да се стовари върху нас "младото поколение",но не само това е причината!!!Просто система е сбъркана отвсъкъде!!Като се започне от качеството на учебниците(които са на потресаващо ниско равнище),мине се през материалната база,пълната незаинтересованост, а на моменти и некомпетентност на част от преподавателите и се стигне до корупцията във Вузовете)Това,че има и деца-идиотчета не го отричам-но такива винаги е имало-примери има и в този форум-30-40 годишни хора не могат 5 думи правилно да напишат!!!Лошото е, че на такива се дава възможност да взимат дори и висше и после се чудим защо няма професионализъм в нито една сфера!!
Изображение

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 05 юли 2010 21:44

cska_90 написа:Лошото е, че на такива се дава възможност да взимат дори и висше и после се чудим защо няма професионализъм в нито една сфера!!

Ужасяващо си ПРАВ! Не знам откъде имаш информация, но това са и моите наблюдения в реална среда!
Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит!" М.Генин
[wrapimg=]http://www.pfcslavia.com/images/slaviasmall.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
ros
Контакти:

Мнениеот ros » 05 юли 2010 23:29

slavia_forever написа:
cska_90 написа:Лошото е, че на такива се дава възможност да взимат дори и висше и после се чудим защо няма професионализъм в нито една сфера!!

Ужасяващо си ПРАВ! Не знам откъде имаш информация, но това са и моите наблюдения в реална среда!

Е как от къде... всеки, който има досег с университет се е срещал с това и е факт, че не може да се скрие. Факт е и че много, АМА МНОГО преподаватели не ги е еня какво ще се случи с млад човек, който е бутан с измислени тройки, да не говорим за подарени по-високи оценки. С философското "аз да го пусна, пък той да се оправя като завърши" са се дипломирали достатъчно много вишисти. Пък ако оставят и някоя друга пара...
Извинявам се на момичето, което стана повод за дебата - НИЩО ЛИЧНО, ГОСПОЖИЦЕ, държах да не споменавам никнейма ти и съжалявам, че сама го направи. Това е тема на много по-широк разговор и мнението на хората го доказаха.
Аз може да съм никой за ЦСКА, но ЦСКА е всичко за мен, аз може да съм един от хилядите фенове, НО ЦСКА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ОТБОР ЗА МЕН

Потребителски аватар
cska_90
Контакти:

Мнениеот cska_90 » 05 юли 2010 23:49

slavia_forever написа:

Слава богу, в нашия университет тези случай са по-малко!!!Но в по-малките е просто УЖАС!!!!Е как откъде-хора,които в училище бяха уникаааааааални тъпации(както акзва п-р Тазобедрев :lol:)сега спокойно си учат във Вузовете,нищо че 5 думи не могат да напишат правилно,че нивото им на интИлигентност е колкото на средностатистическа патица от софийския зоопарк!!!!Това е най-тъжното.Да не говорим,че половината унита в България незнам за какво съществуват,приемат малоумниците там,колкото да се каже,че вършат нещо!!!И как после да чакаме тези хора да са професионалисти !!
Изображение

Върни се в “Свободна зона”