Преди 89-та се е мислело,за благото на държавата,може наистина да са бъркали в "кацата с мед",но не е както сега,толкова безочливо,отвратително,а тогава си е било друга песен,престъпноста е била минимална,било е спокойно..........както казаха някои колеги,за децата е било супер и прочие!
А и забравяте нещо съществено важно,преди 89-та е имало култура,имало е истински актьори,правела се е музика,филми,поети,абе всичко което сега почти го няма!!!
Кога сме живели по-добре? Преди или след 1989 година
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
- Levski_1914 forever
- Контакти:
Re: Кога сме живели по-добре? Преди или след 1989 година
Левски завинаги в моето сърце!
- Pro-European
- Контакти:
pomiqrat написа:
... статистика за увеличаване живота в България по време на комунизма и не каза нищо.
явно хората са успели да оцелеят и да създават семейство и деца и по време на комунизма.
Което си е за чудене, но добре че е така.
Знаеш ли в социалните науки въздействието на някои явление се проявява с лаг.
Превръщането на Бг е окаян продукт на едно тоталитарно управление я прави неатрактивна за младите хора, които търсят възможности навън и населението намалява. Логично.
Авторът на темата: Ще спре ли..
Що не питате тия от Севетна Корея дали им е гот... Аман! Който иска да живее до преди 89 да си търси способ да сложи край на живота си. Казват, че имало рай.. може и да го намерите.
"За какво ми е публика, футбол трябва да се изграе при закрити врати! Футболът е изкуство!"
"Какво висше има в нашето първенство, че да се нарича Висша лига?!"
"Какво висше има в нашето първенство, че да се нарича Висша лига?!"
pomiqrat написа:Pro-European написа:tprodanov написа:ПП Искате ли да си направим, ей така от любопитство една сверка, привържениците на кой отбор какви политически възгледи имат, че ми се струва тук една тенденцийка
тази тенденция съм е забелязал отдавна. Може да звучи праволинейно, но емпирично е тествано.
"Левскар" върви заедно с "антикомунист" !
Батков и другия до не го какви са
Хайде, ако обичаш, Батков какво общо има с Левски? Освен, че е пратен по партийно поръчение 85та година, за да пази отбора от противопартийни настроения? Дай по-сериозно.
Това, което ми даде като статистика те питах дали е ирония, щото е нереално. ДА, докато хората са работили по 16-18 часа на ден, докато не са получавали никакви пари и всичко е било "доброволен труд" в името на държавата, логично, че държавата ще дръпне нагоре. Цената на това започва да се плаща твърде бързо, още 56та година натам започва срива на комунизма. АСМилан помоли за сравнение между едни и същи страни, разделени от различни строеве, защо не го коментираш? Западна и Източна Германия, Северна и Южна Корея?
- bigbonusprize
- Контакти:
Old_death написа:Темата е много хубава,но и изключително обемиста.От друга гледна точка и в нея е заложен много субективизъм.Самото заглавие на темата носи към една носталгия по тихото и безбрежно живуркане по времето на червената диктатура у нас.Тая носталгия е характерна за хора,които по характер или по навик са склонни към ленност.Аз имам едно по различно виждане по въпроса.При нас нито комунизма,нито реставрирания след 1989 година капитализъм имат нещо общо с оригинала.Това се обуславя от характеристиката ни като народ.Нашия комунизъм беше мракобеснически,какъвто е и сегашния ни капитализъм.Комунизма ни бе наложен насилствено с кръв,убийства и репресии.По принцип ние сме народ от индивидуалисти.Българина трудно работи в екип поради вродената в него злоба и завист.Червените с помощтта на лагери и репресии се опитаха да го направят колективист.Доста хора подсмърчат с умиление по тия времена,припомняйки си спокойствието по улиците,в бита и работата.Тогава бе почти невъзможно да напуснеш работа.Но никой не желае да разбере какво платихме ние като народ за тия "благинки".Основното престъпление на комунизма бе плановата икономика.Тя унищожи стремежа на можещите и знаещите да се развиват,защото се оказа,че напъните да растеш са Сизифоф труд.Нерентабилните производства се дотираха с печалбите от печелившите такива,за да се поддържа 100% трудова заетост.В колективите не се гледаше колко можеш или колко работиш,а имаше уравнивиловка и се плащаше на калпак.Това доведе до масова деградация на поколения от хора.Сигурността по улиците,ниската престъпност,спокойствието,спортните успехи и останалите "постижения" на комунизма бяха държавна политика за да се държи народа в подчинение.Не може и дума да става за сравнение между нашия комунизъм и комунизма в ГДР,Полша,Унгария и Чехия.През 1986 година ходих в Чехия и Германия за да купя дрешки на децата и ми се струваше,че съм в Западна Европа!
Същите думи мога да кажа и за съвремения капитализъм у нас.Ние сме страната без аналог в света,що се отнася до ограбването и от управляващите я през тоя период.Може да се кажат още много неща,но темата наистина е огромна и субективна.Просто каквито сме хора,такъв строй сме си строили и така сме си живяли.На тоя фон със съжаление мога само да кажа,че ние,българите,сме калпав народ,резултата на 500 годишна генетична селекция.За това и живота ни е калпав,независимо какъв строй строим
От всички мнения твоето ми се струва най-реално. Само не разбирам какво имаш предвид под
ние,българите,сме калпав народ,резултата на 500 годишна генетична селекция
Левскар да си, братко, е дума голяма, Левскар да си, братко, е чест!
[offtopic]Гледам за тенденции сред феновете ми говорите и реших да постна този списък
Известни левскари:
Александър Сталийски, министър на отбраната (1992)
Ангел Солаков, министър на вътрешните работи (1968-1971)
Бойко Борисов, кмет на София (2005-2009), министър-председател (2009-)
Георги Атанасов, министър-председател (1986-1990)
Димитър Луджев, министър на отбраната (1991-1992)
Евгений Бакърджиев, политик от СДС
Емил Кюлев, мафиот
Ивана, Попфолк певица
Иван Славков, председател на БОК (1982-2005)
Кали, попфолк певица
Милко Калайджиев, поп-фолк певец
Николай Свинаров, министър на отбраната (2001-2005)
Татяна Дончева, политик от БСП
Известни цесекари:
Георги Първанов
Стефан Данаилов
Цецка Цачева
Цветан Цветанов
ген. Любен Петров
Гриша Ганчев
Долорес Арсенова
Стоян Александров
Милен Велчев
Вежди Рашидов
Сашка Васева
ген. Михо Михов
Румен Петков
Много интересни тенденции
[/offtopic]

Известни левскари:
Александър Сталийски, министър на отбраната (1992)
Ангел Солаков, министър на вътрешните работи (1968-1971)
Бойко Борисов, кмет на София (2005-2009), министър-председател (2009-)
Георги Атанасов, министър-председател (1986-1990)
Димитър Луджев, министър на отбраната (1991-1992)
Евгений Бакърджиев, политик от СДС
Емил Кюлев, мафиот
Ивана, Попфолк певица
Иван Славков, председател на БОК (1982-2005)
Кали, попфолк певица
Милко Калайджиев, поп-фолк певец
Николай Свинаров, министър на отбраната (2001-2005)
Татяна Дончева, политик от БСП
Известни цесекари:
Георги Първанов
Стефан Данаилов
Цецка Цачева
Цветан Цветанов
ген. Любен Петров
Гриша Ганчев
Долорес Арсенова
Стоян Александров
Милен Велчев
Вежди Рашидов
Сашка Васева
ген. Михо Михов
Румен Петков
Много интересни тенденции

На такива години съм,че съм живял почти поравно и при Бай Тошо/некоректно е да се оприличават онези години с наивната утопия наречена комунизъм/ и сега.Изчетох всички мнения и понеже сегашното се вижда от всички и не е интересно да го коментирам,мога да синтезирам впечатленията ми от миналото.
1.Здравеопазване-болнични стаи с по минимум 6 легла,без телевизори,с обща за етажа баня и тоалетна,хлебарки около леглата и плъхове в WC,което е най-малкия проблем.Плащане на ръка-от зъболекаря до хирурга/тогава можеше и в натура-прасе,кайсиева ракия,няколкокилограмов шаран и т.н.,докато сега искат непремено парички/.Иначе вярно-нямаше клинични пътеки и здравна каса
.Лекарствата по аптеките бяха относително евтини-говоря за Депосулфамит,аналгин и аспирин,иначе Байер и други подобни можеха да си позволят само определени животни
/справка "Фермата" на Оруел
.
2.Грижа за многодетните семейства.Израстнал съм в семейство с три деца,грижата на Бай Тошовата клика се състоеше в изплащане на по 15/петнадесет/ лева детски на дете.Имахме какво да ядем благодарение на непосилния труд на родителите ми,които си почиваха само когато спяха,обикновено от 22 до 4.Винаги съм завиждал не дотам благородно на съучениците ми,които бяха сами-гледаха ги като великденски яйца...
3.Спорт.Сестра ми бе национален състезател и помня заключените и в "специалното" чекмедже лекарства.Сами може да си направите изводите за препаратите,които гълтаха елитните състезатели,за да могат да печелят медали заради Бай Тошо.
4.Евтино парно,ток и вода.Това е така-наистина гражданите плащаха символична цена за тези услуги.А кой плащаше реално....Ами великият могъщ брат СССР.Въглища за ток и парно-стотинки за тон-колкото да не е без хич.Препродажба на оръжие от Москва за Третия свят и поддържане на една куха икономика за сметка на идеологическа и финансова подкрепа от Съветите.
5.Липса на престъпност и спокойствие.Престъпност определено съществуваше.Просто не се афишираше/не биваше да се тормози стадото...пардон населението/.Вярно,че не беше като допреди година-две,но определено полицейския/милиционерския/апарат бе нещо за което Бате Бойко може само да си мечтае.Ако постигне и половината от мощта на тогавашния репресивен апарат,сегашните наследници на тогавашната тоталитарна машина-Станишев,Петков и Овчаров биха пропищяли до небесата!Лично бях свидетел на едно направо отвличане в студентските ми години,когато на едно събрание за 24 май в присъствието на тогавашния министър на вътрешните работи Димитър Стоянов,един колега си позволи гласно да изкаже несъгласие по някакъв комсомолски постулат и бе изведен тихо и силово от залата...бог да го прости след години прочетох помен за него!
6.Финанси.Заплатата се даваше редовно и винаги.За който слуша разбира се-ако не си твърде съгласен с партийните/не с преките началници/ или изхвърчаш от фабриката и отиваш някъде по мините и кариерите/което бе добрия вариант/ или заминаваш за места,от където рядко се връщаш...Какво си купувахме с парите от заплатата?Жилище?Не,забравете.Освен семейните къщи по селата и крайните квартали,апартаментите по градовете бяха в 90 процента ведомствени-получаваш ги за добра служба на партията,или като работиш примерно 3 години в т.н. комсомолски набор по строителството на същите тези жилища.Телевизори и друга черна техника?Разбира се-руски цветни телевизори на цена от около 900 лева/минимална работна заплата от 120/ и пак с ред и връзки!Западна техника -в Кореком срещу долари и марки/справка 5 стари лева за 1 щатски долар,дънки-около 20 долара и като бонус бонбонки Тик-Так
.Опашки....за всичко.Дори и за хляб-типов-носеше се около 9 сутринта ,добруджата и старата загора следобед...опашки от минимум 20 метра.Прясно месо-ако нямаш роднини по селата бе доста трудно...отново опашки и за цена около 6 стари лева.Сиренето бе евтино-около 2-3 лева,но малко хора го купуваха-от една страна магазинера винаги го кръщаваше със сол и вода,от друга бабиното от село бе доста по-хубаво.Детските лагери-всяко лято бях на такива-обиколих доста от тях,като задължително поне единият бе военизиран-около Русе в село Каран Върбовка.Служил съм 25 месеца,но нищо не можеше да се сравни с тежкия режим по тези лагери.А за другите -в тях задължително два дни се полагаха за безвъзмезден труд в селското стопанство.Няма да споменавам цитрусовите плодове по Нова година и опашките за тях,както и за вносните шоколади-това е отдавна във фолклора!
6.Последно....бяхме много млади тогава и не искахме да живеем като родителите си/децата ни сега също не искат да живеят като нас
/Бяхме луди и не ни пукаше от партийния секретар,защото не бяхме обвързани с дом и семейство,с разходи и ипотеки,слушахме Дойче Веле и ББС,Щурците и Модърн Токинг
И добре,че бе Горбачов....
1.Здравеопазване-болнични стаи с по минимум 6 легла,без телевизори,с обща за етажа баня и тоалетна,хлебарки около леглата и плъхове в WC,което е най-малкия проблем.Плащане на ръка-от зъболекаря до хирурга/тогава можеше и в натура-прасе,кайсиева ракия,няколкокилограмов шаран и т.н.,докато сега искат непремено парички/.Иначе вярно-нямаше клинични пътеки и здравна каса

2.Грижа за многодетните семейства.Израстнал съм в семейство с три деца,грижата на Бай Тошовата клика се състоеше в изплащане на по 15/петнадесет/ лева детски на дете.Имахме какво да ядем благодарение на непосилния труд на родителите ми,които си почиваха само когато спяха,обикновено от 22 до 4.Винаги съм завиждал не дотам благородно на съучениците ми,които бяха сами-гледаха ги като великденски яйца...
3.Спорт.Сестра ми бе национален състезател и помня заключените и в "специалното" чекмедже лекарства.Сами може да си направите изводите за препаратите,които гълтаха елитните състезатели,за да могат да печелят медали заради Бай Тошо.
4.Евтино парно,ток и вода.Това е така-наистина гражданите плащаха символична цена за тези услуги.А кой плащаше реално....Ами великият могъщ брат СССР.Въглища за ток и парно-стотинки за тон-колкото да не е без хич.Препродажба на оръжие от Москва за Третия свят и поддържане на една куха икономика за сметка на идеологическа и финансова подкрепа от Съветите.
5.Липса на престъпност и спокойствие.Престъпност определено съществуваше.Просто не се афишираше/не биваше да се тормози стадото...пардон населението/.Вярно,че не беше като допреди година-две,но определено полицейския/милиционерския/апарат бе нещо за което Бате Бойко може само да си мечтае.Ако постигне и половината от мощта на тогавашния репресивен апарат,сегашните наследници на тогавашната тоталитарна машина-Станишев,Петков и Овчаров биха пропищяли до небесата!Лично бях свидетел на едно направо отвличане в студентските ми години,когато на едно събрание за 24 май в присъствието на тогавашния министър на вътрешните работи Димитър Стоянов,един колега си позволи гласно да изкаже несъгласие по някакъв комсомолски постулат и бе изведен тихо и силово от залата...бог да го прости след години прочетох помен за него!
6.Финанси.Заплатата се даваше редовно и винаги.За който слуша разбира се-ако не си твърде съгласен с партийните/не с преките началници/ или изхвърчаш от фабриката и отиваш някъде по мините и кариерите/което бе добрия вариант/ или заминаваш за места,от където рядко се връщаш...Какво си купувахме с парите от заплатата?Жилище?Не,забравете.Освен семейните къщи по селата и крайните квартали,апартаментите по градовете бяха в 90 процента ведомствени-получаваш ги за добра служба на партията,или като работиш примерно 3 години в т.н. комсомолски набор по строителството на същите тези жилища.Телевизори и друга черна техника?Разбира се-руски цветни телевизори на цена от около 900 лева/минимална работна заплата от 120/ и пак с ред и връзки!Западна техника -в Кореком срещу долари и марки/справка 5 стари лева за 1 щатски долар,дънки-около 20 долара и като бонус бонбонки Тик-Так

6.Последно....бяхме много млади тогава и не искахме да живеем като родителите си/децата ни сега също не искат да живеят като нас

Old_death написа:ние,българите,сме калпав народ,резултата на 500 годишна генетична селекция
Ето това е самата истина

-
- Контакти:
Тук явно е пълно с мързеливци. Толкова глупости се написаха. Пак Ви казвам това са несравними неща. Радвайте се,че го няма комунизма, там където всички получаваха поравно независимо дали си умен или прост и се чакаше по 25 години за жилище и кола. В момента който е кадърен си намира добрпе платена работа, който е некадърник умира от глад - това е истината. Всички комунисти са гадове и плевели.

Стига с тоя комунизъм...Вижте статистиката и ще разберете, че преди 1989 се е живяло много по-добре. Не ми сравнявайте ГДР с ФРГ и Марс с Луната - нас ни интересува БЪЛГАРИЯ, нали така ?