Пастра

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Rage
Контакти:

Пастра

Мнениеот Rage » 17 сеп 2014 02:34

Някой знае ли как се играе пастра? Играл съм я тази игра като малък, но не помня правилата. Проверих в нета и нищо не мога да намеря. Благодаря предварително на тези които си направят труда да отговорят.

James Beattie

Re: Пастра

Мнениеот James Beattie » 17 сеп 2014 09:37

http://en.wikipedia.org/wiki/Bastra

Ето тук може да видиш правилата на английски. На БГ не ги намерих.

http://www.vgames.bg/igra/igri-s-karti/11417/basra
Тука дори може да я разцъкаш.

Потребителски аватар
stefani

Мнениеот stefani » 17 сеп 2014 13:35

И аз съм я играл като малък, но сега за мен е пълно губене на време :)
Изчезнали са динозаврите и неандерталците, сега идва ред на комунистите, фашистите и расистите !

Потребителски аватар
dreben23
Контакти:

Мнениеот dreben23 » 17 сеп 2014 13:52

Ти не трябваше ли да говориш поне в ж.р? :mrgreen: :)

Ами раздават се по 4 карти на всеки и четири в средата, играе се до 4 човека най-много. И се гледа най-горната карта, ако е тройка, с тройка взимаш. Ако съперника хвърли друго число, гледаш следващото дали имаш. Обаче като се вадят четирите карти за купен, там ако излязат тези дето са с бройките- валета. Първото се пъха най-долу в тестето, демек раздаващия накрая има едно валенце бонус. Другите се пъхат някъде в тестето. С вале се взима целия купен, щото тука целта е да вземеш колкото се може повече бройки, а от брой карти се взимат три. И почваш да мяташ върху купчината- ако има примерно 2-ка, трябва да хвърлиш двойка, за да вземеш или в краен случай вале. Ако е деветка с деветка взимаш, числото се гледа не боята.
Тоя обаче дето вземе купена може да направи пастра, ако противника хвърли карта дето я има. Демек две карти като са еднакви и на голо без купчина е пастра- всяка пастра е 10 точки, а пастра с вале - 20.

Бройките са така: вале и асо по една, двойка спатия -2, десетка каро- три и три от карти, та общо 16 т общо има във всяка игра, а пастрите са бонус.

Ние с брата и сестрата навремето играехме турнирчета по футбол като брояхме пастрите за голове, друго нищо.
И си попълваш резултатите и тва е. :)

Най-яката игра на карти обаче е Макао! :) Суперска е, щото може и цял ден да продължи, ако се обръща непрекъснато купчината, а картите в ръцете се трупат непрекъснато и не може да се държат понякога. :lol:

http://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D ... 1%82%D0%B8)

Ъъ, не е правилно обяснено макаото, ние на поп купа теглехме шест мисля, забравил съм колко точно се теглеха, а те пишат 14 :lol:
Няма и никви жокери в тая игра, просто с валетата се сменя боята, с десетка посоката, а с асо се прескача противника, а с двойки и тройки се набутва яко. :mrgreen: Победител е този, който свърши първи! [offtopic]Почти като в любовта. :)[/offtopic]
***САМО ЦСКА!***

***ШЕФЧЕТО НА ФУТБОЛА КАЗВА ИСТИНАТА! *** :)

Върни се в “Игри и забавления”