Оправдателното решение за Силвия Дънекова бе обжалвано

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
защо
Мнения: 4381
Регистриран на: 05 мар 2009 13:47
Контакти:

Оправдателното решение за Силвия Дънекова бе обжалвано

Мнениеот защо » 10 май 2017 14:01

Изображение
Решението на Дисциплинарната комисия към БОК за оневиняване на националната рекордьорка в бягането на 3000 м с препятствия Силвия Дънекова по допинг случая от олимпийските игри в Рио`16 е обжалвано в рамките на 14-дневния законов срок, който изтече вчера, в края на работния ден. При това от две организации - българската федерация по лека атлетика (БФЛА) и Националния антидопингов център (НАЦ). Това потвърдиха два независими източника пред в. "Сега".

Случаят с 34-годишната Дънекова нашумя дни преди олимпийските игри, когато бе обявено, че е дала положителна допинг проба за CERA (от вида на т. нар. "кръвен допинг"). Акредитацията на лекоатлетката бе отнета и тя бе изключена от олимпийското село и върната в България. На 20 април 2017 г. обаче Дисциплинарната комисия към БОК (с председател Николай Маринов) постанови, че "не са налице доказани по безспорен начин нарушения на антидопинговите правила", както и "липса на вина или небрежност" от страна на Дънекова. След това развитие, атлетката и адвокатът й Георги Стефанов обявиха, че не виждат смисъл решението да бъде обжалвано, защото това ще е в ущърб на цялата ни лека атлетика. "Този период от 14 дни е много важен, но не вярвам, че някой ще оспорва невинността ми", каза Дънекова.

Обжалването обаче е факт и е направено надлежно от БФЛА и НАЦ пред Българския спортен арбитраж, който ще конституира двете жалби в едно дело. Оттук нататък има два варианта. При първия, арбитражът (с председател Маргарита Златарева) отхвърля решението на ДК към БОК и сам налага размер на санкцията за допингпровинение на Дънекова. По правилник тя трябва да е 4 години. Втората възможност е арбитражът да потвърди решението на ДК. Тогава решението за оневиняване на лекоатлетката ще бъде препратено на международната федерация (IAAF), която има право на свой ред да го обжалва пред Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана.

Впрочем именно тричленен трибунал на CAS намери Дънекова за виновна по допинг случая, след като се събра на 12 август 2016 г. в Рио де Жанейро (дело CAS OG AD 16/04). В решението пише, че и А, и Б пробата на атлетката са положителни. Вътре са приложени и обясненията на Дънекова, писани на ръка и преведени от български на английски, в които тя не оспорва положителната проба, а разказва, че месец преди олимпиадата е била в болница заради абцес на сливиците, включващ анемия. Лекарят й предписал лечение с глюкоза, желязо витамин С и ребоксин, което, според Дънекова, е единственото възможно обяснение за наличието на забранени вещества в организма й. Спортният арбитражен съд (CAS) решаваше на място всички допинг случаи по време на игрите в Рио, тъй като МОК му делегира тези права с цел избягване на грешки, които да водят до обжалвания отново в CAS.


Имам чувството, че тия хорица са се почувствали разочаровани, че не са част от допингирания елитен спорт и обжалват с надеждата да ги върнат там.
Когато Пенев говори, боговете си водят записки. Когато Пенев пърди, боговете си записват нотите.

годе
Мнения: 522
Регистриран на: 19 апр 2014 12:35

Re: Оправдателното решение за Силвия Дънекова бе обжалвано

Мнениеот годе » 10 май 2017 17:26

Що не и ядете п*тката на Дънекова?

go66ko
Мнения: 5
Регистриран на: 11 яну 2016 17:20
Контакти:

Re: Оправдателното решение за Силвия Дънекова бе обжалвано

Мнениеот go66ko » 10 май 2017 19:37

Типично за нашите спортни ръководители.Стоят със свалени гащи вместо да защитят своите състезатели.


Върни се в “Други спортове”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост