Снукър

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Middlesbrough
Мнения: 32321
Регистриран на: 11 мар 2009 03:20
Контакти:

Снукър

Мнениеот Middlesbrough » 15 ное 2016 20:07
Сну̀кърът е игра, разновидност на билярда, популярна във Великобритания и някои части на Азия.
Играе се на маса с размери 12 на 6 фута (приблизително 366 см на 183 см). Масата има шест джоба - по 1 във всеки ъгъл и още 2 по средата на дългите страни.
Играе се с помощта на щека, бяла топка-бияч (т.нар. "кю-бол"), 15 червени и 6 цветни топки (жълта, зелена, кафява, синя, розова и черна). Всяка топка носи различен брой точки: червените носят по 1 точка, а цветните — от 2 до 7 (жълта - 2, зелена - 3, кафява - 4, синя - 5, розова - 6 и черна - 7).
Топките се вкарват в джобовете с помощта на топката бияч в последователност червена - цветна. Всяка цветна има свое място на масата и след като бъде вкарана, се връща на първоначалната си позиция. Червените не се връщат, след като бъдат вкарани. Когато вече няма червени топки на масата, цветните трябва да се вкарат във възходящ ред на точките, които носят (от жълта до черна).
Целта на двамата играчи е да направят по-голям сбор точки от този на противника си. Максималният брой точки, който може да се достигне само от вкараните точки (без фалове) във фрейм, е 147 и се получава при комбинирането на всички червени с черната топка.Историята на билярдните игри започва още през 15 век, но снукърът като игра се появява доста след това. Предполага се, че снукърът произлиза от вариация на английския билярд, който също се играе на по-голяма маса в сравнение с другите билярдни игри.
Смята се, че за пръв път билярдна игра с топки, близки по брой и начин на подреждане със съвременния снукър, се е появила в Индия, където постепенно е станала много популярна сред британските офицери.
Причина за добавянето на повече топки е прекалено простите разигравания и комбинации при старите версии на английския билярд. Английският билярд се играе на 12-футова маса, на която има само 3 топки - 2 топки-биячи и 1 топка-мишена. Играчите получават 1 точка, когато със своята топка бияч вкарат топката мишена или докоснат със своята топка бияч при един удар топката мишена и топката бияч на противника.
С добавянето на повече топки играта става значително по-сложна. На практика за получаването на играта британците комбинират английския билярд с билярдната игра пирамида. По-късно играта е пренесена във Великобритания.
В началото играта не става популярна, защото подобно на английския билярд масата и приспособленията за игра са прекалено скъпи. Известно време играта остава известна само на аристократите във Великобритания, които са способни да си я позволят. Основен проблем по онова време са билярдните топки, които се произвеждат от слонова кост (в наши дни се използват различни изкуствени материали), защото за направата на един единствен комплект от топки, са необходими бивни от близо 10 слона.
Играта претърпява много промени за да достигне през 19 век до вид, който е много близък до днешния. За пръв път терминът снукър е използван от британския офицер Невил Чембърлейн през 1875 г. в Индия. Името на играта идва от snookered (в превод затруднен).
Основен принос за популяризирането на снукъра в началото и средата на 20 век имат братята Дейвис - Фред и Джо. Джо Дейвис е инициатор за провеждането на първото Световно първенство през 1927 г., което е и първото истинско състезание по снукър. Джо Дейвис печели това първенство, както и 14-те следващи, а Фред Дейвис печели 8 първенства в средата на века. По онова време няма много добри играчи, защото играта все още не е толкова известна, а и многзина от големите играчи на билярд се дистанцират от новата игра и се придържат към традиционните разновидности на билярда. Това е и причината никой след това да не успее да достигне постижението на Джо от 15 световни титли.
Интересно е, че по това време джобовете на масите имат съществена разлика от тези, които се използват в наши дни. Тогавашните джобовете, както и днешните са значитеблно по-малки от тези на останалите билярдни игри. Разликата е, че тогавашните джобове не са със заоблени ръбове, така че топките влизат само при директно попадение и пропускането е доста по-лесно. Това е основната причина през 1922 г. най-големият брейк да бъде едва 33 точки. Няколко години по-късно масите вече са със заоблени ръбове на джобовете, което помага на Джо Дейвис да постигне и максимален брейк от 147 точки през 1957 г.
След това настъпва по-слаб период за снукъра, който е прекратен с въвеждането през 1960-те години на състезанието Пот Блек. За разлика от Световното първенство, чиито мачове по това време продължават понякога по повече от 50 фрейма, мачовете в Пот Блек се играят в 1 или 2-3 фрейма. Така на публиката се предлага значително по-бърза и динамична игра, което помага за популяризирането на снукъра. Пот Блек е първият турнир от този тип, но през следващите години се появяват за кратко и други демонстрационни състезания. По това време започват да се предлагат и платени маси за снукър в някои заведения във Великобритания, но клиентите за тази игра не са много.
Успехът на снукъра започва през 1970-те год., когато играчи като Рей Риърдън, Джон Спенсър и други превръщат играта в едно от големите зрелища. Рей Риърдън става световен шампион 6 пъти. Снукъра получава голям тласък при появата на цветната телевизия, която прави възможно телевизионното предаване на мачовете. За кратко време играта и големите по това време играчи стават известни на изключително голяма аудитория. По това време безспорно най-големия играч е Стив Дейвис, който става едно от най-добре известните имена във Великобритания. Той печели 6 световни титли, а през 1985 г. губи на финала с резултат 18 на 17 фрейма от Денис Тейлър, където играта е решена от последната черна топка на масата. Този мач се превръща в нарицателно за самата игра през следващите години.
През 1990-те год. снукърът вече си е извоювал голяма известност и то не само във Великобритания но и в Европа, както и в някои части на Азия. През 1990-те год. се появяват няколко играчи, които напълно доминират през това десетилетие. На първо място това е Стивън Хендри, който печели 7 световни титли. Друг голям играч по това време е Джими Уайт, който играе 6 финала на световното първенство, но така и не печели световната титла. Сред останалите големи играчи са Джон Хигинс, Марк Уилямс, Рони О'Съливан и др.

Маса
Снукър се играе на правоъгълна маса с размери 6 на 12 фута (около 1,83 на 3,66 метра) и 6 отвора (джобове) на масата - 4 в ъглите и 2, разположени в средата на дългите страни на масата. В единия край на масата, наричан боук край (от английски baulk - препятствие), е разположена боук линията, която отстои на 29 инча от късия борд на боук края на масата. Боук линията е очертана върху масите за снукър, както и полуокръжност с радиус 11,5 инча, обърнат към боук края. Другият къс борд е наричан горен борд.

Маса за снукър с началните позиции на топките
Заради големите размери на стандартната маса за снукър, в някои ситуации, когато пространството за разполагане на масата е по-ограничено, се използват по-малки маси. Съществуват маси за снукър с дължина от 6 фута (половината от стандартната) и съразмерни показатели. При някои от тези маси се намалява и размерът на топките, но при други просто се намалява броя им на масата (само на червените топки).

Топки
Топките в снукъра, както и в другите билярдни игри, най-често се правят от фенолова смола, но са по-малки от стандартните топки в игри като Осма топка. Стандартната топка за снукър е с диаметър 52,4 мм, въпреки че често има известни отклонения от този размер. За домашните маси с размери намалени на половина се произвеждат и по-малки топки. В играта на снукър участват 15 червени топки, 6 цветни (жълта, зелена, кафява, синя, розова и черна), и една бяла топка-бияч. Въпреки, че в официалните правила на играта никоя от топките не е номерирана, цветните топки понякога се обявяват.
В началото на всеки фрейм (игра) топките се подреждат по точно определен начин. За цветните топки има точно определени позиции на масата, на които те се връщат след вкарването им в джобовете. За разлика от тях за червените има само начална позиция и те остават в джобовете след вкарването си. Жълтата, кафявата и зелената топки се подреждат върху боук линията като кафявата се поставя в средата на боук линията, а жълтата и зелената се поставят на пресечените точки на боук линията с полуокръжността, така че гледано от боук края жълтата да е от дясната страна. Позицията на синята топка е точно в средата на масата, на средата на разстоянието между двата средни джоба. Розовата топка се поставя по средата между синята топка и горния борд на масата, а червените се поставят във формата на триъгълник, така че да са максимално близо до розовата без да я докосват. Черната топка се поставя на 12,75 инча от горния борд.

Най-голям брейк (снукър)
В снукъра брейкът представлява общия брой точки, които даден играч успява да отбележи при едно свое излизане на масата. Постигането на големи точкови брейкове често се използва като важен критерий за определяне нивото на играчите. Постигането на сенчъри брейкове (брейкове от повече от 100 точки) се смята за основна мярка за цялостното ниво на играчите.
Най-големият брейк в снукъра, в който не се включват възможни фалове, а само отбелязаните от играча точки при вкарване на топките в последователност червена-цветна, е 147 (15 червени, 15 черни и след това 6-те цвята на масата). В снукъра 147 точки се смята за максимален брейк. Рекордът за най-много брейкове от 147 точки на официални състезания по снукър е притежание на Рони О'Съливан, които е направил по 9 такива. Рони О'Съливан държи и рекорда за най-много максимални брейкове в мачове, предавани по телевизията – 8 брейка. Рекордът за най-много постигнати максимални брейкове в рамките на един сезон е притежание на Адриян Гънел, който е направил 4 максимални брейка по време на тренировъчния си сезон в Телфорд през 2003 г.
Въпреки това, ако единият играч направи фал, докато и 15-те червени са все още на масата и същевременно постави снукър за своя съперник, то другият играч може да избере да играе за вкарване на някоя от цветните топки като свободна топка (free ball). Тогава цветната топка, която играчът номинира придобива стойност 1 точка за съответния удар и след вкарването ѝ тя се връща отново на масата. При правилно отбелязване на свободната топка играчът има право да комбинира с някоя цветна на масата (със съответната точкова стойност на топката). По този начин максималният възможен брейк става 155 точки и може да бъде постигнат при вкарване на 16 червени топки (1 от тях е цветна със стойност 1), 16 черни и 6-те цвята на масата. Брейкът от 155 точки може да бъде постигнат при обявяване на черната за свободна топка и комбиниране отново с черна.
Записани са по-малко от 3 потвърдени брейка по-големи от 147 точки. Брейк от 149 точки е направен от Тони Драго през 1998 г. и именно този брейк е записан в Книгата на Гинес, като най-големия постиган някога. В този мач Тони Драго получава право на свободна топка и номинира кафявата. След това той отново комбинира с кафява и вкарва 13 червени топки с 13 черни, а след това червена и розова и червена и синя, както и 6-те останали на масата цветни топки. През октомври 2004 г. по време на квалификациите за Британското първенство Джейми Бърнет прави брейк от 148 точки в мача си срещу Лео Фернандез. По този начин той става първият играч в историята, постигнал брейк, по-голям от 147 точки в професионален мач.
Уоли Уест обявява, че е направил брейк от 151 точки на финала на клубно състезание през 1976 г. Джейми Коуп съобщава, че е направил брейк от 155 точки по време на тренировки през 2005 г.

Офтопик:

Потребителски аватар
Groucho
Мнения: 11771
Регистриран на: 30 май 2012 21:17
Контакти:

Re: Снукър

Мнениеот Groucho » 15 ное 2016 20:47

Джими Уайт е една от най-харизматичните фигури в снукъра. Мислех, че участва само в състезанията за ветерани, а снощи човекът си спечели мач от турнира в Белфаст. Първа победа за него от няколко месеца каза коментаторът. На 54 години, далеч от най-добрата си форма, но край масата. Зарадвах се за Джими.

Don't drink and drive, don't smoke and fly, take LSD and TELEPORT!!!


...

Потребителски аватар
Middlesbrough
Мнения: 32321
Регистриран на: 11 мар 2009 03:20
Контакти:

Re: Снукър

Мнениеот Middlesbrough » 15 ное 2016 21:15

Messi_fan написа:Вие днеска със Саут парка май се надпреварвате кой ще пусне по-тъпа тема. :?

:shock: :shock: :shock:
И това доживях в този форум :mrgreen: :mrgreen:


Офтопик:

Потребителски аватар
JackPackage
Мнения: 30576
Регистриран на: 07 апр 2010 20:11
Skype: Тц...
Местоположение: Sofia
Контакти:

Re: Снукър

Мнениеот JackPackage » 15 ное 2016 21:30

Гранде тема - хвала! :lol:

Форца Рони и Робокоп! От другите президента Тръмп става, Селби и той бива, мерда Дохърти, Дот, Ебдън, Динг-Донг :lol: :mrgreen:

Дот-Ебдън - най-тъпия финал в ерата на снукъера евър, 2006 май беше, дето кесих до 3 да ги гледам тия и заспах на 16-15 май :mrgreen:

За незапознатите, това е все едно да гледаш плейоф за влизане във Втора лига на Англия между Екзитър и Макъсфийлд, тия да играят 120 минути, да нямат три точни паса поред, без удари във вратата и да завършат 0-0.. :mrgreen:
delqnski47 написа:Аз лично не искам да ви наказват без публика с нашия реванш,щот ще е тъпо за нас феновете на ЦСКА да сме сами на стадиона.
onegavon написа:На Гришата и свирки ще му правим....Потребителски аватар
iliev72
Мнения: 9875
Регистриран на: 12 окт 2010 15:44
Контакти:

Re: Снукър

Мнениеот iliev72 » 15 ное 2016 22:06

И няма как да не се спомене скандала около Джон Хигинс
Огромен скандал с корупция в снукъра

Офтопик:


Тайната на вечната младост е да научаваш всеки ден по нещо ново.
Ако спориш с идиот, вероятно и той прави същото или си попаднал на партиен (непълен) член.

Потребителски аватар
NOMER14
Мнения: 8934
Регистриран на: 21 сеп 2009 18:22
Контакти:

Re: Снукър

Мнениеот NOMER14 » 15 ное 2016 22:21

Рони...!
Трябва да сме щастливи, че живеем в неговата ера и ерата на тв предаванията.

Авторът да отвори тема и за дартса. :P

Потребителски аватар
Балкански Орел
Мнения: 5171
Регистриран на: 21 юли 2013 14:18
Контакти:

Re: Снукър

Мнениеот Балкански Орел » 15 ное 2016 22:48

Снукърчето е много готин и успокояващ спорт.
Едно време с приятелите бяхме големи фенове на Хнедри, ама вече беше в последните 2-3 години от кариерата си, когато започнахме да гледамe този спорт.За мен тоя човек е Шумахер в Снукъра.
Създадени от комунистическата власт.
Ново първенство, нов формат само заради тях.
Забраниха комунистически символи със закон, но тях ги вее вятър на оранжев кон
.


Чедата на всички власти.

Потребителски аватар
NOMER14
Мнения: 8934
Регистриран на: 21 сеп 2009 18:22
Контакти:

Re: Снукър

Мнениеот NOMER14 » 15 ное 2016 23:00

Шумахер бе агресия, а Хендри е спокойствие.

Asoto_S_Bira
Мнения: 53
Регистриран на: 16 окт 2016 01:06
Контакти:

Re: Снукър

Мнениеот Asoto_S_Bira » 15 ное 2016 23:02

Messi_fan написа:Вие днеска със Саут парка май се надпреварвате кой ще пусне по-тъпа тема. :?


Тази тема не е тъпа, защото този спорт има доста фенове в България. Едни от най- големите съвременни играчи са гостували в родината ни. Световни шампиони през последните 10 години.

Сега по темата. Аз съм фен на Веселякът от Лестър Марк Селби. Баща ми пък подкрепя Рони О'Съливан и става страшно, когато двамата играят. :)

КРАСОТА ВЯРА БОРБА
Мнения: 2741
Регистриран на: 18 окт 2010 06:32
Контакти:

Re: Снукър

Мнениеот КРАСОТА ВЯРА БОРБА » 16 ное 2016 07:35

Житният бегач Симеон Райков е най-добрият ритнитопковец който практикува снукър.Има и доста награди.Само който не е запознат с този вид спорт може да е негативно настроен.Рони е върха.


Върни се в “Други спортове”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост