Шахмат: мъже и жени

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Шахмат: мъже и жени

Мнениеот galin56 » 02 сеп 2012 16:47

gong.bg написа:Шахмат: България победи Перу при мъжете, но отстъпи на Сърбия при жените

Това заглавие ме подсети за един въпрос който винаги съм се чудил и не мога да си отговоря:
Защо по дяволите има мъжки и женски шахмат? С какво мъжете имат предимство пред жените или обратното? Какво би ми дало на мен предимство ако играя
срещу Антоанета Стефанова, въпреки че съм мъж а тя жена? Не вярвам това да ми помогне много, даже и на Веско Топалов няма да е му в плюс това че е мъж, а друго свързано с личните му умения.
Както и други спортове като стрелба и други в които физическата сила не е решаваща защо са разделени на мъже и жени?
Но както и да е, ако има някой който има някаква идея за това нека сподели.

Потребителски аватар
siniq_fen
Контакти:

Re: Шахмат: мъже и жени

Мнениеот siniq_fen » 02 сеп 2012 17:07

Мъжът е представител на по-силния пол, навсякъде е така. Може да ви се стори смешно, но хич не е леко да стоиш 5-6-7 часа над дъската, да мислиш и да хабиш нерви. Изключително натоварващо е. И да, мъжете издържат повече. Неслучайно има само една жена, която може да се мери с мъжете - Юдит Полгар. Разбира се, това не значи, че като седнат един срещу друг непременно жената е обречена.
Само Левски!

Потребителски аватар
kambata
Контакти:

Мнениеот kambata » 02 сеп 2012 17:14

galin56 написа:
gong.bg написа:Шахмат: България победи Перу при мъжете, но отстъпи на Сърбия при жените

Това заглавие ме подсети за един въпрос който винаги съм се чудил и не мога да си отговоря:
Защо по дяволите има мъжки и женски шахмат? С какво мъжете имат предимство пред жените или обратното? Какво би ми дало на мен предимство ако играя
срещу Антоанета Стефанова, въпреки че съм мъж а тя жена? Не вярвам това да ми помогне много, даже и на Веско Топалов няма да е му в плюс това че е мъж, а друго свързано с личните му умения.
Както и други спортове като стрелба и други в които физическата сила не е решаваща защо са разделени на мъже и жени?
Но както и да е, ако има някой който има някаква идея за това нека сподели.

Защото първо този спорт не е толкова популярен при жените, второто следва от първото - твърде са малко състезателките на необходимото ниво да се състезават при мъжете. Трето и не на последно място - природата на мъжа му помага да се справя по-добре при игри изискващи голяма концентрация, предивждане на ходове, калкулация на собствени и не на последно място издръжливост при дълги партии.

Xamy
Контакти:

Мнениеот Xamy » 02 сеп 2012 17:16

Прав е колегата, щом няма отделно шампионати за мъже и жени в автомобилизма, значи и тук не трябва разделение. Причините, които посочват жените, че не са конкурентно способни, че няма достатъчно и добри турнири само за жени. Иначе Полгар май от доста време си наваксва с любовта и е съвсем през ... за шаха.

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 02 сеп 2012 17:20

Абе то това че не бил толкова популярен сред жените няма никакво значение и не е причина за деление. А това където го казвате за издържливост въобще не съм съгласен. Нали се седи на един стол, не е като да носиш камъни, в смисъл пола нищо не ти помага, нито физиката. Истината е просто защото всички други спортове са разделени и тоя да не се дели от кюпа. Ако ги питаш и федерацията и те няма да могат да отговорят на тоя въпрос.

Потребителски аватар
siniq_fen
Контакти:

Мнениеот siniq_fen » 02 сеп 2012 17:25

galin56 написа:Абе то това че не бил толкова популярен сред жените няма никакво значение и не е причина за деление. А това където го казвате за издържливост въобще не съм съгласен. Нали се седи на един стол, не е като да носиш камъни, в смисъл пола нищо не ти помага, нито физиката. Истината е просто защото всички други спортове са разделени и тоя да не се дели от кюпа. Ако ги питаш и федерацията и те няма да могат да отговорят на тоя въпрос.

Пич, занимаваш ли се с шах ? Защото аз се занимавам от 2003 година и може би съм малко по-запознат.
Само Левски!

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 02 сеп 2012 17:32

siniq_fen написа:
galin56 написа:Абе то това че не бил толкова популярен сред жените няма никакво значение и не е причина за деление. А това където го казвате за издържливост въобще не съм съгласен. Нали се седи на един стол, не е като да носиш камъни, в смисъл пола нищо не ти помага, нито физиката. Истината е просто защото всички други спортове са разделени и тоя да не се дели от кюпа. Ако ги питаш и федерацията и те няма да могат да отговорят на тоя въпрос.

Пич, занимаваш ли се с шах ? Защото аз се занимавам от 2003 година и може би съм малко по-запознат.

Добре, обясни тогава с какво би уплашил Антоанета Стефанова та сте разделени. И какво точно ти е предимството пред нея.

Потребителски аватар
siniq_fen
Контакти:

Мнениеот siniq_fen » 02 сеп 2012 17:38

galin56 написа:
siniq_fen написа:

Добре, обясни тогава с какво би уплашил Антоанета Стефанова та сте разделени. И какво точно ти е предимството пред нея.

Пред Антоанета Стефанова нямам предимство, защото е една от най-силните жени на света, бивша световна шампионка. Но тя няма шанс срещу Топалов например. Има едно нещо, наречено рейтинг ЕЛО в шаха. Най-силните жени трудно минават 2500. Най-силните мъже достигат 2800. 300 точки е доста доста сериозна разлика. Отдавам го на това, което казах. Да, в шаха няма физика, но мъжете са по-издръжливи и психически.
И още нещо. На световните и европейските първенства за юноши нашите най-силни състезатели (включително и аз, участвал съм на две европейски и едно световно) при около 100 участници започваме със около 60-70 номер по рейтинг. Девойките ни в същите възрастови групи стартират с приблизително номер 15 от 70-80 участнички. А нашите ЕЛО (на момчетата) винаги са поне с по 100 точки по-високи. Направи си изводите дали няма значение представител на кой пол си.
Само Левски!

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 02 сеп 2012 17:47

Ти не ме разбра човек. Аз съм съгласен, че мъжете са по-добри в шаха от жените като цяло. То е доказано (и от историята и от учени) че мъжете са по-добри във всичко от жените (като цяло) и в готвенето дори и във всякакви мисловни дейности като политика и т.н. Просто във шаха е безсмислено да има женски и мъжки. Защото нали се борят за еманципация и т.н. Нормално е да се даде равен шанс и на двата пола и който играч постигне по-добри резултати със сигурност няма да е заради пола му. Никой не може да ме убеди че едните имат предимство по природа пред другите. Това е все едно да им забранят шофьорските книжки или нещо подобно, че по природа били по-зле от мъжете.

Потребителски аватар
boys85
Контакти:

Мнениеот boys85 » 02 сеп 2012 18:22

Разликата между мъжкия и женски шахмат е твърде голяма за да играят заедно (натоварване, издръжливост, психика, концентрация, мисловен капацитет и т.н.), а съвсем малко от жените могат да се конкурират сред най-добрите при мъжете. В случая става въпрос за отборни първенства, така че не виждам какъв е проблемът. Останалото ти е отговорено от страна на siniq_fen.

Върни се в “Други спортове”