Лондон ни отмъква претендентския турнир по шах

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Доктор Хаус
Контакти:

Лондон ни отмъква претендентския турнир по шах

Мнениеот Доктор Хаус » 02 мар 2012 15:49

Президентът на Българската федерация по шах и президент на Европейския шахматен съюз Силвио Данаилов отново показа недоволството си към управлението на международната федерация ФИДЕ. Според него организацията създава правила, които погазва.

Повод за реакцията му е процедурата за избор на домакин на турнира на претендентите за световната корона. В нея България издигна кандидатурата на Панагюрище.

Данаилов е притеснен от две неща - включването на Лондон и договора с фирмата "Агон", за който говори президентът на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов. "Кандидатурите са две - Панагюрище и Баку. Един от тези два града трябва да спечели. Точка. Лондон се появи малко преди края на срока с нередовни документи", каза той пред chesspro.ru.

Идеята с включването на Лондон е градът да приеме турнира на претендентите, но организацията да бъде финансирана с пари от Азербайджан. Причината е, че арменецът Левон Аронян, който е един от участниците в надпреварата, отказа да играе в Баку. "ФИДЕ създава правила и след това ги нарушава", каза Данаилов.

Другата новина според него е договорът с "Агон". По думите на Илюмжинов фирмата е получила правата да организира събитията под шапката на ФИДЕ през следващия цикъл. "ФИДЕ ни поставя пред свършени факти. Не е ясно кой е собственик на тази фирма. Моите адвокати провериха и се оказа, че тя е създадена на 12 януари в офшорната зона в Джърси. Какво се случва, ако се окаже, че собственици са Илюмжинов и Георгиос Макропулос (вицепрезидент на ФИДЕ)? Тогава ще има конфликт на интереси. Не го вярвам, но го има този вариант."

Данаилов добави, че ще изчака официалното решение на ФИДЕ. "Аз съм в президентския съвет на ФИДЕ. Досега информацията е само от думите на Илюмжинов, не съм видял подписани документи. ФИДЕ обикновено ни поставя пред свършен факт. След това ще се съберем в българската федерация и ще решим какво да правим. Може да заведем и дело в спортния съд в Лозана", каза Данаилов.

За първи път от почти 11 г. Веселин Топалов остана извън Топ 10 на световния шахмат. В публикуваната вчера ранглиста на FIDE той е 12-и с коефициент EJ10 2752. Като позиция това е най-слабото постижение на 19-ия световен шампион от април 2001-ва, когато бе 11-и (2707). Настоящият рейтинг пък е най-ниският му след юли 2004-та, когато с ЕЛО 2737 бе под №7.

България може да загуби битката за домакинството на претендентския турнир по шахмат през есента. Ако страната ни приеме състезанието, има право да номинира свой представител и това ще е Веселин Топалов. Ако обаче не стане, нашият гросмайстор ще отпадне от претендентите за титлата сега и може повече никога да не стигне до такава позиция.

Потребителски аватар
орчо войвода
Контакти:

Re: Лондон ни отмъква претендентския турнир по шах

Мнениеот орчо войвода » 02 мар 2012 16:30

ФИДЕ е една от последните недемократични, тоталитарни международни спортни организации ,чиито президенти вземат еднолични решения .Подалите в срок документи за домакинство на турнира са две страни -Азербайджан/Баку/ и България/Панагюрище/ .Представям си какъв рушвет са обещали азерите на Илюмжинов ,за да реши еднолично че Азербайджан може да бъде домакин на турнира ,обаче не в Баку а в Лондон .По този начин азерите вкарват в турнира техния състезател Раджабов , а Лондон ще приеме един турнир , за който няма да похарчи и пени .

Потребителски аватар
megan fox
Контакти:

Мнениеот megan fox » 02 мар 2012 16:31

А защо Веско ще отпадне от мача не се играе в България? В сми само първите 10 по ЕЛО ли се класират? Някакво инфо за регламента на турнира няма ли?
[center][wrapimg=]http://prikachi.com/images/992/5272992M.jpg[/wrapimg]
Barcelona - Mes que un club[/center]

Потребителски аватар
орчо войвода
Контакти:

Мнениеот орчо войвода » 02 мар 2012 16:34

Ако България спечели домакинството за турнира на претендентите, ще получи право да участва и бившият световен шампион Веселин Топалов, тъй като домакинът има правото да посочи осмият участник. Останалите шахматисти, които ще участват са Петер Свидлер (Русия), Александър Гришчук (Русия), Василий Иванчук (Украйна) (заели първите три места за Световната купа), първите трима в световната ранглиста на ФИДЕ - Магнус Карлсен (Норвегия), Левон Аронян (Армения), Владимир Крамник (Русия) и загубилият мача за Световната титла по шахмат, който предстои да се проведе тази година между Вишванатан Ананд (Индия) и Борис Гелфанд (Израел).

Потребителски аватар
Gonzi_407
Контакти:

Мнениеот Gonzi_407 » 02 мар 2012 16:42

Абе хора бъдете реалисти, в момента Веско не е подготвен да се изправи в мач за титлата, за какво ни е това домакинство? Само ще се строшат една камара пари.
ВЪН НЕКАДЪРНИЦИТЕ ГОНЗО И БАТКОВ!!!
Завинаги оставам аз ЛЕВСКАР,
верен на отбора си докрай!
Аз неще го предада,
за нищо на света,
за ЛЕВСКИ аз на вичко съм готов!

ТИ ПИ ЛИ СИ СИРОПА? НЕ БЪДИ ПО-БАВЕН ОТ ДРУГИТЕ, ДОКТОРА ЧЕРПИ!!!

Потребителски аватар
Alex
Контакти:

Мнениеот Alex » 02 мар 2012 16:57

Gonzi_407 написа:Абе хора бъдете реалисти, в момента Веско не е подготвен да се изправи в мач за титлата, за какво ни е това домакинство? Само ще се строшат една камара пари.

Дянков не се крий :) :)

първо, за статията - не знаех, че си ИМАМЕ претендентски турнир по шах, че чак й ни откраднаха :) :) Второ, като знам парите на Азерите.... трудно ще е да го "отмъкнем" ние. А че ФИДЕ си е мафия и всеки дърпа чергата към себе си, спор няма, дано наште дърпачи на черги се окажат най-добри, че България да припечели малко от всичко това!!!
[center]Изображение[/center]

Потребителски аватар
Gonzi_407
Контакти:

Мнениеот Gonzi_407 » 02 мар 2012 17:08

Alex написа:
Gonzi_407 написа:Абе хора бъдете реалисти, в момента Веско не е подготвен да се изправи в мач за титлата, за какво ни е това домакинство? Само ще се строшат една камара пари.

първо, за статията - не знаех, че си ИМАМЕ претендентски турнир по шах, че чак й ни откраднаха :) :) Второ, като знам парите на Азерите.... трудно ще е да го "отмъкнем" ние. А че ФИДЕ си е мафия и всеки дърпа чергата към себе си, спор няма, дано наште дърпачи на черги се окажат най-добри, че България да припечели малко от всичко това!!!

Е колега ти ми лепна ебати обидата да ме сравняваш с тоя кретен :)
Но ако потърсиш в интернет ще видиш колко струваше предния турнир който Веско загуби в София срещу Ананд, за това мисля че няма смисъл да се напъваме.
ВЪН НЕКАДЪРНИЦИТЕ ГОНЗО И БАТКОВ!!!
Завинаги оставам аз ЛЕВСКАР,
верен на отбора си докрай!
Аз неще го предада,
за нищо на света,
за ЛЕВСКИ аз на вичко съм готов!

ТИ ПИ ЛИ СИ СИРОПА? НЕ БЪДИ ПО-БАВЕН ОТ ДРУГИТЕ, ДОКТОРА ЧЕРПИ!!!

Потребителски аватар
Pride
Контакти:

Мнениеот Pride » 02 мар 2012 19:51

Тея от ФИДЕ са по-недемократични даже от федерацията ни по щанги.
8 ПОРЕДНИ МАЧА В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ТУРНИРИ БЕЗ ЗАГУБА, ТОВА Е ЛОКОМОТИВ http://www.lokosf.info

Изображение Изображение

Потребителски аватар
B3ATS
Контакти:

Мнениеот B3ATS » 03 мар 2012 08:32

Мина ли му вече времето на Веско ? :( Преди 2-3 години игра финал за световната титла и от тогава не съм го чувал.

Потребителски аватар
Alex
Контакти:

Мнениеот Alex » 06 мар 2012 02:30

Gonzi_407 написа:
Alex написа:

Е колега ти ми лепна ебати обидата да ме сравняваш с тоя кретен :)
Но ако потърсиш в интернет ще видиш колко струваше предния турнир който Веско загуби в София срещу Ананд, за това мисля че няма смисъл да се напъваме.

хаххахаха :D
сорка за Дянков. Знам колко струва предния турнир (или поне колко бе обявено), но мисля, че те се компенсират от ефекта, който поражда тоя турнир (за това беше и сравнението с Дянков, според него например културните продукти като не са рентабилни ни харчат безполезно парите)
[center]Изображение[/center]

Върни се в “Други спортове”