Пини Гершон отклони въпроса остава или не
September 10, 2009 | Gong.bg
Селекционерът на българския национален отбор по баскетбол Пини Гершон отказа да даде конкретен отговор на въпроса дали би останал начело на „трикольорите”. Един от най-добрите треньори в света изведе България до Евробаскет 2009, а след трите загуби в групата отговори на всички въпроси към него. Той отново сподели, че за него резултатите са очаквани, но призна, че бъдещето на нашия баскетбол не е розово, ако не се работи правилно. Пини не скри разочарованието си от факта, че за една година в България никой не е послушал съветите му за работа и не е свършено нищо за развитието на този спорт.
Гершон добави, че не разбира защо родните треньори не намират тренировките, които провежда за интересни и не желаят за вземат нещо от неговото знание. Той се завръща в Тел Авив, за да води гранда Макаби, а за бъдещето си в България каза: „Много е трудно, трябва да си помисля. Мога да обещая едно – ако ме поканят да правя онова, което смятам, че трябва да бъде направено – ще го направя. Но за националния отбор – трябва да помисля. Моят клубен отбор вече тренира без мен, а не знам колко труден ще е сезонът ми. В тази ситуация не ми бе лесно през последните 12 месеца. Но ако ме поканят да тренирам млади играчи, независимо на каква възраст, бих го сторил. И дори да бъда в щаба на националния отбор, без отговорностите, бих се съгласил. Казвам го, не го обещавам, но така мисля, трябва да си тръгна. Аз мога да съм помощник треньор в екип от петима треньори, от първия отбор, до кадетите. И нямам проблем да работя от сутрин до вечер. А тук в националния отбор работя два пъти повече отколкото в Макаби Тел Авив.”
За мача с Литва, в който България игра най-добре: „Очаквах да играем по-добре от първите срещи. Освен мача вчера, който не бе важен, днес видяхме, че играхме 35 минути много силно срещу един по-добър отбор. Не съм очаквал да играем по-добре от това. Понякога не е достатъчно да се бориш, когато играеш срещу по-бързи, по-високи отбори. Това са резултатите. Нашите съперници играят на много високо темпо през цялата година. На нас не ни достигат и резерви, ние направихме най-доброто със седем играчи, но е много тежко.”
За Евробаскет 2009: „Не съм разочарован, защото нямах никакви очаквания. Ние играхме добре, не много добре, но добре, срещу Полша, както и днес. Но това е само за комплименти, не е достатъчно да продължиш напред. По-добре е, че си тръгваме сега, вместо да се залъгваме, ако стигнем до втората фаза.”
За отказването на Тодор Стойков: „За съжаление знаех за това още преди мача и му казах накрая – това може да са последните ни 10 минути, или можем да продължим заедно. Много е трудно да намериш такъв талант като него, такъв опит като неговия. Тези неща не можеш да купиш. Не можеш да купиш опит и здраве. Надявам се, че Стойков ще остане край нас, да е част от екипа ни. Мисля, че имаме добър екип и той може да е в него, за да направим нещо добро заедно. За съжаление не можеш да научиш младите на тези неща, не можеш и да ги научиш да имат дух. Стойков е страхотен боец, страхотен човек, той може да води отбора. Надявам се, че през последните месеци, години, съотборниците му са научили нещо от него. Но досега аз не виждам нищо. Не съм гледал младите, но знам какви са резултатите. Ние се нуждаем от млади, нови играчи, но трябва да ги търсим, а не да ги чакаме сами да дойдат. Ако не търсим, през следващите години баскетболът в България ще отиде назад, не във втора дивизия, а в трета, четвърта. Мислех си, че ще получа повече от Аврамов и Чавдар, но не стана. Не само Стойков, и Торо е на 30, Васко е на 32, ние не можем да намерим кого да вкараме в игра. Кошът е висок, а ние не можем да ритаме топката до него. Трябва да излезем и да търсим играчи, аз не виждам никой, нито от кадети, нито от юноши, нито от младежи, който ще стане два и десет...”
И пак за България и проблемите: „Аз ви обичам много и искам да остана и да помагам. Няма да ходя никъде, искам да помогна в каквото трябва. Но сега целта ни не трябва да бъде националният отбор, а да градим нещо в баскетбола. Всички ние трябва да градим нещо в баскетбола. От миналата година досега, никой не е направил нищо за баскетбола. Надявам се не другата седмица, а още утре, някой ще започне проект за баскетбола, защото сега баскетболът е едно ниво нагоре. И ако не искаме да слезем надолу, трябва да започнем да градим. Можем да се подобрим, но не и да променим всичко.”
„Бил съм на повечето от последните европейски първенства, познавам много от играчите от Евролигата, но това е едно чудесно състезание, ето в тази група само има няколко баскетболисти, които идват от НБА. Всички трябва да знаете разликата между 35 хиляди лева и 35 милиона долара. За съжаление някои наши играчи дори нямат отбор за следващата година. Надявам се обаче, че това не е попречило, а само е помогнало на отбора.”
„Ако видите какво прави Турция за треньорите, за играчите, хиляди баскетболни треньори и играчи посещават лагери, и от тези хиляди, винаги можеш да намериш някого. Не забравяйте, че и българският баскетбол е имал големи играчи. За да направиш един играч, трябва да имаш избор. Нека доведат стотици, не хиляди, за да изберем.”
„Миналата година например, единствено Росен Барчовски и Георги Божков идваха на моите тренировки. Аз не казвам, че съм много добър треньор, аз съм средна класа, но съм треньор вече 42 години, и ако някой в България може да вземе поне няколко процента от моето знание... Ето и тук много треньори взимат от моите схеми от последните 10 години. Никого не съм спирал да гледа моите тренировки. Кога ще се научат вашите треньори?! Ако са толкова добри, защо не обучават младите?! Аз съм ги виждал младите, на тях им липсват основните на баскетбола.”
Интервюто на Пини след снощния мач
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Интервюто на Пини след снощния мач
Прочетете много внимателно тези думи. Човека е съгласен да остане ако се прави това, което той смята да се прави. Накратко за него приоритет вече не националния отбор, а откриването на нови играчи за него, въвеждането на нова работа с младите по школите.
Re: Интервюто на Пини след снощния мач
Пини каза цялата истина за целия български спорт въпреки, че говори за баскетбола.
- a boy named goo
- Контакти:
Толкова точно го каза Пини. Непониятно ми е това, че никой от нашите треньори не нелажае да почерпи поне малко опит от този човек. Да имаш възможност да се учиш от един от най-добрите и да не го правиш, това няма никакъв смисъл. Това е все едно да имаш възможност да учиш в "Харвард" безплатно и да си кажеш "Абе аз какво ще правя там при онези тъпаци" Това, което се случва сега е горе-долу същото. Очевидно нашите псевдо-треньори си мислят, че са нещо кой знае какво.
Факт е, че имаме талантиливи момчета, които имат качества, които имат потенциал за нещо голямо, но по никакъв начин не могат да развият потенциала си тук в България. Освен липсата на спортни бази, в България треньорите в баскетбола също са под всякаква критика, за съжаление способни треньори почти не са останали, в момента с младите работят хора, които нямат представа от работата си, те са много далеч от съвремения баскетбол,може би имат нивото на учители по физическо, но не на истински басекеболни треньори. Тези хора по никакъв начин нито могат да изкарат някой талант, нито пък да развият качествата на някой млад играч.
Както и да е, дано Пини остане, че българския баскетбол не го чака нищо хубаво.
Факт е, че имаме талантиливи момчета, които имат качества, които имат потенциал за нещо голямо, но по никакъв начин не могат да развият потенциала си тук в България. Освен липсата на спортни бази, в България треньорите в баскетбола също са под всякаква критика, за съжаление способни треньори почти не са останали, в момента с младите работят хора, които нямат представа от работата си, те са много далеч от съвремения баскетбол,може би имат нивото на учители по физическо, но не на истински басекеболни треньори. Тези хора по никакъв начин нито могат да изкарат някой талант, нито пък да развият качествата на някой млад играч.
Както и да е, дано Пини остане, че българския баскетбол не го чака нищо хубаво.
Проблемите на света не могат да бъдат решени от скептици или циници, чиито хоризонти са ограничени от очевидните реалности. Нуждаем се от хора, способни да мечтаят за неща, които никой не е виждал.
Джон Фицджералд Кенеди
Джон Фицджералд Кенеди
Дали под формата на старши-треньор или под друга форма, Пини ще остане в България. Той е човек, който си държи на думата. Но иска да ни каже истината. Да ни покаже правилния път. То е ясно, че не става така. Треньорите по школите са крайно демотивирани и си вършат работата през пръсти. За мен също е срамно, че само двама треньори са посещавали тренировките на Пини - оплюваният Росен Барочвски (понастоящем мениджър на Дунав 2007 (Русе), в който се състезават основно млади баскетболисти ) и Георги Божков (треньор на женския Дунав-Еконт (Русе) ). Това е прекалено малко и недостатъчно.
Трябва цялата система да се пренареди из основи и разбира се в този момент националния отбор не бива да бъде приоритет. Пини има много добри идеи за всички подрастващи и той трябва да остане тук. Трябва да направи своята академия за млади играчи. Трябва да има скаутинг за млади таланти.
Бъдете сигурни, че и на Пини му е достатъчно неприятно да вика чужд плеймейкър или да кара Тошко Стойков да играе както се изрази с инвалидна количка още малко.
Дано тези думи бъдат добре осмислени от всички. Не играчите ни са виновни за каквото и да било. Нещата са много по-дълбоко и това уви не важи само за баскетбола.
Трябва цялата система да се пренареди из основи и разбира се в този момент националния отбор не бива да бъде приоритет. Пини има много добри идеи за всички подрастващи и той трябва да остане тук. Трябва да направи своята академия за млади играчи. Трябва да има скаутинг за млади таланти.
Бъдете сигурни, че и на Пини му е достатъчно неприятно да вика чужд плеймейкър или да кара Тошко Стойков да играе както се изрази с инвалидна количка още малко.
Дано тези думи бъдат добре осмислени от всички. Не играчите ни са виновни за каквото и да било. Нещата са много по-дълбоко и това уви не важи само за баскетбола.
- AceVentura
- Контакти:
Имам друго мнение по въпроса, доста от треньорите не обичат много Тити, и затова не ходят на тренировки. А не знам защо от Баскетфедерацията не сложиха младите треньори да са помощници на Пини, примерно един Георги Младенов. Очаквам от него доста добре да се справи като треньор, беше интелигентен баскетболист.
Във волейбола, например, там назначиха треньорите на Левски, Лукойл и Марек да са помощници на Пранди, защото са били млади и имало какво да научат, докато треньора на ЦСКА вече доста време е треньор и нямало смисъл, нищо че е по-млад от някои от изброените...
А някой да знае какво става с баскет академията която щеше да се строи?
Във волейбола, например, там назначиха треньорите на Левски, Лукойл и Марек да са помощници на Пранди, защото са били млади и имало какво да научат, докато треньора на ЦСКА вече доста време е треньор и нямало смисъл, нищо че е по-млад от някои от изброените...
А някой да знае какво става с баскет академията която щеше да се строи?
- unist_gp
- Контакти:
Браво на Пини за тези думи, това е да си голям и да имаш самочувствие на голям. Да знаеш,че можеш и да имаш подплатена от успехи чест, която никой не може да ти отнеме. Можеш да кажеш на който каквото искаш в очите,защото знаеш че не си комплексар и не старадаш от мания за величие за да зависиш от настроението на някой измислен и некомпетентен шеф на федерация, не се унижаваш. В този ред на мисли Пини е голям,защото дойде и си изгуби толкова време в България. Един живот живеем, времето лети, човекът не е първа младост. Можеше да стане национален тренер на Великобритания или Франция, щеше да получава 5 пъти повече пари и уважение. Не му е мястото в България, там 90% от хората са прости и злобни, страдат от комплекси и се мислят за велики. Девизът им е - Дай ми пари,а не акъл-
Пини няма място в тези географски ширини. Да с еотказва и от имотите си във варненско, няма смисъл да си трови нервите на тези години с нищо българско. Да отива да живее някъде,където ще го уважават, всъщност само това иска и човекът - уважение. Майната му на пари и успехи, Пини тях си ги има. 

- AceVentura
- Контакти:
unist_gp написа:Браво на Пини за тези думи, това е да си голям и да имаш самочувствие на голям. Да знаеш,че можеш и да имаш подплатена от успехи чест, която никой не може да ти отнеме. Можеш да кажеш на който каквото искаш в очите,защото знаеш че не си комплексар и не старадаш от мания за величие за да зависиш от настроението на някой измислен и некомпетентен шеф на федерация, не се унижаваш. В този ред на мисли Пини е голям,защото дойде и си изгуби толкова време в България. Един живот живеем, времето лети, човекът не е първа младост. Можеше да стане национален тренер на Великобритания или Франция, щеше да получава 5 пъти повече пари и уважение. Не му е мястото в България, там 90% от хората са прости и злобни, страдат от комплекси и се мислят за велики. Девизът им е - Дай ми пари,а не акъл-Пини няма място в тези географски ширини. Да с еотказва и от имотите си във варненско, няма смисъл да си трови нервите на тези години с нищо българско. Да отива да живее някъде,където ще го уважават, всъщност само това иска и човекът - уважение. Майната му на пари и успехи, Пини тях си ги има.
т.е. не за 1 лв заплата, ами за 2,5 евро?

AceVentura написа:А някой да знае какво става с баскет академията която щеше да се строи?
Те ще са две баскетболни академии. Едната за мъже във Варна, другата за жени в Русе. Тук вече работим по този проект. Залите са вече във ремонт, внесен е проектът за нов комплекс от тренировъчни зали и съпровождащи помещения.
Освен това в напреднала фаза на строителство вече е новия ни спортен център с капацитет от 8 000 души и множество тренировъчни помещения. Той ще бъде готов догодина, а в началото на 2011 ще бъде официално открит. Това за базата, която ще бъде ползвана и от академията. Натам вече нямам информация кои треньори ще бъдат извикани и прочие. Във Варна не знам как са нещата. Някой от форума, който е от там нека каже.
Иначе за това за Тити ми звучи като оправдание. Те не отиват заради Тити, а заради Гершон. Ако имаха желание да научат нещо, Тити НЕ Е мотив, за да не го сторят. Така мисля
- a boy named goo
- Контакти:
Не става въпрос само за мотивация, но и до възможности. Не може професионалните ни играчи да са тактически неграмотни. Това говори, че треньорите ни просто не могат. Вече започвам да си мисля, че всичко започва да куца още от подготовката на самите треньори. Не може националните състазатели, които се състезават на европейско първенство да извършват едни и същи тъпи нарушения, такива нарушениия, които не се правят и в младежките формации на някоя големите баскетболни държави.
Ето виждаме, че във волейбола се работи наистина добре. Има способни, подготвени, можещи треньори, които откриват млади играчи, правят ги волейболисти и после още ненавършили 20 години веднага от чужбина ги привличат. В момента в България притежава сигурно около 35-40 волейболисти, които съм убеден, че който и да е било от тях да бъде поканен в нациоалния отбор ще играе не по-слабо от сегашните ни играчи. В баскебола обаче нещата не седят така, имаме не повече от 10 играчи, вярно с качества, но без никакъв опит. Като изключим Филип Виденов (който не може да си намери отбор в момента, но прекара доста време в чужбина) и Васко Евтимов, българските баскетболисти играят в ужасното ни слабо първеноство. Това първенство, което дори и едни от най-слабите отбори използват по 3-4 чужденци в титулярния си състав, а младите търкат пейката.
Трябва да започнем да се работи така, че да създаваме играчи, създаните ни баскетболисти да продава в чужбина (по подобие на волейбола) това е единственият път националния ни отбор да прилича поне малко на волйболния.
Ето виждаме, че във волейбола се работи наистина добре. Има способни, подготвени, можещи треньори, които откриват млади играчи, правят ги волейболисти и после още ненавършили 20 години веднага от чужбина ги привличат. В момента в България притежава сигурно около 35-40 волейболисти, които съм убеден, че който и да е било от тях да бъде поканен в нациоалния отбор ще играе не по-слабо от сегашните ни играчи. В баскебола обаче нещата не седят така, имаме не повече от 10 играчи, вярно с качества, но без никакъв опит. Като изключим Филип Виденов (който не може да си намери отбор в момента, но прекара доста време в чужбина) и Васко Евтимов, българските баскетболисти играят в ужасното ни слабо първеноство. Това първенство, което дори и едни от най-слабите отбори използват по 3-4 чужденци в титулярния си състав, а младите търкат пейката.
Трябва да започнем да се работи така, че да създаваме играчи, създаните ни баскетболисти да продава в чужбина (по подобие на волейбола) това е единственият път националния ни отбор да прилича поне малко на волйболния.
Проблемите на света не могат да бъдат решени от скептици или циници, чиито хоризонти са ограничени от очевидните реалности. Нуждаем се от хора, способни да мечтаят за неща, които никой не е виждал.
Джон Фицджералд Кенеди
Джон Фицджералд Кенеди
- unist_gp
- Контакти:
a boy named goo написа:Не става въпрос само за мотивация, но и до възможности. Не може професионалните ни играчи да са тактически неграмотни. Това говори, че треньорите ни просто не могат. Вече започвам да си мисля, че всичко започва да куца още от подготовката на самите треньори. Не може националните състазатели, които се състезават на европейско първенство да извършват едни и същи тъпи нарушения, такива нарушениия, които не се правят и в младежките формации на някоя големите баскетболни държави.
Aз да ти кажа съм сигурен,че ако Пини вика само волейболисти , които не попадат в състава на националния на Пранди, ще играят по-добре от колкото тези,набедените за професионални баскетболисти