Помните ли Дражен Петрович?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
marmi52
Контакти:

Re: Помните ли Дражен Петрович?

Мнениеот marmi52 » 23 юли 2012 06:40

8-)

Много хубава тема и много правилно заглавие "Помните ли ...?" Наистина го бях забравил. Дори незнаех, че е загинал по време на войната ... :(
Беше уникален баскетболист. Много жалко, че така е завършил земния си път ...
Войната е лошо нещо ! Много лошо ...
[center]Изображение[/center]

[center]"Настане вечер - месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее,
Балканът пее хайдушка песен !"
[/center]

iliyan

Мнениеот iliyan » 23 юли 2012 07:09

Момчето да беше прочел малко ! Загива в автомобилна катастрофа в Германия , а не в войната в бивша Югославия ! Но войната разделя Владе и Дражан :(
[wrapimg=left]http://img819.imageshack.us/img819/3282/53oo.gif[/wrapimg]
"УМНИЯТ винаги отстъпва. Каква велика мисъл. Това обяснява господството на ГЛУПОСТТА в света" - Баронеса Мария фон Ебнер-Ешенбах
"Количеството на глупаците намалява, но качеството им нараства" - Михаил Генин

Потребителски аватар
petrof
Контакти:

Мнениеот petrof » 23 юли 2012 07:11

marmi52 написа:8-)

Много хубава тема и много правилно заглавие "Помните ли ...?" Наистина го бях забравил. Дори незнаех, че е загинал по време на войната ... :(

Едно уточнение. Дражен не загина по време на войната, а при автомобилна катастрофа докато се е прибирал от Германия към Хърватска. Даже във филма разказват точно как е станал инцидента.
Иначе наистина велик баскетболист. Спомням си че бях шокиран когато съобщиха за смъртта му.
А този югославски баскетболен отбор бе феноменален. Цяла плеяда звезди - Дражен, Тони Кукоч, Владе Дивац, Жарко Паспал, Дино Раджа и др.
ПОДКРЕПЯЙ МЕСТНИЯ СИ ОТБОР! НЕ БЪДИ К*РВА!
Реконтра от Перник http://vbox7.com/play:ce211868

Потребителски аватар
snakebite
Контакти:

Мнениеот snakebite » 23 юли 2012 08:08

petrof написа:
Едно уточнение. Дражен не загина по време на войната, а при автомобилна катастрофа докато се е прибирал от Германия към Хърватска. Даже във филма разказват точно как е станал инцидента.
Иначе наистина велик баскетболист. Спомням си че бях шокиран когато съобщиха за смъртта му.
А този югославски баскетболен отбор бе феноменален. Цяла плеяда звезди - Дражен, Тони Кукоч, Владе Дивац, Жарко Паспал, Дино Раджа и др.

Помня го разбира се ....Феноменален играч, и може би най-добрия играч на Европа за всички времена. Помня и всички тези югославски майстори, прибавям и Обрадович ...
И аз бях шокиран от нелепата му смърт, имаше малка статийка в Меридиан Спринт - "Една звезда отиде на небето..".
Тогава в средата на 80-те Цибона Загреб и Жалгирис бяха най силните отбори. А Югославия и Литва бяха любимите ми отбори...На село си бях направил импровизиран кош и поне 4-5 часа ми минаваха в игра на баскетбол, като винаги играех Югославия и Литва , винаги бях Дражен Петрович, а от Литва познайте кой - Сабонис...
Дражен е част от моето детство и юношество и винаги ще го помня !
ЛУДОГОРЕЦ
ПРЕДИ - НАШАТА ЧЕСТ, СЕГА - НАШАТА СЛАВА

http://forum.ludogorec.com/

valkaredgi

Мнениеот valkaredgi » 23 юли 2012 08:31

беше през 80-те години,на гости в димитровград и тези велики играчи съм ги гледал на живо в турнира за юноши "старт".
владе дивац,дражен петрович,арвидас сабонис...някакъв германец бенке или нещо подобно/после игра в нба/,имаше и един грък уникален,но незнам дали беше никос галис или не.

това се помни цял живот.
след 2 или 3 години отново бях там и гледах този турнир а над всички се открояваше ариан комазец
хайде приятен ви ден.

iliyan

Мнениеот iliyan » 23 юли 2012 08:40

Каква Литва те гони в края на 80-те години ?! Литва се появява на картата 1991 г.
До тогава имаше само СССР и почти целият Жалгерис играеш там !
Голями мачове бяха тогава СССР - Югославия !
[wrapimg=left]http://img819.imageshack.us/img819/3282/53oo.gif[/wrapimg]
"УМНИЯТ винаги отстъпва. Каква велика мисъл. Това обяснява господството на ГЛУПОСТТА в света" - Баронеса Мария фон Ебнер-Ешенбах
"Количеството на глупаците намалява, но качеството им нараства" - Михаил Генин

Потребителски аватар
Bartolomej
Контакти:

Мнениеот Bartolomej » 23 юли 2012 08:46

Да помня го . В началото на 90-те започна прощапулника на НБА екшън по Канал 1 или ефир 2 . Толкова много звезди имаше по-това време и всички бяха като Богове за нас . Баскет се играеше навсякъде , а даже мисля ,че футбола през тези години не беше спорт номер едно сред юношите .
▒▓█▀▄▀▄ Ч Е Р Н О М О Р Е Ц ▀▄▀▄█▓▒
Акулите нападат само от глад или при самозащита

Потребителски аватар
snakebite
Контакти:

Мнениеот snakebite » 23 юли 2012 09:12

iliyan написа:Каква Литва те гони в края на 80-те години ?! Литва се появява на картата 1991 г.

Да де нямаше Литва, а СССР... И за мен си бяха Литва, а не СССР ;)
Последна промяна от snakebite на 23 юли 2012 09:25, променено общо 1 път.
ЛУДОГОРЕЦ
ПРЕДИ - НАШАТА ЧЕСТ, СЕГА - НАШАТА СЛАВА

http://forum.ludogorec.com/

Потребителски аватар
rumbata
Контакти:

Мнениеот rumbata » 23 юли 2012 09:18

marmi52 написа:8-)

Не загива в самата война, а при катастрофа, сега обърнах внимание, че не съм го уточнил като съм пуснал темата. Може би си мислех, че всеки е запознат с неговата история.

mpk_bg
Контакти:

Мнениеот mpk_bg » 23 юли 2012 10:36

snakebite написа:
iliyan написа:Каква Литва те гони в края на 80-те години ?! Литва се появява на картата 1991 г.

Да де нямаше Литва, а СССР... И за мен си бяха Литва, а не СССР ;)

Казано доста добре, защото от стартовата петица трима играча са били от Литва.
Най-известните - Марчюльонис и Сабонис , плюс е още 1-2 играча, които освен тях отиват в НБА.
(Наскоро се поинтересувах точно от този период в баскетбола, за жалост не помня тези времена, но ми направи впечатление физиката на Шарунас Марчюльонис)

Интересното е, че в далечната 1986 Атланта Хоукс правят турне в СССР. Сборная се представа доста добре и това води до избирането на повечето от тези играчи в драфта на НБА, преди Перестройката да е взела връх, и те да могат да играят отвъд Океана. До колкото успях да разбера, избрани са, за да се запазят при евентуално разрешение за трансфер в НБА, което само по себе си говори за класата им.

Върни се в “Баскетбол”