Примера дивисион vs Висшата Лига

Модератори: SkArY_9, paceto, kartago, slavia_forever, Madridist, vaskonti

Потребителски аватар
megan fox
Мнения: 29511
Регистриран на: 01 фев 2010 20:47
Местоположение: Варна
Контакти:

Примера дивисион vs Висшата Лига

Мнениеот megan fox » 28 окт 2011 19:05

От край време битува мнението, че видители ВЛ е най-доброто първенство в света, защото е най-оспорвано/конкурентно! Спорил съм много пъти по въпроса с кой ли не във форума и отлично знаете, че не съм съгласен с това абсолютно НЕВЯРНО мнение. Ест всеки си има право на мнение, но е хубаво, когато се води подобен спор да се хвърли едно око на... СТАТИСТИКАТА! И ето, че точно АНГЛИЧАНИН се е заровил в нея и за неприятна изненада на всичките фенове на това смешно английско първенство цифрите доказват моята теза (ха, каква изненада :twisted: )!!!

Ето за какво става въпрос:

“Това е най-изпълнената с конкуренция лига в света. Всеки може да победи всекиго при добър свой ден. Няма лесни мачове в тази лига.” Мантрата на апологетите на Премиър Лийг е добре известна. Всеки път щом отбор от Малката шестнайсетка (както никой не ги нарича) играе с някого от Голямата тройка (сега са само три, нали така?!) клишетата идват едно след друго: в нашата лига никой не дава нищо даром никому, всичко става след славно страдание.

Това, разбира се, е безумие: очевидно е, че Премиър Лийг във върховата си част е затворен магазин, който може да бъде отворен само с влагането на около четвърт милиард паунда. В Англия в последното десетилетие имаше три различни шампиона. Точно толкова колкото в Испания, Италия и Португалия, по-зле от Франция (четири) и Германия и Русия (по пет).

При все това в последната декада имаше победители в Шампионската лига от Англия, Испания, Италия и Португалия, а не от Франция, Германия или Русия. Изглежда някак очевидно, че конкурентоспособността е нещо, което трябва да бъде балансирано срещу качеството: дали феновете предпочитат вълнуваща вътрешна лига, или отборите от нея да се представят добре в континенталните състезания?

Това не идва да рече, че малкият брой различни шампиони непременно е знак на сила или високо качество. В Хърватска Динамо Загреб спечели първенството в последните шест сезона, а почти не направи впечатление в Европа. Проблемът, каза Игор Бишчан, е, че играчите на клуба са свикнали с лесните победи; а когато им дойде труден мач дори и срещу съперник с малко по-малко качество и трябва да правят неща, които не им се получат естествено, например да се защитават, нямат представа какво да правят.

“Нашите играчи се разхождат в мачовете си срещу села, така че забравят как да тичат – каза пред мен един директор на Цървена звезда преди няколко години. – Но какво да направят? Да купят играчи и за останалите отбори в първенството ли?!”

Рейнджърс и Селтик може би страдаха на моменти от това в евротурнирите, което може да означава, че предричаната от мнозина доминация на континенталния футбол от Барселона и Реал Мадрид не е дотам оправдана логически. Това от своя страна е повод за размисъл за онези, що биха нарушили равновесието в конкуренцията в Премиър Лийг с измъкване от колективните преговори за ТВ права (оставяме настрана въпроса дали продуктът ще остане така привлекателен, ако мачовете са съвсем еднопосочни). Отговорът на въпроса на шефа на Звезда всъщност може би накрая ще се окаже “да”, макар и косвено.

Ако искате истинско разнообразие от шампиони, трябва да излезете извън рамките на Европа. В Япония имаше шест различни шампиона в последното десетилетие, седем в Бразилия. В Аржентина, където системата “Апертура – Клаусура” значи наличие на 20 шампионата в този период, имаше 11 различни победителя, ала там разпределението на титлите изглежда функция на слабостта, тъй като най-добрите играчи на най-добрите отбори биват отмъкнати от хищниците от Европа и Бразилия след всяко първенство в нещо, което е на практика обратна версия на драфт системата в спортовете в САЩ.

Но дори ако приемем конкуренцията сама по себе си за нещо добро, има различни видове конкуренция. В крайна сметка, макар да имаше пет различни шампиона в последните 10 години в Германия, Байерн спечели титлата пет пъти, точно колкото Манчестър Юнайтед, Барселона и Интер в страните си (Порто и Лион по стечение на обстоятелствата са най-успешните клубове в разглежданите в това изследване 10 лиги с по седем титли за декадата).

Всъщност в Германия има Голямата единица и ако нейният представител е под пара, никой друг няма голям шанс. Дали един гигант и шепа предизвикващи от време на време отбори е за предпочитане през два или три гиганта е въпрос на дебати.

Разглеждането на броя шампиони обаче казва малко за това дали отбор от дъното на таблицата може да бие отбор от челото. За да опитам да намеря статистическа основа за разглеждане на вътрешната конкуренция в дадена лига, се обърнах към четири изследвания в рамките на 10 първенства (Англия, Испания, Италия, Германия, Франция, Португалия, Русия, Бразилия, Аржентина и Япония) за последното десетилетие.

Четирите изследвания са: средно разстояние в точките между първия и втория в класирането (колко доминиращ е шампионът?); средно разстояние от първия до 4-тия (дали само два или три отбора се борят за титлата?); средното разстояние между първия и последния (колко е дълбока дупката в качеството от върха до дъното?); и средното разстояние от 4-тия до 4-тия отдолу нагоре (каква е разликата в качеството между средните отбори в класирането?). Тъй като различните лиги имат различни формати и размери, тези разстояния са изразени с единицата “точки средно на мач”. (Отнемането на точки бе игнорирано.)

ЛИГА 1-2 1-4 1-П 4-ТИ-4-ТИ отдолу нагоре

Англия 0.17 0.52 1.92 0.79

Испания 0.14 0.5 1.42 0.62

Италия 0.19 0.53 1.66 0.68

Германия 0.2 0.4 1.4 0.71

Франция 0.19 0.42 1.3 0.54

Португалия 0.27 0.72 1.68 0.64

Русия 0.11 0.34 1.49 0.68

Бразилия 0.17 0.33 1.18 0.56

Аржентина 0.17 0.46 1.5 0.7

Япония 0.19 0.36 1.39 0.62


По отношение на вълнуващи състезания за титлата се оказва, че Русия е точното място, Испания следва, а останалите изостават надалеч. Може би не изненадващо, предвид доминацията на Порто, Португалия има най-голямото разстояние между първия и втория, ала шокиращото е, че Германия има предпоследното по близост състезание за титла в последната декада – 1/5 точка на мач разделя шампиона от сребърния медалист.

Разстоянието между 1-вия и 4-тия в Бундеслигата е обаче четвъртото най-малко от разглежданите 10 първенства, това между върха и дъното е третото най-малко, а онова между 4-тото място и 4-тото отдолу нагоре е най-малкото. Това подсказва, че водачът често се откъсва напред, докато останалите остават относително нагъсто “наблъскани”.

Най-голямото разстояние между шампиона и 4-тия е в Португалия. Това отново е от очакваните неща: след Втората световна война само Беленензеш и Боавища, и то по веднъж, са спирали потока от титли към Порто, Бенфика и Спортинг. Има много очевидна историческа Голяма тройка, която продължава да доминира. В Италия положението е подобно с двата клуба от Милано и Ювентус (като изключим скандала “калчополи”). Неочакваното тук може би е, че Англия има третата най-голяма разлика в точките на мач между лидера и 4-тия: може би Голямата четворка винаги си е била нещо като мит...

Бразилия има най-малкото разстояние между първия и четвъртия, което е изкушаващо да се коментира предвид размера на страната. Население от почти 200 милиона души може би е в състояние да подхранва повече големи клубове от по-малките нации. Трябва да се отбележи обаче и относителната незрялост на националното първенство на Бразилия; може би със съзряването и установяването на настоящата система на провеждане парите и успехът ще започнат да гравитират около по-избрано малцинство.

Най-красноречиви обаче са последните две колони, показващи, че има по-дълбока дупка между върха и дъното и между 4-тия и 4-тия отдолу нагоре в Премиър Лийг в сравнение с останалите разглеждани лиги. Далеч от това да е най-конкурентната лига, английската е всъщност най-слабата в това отношение.

Първенството с най-близка разлика от дъното до върха е обаче Бразилия, което е забележително, като имаме предвид, че статистиката включва елитния ешалон от 28 отбора от 2001 г. и бавното смаляване до 20 през 2006-а – колкото повече отбори има, толкова по-голямо разделение се очаква.

Разбира се, даден анализ на точки показва само една страна от монетата. Това може да се дължи по някакъв неизмерим начин на това, че по-ниско класираните отбори от Премиър Лийг се борят по-здраво, преди да загубят от големите, и със сигурност е вярно, че културата на уредените мачове, взаимно изгодни равенства и неща от корта, изглежда по-малко застъпена в Англия в сравнение с другаде.

По отношение на суровата статистика обаче посланието е ясно. Премиър Лийг може и да е начело по отношение на маркетинг и собствено промоциране, ала ако искате вътрешна конкуренция, трябва да отидете в Русия или Бразилия.

В следващия си материал ще разгледам как вътрешната конкуренция се промени в Англия с времето, какви може да са причините за тези промени и какъв е потенциалният ефект на възможното избягване от колективното преговаряме за телевизионните права.


Джонатан Уилсън за вестник “Гардиан”

http://www.sportal.bg/news.php?news=331916

Хайде сега да ви видя как ще спорите със... СТАТИСТИКАТА!!! ВЛ е предпоследна по конкуренция - СТАТИСТИЧЕСКИ ФАКТ!
И какво излиза, че празните ви приказки за конкуренция и че видители последният във ВЛ можел да бие първият са само във фашите фантазии! Да, знам, че миналият сезон Уулвс биха МЮ, ама това в Англия се случва веднъж на 5-6 години, я посочете кога е предишният друг такъв случай??! КОГА :?: :idea: Защото това се случва почти всеки сезон в една Примера примерно!!!

Или може би сега ще кажете, че сте по-наясно с английският футбол и от англичаните? :lol: :lol: :lol: :twisted: :twisted: :twisted:
Последна промяна от megan fox на 17 ное 2011 17:48, променено общо 1 път.

Barcelona - Mes que un club

cipokrilo
Мнения: 146
Регистриран на: 10 юни 2011 10:00

Re: Колко точно е конкурентна Премиър Лийг?

Мнениеот cipokrilo » 28 окт 2011 19:13

Нещо не мога да вдяна смисъла на темата. Ама сигурно, щото съм тъп.

То пък в Испания, една конкуренция....думи нямам.

Потребителски аватар
Vas.s.il
Мнения: 179
Регистриран на: 22 май 2009 12:09
Местоположение: София
Контакти:

Re: Колко точно е конкурентна Премиър Лийг?

Мнениеот Vas.s.il » 28 окт 2011 19:15

Английски слабаци като Сток Сити и Бирмингам(1-ва дивизия) направиха за смях някои от изброените от теб шампиони на страните си в Лига Европа.Ето ти и на теб малко статистика.:))))
Ако жълто-черно е твоето сърце,МВР-то даже не може да ни спре!!!

Потребителски аватар
megan fox
Мнения: 29511
Регистриран на: 01 фев 2010 20:47
Местоположение: Варна
Контакти:

Re: Колко точно е конкурентна Премиър Лийг?

Мнениеот megan fox » 28 окт 2011 19:15

cipokrilo написа:То пък в Испания, една конкуренция....думи нямам.


Важното е, че чисто статистически е пред ВЛ! ;) А и този сезон Примера е далеч по-интересна и конкурентна от ВЛ...

Barcelona - Mes que un club

Потребителски аватар
megan fox
Мнения: 29511
Регистриран на: 01 фев 2010 20:47
Местоположение: Варна
Контакти:

Re: Колко точно е конкурентна Премиър Лийг?

Мнениеот megan fox » 28 окт 2011 19:16

Vas.s.il написа:Английски слабаци като Сток Сити и Бирмингам(1-ва дивизия) направиха за смях някои от изброените от теб шампиони на страните си в Лига Европа.Ето ти и на теб малко статистика.:))))


Е и? Барса пък прави за смях МЮ във финалите на ШЛ... Кой е по-важният турнир? :idea:

И отборите не са изброени от мен, а от... АНГЛИЧАНИН!

Barcelona - Mes que un club

Awesome
Мнения: 3144
Регистриран на: 06 дек 2009 22:56
Местоположение: Ashburton Grove
Контакти:

Re: Колко точно е конкурентна Премиър Лийг?

Мнениеот Awesome » 28 окт 2011 19:18

Невероятни аргументи! Загубих си времето да ги чета :lol: :lol: :lol:
And it's Arsenal,
Arsenal FC,
We're by far the greatest team,
The world has ever seen!

Потребителски аватар
kingofpop
Мнения: 14214
Регистриран на: 01 авг 2010 23:31
Контакти:

Re: Колко точно е конкурентна Премиър Лийг?

Мнениеот kingofpop » 28 окт 2011 19:18

Според мен ВЛ наистина е най-конкурентна в момента.....но това хич не я прави най-силна.....какво ще кажат феновете на английското за факта, че в последните 7 пъти, в които островитяни са се изправяли срещу испански отбори, иберийците са ги отнасяли (говоря за елиминации в ЕКТ)а това са именно двата финала на Барса с Юнайтед, двата сблъсъка с Арсенал, боя, който Реал хвърли на Тотнъм, и победите на Атлетико срещу Ливърпул и Фулъм в лига Европа....това са 7 поредни случаи, повтарям 7, в които испанските отбори тотално надиграват съпернците си......е как тогава английското първенство ще е по-силно, още повече че през май испанският шампион направо съсипа английския в пряк сблъсък....и лошото за феновете на ВЛ е, че през тази година май няма да е по-различно ;) ;)
The last three times a PL team has been top on Christmas Day and not won the league: Liverpool 08-09 Liverpool 13-14 Liverpool 18-19 :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
Vincenzo
Мнения: 1113
Регистриран на: 25 сеп 2011 15:20

Re: Колко точно е конкурентна Премиър Лийг?

Мнениеот Vincenzo » 28 окт 2011 19:21

Пич, не можеш да спориш с тези хора. Остави ги да си живеят в техния си свят и това е. Особено такива, които като ги питам беше ли на мач , ми отговарят - "а мани го тоя български футбол, аз не го гледам, прибирам се да си гледам Ман Ютд и някой отбор, който само там го знаят как се казва."
Изображение

savatabs
Мнения: 104
Регистриран на: 12 апр 2009 22:22
Контакти:

Re: Колко точно е конкурентна Премиър Лийг?

Мнениеот savatabs » 28 окт 2011 19:28

Пич, ти как гледаш мач да те питам: пред телевизора или чакаш да свърши даден мач и да си извадиш статистиката и да си кажеш какъв вълнуващ мач измина току що- статистически

Потребителски аватар
Кашчей
Мнения: 40045
Регистриран на: 27 сеп 2008 23:36

Re: Колко точно е конкурентна Премиър Лийг?

Мнениеот Кашчей » 28 окт 2011 19:38

И темата е?!?
Къде бяха испанските отбори през 70-те, 80-те, че и до средата на 90-те?
Всяка държава си има силни и слаби периоди през годините.Барса и Реал могат и 30 пъти да са носители на купа от ЕКТ, което няма да направи испанското първенство по-интересно.
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?


Върни се в “Футбол - Свят”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост