От една страна последните години трансферите просто полудяха! Вече е напълно нормално един отбор да изкара 40-50, че понякога дори и повече милиона евро само за един единствен футболист! Е колкото и да са добри някои играчи просто тези суми са нереално високи и докато при играчи като КР донякъде е оправдано да се дадът толкова, защото португалеца освен, че е изключителен футболист е и ценен маркетингов продукт, който генерира огромни приходи от маркетинг (фланелки, сувенири и тн), то други футболисти определено не могат да оправдаят такива суми дадени за тях!
Ето от Южна Америка излязоха поредните мегаталанти: Неймар, Санчес и Пасторе, но клубовете им искат баснословни суми за тях! Бразилците от Сантос изглеждат направо скромни със цената от "само" 45 милиона долара, която искат за Неймар, докато Удинеза и Палермо твърдо са сложили цена 50 милиона евро за своите перли. А това са играчи на по 20-21 години, които въпреки, че имат огромен талант все още нямат кой знае какви успехи. Та Алекси Санчес миналият сезон вкара едва 12 гола за Удинезе, но въпреки това го оценяват на 50 милиона евро и лично според мен това не е нормално и това трябва да се промени! Въведе ли се правилото за финансов феърплей поне според мен цените на футболисте ще се нормализират и ще паднат, но дали наистина така ще стане?

Същността на правилото за финансов феърплей е, че клубовете няма да могат да харчат повече пари, отколкото вадят за един сезон и това е повече от логично! В момента европейските грандове са затънали в стотици милиони дългове, но това не им пречи всяка година да дават луди милини за нови играчи! Лошото е, че докато така наречените грандове имат доголяма степен възръщаемост на тези си инвестиции, то по-малките отбори, които се опитват да се съревноват с големите неменуемо в един момент фалират, а това прави разликата м/у богати и бедни още по-голяма! Отбори като Барса, Реал, МЮ и тн въпреки всичките си дългове могат без проблеми да купят когото си поискат, а малките, за да се спасят от фалит са готови да се разделят с най-добрите си играчи, а така конкуренцията се унищожава и големите просто няма как да бъдат настигнати!
От тази гледна точка аз съм категорично "ЗА" финансовият фейрплей.
От другата страна на медала обаче има един проблем, който УЕФА определено не са помислили над него! Клубовете, които са собственици на милиардери, които са готови да дават стотици милиони за играчи просто не могат да бъдат спрени с финансов фейрплей! - това правило няма как да сработи срещу тях! Защо?! Както вече казах същността на правилото е, че клубовете НЕ ТРЯБВА да харчат повече пари, отколкото изкарват! А как се генерират приходите за един отбор? От билети, маркетинг, ТВ права, премии за участие в ЕКТ и... РЕКЛАМНИ/СПОНСОРСКИ договори! И ето тук е разковничето в заобикалянето на правилото за финансов фейрплей! Ако шейха собственик на Сити, или пък Абрамович в Челси, Морати в Интер, Берлускони в Милан, шейха собственик на Малага, пичовете от КПР, новият собственик в Арсенал, новите в Пул и тн - все милиардери пожелаят да изкарат стотици милиони долари/евро/паундове, за да обновят отбора си... сега няма да го правят директно, вадейки парите от своя джоб и да пазарят играчите, а просто първо ще трябва да сключат един рекламен/спонсорски договор м/у някоя от многото си фирми и клуба си! Т.е. примерно Абрамович сключва договор за 1 година, че Челси ще носи логото на някоя негова фирма върху екипа си срещу "скромните" 150 милиона паунда! И ето, че тези пари пак излизат от джоба на руснака, но влизат легално в касата на клуба и отбора пак има нужните средства, за да харчи колкото си поиска, а правилото е ЗАОБИКОЛЕНО!!! И тогава къде отива финансовият феърплей?! Това правило ще бъде елегантно заобиколено! Само, че тази вратичка ще може да бъде използвана само от отбори, които имат за собственик милиардер, а останалите?! И тогава това правило ще направи разликата м/у бедни и богати още по-голяма, още по-чувствителна!
И от тази гледна точка аз съм категорично "ПРОТИВ" това правило!
А какво е вашето мнение по въпроса? Дали наистина финансовият фейрплей ще сработи или напротив ще направи разликата м/у бедни и богати още по-голяма?