Либеро или една забравена позиция във футбола!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
eelche
Контакти:

Либеро или една забравена позиция във футбола!

Мнениеот eelche » 03 фев 2014 00:04

Всички знаем клишетата,че добрият вратар е половин отбор,нападението започва от защитата,футболните гении са халфовете,а нападателите са звездите и лицето на всеки отбор,но...има една позиция в съвременния футбол,която не съществува или почти е забравена,въпреки че има ВЕЛИКИ футболисти играли на нея:

Либеро

Либерото (Л) или "чистач(sweeper)" е защитник, който има по-универсални и с по-свободни функции (от ит. libero - свободен) от централния защитник. Основните му задачи са да подсигурява намиращите се пред него защитници и да изнася топката, когато я отнеме. Поради динамиката на играта тази позиция се счита за остаряла, защото от централния защитник вече се очаква да се включва и в атаката на отбора си, с което влиза в ролята на либеро. Един от модерните представители е Пепе, а едни от най-добрите либера са Франц Бекенбауер, Франко Барези, Матиас Замер и Гаетано Ширеа. Уменията, които трябва да притежават, освен тези на централния защитник, включват и дрибъл, извеждащо подаване и добър поглед върху играта.

[center]Изображение[/center]

В този форум има наистина много интелигентни хора,гледали велики футболисти и много бих се радвал да науча мнението им.Бих се радвал да науча мнението и на всички останали,защото според мен съвременния футбол има нужда да се върне към корените си,защото в 21 век всички отбори играят един и същи стил и схема по подобие на Барса,Реал или на Моуриньо,а съревнованието на различни манталитети и философии отдавна е изчезнало.ВИЕ СТЕ :arrow:
Последна промяна от eelche на 03 фев 2014 00:42, променено общо 1 път.
Поклон пред най-великия отбор на Левски 1963-1968!

"Смъртта не е най-голямата загуба в живота.Най-голямата загуба е това,което умира в нас докато сме още живи.НИКОГА НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ!"

Потребителски аватар
gentlemanxxx
Контакти:

Re: Либеро или една забравена позиция в футбола!

Мнениеот gentlemanxxx » 03 фев 2014 00:25

Забравил си да изброиш сред най-добрите и Киряков! Иначе за мен футбола от 86-94 е най-добрия футбол в историята! Така че съм за връщане на почти всичко от тогава! В днешно време футболистите са манекени и актьори.. Футбола все по-малко прилича на "мъжки" спорт!

Потребителски аватар
wolf
Контакти:

Мнениеот wolf » 03 фев 2014 00:27

gentlemanxxx написа:Забравил си да изброиш сред най-добрите и Киряков! Иначе за мен футбола от 86-94 е най-добрия футбол в историята! Така че съм за връщане на почти всичко от тогава! В днешно време футболистите са манекени и актьори.. Футбола все по-малко прилича на "мъжки" спорт!

Ако някой ден върнат до 3ма чужденци в съставите ще стане много весело в Европа, маса "големи" отбори ще изпокапят

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 03 фев 2014 00:33

Аз лично много харесвам тази позиция и като цяло играта с либеро. Неслучайно харесвам и Катеначото. 8-) Но истината е, че в съвременния динамичен футбол е много трудно да се играе по този начин. Голяма тежест се пада на халф-бековете, които участват активно и в двете фази на играта и трябва да се прави едно много бързо прегрупиране, когато отборът загуби топката.
Доста пъти съм казвал, че в днешно време само италианците са способни да играят с трима в защита.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
tzvetan_tee
Контакти:

Мнениеот tzvetan_tee » 03 фев 2014 00:35

Аз лично много харесвам системи с 3 централни защитници и 2 халф бека. При тези формации единият защитник, може би напомня за позицията на либерото, но наистина заради динамичната игра вече няма смисъл от такъв пост. Изкуствената засада и играта в линия на последните в отбраната са решаващото и модерно решение. Може би Наполи и Ювентус играейки с трима централни са най-близо до това за което говорим ;)
КОГАТО СИН ГРЪМ УДАРИ, ЧЕРВЕНОТО ЕХО ЗАГЛЪХВА....

Потребителски аватар
eelche
Контакти:

Мнениеот eelche » 03 фев 2014 00:41

Абсолютно съм съгласен с последните 2 мнения на колегите!Това,което ме провокира да пусна темата беше 1 анализ в БиБиСи,именно в който се споменава,че тази позиция продължава да бъде високо ценена и уважавана,макар и рядко използвана.

Давам само 1 пример и спирам да говоря - Ото Рехагел направи Гърция еврошампиони използвайки либеро(ако не ме лъже паметта Траянос Делас) победи домакина Португалия 2 пъти,Франция преклони глава пред тях също...
Поклон пред най-великия отбор на Левски 1963-1968!

"Смъртта не е най-голямата загуба в живота.Най-голямата загуба е това,което умира в нас докато сме още живи.НИКОГА НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ!"

Потребителски аватар
KingKenny
Контакти:

Re: Либеро или една забравена позиция във футбола!

Мнениеот KingKenny » 03 фев 2014 00:45

Схема с 3-ма в защита предполага добри изпълнители в предни позиции. Въпреки че, харесвам този стил на игра, предпочитам Холандското 4-3-3. Дълбока, неспирна преса, яростно темпо, добро разиграване и бързо достигане до финалната фаза на атаките.
suareshampion написа:Аз съм играл в Б група а ти къде ? Аз съм учил 6 години за треньор а ти може би за дърводелец ? Школуван съм а ти ? Останалото ще си го спестя .

Нека се преклоним пред нашето божество! Всеки един ден доказваш какъв надменен лаик си. Поклон!
[wrapimg=]http://25.media.tumblr.com/da2f736dbcf209c0d73c5c921f0abaa5/tumblr_mfy0fk4eyQ1s0disuo1_500.gif[/wrapimg]

гражданин от село

Мнениеот гражданин от село » 03 фев 2014 00:51

Няма остаряла схема.Ако носи успехи на даден отбора значи си е съвсем актуална.

slavi 5
Контакти:

Мнениеот slavi 5 » 03 фев 2014 01:08

Мисля, че не е задължително като има либеро да има и двама стопери. Може и с един стопер. За мен еталон за либеро е Франко Барези. Въобще италианците и сега са царе на защитата. Мисля, че няма по-подготвени тактически защитници от техните.

Потребителски аватар
dreben23
Контакти:

Мнениеот dreben23 » 03 фев 2014 01:33

Колко претрупано ми се струва игрището така, а навремето винаги си бяха или с трима, или с петима защитника в отбрана и съответно с трима или пет халфа. ;) То либерото си е вид централен защитник, ама с по-безинтересни функции или така наречения последен човек в отбраната, падне ли му топка, трябва да я чисти напред без много да му мисли. Либерото трябваше да се грижи основно за отбраната и да предотвратява набезите на противниковия център-нападател с всякакви средства-позволени и непозволени. Нещо като стопери, само че с по-голям периметър на действие. Трудна е тая позиция, щото трябва да покрива ширината на целия терен, а като няма кой да му помогне, е почти изгубен. :( Включва се в атаките само при центрирания от корнер и съответно тогава някой съотборник е длъжен да покрие зоната му вместо него, както си се случва и сега в доста мачове.
Франко Барези беше удивителен в това отношение, пиле не можеше да хвръкне през него си спомням, но си и вкарваше и хубави голчета с яка тупалка понякога. :)
Сега искат да се подава много топката между централните защитници, самото организиране на атаките започва именно от защитниците и трябва да покриват и огромен периметър не само по ширина (когато се защитават), но и по дължината на терена ( когато атакуват), което им коства и много усилия, стават неефективни и в много от случаите правят и детински грешки (да кажем грешката на Коло Туре от Ливърпул е добър пример, изглеждаше много изморен' освен че беше и разсеян), преди време нямаше толкова свободно въртене на електрони, дава ти се определена зона и отговаряш само за нея. Ако смениш позицията си, обикновено отнасяш доста псувни. Сега се иска отделните играчи да припокриват зоните на всеки и са нагърбени и с много офанзивни функции и оттам са нелепите грешки, няма въздух да се върне навреме, а либерото отстраняваше техните грешки ли си плащаше заради техните грешки.. :mrgreen: Най-често гонения човек е именно либерото. Обаче пък като тегли някакво воле по топката, късаше мрежата направо! Трифон Иванов имаше такива тежки шутове си спомням. ;) :mrgreen: Много се спукваха и топките от волетата. :mrgreen:
И освен, че трябва да се върне, трябва и да неутрализира атаката на нападателя и става тя една- обикновено следва жълт или червен картон за задържане съответно или умишлен ритник в глезена. :mrgreen:
Либерото трябва да е задължително по-висок играч с добра фигура така.
Последна промяна от dreben23 на 03 фев 2014 01:42, променено общо 1 път.
***САМО ЦСКА!***

***ШЕФЧЕТО НА ФУТБОЛА КАЗВА ИСТИНАТА! *** :)

Върни се в “Футбол - Свят”