Исландия изригна, Европа се тресе

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Parmalat

Исландия изригна, Европа се тресе

Мнениеот Parmalat » 18 окт 2013 11:36

В една от най-невероятните истории за успеха във футбола една страна с малко повече от 300 000 души население успя да завърши втора в квалификационната си група за световните финали през 2014 г. и ще играе бараж.
Последният път, когато Исландия беше фактор в световния футбол, беше, когато изригна вулкан, предизвикал голяма бъркотия в пътуванията за мачовете в Шампионската лига, за която всички говореха. Но почти четири години след облаците от пепел на Ейяфятлайокутл, националният отбор на страната е на 180 минути от причиняване на друг, също толкова масивен спортен смут.
Равенството 1:1 при гостуването на Норвегия в съчетание с поражението на Словения от Швейцария гарантира на малката държава за първи път в нейната история да се представи на финалите на голям турнир след баражи. Едно постижение, което изненада всички, включително и футболната асоциация на страната, която смяташе, че следващите европейски квалификации може би са най-добрият шанс на отбора да внесе малко смут в света на футбола.
Тази кампания не трябваше да бъде нищо повече от една дълга подготовка за опита им да атакуват финалите във Франция. Но с един отбор с обещаващо бъдеще, една смесица от младежка жизнерадост и опит на клубно ниво, Исландия изведнъж се превърна в нещо повече от аутсайдер за пътуването до Бразилия.
Ейдур Гудьонсен все още си остава най-известният играч на Исландия 2 г. след като получи двойна фрактура на крака си, която сякаш сложи край на международната му кариера, и 4 г. след като спечели ШЛ с Барселона. Но момчета като Гилфи Сигурдсон от Тотнъм, Арон Гунарсон от Кардиф, нападателя на Аякс Колбейн Сигторсон и Йохан Гудмундсон от АЗ Алкмаар бяха сред звездните имена по време на една кампания, развълнувала цял един континент.
Никой не очакваше победата срещу Норвегия в първия мач да се превърне в катализатор за по-големи неща, особено след като четири дни по-късно тя беше последвана от загуба от Кипър в Ларнака. Но успехите в Албания и Словения мотивираха Исландия на фона на четирите точки актив, който бяха събрали две години по-рано в квалификациите за Евро 2012. После дойде ключовото им пътуване до Швейцария миналия месец. Сензационното равенство 4:4, след като до 56-ата минута губеха с 1:4, вдъхнови отбора за последвалите победи над Албания и Кипър в Рейкявик.
Населението на Исландия от 320 000 души може и никога да не е преживявало такива времена, но треньорът Ларс Лагербек е виждал това и преди. Той изведе родната си Швеция до световните финали през 2002 и 2006, както и до три европейски първенства, преди да поеме отбора на Нигерия за световното през 2010 г. в Южна Африка.
Но дори и той трябва да е считал, че като поема поста на селекционер на Исландия, се сбогува с всякаква надежда да участва на четвърти поредни финали в Бразилия през юли догодина. Помогна им и това, че бяха изтеглени в една от най-слабите групи на зона Европа, но все пак те положиха невероятни усилия да финишират втори пред доста по-футболни нации от тях.
Работата обаче далеч не е приключила. Който и да е отборът, който ще им се падне за плейофите, той определено ще е с доста повече опит от тях. И дори и типичната исландска зимна нощ може да не се окаже достатъчна за победа над такива легендарни противници.
Остават още 180 минути и всичките 320 000 души ще искат да бъдат част от една от най-невероятните истории на всички времена във футбола.

Крис Воукс
goal.com

Ето че една държава с 300 000 души население е на една крачка да се класира за първи път на голям форум.Държава която има 3-ма много добри нападатели,а ние нямаме поне за сега дори един класен след Бербатов. :|
[center]R.I.P[/center]
[center]Този ник вече е невалиден и никой не го използва.[/center]

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Re: Исландия изригна, Европа се тресе

Мнениеот doktora25 » 18 окт 2013 11:49

Пожелавам им успех ако се паднат с Португалия или Швеция на баражите, но ако срещнат Гърция или Хърватия ще съм за комшиите.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!

Потребителски аватар
matador
Контакти:

Мнениеот matador » 18 окт 2013 12:10

В тази статия са забравили и Финбогасон от Хееренвеен от 7 мача има 10 гола.Аз не съм изненадан от класирането им за бараж има доста футболисти в Дания,Белгия,Холандия също имат футболисти в Серия А и ВЛ.Преди време гледах как се развива футбола в Исландия там се работи много с млади футболисти явно това дава резултат.Имаха късмет и ,че попаднаха в не толкова трудна група.

Потребителски аватар
ehh
Контакти:

Мнениеот ehh » 18 окт 2013 12:12

Аз викам земетресение станало, пък то... фишек само.
Пармалат, не стряскай така хората, бе.
Sisi 1914 написа:Посветих 1 кючек, на футболистите на Левски!

Sisi 1914 написа:Кашчей, не ми лази по-нервичките!

На линия
Потребителски аватар
Udoji90
Контакти:

Мнениеот Udoji90 » 18 окт 2013 12:20

Дано на бараж се паднат с Гърция и да ги треснат.
Valencia, Arsenal, Pink Floyd, Alice In Chains...

haha

Мнениеот haha » 18 окт 2013 12:33

matador написа:В тази статия са забравили и Финбогасон от Хееренвеен от 7 мача има 10 гола.Аз не съм изненадан от класирането им за бараж има доста футболисти в Дания,Белгия,Холандия също имат футболисти в Серия А и ВЛ.Преди време гледах как се развива футбола в Исландия там се работи много с млади футболисти явно това дава резултат.Имаха късмет и ,че попаднаха в не толкова трудна група.

А най- интересното е, че Финбогасон е... резерва в националния. :shock: Имат много силни офанзивни играчи, впечатляващ прогрес направиха. Дано им се падне по- лек съперник за баражите и да добутат до Световно-то.
dunavfc написа:ББ е достатъчно богат за да си позволи да отпраши където си поиска,той обаче,не се е отказал и му се занимава с политика,защото му пука за народа.

Потребителски аватар
we are the champions
Контакти:

Мнениеот we are the champions » 18 окт 2013 12:43

Пожелавам им един бараж с Гърците :)

На линия
Потребителски аватар
Udoji90
Контакти:

Мнениеот Udoji90 » 18 окт 2013 13:11

orlando7 написа:
Udoji90 написа:Дано на бараж се паднат с Гърция и да ги треснат.

И какво те грее тебе тая работа?

Защо трябва да ме грее? (facepalm) Просто им пожелaвам да се клaсират за СП, а мисля, че срещу Гърция имат по-добри шансове, отколкото срещу другите 3 потенциални съпeрника.

Потребителски аватар
olympic teteven
Контакти:

Мнениеот olympic teteven » 18 окт 2013 13:28

Нищо няма да излезе. До бараж са стигали също Естония, Черна гора, Уелс... В по-далечното минало дори Люксембург са били на крачка от участие на ЕП. Според мен е несериозно държави от подобен калибър да участват на голям форум. Какви далеч по-футболни страни не се класираха (в т. ч. и България), та тези ли ескимоси ще ритат в страната на кафето!? Това го казвам и с известна доза завист, че ние не взехме визи за Бразилия... :|

Да не забравяме също, че се паднаха в най-лесната квалификационна група.

Единственото изключение засега си остава Латвия (Евро 2004).

Може би някои няма да се съгласят с мен. Желая им неуспех :x
Последна промяна от olympic teteven на 18 окт 2013 14:13, променено общо 1 път.

На линия
Потребителски аватар
Udoji90
Контакти:

Мнениеот Udoji90 » 18 окт 2013 13:39

grossman написа:
Udoji90 написа:
orlando7 написа:
Udoji90 написа:Дано на бараж се паднат с Гърция и да ги треснат.

И какво те грее тебе тая работа?

Защо трябва да ме грее? (facepalm) Просто им пожелaвам да се клaсират за СП, а мисля, че срещу Гърция имат по-добри шансове, отколкото срещу другите 3 потенциални съпeрника.

"Грее" е жаргон на "интересува", явно не знаеш (facepalm)

[offtopic]Напротив, много добре знам. :) Точно в този смисъл го използвах във въпроса си по-горе, но явно не разбираш. (facepalm)[/offtopic]
Последна промяна от Udoji90 на 18 окт 2013 16:12, променено общо 1 път.

Върни се в “Футбол - Свят”