Изоставането на Англия футболно и новият футбол у нас.

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

something_new
Контакти:

Изоставането на Англия футболно и новият футбол у нас.

Мнениеот something_new » 20 мар 2012 16:27

Как Англия започва да изостава футболно и има ли почва новия футбол у нас
Зачетох се днес из спортните медии и попаднах на две много интересни статии, който на пръв поглед нямат нищо общо, но всъщност казват всичко. Първата е едно доста подробно интервю на Гари Невил относно ранното отпадане на английските отбори от Европа и почват ли те да гълтат прахта на останалите. Много истини казва в него Невил(много добър и мъдър футболист), че не може от едно единично отпадане да се правят трагедии, след като англичаните диктуват европейския футбол последните 10на години(въпреки трофеите на Барса), но към края си задава един фундаментален въпрос който е основен „Какво толкова се е променило във футбола“. Тук ще постна и част от интервюто му: “Играта в защита не е като по мое време. Но ако запитате когото и да било мениджър в Премиър Лийг, ще ви отговори, че и според него има видима разлика в качеството на този компонент. И не говоря конкретно за бранителите, а и за цялостното защитаване като отбор. Виждал съм толкова много отбори, които намирам за класа по отношение на заемане на идеалната защитна форма в дълбочина, да не успяват да затворят противниците точно когато си мислят, че са си свършили работата. В последните четири седмици се сещам за Тотнъм на гости на Арсенал или Юнайтед на гости на “шпорите” през първото полувреме, или за Астън Вила срещу Ман Сити и Фулъм срещу Уулвс. Те заемат тази идеална наглед защитна форма в дълбочина, ала не са спрели съперниците да играят, да пуснат извеждащ пас или центриране.Играта в защита е онова, което струваше скъпо на английските отбори в Европа. Най-впечатляващото при Атлетик Билбао и Барселона е не просто умението им да владеят топката, а бързината, с която си я връщат, след като я изгубят. Трябва да се поучим от това и да се върнем към онова, което показваха Челси, Юнайтед, Ливърпул и Арсенал по пътя към финалите. Английският футбол трябва да гледа на миналата седмица като на аларма за събуждане. Има нужда от подобрение“. Ужасяващо прав е Невил в тези свои думи, английските треньори и английските футболисти не могат да разберат рязката промяна в съвременното футболно мислене. Играта не се играе от защитници, халфове и нападатели, тя се играе от всички, когато нападаш нападат всички , когато се защитаваш, всички пресират и всички са защитници. Бях решил, че с идването на АВБ и проницателността на сър Алекс, техните отбори бързо ще влязат в час но уви.Още от началото на миналата година се забелязва, че съра е забелязал това с оглед на изваждането на Митко Бербатов от състава(въпреки че тогава беше в вихъра си) и все по-голямото налагане на Чичарито и рязкото връщане на Руни в средата на терена, защото целия вал от нападатели и халфове, трябва да пресира противниковия отбор от тяхната половина, а когато топката бъде отнета рязко да се преминава в атака, а Руни да разпределя топката и цялата игра(просто заради качествата си). Поради тази причина и Скоулс и Гигс бяха пенсионирани, просто на тези години не можеш да ги учиш на друго разбиране на футбола, с висока преса силно пресиране и незабележимо преливане от атака в защита(спомнете си началото на сезона за Ман Ю), но сякаш Фъргюсън се уплаши, че не се получава толкова бързо колкото му се иска и Скоулс и Гигс бяха върнати и всичко е по старо му, но останалия свят се развива въпреки страха. АВБ единствен се опита да наложи подобен стил на игра, но може би опита и неумението му изиграха лоша шега.Португалеца рязко изтегли защитата напред, за да може да може да обедини халфовете си и защитниците си, но сякаш забрави играчите си в предни позиции(особенно крилата), или те просто не възприемаха и се получи едно мазало.Просто играчите му не се научиха да мислят като отбор, а като единици.Както и липсата на качествени единици в средата на терена, защото там е и другата основна промяна в новата идея за футбола(просто с Мейрелеш не става). Тук идва и другата статия направила ми впечатление, едно кратко интервю на Карло Мацоне относно Андрея Пирло, ето и откъс от нея "Пирло е велик играч! Започна при мен. Тогава прецених, че играта му страда ако го разположа в ролята на атакуващ халф зад нападателите. Затова реших да променя функциите му и го поставих в ролята на плеймейкър зад линията на отбраната. В началото другите момчета в Бреша се смееха на решението ми, но аз им наредих всички топки да минават през него. Така той спечели всичко във футбола". Ето къде идва идеята на сър Алекс, Мацоне(и още доста) най - креативният ти футболист да е някаде пред защитниците и малко зад атакуващите халфове. Просто пресата, която натискат нападателите и халфове(когато се прави както трябва), води до отнемане на топката някаде малко зад средната линия и там вече появява твоя коз, сложил си там футболист с креативно мислене и най-вече добър пас, получава се един вид контра от средата на терена, разпределя се топката рязко и правилно, отбора ти бързо е прелял в атака и ефекта е смъртоносен.Идея която Гуардиола наложи отдавна с налагането на Бускетс и бързото му разпределяна към халфовете на Барселона.Идея която носи в момента на Ювентус битка за титлата, идея която новия треньор на Левски се опитва да налага в лицето на Йовов, но явно никой не разбира, а може би и самия Йовов не разбира.Ето това показва, защо Барселона е хегемон в момента в футбола(и двете идеи са заложени в тяхната игра),защо англичаните в момента изостават(просто никаде не се забелязват тези идеи) и ще може ли Левски да ги развие чрез Ники Костов.

favaca8888
Контакти:

Re: Изоставането на Англия футболно и новият футбол у нас.

Мнениеот favaca8888 » 20 мар 2012 16:44

--------------------------------*--------------------------------------

------*-----------------*---------------------*------------------*-----

------------------------------*----------------------------------------

--------*-----------------*---------------------------------*----------

\-----------------------------*-----------------------------------------
----------------------------*-------------------------------------------

Тва е ноата схема във футбола. Дали ще е 4-1-4-1 или 4-1-3-2 все тая.
Никола Котков : "Локомотив" е моята вечна майка и аз ще я помня и обичам до края на живота си. Нека знаят всички - кръвта вода не става!

Reckless

Мнениеот Reckless » 20 мар 2012 16:51

Интересен пост !

Потребителски аватар
pomiqrat
Контакти:

Мнениеот pomiqrat » 20 мар 2012 16:58

Английския футбол толкова диктува модата в последните 10 години, че Барселона и Реал имат 4 ШЛ, а Валенсия, Севиля, Атлетико Мадрид имат 4 Купи на Уефа, а какво има Англия - 2 ШЛ на Юнайтед и Ливърпул. В това отношение и италианците са по-напред от великата Премиършип :mrgreen:
4 000 и пак ми задай същия въпрос.

Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)

Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.

nikogapak
Контакти:

Мнениеот nikogapak » 20 мар 2012 17:02

Супер написано, само да не беше споменавал накрая Йовое, Костов, Левски и блабла....Тия не могат да бъдат в едно изречение или в една статия, заедно с Английски футбол, Барса, Реал и т.н. ;)

Omynigo
Контакти:

Мнениеот Omynigo » 20 мар 2012 17:10

Браво много хубаво написана статия , ако щеш ми вярвай но докато четях за Пирло и аз веднага си направих паралел с Йовов и ролята му в Левски ;) хубаво е все пак да се видят и негативите на тази формация в лицето на бижутера ( за съжаление ) , преди години Мъри мъчеше Дарко да играе подобна роля , но на него съвсем пък не му се получаваше .

something_new
Контакти:

Мнениеот something_new » 20 мар 2012 17:23

Това за Йовов съм го написал специално да отворя очите на уж големите журналисти, които все още си мислят, че е сложен там да разбива играта на противника, а всъщност истината е съвсем друга, но и Йовов не се справя и хората пред него не съм ги видял да пресират правилно.Наистина съпоставката с Пирло е много точна, но или отбора и той не могат да свикнат с идеята на Костов или просто Йовов не е Пирло

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 20 мар 2012 17:24

pomiqrat написа:Английския футбол толкова диктува модата в последните 10 години, че Барселона и Реал имат 4 ШЛ, а Валенсия, Севиля, Атлетико Мадрид имат 4 Купи на Уефа, а какво има Англия - 2 ШЛ на Юнайтед и Ливърпул. В това отношение и италианците са по-напред от великата Премиършип :mrgreen:

Явно си много зле с математиката момче. Ама много. Испания има 3 ШЛ (само Барса),а Англия 2 ШЛ(Юнайтед и Ливърпул) да не броим финалите ... Пък никой не смята,че английския футбол диктива модата от 10 години. Той я диктуваше между 2004-2009 ала УЕФА реши друго и намеси съдиите. Пък къде видя италианците не знам . :lol:

e_cvetcov
Контакти:

Мнениеот e_cvetcov » 20 мар 2012 17:31

Много, ама много прост пример за това къде е играел Пирло и ситуацията в днешния футбол. Къде играеше Яя Туре в Барса и къде играе сега в Ман С?
Иначе за ситуацията в БГ и Левски. Банално е да се казва вече, но едно да искаш да играеш по този начин, друго е да го направиш. И аз като играя мач си мисля че ще направя нещо, ще мина покрай някой с някакъв финт или нещо такова, ама много бързо се приземявам като се оплета като пате в калчища. :lol: :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
pomiqrat
Контакти:

Мнениеот pomiqrat » 20 мар 2012 17:31

Alexx написа:
pomiqrat написа:Английския футбол толкова диктува модата в последните 10 години, че Барселона и Реал имат 4 ШЛ, а Валенсия, Севиля, Атлетико Мадрид имат 4 Купи на Уефа, а какво има Англия - 2 ШЛ на Юнайтед и Ливърпул. В това отношение и италианците са по-напред от великата Премиършип :mrgreen:

Явно си много зле с математиката момче. Ама много. Испания има 3 ШЛ (само Барса),а Англия 2 ШЛ(Юнайтед и Ливърпул) да не броим финалите ... Пък никой не смята,че английския футбол диктива модата от 10 години. Той я диктуваше между 2004-2009 ала УЕФА реши друго и намеси съдиите. Пък къде видя италианците не знам . :lol:

Моме, Реал спечелиха ШЛ през 2002 за последно. Милан и Интер имат през този период 3 ШЛ Къде го видя това диктуване между 2004-2009 :shock: 2004 - Порто; 2005 - Ливърпул; 2006 - Барселона; 2007 -Милан; 2008 - Юнайтед; 2009 - Барселона :oops:

Купа на Уефа -2004 Валенсия; 2005 ЦСКА М; 2006 и 2007 Севиля; 2008 Зенит; 2009 Шахтьор; 201- Атлетико М; 2011 Порто :shock:
4 000 и пак ми задай същия въпрос.

Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)

Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.

Върни се в “Футбол - Свят”